ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Με νέα ορμή στον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Ο Μπάιντεν με το επιτελείο του, που θα αποτελέσει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ από 20 Γενάρη

Copyright 2020 The Associated

Ο Μπάιντεν με το επιτελείο του, που θα αποτελέσει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ από 20 Γενάρη
Με κεντρικό σύνθημα την «επιστροφή της Αμερικής» σε έναν διαφορετικό, μεταβαλλόμενο κόσμο, τη διάθεση «συνεργασίας με τους συμμάχους των ΗΠΑ» και παρεμβάσεις ώστε «να ενωθεί η διχασμένη Αμερική», ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης τα βασικά στελέχη της κυβέρνησής του. Την ίδια ώρα ο απερχόμενος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται όλο και περισσότερο να αποδέχεται την ήττα του και να ανοίγει διαύλους για τη διαδικασία μετάβασης.

Ο Μπάιντεν ήδη ανακοινώνει τις προτάσεις για τους υπουργούς (για όλους απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο) και η κυβέρνησή του αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Γενάρη 2021. Ο Αντονι Μπλίνκεν αναλαμβάνει επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας τοποθετείται για πρώτη φορά ένας Αμερικανός κουβανικής καταγωγής, ο Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, που έσπευσε να δώσει διαπιστευτήρια, τονίζοντας πως οι γονείς του τον έφεραν στην Αμερική «για να γλιτώσει από τον κομμουνισμό». Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας προτείνεται ο Τζέικ Σάλιβαν, που θεωρείται αρκετά έμπειρος για να αντιμετωπίσει τις «πολλές απειλές εντός και εκτός ΗΠΑ». Επίσης επιστρέφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο πόστο του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή, δείχνοντας διάθεση να «επικαιροποιήσει» τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή με τρόπο που να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων. Επικεφαλής όλων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο τοποθετείται η 51χρονη Αβριλ Χέινς, στο δε υπουργείο Οικονομικών αναμένεται η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) Τζάνετ Γιέλεν.

Τα ονόματα αυτά προκάλεσαν καταρχήν θετικές αντιδράσεις σε συμμάχους αλλά και αντιπάλους των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι λογαριάζουν πως θα έχουν απέναντί τους έναν συνομιλητή περισσότερο προσανατολισμένο στη στρατηγική συμμαχία με την ΕΕ. Οι μοναρχίες του Κόλπου ευελπιστούν σε συνέχιση της πίεσης έναντι του Ιράν. Οι δε Ισραηλινοί προετοιμάζουν επικείμενο παζάρι με τους Παλαιστίνιους με κατοχυρωμένες τη συμφωνία στη βάρβαρη κατοχή, την αναγνώριση, από την προηγούμενη κυβέρνηση, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα».

Από την άλλη, Ρώσοι και Κινέζοι κρατούν στάση επιφύλαξης, με δεδομένη την όξυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε μια σειρά πεδίων ανταγωνισμού. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφύγει προς το παρόν να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, αναμένοντας την απόφαση των εκλεκτόρων στις 14 Δεκέμβρη. Ο δε Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον συνεχάρη την Τετάρτη, προτείνοντας συνέχιση σχέσεων στην οδό μίας «αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας». Οσο για τους Ιρανούς, ευελπιστούν στη σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλούν οι αφόρητες πιέσεις και κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο ανταγωνισμός είναι δεδομένο ότι θα οξυνθεί

Ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει ότι «η Αμερική επιστρέφει» και στην πρώτη του συνέντευξη, στο δίκτυο «NBC News», διευκρίνισε: «H κυβέρνησή μου δεν θα είναι η τρίτη θητεία της κυβέρνησης Ομπάμα, γιατί αντιμετωπίζουμε έναν διαφορετικό κόσμο».

Είναι φανερό ότι ο νέος διαχειριστής των υποθέσεων του αμερικανικού κεφαλαίου θα κινηθεί με ένα και μοναδικό κριτήριο: Να διατηρήσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, που απειλείται ευθέως για την ώρα οικονομικά από την Κίνα και στρατιωτικά από τη Ρωσία, σε μια περίοδο που η καπιταλιστική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, πολλές χώρες μπαίνουν σε κρίση, που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Αναμένεται λοιπόν να δυναμώσει η επιθετικότητα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ταυτόχρονα με την ενίσχυση των των αμερικανικών μονοπωλίων, με τις ανάλογες επιπτώσεις στο λαό των ΗΠΑ και στους λαούς του κόσμου.

Τα πεδία ανταγωνισμού είναι πολλά. Ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στην ψηφιακή οικονομία, στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G, συνολικά στην «4η Βιομηχανική Επανάσταση» (αυτοματοποίηση, ρομποτική, διαδικτυακές υπηρεσίες - τομείς όπου τα κινεζικά μονοπώλια τείνουν να πάρουν προβάδισμα).

Η διαχείριση της κρίσης και της δύσκολης κατάστασης που διαμόρφωσε η πανδημία, με την πολύ κακή αντιμετώπιση από την κυβέρνηση Τραμπ, εμφανίζεται ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν και Χάρις. Ειδικά στο ζήτημα της πανδημίας, βέβαια, αυτό που αποδείχθηκε είναι η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ, έργο διαχρονικό όλων των κυβερνήσεων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σε μια τόσο ανεπτυγμένη χώρα, όπου τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι καταδικασμένα να πεθαίνουν όταν οι αστοί εκμεταλλευτές τους απολαμβάνουν τις πιο σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της νεοεκλεγείσας αντιπροέδρου (ινδικής και τζαμαϊκανής καταγωγής) Κάμαλα Χάρις, η οποία εξήγησε ότι επείγει με την αντιμετώπιση της πανδημίας «να ξανανοίξει η αμερικανική οικονομία». Ενδεικτικά για τη διαφαινόμενη πορεία της νέας κυβέρνησης είναι όσα γράφει ο Τζ. Τράουμπ σε άρθρο του στο περιοδικό «Foreign Policy»: «Το επιτελείο του Μπάιντεν υπόσχεται αποκατάσταση, όχι μετασχηματισμό. Οποιος ελπίζει σε δραστική απομάκρυνση από την προ-Τραμπ εποχή (...) θα απογοητευτεί». Η νέα κυβέρνηση, συνεχίζει, «θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία, να επιβεβαιώσει την κεντρική θέση της δημοκρατίας (σ.σ. βλ. των ΗΠΑ) στην παγκόσμια τάξη, να συντονίσει την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία και να σφυρηλατήσει μακροπρόθεσμες αλλαγές σε εμπόριο, φορολογία και κανόνες προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη παγκόσμια οικονομία». Προσπάθεια δηλαδή να ηγηθούν σε συμβιβασμούς στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία ανάμεσα σε ανταγωνιστές.


Δ. ΟΡΦ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Ετοιμάζεται να στείλει ειδικές δυνάμεις στο Μάλι!

Ετοιμη για την αποστολή ειδικών δυνάμεων (αλεξιπτωτιστών) στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων που πραγματοποιούν επέμβαση στη χώρα, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας και της ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών.

Θυμίζουμε πως σχετικό αίτημα υπάρχει ήδη από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας τον περασμένο Φλεβάρη, η οποία «επικύρωσε» την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο, ενώ ήδη δυο Ελληνες αξιωματικοί βρίσκονται στη χώρα συμμετέχοντας στην ευρωενωσιακή αποστολή EUTM, υποτίθεται για την εκπαίδευση δυνάμεων. Τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα πιο πέρα την εμπλοκή, στέλνοντας στρατιωτικό τμήμα που θα ενταχθεί στη γαλλική «Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA».

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν και στην τοποθέτηση Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις 20 Νοέμβρη, όπου έκανε λόγο για την «ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών - μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ