ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Το του κρείσσονος" ή το λαϊκό συμφέρον;

Πάνω από 70.000 Ελληνες και Ελληνίδες συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η συμμετοχή στα "κοινά" αποτελεί, ούτως ή άλλως, θετικό γεγονός κι απαντά, τρόπον τινά, στις απόψεις που ισχυρίζονται ότι ο πολίτης αδιαφορεί για τα "κοινά". Αλλωστε, σ' αυτές τις απόψεις απάντησε, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο Περικλής στον "Επιτάφιό" του, λέγοντας:"Εμείς οι Αθηναίοι δε θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο πολίτη, όποιον δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά πολιτικά μας πράγματα".

Δεν είναι, όμως, όλοι οι συμμετέχοντες στα ψηφοδέλτια της ίδιας αντίληψης και πολιτικής πρακτικής σε ό,τι αφορά στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και στην ένταξή του στο γενικότερο κοινωνικο-πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Κι αυτό, όχι τόσο γιατί "στη δημοκρατία υπάρχουν διαφορετικές θεωρητικές αντιλήψεις και πολιτικές πρακτικές" - όπως ισχυρίζονται κάποιοι θεωρητικοί της δημοκρατίας, αλλά πρακτικοί της αντιδημοκρατικότητας των πολιτικών διακρίσεων κι αποκλεισμών - όσο διότι δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε μια κοινωνία, ταξικά και πολιτικά, διαφοροποιημένη. Σε μια κοινωνία που αποτελείται από πλούσιους και φτωχούς, διατάζοντες και εκτελούντες θελήματα, καθήμενους και μοχθούντες, "έξυπνους" και "κορόιδα", τα "κοινά" δεν είναι καθόλου κοινά σε ό,τι αφορά στα συμφέροντα.

Στα ψηφοδέλτια των εκλογών, λοιπόν, υπάρχουν υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που συμμετέχουν στα "κοινά", για να εξυπηρετήσουν "το του κρείσσονος συμφέρον". Το συμφέρον, δηλαδή, της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, που θέλει την Αυτοδιοίκηση "γρανάζι" του κράτους, "φορομπήχτη" του λαού,"χρηματοδότη" των εργολάβων, "ανάχωμα" στους λαϊκούς αγώνες. Αυτοί οι υποψήφιοι εμφανίζονται "ανεξάρτητοι", "αυτόνομοι" και "φιλολαϊκοί", αλλά - όπως λέει, στο "Φως που καίει", ο Βάρναλης - "όξω από το συμφέρον των Κροίσων κι όξω από τη φαντασία των φοβισμένων και ανίδεων, δεν υπάρχουν πουθενά". Είναι αυτοί που νιώθουν να "ψηλώνουν" μέσα στα δημαρχιακά και νομαρχιακά μέγαρα και να "κονταίνουν" στα χαμόσπιτα της γειτονιάς, στη ρούγα του χωριού, στο πεζοδρόμιο της λαϊκής πάλης.

Οσοι εξ αυτών βρίσκονται στο "θώκο" δε θέλουν την "αλλαγή", ενώ οι αναμένοντες στο κατώφλι τη ζητούν. Και οι δυο, αν και γνωρίζουν ότι - όπως έλεγε ο Μαξίμ Γκόρκι - "είναι πολύ εύκολο να μετατρέψεις πράξεις σε λόγια, παρά λόγια σε πράξεις", ασκούνται, μιλώντας για "περασμένα και μελλούμενα", στη ρητορική, τη μεγαληγορία, το στόμφο, την υπερβολή, απέχοντας, όμως, από την αλήθεια "παρασάγγας". Το ψέμα κρύβεται στο "σελοφάν" των υπερπολυτελών και πολυέξοδων προεκλογικών φυλλαδίων και για να φανερωθεί χρειάζεται ο πολίτης να διαβάσει "ανάποδα" τις λέξεις, ενεργώντας όπως ο κοκορετσάς γυρίζει ανάποδα τα έντερα για να τα καθαρίσει και τότε νιώθει τη βρωμιά τους. Αλλωστε, "η κοροϊδία, μαθές, είναι η γελούμενη όψη της κατσούφας αλήθειας", έλεγε, πάλι ο Βάρναλης, στο "Ημερολόγιο της Πηνελόπης".

Μαζί τους συνωστίζονται όσοι "φρόνιμα και τακτικά πάνε πάντα με κείνον που νικά" κι όλοι μαζί επιχειρούν να διαφθείρουν το λαό, θεωρώντας τους ψηφοφόρους "ευκολόπιστους σαν όλους τους κερατάδες".

Υπάρχουν, βεβαίως, οι άλλοι που ασχολούνται με τα "κοινά" για να εξυπηρετήσουν, όχι "το του κρείσσονος", αλλά το λαϊκό συμφέρον. Αγωνιστές της κοινωνίας, ανιδιοτελείς, τίμιοι και "καθαροί" πολιτικά, καλούν τους πολίτες να συνταξιδεύσουν μαζί τους στο "ταξίδι" του αγώνα, της προσφοράς, της δημιουργίας, με προορισμό την "Ιθάκη" ενός ομορφότερου και καλύτερου κόσμου.

Δεν τάζουν "λαγούς με πετραχήλια", δεν καμώνονται τον "ξερόλα" και τον "υπεράνω", αλλά πιστεύουν στο διάλογο και τη συλλογική δράση, περπατούν με τους "ταπεινούς" στον ίδιο δρόμο της Αρετής και της Αξιοπρέπειας. Αυτοί υπόσχονται πως θα τιμήσουν και θ' αξιοποιήσουν κάθε ψήφο προς το συμφέρον του λαού και δηλώνουν πως "αν φτάσω, είναι το φτάσιμο δικό σας, η ήττα δική μου, αν πέσω για το φως σας".

(Είναι προφανές ότι το ερωτηματικό στον τίτλο των σημερινών "ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ", δε δηλοί δίλημμα για τον ψηφοφόρο,... ).

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Το νέφος πνίγει πάλι την Αθήνα...

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να ξορκίσει το φαινόμενο με... μελέτες

Η ατμοσφαιρική ρύπανση χτύπησε και πάλι χτες το καμπανάκι του κινδύνου, μετατρέποντας την Αθήνα σε "θάλαμο αερίων". Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ, αρκούνται να παρακολουθούν το φαινόμενο και να αναθέτουν μελέτες, χωρίς ποτέ να παίρνουν κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση του νέφους.

Σύμφωνα λοιπόν με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 11 το πρωί στην οδό Πατησίων στα 381 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200. Ο ίδιος ρύπος από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι σημείωνε διαρκώς υψηλές τιμές σε τέσσερις τουλάχιστον περιοχές του Λεκανοπεδίου - παρά την εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου, που το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναγορεύσει περίπου σε πανάκεια κατά του νέφους... Εκτός από την οδό Πατησίων, που ξεπερνούσε συνεχώς το όριο επιφυλακής, στην οδό Αριστοτέλους έφτασε τα 306 μικρογραμμάρια, στην οδό Αθηνάς τα 255 και στη Νέα Σμύρνη τα 211. Αυξημένες τιμές παρουσίασε και ο ρύπος του όζοντος, που στη 1 το μεσημέρι έφτασε στα 232 μικρογραμμάρια στα Λιόσια, με όριο επιφυλακής τα 180.

Μελέτες χωρίς αντίκρισμα

Υπάρχει ένα σύγχρονο ρητό που λέει "όταν δε θέλεις να κάνεις ένα έργο - κάνε μελέτες". Φαίνεται πως αυτό βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην περίπτωση του νέφους. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο τα τελευταία χρόνια έχει διαθέσει το ποσόν των 1,2 δισ. δρχ. για μελέτες αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (τα χρήματα προέρχονται από το ΕΤΕΡΠΣ και το Β ΚΠΣ), μελέτες οι οποίες επί μήνες αραχνιάζουν στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών χωρίς να γίνεται καμιά ενημέρωση περί του περιεχομένου τους. Το μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό αυτών των μελετών εμφανίζεται ως υλικό που θα έχει και συνέχεια, χωρίς να ξέρει κανείς πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί!

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση σε τι συμπεράσματα καταλήγουν, τι λύσεις προτείνουν και ποιες από αυτές είναι εφαρμόσιμες για την πρωτεύουσα, κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται ποια είναι η σκοπιμότητα σύνταξής τους, αν όχι η χρηματοδότηση διαφόρων ειδικών - "ημετέρων". Εκτός και αν το ΥΠΕΧΩΔΕ επιδιώκει να εξαγγείλει και πάλι κάποια νέα "έκθεση ιδεών" τύπου του περιβόητου "πακέτου" "Αττική SOS"...

Το όζον

Την ίδια στιγμή βρίσκεται υπό έκδοση μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία θα καθορίζει αυστηρότερα όρια για το όζον. Κι αυτό γιατί υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι ο ρύπος αυτός ευθύνεται ακόμη και για θανάτους. Επίσημες οργανώσεις μάλιστα στην Αγγλία καταγράφουν το όζον ως κύριο υπεύθυνο για 12.000 θανάτους το χρόνο.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Αθήνα, όπως το Μαρούσι, τα Λιόσια, η Λυκόβρυση, η Ν. Σμύρνη και οι Θρακομακεδόνες, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση των τιμών του όζοντος.

Να προσθέσουμε, τέλος, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δε μετράει ούτε έχει θέσει επίσημα όρια για επικίνδυνους ρύπους, όπως οι υδρογονάνθρακες και τα αιωρούμενα σωματίδια, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, όπως δείχνουν πρόσφατες μετρήσεις από ανεξάρτητους φορείς.

Ν. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ