ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΠΟΛΙΑ
Κοροϊδία για τους ελεύθερους χώρους

Μια γενική άποψη του εργοστάσιου «Βότρυς»
Μια γενική άποψη του εργοστάσιου «Βότρυς»
Τεράστιοι τσιμεντένιοι όγκοι, μικρά πεζοδρόμια, μπάζα, και η μολυσμένη ατμόσφαιρα, είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κάποιος πηγαίνοντας στα Σεπόλια. Επιπλέον, οι μηδαμινές αθλητικές εγκαταστάσεις, η μοναδική παιδική χαρά και ο οικονομικός μαρασμός αναδεικνύουν το μέγεθος της εγκατάλειψης, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Κι ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν ένα χώρο όπου θα μπορούν να αναπνεύσουν, να διασκεδάσουν και να αθληθούν, μια περιοχή πάνω από είκοσι στρέμματα παραμένει πλήρως αναξιοποίητη αρκετά χρόνια. Πρόκειται για τα πρώην εργοστάσια «Βότρυς» και «Κοροπούλη».

Ο λόγος που το οικόπεδο της «Βότρυς» παραμένει εγκαταλειμμένο είναι γιατί έχει αγοραστεί από την κατασκευαστική εταιρία «ΟΙΝΕΡΓΑ», που ανήκει στο γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία Γ. Μπατατούδη. Το άλλο εργοστάσιο -του «Κοροπούλη»- ανήκει στην εταιρία «Αλουμίνιο Ελλάς».

Οι κάτοικοι από το 1998 είχαν ζητήσει, μέσω του εξωραϊστικού συλλόγου των Σεπολίων «Η Αναγέννηση», να αξιοποιηθούν πλήρως τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια.

Συγκεκριμένα ζητούν:

  • Να γίνει κλειστό γήπεδο μπάσκετ, στο εργοστάσιο «Κοροπούλη», το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες για άθληση όχι μόνο των κατοίκων των Σεπολίων, αλλά και των άλλων συνοικιών της Αθήνας, αφού δεν υπάρχει κανένα στην ευρύτερη περιοχή.
  • Λειτουργικό πράσινο, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα κελάρια της «Βότρυς», χωρίς να κοπούν τα μεγάλα δέντρα και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να προστεθούν νέα κτίρια στην περιοχή.
  • Το 9ο ΤΕΕ Αθηνών, στο χώρο της «Βότρυς», το οποίο σήμερα συστεγάζεται σε μόνιμη απογευματινή βάρδια και χωρίς εργαστήρια με το 53ο Λύκειο - Γυμνάσιο Αθηνών. Παλιότερα το συγκεκριμένο σχολείο, συστεγαζόταν με το 3ο ΤΕΕ στην Ακαδημία Πλάτωνα, που όμως έπαθε ζημιά από τους σεισμούς του 1999.
  • Μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου, αφού δεν υπάρχει κανένας χώρος ποδοσφαίρου στην περιοχή.
  • Κρατικός Παιδικός Σταθμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε ισόγειο πολυκατοικίας με ενοίκιο 700 χιλιάδες δραχμές μηνιαίως, που αν και έχει ιδιόκτητο οικόπεδο εδώ και δεκαπέντε χρόνια, δε δίνεται άδεια για την οικοδόμηση γιατί λείπουν 15 τετραγωνικά μέτρα από τις προδιαγραφές.

Ωστόσο, παρά τις προτάσεις των κατοίκων, οι αρμόδιοι δεν έχουν προχωρήσει σε καμιά συγκεκριμένη ενέργεια. Από τον Οκτώβρη του 1998, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει ζητήσει το χώρο της «Βότρυς» για να χτιστεί το 9ο ΤΕΕ Αθηνών.

Στις 8.10.99, ένα μήνα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Αθήνα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση με την οποία επιτάσσονται χώροι -χωρίς να αναφέρονται ονομαστικά- για τη στέγαση σχολίων στην Αττική - μεταξύ των οποίων και το «Βότρυς». Ολα αυτά βέβαια στα χαρτιά, αφού στην πράξη δεν έχει απαλλοτριωθεί ούτε το «Βότρυς», ούτε το «Κοροπούλη».

Σύμφωνη γνώμη έχει -πάντα στα λόγια- και ο δήμος Αθήνας αφού το 1997, ο δήμαρχος Αθήνας -σε απάντηση επιστολής των κατοίκων- ανέφερε ότι έχει ήδη αναθέσει το χειρισμό του θέματος στον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγγελο Μοσχονά...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Πράσινο στα λόγια

Την ώρα που η δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων θέλει τους ελεύθερους χώρους και μάλιστα τους επιζητάει, την ίδια στιγμή ο ένας μετά τον άλλο δημόσιοι χώροι χάνονται μέσα από τα χέρια της.

Οι περιπτώσεις είναι αρκετές: Κτήμα ΘΩΝ, πάρκο της Ριζαρείου, Πεδίο του Αρεως, Αττικό Αλσος...

Σύμφωνα βέβαια με τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο, ο δήμος θέλει το πράσινο στην πρωτεύουσα. Ο δήμος θέλει τους ελεύθερους χώρους, τις παιδικές χαρές και τους χώρους άθλησης. Είναι υπέρ της πολιτιστικής ανάπτυξης της πρωτεύουσας.

Ολα αυτά βέβαια στα λόγια. Γιατί στην πράξη ο δήμος χάνει τον ένα δημόσιο χώρο μετά τον άλλο.

Η δημοτική αρχή μπορεί να μην έχει αίσθηση αυτής απώλειας, την οποία έχουν οι κάτοικοι αυτής της πολυβασανισμένης πόλης, που δε ζουν «εκτός πόλεως», όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, όταν δήλωσε πού κατοικεί.

Στο μόνο πράγμα, λοιπόν, που ελπίζουν οι κάτοικοι του 4ου Διαμερίσματος, για να μη χαθεί και το «Βότρυς», είναι στον ίδιο τους τον αγώνα...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μονόδρομος αξιοπρέπειας

Βροχή. Καταρρακτώδης βροχή. Και το χώμα διψασμένο και άμαθο. Πνίγεται η σταγόνα στην έρημο, στην πέτρα. Πνίγει ο ήχος του όπλου τη νύχτα. Σιγή. Βαθιά αποπνικτική σιγή. Και ερημιά. Δρόμοι άδειοι, πόλεις άδειες σαν κραυγές απόγνωσης. Απόγνωσης και πόνου. Μπλόκο πρώτο, ισραηλινό. Το όπλο στο χέρι. Ο αλαζονικός φόβος του κατακτητή στα μάτια του 18χρονου στρατιώτη. Μπλόκο δεύτερο, παλαιστινιακό. Το όπλο στο χέρι. Η απεγνωσμένη αγωνία του κατακτημένου στα μάτια του 18χρονου αστυνομικού. Κρύο, υγρασία και σκοτάδι. Στο πρώτο, στο δεύτερο, στο τρίτο μπλόκο... Ατελείωτα ζιγκ ζαγκ στα άγονα χωράφια, στα στενά σοκάκια.

Βροχή. Καταρρακτώδης βροχή. Και η νύχτα κυλά αργά. Στις μισοτελειωμένες οικοδομές. Στα φτωχικά σπίτια. Στις τσίγκινες παραγκουπόλεις και στους λασπόδρομους. Κυλά αργά. Για τις μανάδες που μετρούν ένα παιδί λιγότερο. Για τους πατεράδες που ψάχνουν το ψωμί του αύριο. Για τους εργάτες που ούτε σήμερα θα πάνε στη δουλιά. Για τους εμπόρους που ούτε σήμερα θα πουλήσουν, ούτε μπορούν να αγοράσουν. Για τους γιατρούς στο προσκέφαλο των τραυματιών. Για τους δασκάλους και τους μαθητές που θα προσπαθήσουν, πάλι, μάταια να φτάσουν στο σχολείο. Για τους αγρότες που θα αποπειραθούν να πάνε σε όσα χωράφια τους απέμειναν.

Ηλιος καυτός και ο αέρας πηχτός και βαρύς. Τα παιδιά να παίζουν στη λάσπη. Να τσαλαβουτούν γελώντας και να χαιρετούν με το βρώμικο χεράκι τους. Οπως πριν από τόσα χρόνια, όπως πριν από λίγο καιρό, όπως χτες, έτσι και σήμερα. Παιδιά, γενιές ολόκληρες παιδιών, που μεγαλώνουν στη λάσπη και στον αποπνικτικό αέρα. Που αφήνουν το παιχνίδι με το χώμα και αρχίζουν να παίζουν με τις πέτρες.

Συννεφιασμένο μεσημέρι και ο απόηχος από την προσευχή του ιμάμη αιωρείται στο χώρο. Γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι, παιδιά, που έμαθαν ότι οι πέτρες δεν είναι μόνο παιχνίδι. Ολοι μαζί στην ίδια διαδρομή. Και σήμερα, όπως και χθες, όπως και αύριο. Ολοι μαζί, προς το σύμβολο του παραλόγου. Προς την ανάγκη του αυτονόητου. Και σήμερα, όπως και χθες, όπως και αύριο.

Πυκνός μαύρος καπνός. Μάτια κλειστά από την κάπνα και από τα δακρυγόνα. Η ανάσα δύσκολη. Και ο ήχος του όπλου. Ο ίδιος με αυτόν που σχίζει τη νύχτα. Τώρα, όμως, είναι ασθενέστερος. Αν και επαναλαμβανόμενος, μοιάζει απόμακρος. Τον καλύπτουν τα σφυρίγματα από το γύρισμα της σφεντόνας. Τον καλύπτουν οι σειρήνες στο πήγαινε - έλα των ασθενοφόρων. Τον καλύπτουν οι φωνές των πιτσιρικάδων της πρώτης γραμμής και η παρουσία του πλήθους, που παραμένει βουβό και ακίνητο μπροστά στο πεδίο βολής γνωρίζοντας ότι αποτελεί στόχο. Οπως θα παραμείνει και αύριο στην ίδια θέση. Με νέα πρόσωπα στη θέση των χαμένων μαχητών. Και το ίδιο θα γίνει και αύριο, και αύριο...

Γιατί δεν μπορεί να γίνει συνήθεια η θηλιά της κατοχής στο λαιμό. Γιατί δεν είναι μάταιο να διεκδικείς την αναπνοή σου. Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο αυτός που οδηγεί στο ισραηλινό φυλάκιο. Είναι μονόδρομος. Είναι η μοναδική επιλογή για να βγεις από την πόλη - φυλακή. Επιλογή ζωής και αξιοπρέπειας, έστω και αν διασταυρώνεται με το θάνατο.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ