ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΚΑΔΙΑ
"Σκοτώνουν" αρχαία για να κάνουν φυλακές

Πάνω από 50 αρχαία, βυζαντινά και νεότερης εποχής μνημεία βρίσκονται στην περιοχή Συλίμνα, όπου η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε να προχωρήσει στην ανέγερση φυλακών υψίστης ασφαλείας

Χτίζουν φυλακές σε περιοχή που είναι διάσπαρτη από μνημεία! Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας στη Συλίμνα Αρκαδίας,μια περιοχή όπου βρίσκονται 50 περίπου μνημεία (αρχαία, βυζαντινά, μεσαιωνικά και της νεώτερης εποχής), μεταξύ των οποίων και τα κολοκοτρωνέικα ταμπούρια.

Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) κατά της ανέγερσης φυλακών στη Συλίμνα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι με αυτή την απόφαση για δημιουργία φυλακών στους πρόποδες του Μαίναλου, καταστρέφει σημαντικά μνημεία και δίνει ένα χτύπημα όχι μόνο στην ιστορία της Αρκαδίας, αλλά και της χώρας, γιατί θα εκλείψουν οι αποδείξεις του πολιτισμού και της ιστορικής μας πορείας. Ιδιαίτερα, η ΣΕ άφησε βαρύτατες αιχμές για τον τρόπο που ελήφθη η ...ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο συγκατατέθηκε υπέρ της ανέγερσης των φυλακών, ενώ έμμεσα άφησε να εννοηθεί για προειλημμένη απόφαση.

Στη χτεσινή συνέντευξη τα μέλη της ΣΕ κατήγγειλαν πως το περασμένο Σάββατο (16-5-1998) το ΚΑΣ αποφάσισε, με συνοπτικές διαδικασίες, ότι σ' αυτή την περιοχή δεν υπάρχουν μνημεία, χωρίς καν να δουν το συγκεκριμένο χώρο. Η ΣΕ κάνει λόγο για σοβαρές παραλείψεις από τα μέλη του ΚΑΣ καθώς: Δεν πήγαν στην κρίσιμη τοποθεσία να δουν τα 50 μνημεία. Δεν είδαν τους φακέλους, που τους παρέδωσε η ΣΕ, γιατί απαιτούσε πολλές ώρες η ανάγνωση του περιεχομένου τους.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΣΕ Ευ. Μαχαίρας είπε ότι, επειδή το λεωφορείο με τους επιστήμονες του ΚΑΣ δεν μπορούσε να φτάσει στο χώρο, όπου πρόκειται να γίνουν οι φυλακές, καθώς δεν υπάρχει δρόμος, μόνο ο πρόεδρος του ΚΑΣ και γγ του υπουργείου Πολιτισμού Ευ. Γιαννακόπουλος και δύο μέλη επιβιβάστηκαν σ' ένα τζιπ και έφτασαν στον τόπο, ο οποίος προορίζεται για τις φυλακές, ενώ όλα τα άλλα μέλη παρέμειναν στο λεωφορείο. Στη συνέχεια, όταν ο Ευ. Μαχαίρας και άλλα μέλη της ΣΕ πρότειναν στον πρόεδρο του ΚΑΣ να του δείξουν τα μνημεία, εκείνος αρνήθηκε!

Την επόμενη μέρα την Κυριακή στη συνεδρίαση του ΚΑΣ στο Ναύπλιο, όπου και ελήφθη η ομόφωνη απόφαση, δεν επετράπη στη ΣΕ να παραβρεθεί, για να ενημερώσει για τα μνημεία.

Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι αρχικά η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης είχε γνωμοδοτήσει κατά της ίδρυσης φυλακών στο Μαίναλο, ενώ στην πορεία άλλαξε θέση. Ειδικότερα, για τη δεύτερη φυλακή της Συλίμνας, εκεί όπου προβλέπεται να ανεγερθεί, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την Τρίπολη, υπάρχουν σημαντικά μνημεία, μεταξύ των οποίων η αρχαία Τρίοδος,η Παλιοσυλίμνα (αρχαία ακρόπολη, οικισμός και οψιανοί), το κάστρο Νταβιάς,το αρχαίο Παλλάντιο (χώρος με τεράστια αρχαιολογική σημασία, ακρόπολη, αρχαίο ναό και δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές), ο τάφος του Πάνου Κολοκοτρώνη,τα κολοκοτρωνέικα ταμπούρια,το υδραγωγείο της παλαιάς Ντροπολιτσάς κλπ.

Το επιχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου είναι ότι οι φυλακές θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και πως θα δημιουργηθούν δήθεν 200 θέσεις εργασίας για τους Αρκάδες, όταν είναι γνωστό στους πάντες ότι αυτό θα γίνει με διαγωνισμό και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει από πού θα είναι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν.

Τέλος, η ΣΕ ανακοίνωσε χτες ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης και οι Αρκάδες θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η ΣΕ απαρτίζεται από τους Ευ. Μαχαίρα, (επίτ. πρόεδρος του ΔΣΑ), Κατερ. Πέρρου (αρχισυντάκτη Εφημερίδας "Αρκαδικός Ανεμος", Σωκρ. Αγγελέτο, καθηγητής ΕΜΠ, Αργ. Αγγελέτο,πρόεδρο Τεγεατικού Συνδέσμου, Κων. Δάκο πρόεδρο Ομοσπονδίας Μαντινειακών Σωματείων Αττικής,Αγγ. Θεοδωρόπουλο σκηνοθέτη, πρόεδρο Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, Ι. Ζη, διευθυντή Νοσ. "ΜΕΤΑΞΑ", πρόεδρο Λεβιδιωτών Αττικής, Γ. Καλπακιούτη, πολ. μηχανικό, γραμματέα Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, Νίκη Μαυροειδή,πρόεδρο Ενωσης Τριπολιτών Αττικής, Στ. Νικόδημο,επίτιμο πρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Ιω. Τσιρίμπα ταξίαρχο Υγειονομικού ε.α. Χρ. Τσούτσουβα,πρόεδρο Ασεατικών Αθήνας και τους αντιπροσώπους φορέων της Τρίπολης Παν. Βέμο,καθηγητή, Γ. Βλάσση,διευθυντή Α Λυκείου, Κων. Γεωργακόπουλο,γιατρό, δημοτικό σύμβουλο Τρίπολης και Ν. Κάρκα,πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου Κάφια.

Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Τα πεζοδρόμια

Ισως πρέπει να φύγεις για λίγο από την καθημερινότητά σου, από το χώρο σου και από τη χώρα σου, για να μπορέσεις να θέσεις το σαιξπηρικό δίλημμα "Να ζει κανείς ή να μη ζει" διαφορετικά. Μια απάντηση πήρα στο δίλημμα αυτό, όταν είχα πρόσφατα την τύχη να βρεθώ στη Στοκχόλμη. Εκεί, στην παγωμένη πόλη, το πρώτο που παρατηρεί ο επισκέπτης είναι τα πεζοδρόμια, είναι η αίσθηση της απλοχωριάς, της άνεσης του πεζού, αλλά και του εποχούμενου.

Ισως να αναρωτηθεί κανείς αν η Βενετία του Βορρά είναι ένας επίγειος παράδεισος. Ασφαλώς όχι. Ανεργία, κόψιμο των κοινωνικών παροχών, ακρίβεια και άλλα πολλά δεινά πλήττουν τη χώρα. Τα πεζοδρόμια, όμως, σε εντυπωσιάζουν. Και είναι κι αυτά - καρπός, ίσως μιας, άλλης εποχής - ένας δείκτης σεβασμού, που πρέπει να έχει ο δημοτικός άρχοντας και τα "αρχοντόπουλα" για τον (...) πεζό καθημερινό άνθρωπο, που διαβαίνει τη ζωή του, περιδιαβαίνοντάς τα. Και σκέφτηκα τους δικούς μας "άρχοντες", που δε δείχνουν κανένα σεβασμό. Ολέθριο το αποτέλεσμα: Μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε Αθηναίους "αρχοντοχωριάτες" και τους κατοίκους της πρωτεύουσας σε πραγματικούς "αθλίους". Μολιέρος από εδώ, Ουγκώ από εκεί. Κάτι είναι κι αυτό. Είναι;

Ισως, ρωτήσει, δηλαδή, τι ένιωσες όταν επέστρεψες στην Αθήνα. Ο,τι νιώθει το τυρί μέσα στο σάντουιτς. Ενα τυρί στριμωγμένο, πεταμένο, τσαλακωμένο και ασήμαντο, έτοιμο για φάγωμα! Στοιβαγμένη, στριμωγμένη, καταδικασμένη στην ...αθηναϊκή μου μοίρα, ακροβατώ πάνω σε υποψίες πεζοδρομίων, διακινδυνεύοντας, συνεχώς, τη σωματική και την ψυχική μου ακεραιότητα. Και τρέχω, όπως όλοι, σαν τρελή να προλάβω... Αλήθεια, τι; Χωρίς χώρο, χωρίς χρόνο, με την ψυχή στο στόμα, βιάζομαι, κουράζομαι, σπαταλιέμαι, γερνώ. Αφήνω τις μέρες, τα χρόνια να περνούν, έτσι χωρίς στόχο, χωρίς όραμα. Διότι, το μεγάλο όραμα θέλεις χώρο να το απλώσεις, και για τον υψηλό στόχο χρειάζεσαι ...ύψος. Μα, πού να το βρεις; "Η ευτυχία μου σκέφτομαι θα 'ναι ζήτημα ύψους", που λέει και ο Καρυωτάκης...

Ισως εδώ να συμφωνήσουν οι περισσότεροι: Το "τυρί", δηλαδή εγώ, αισθάνθηκε αγανάκτηση, άμα τη επιστροφή του, σα ξεφύλλισε τις ελληνικές εφημερίδες και αντίκρισε τα γνωστά, τα κομψά "υποψήφια" για να άρχουν πρόσωπα. Ενα ψεύτικο "χαμόγελο", από τη μια, που περισσότερο με γκριμάτσα μοιάζει, και η "σοβαροφάνεια", από την άλλη. Και ο Λόγος; Ο Λόγος κενός, χωρίς νόημα, αλλά με (...) πόνο και με στόμφο ειπωμένος. Οι δυο αντίπαλοι της ...Αθήνας, και όχι μόνον της εκλογικής μάχης, θα έπρεπε να έχουν στόχους και οράματα, έστω κι αν δεν μπορούν να κάνουν θαύματα, θα έπρατταν ανθρώπινα και ανθρώπινα θα ζούσαμε; Μα, οι δυο μονομάχοι (...) μονάχοι αποφασίζουν και ελπίζουν να καταλάβουν τη θέση. Καρεκλάτοι, αεράτοι, σαλονάτοι, άνετοι και προπάντων με στιλ. Χαρτογιακάδες με χαμόγελα, με προφίλ, με ανφάς, είναι... τίποτε περισσότερο.

Ισως να πει κάποιος, εκείνος που έμαθε να ζει και να ψηφίζει με εκβιαστικά, ψεύτικα διλήμματα: "Ωστε δεν υπάρχει λύση;". Υπάρχει. Απλά, να πεις: ΟΧΙ στα κοσμικά χαμόγελα, ΟΧΙ στα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Και ένα μεγάλο ΝΑΙ, στους σοβαρούς ανθρώπους, που μάχονται σε τόνους χαμηλούς, με τρόπους σεμνούς, αλλά αγωνιστικούς για το κοινό καλό και όχι μόνον για το ίδιον συμφέρον. Ετσι, μόνον θα πάψουμε να νιώθουμε σαν ένα κομμάτι, έτσι θα αναπνεύσουμε και ίσως κάποτε μπορέσουμε να ζήσουμε πραγματικά καλύτερα. Γι' αυτό. Εξ όνυχος τον λέοντα. Και στην περίπτωσή μας. Είναι ένας, αλλά Λέων!

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ