ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διεθνιστική αλληλεγγύη στην πράξη

Σαν κάτι αυτονόητο για ανθρώπους που κατοχύρωσαν στην πράξη το να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων σήμερα, Σάββατο, στις 8 το βράδυ, στη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα γίνει εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης και ελληνοκουρδικής φιλίας. Οργανωτές: η Κουρδική Δημοκρατική Λαϊκή Ενωση, η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΕΔΥΕΘ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο Δήμος Αγίου Παύλου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Μια εκδήλωση που μέσα από τον πολιτισμό επιχειρεί να φέρει πιο κοντά τους πολίτες της Θεσσαλονίκης με τους Κούρδους και Παλαιστίνιους μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας και να εκφράσει την αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό και στον αγώνα του για τα δικαιώματά του. Στην εκδήλωση θα υπάρχει πλούσιο παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με κουρδικά, παλαιστινιακά, και ελληνικά μουσικοχορευτικά σχήματα.

Πορεία προς το θάνατο

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου για τα συνταρακτικά γεγονότα που διαδραματίζονται στις φυλακές της Τουρκίας δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη από τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους κρατούμενους στα λευκά κελιά της Τουρκίας. Οπως ανέφεραν, πάνω από 10.000 άτομα σ' όλο τον κόσμο πραγματοποιούν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης με τους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές στις φυλακές της γειτονικής μας χώρας. Αντιμέτωποι με το θάνατο βρίσκονται 816 πολιτικοί κρατούμενοι στα λευκά κελιά της Τουρκίας καθώς σήμερα συμπληρώνουν την 51η μέρα απεργίας πείνας. «Είμαστε μπροστά σε συνταρακτικά γεγονότα που διαδραματίζονται στις φυλακές της Τουρκίας. Η υγεία των απεργών πείνας μετά από 51 μέρες έχει κλονιστεί και ήδη κινδυνεύει η ζωή τους. Σε λίγες μέρες θα έχουμε μία εκατόμβη θανάτων», τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Ενας από τους τρεις απεργούς πείνας στη Θεσσαλονίκη, ο Νιαζίν δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης: «Σήμερα τα λόγια δεν έχουν αξία. Εκατοντάδες σύντροφοι και οι μάνες μας βαδίζουν πλέον προς το θάνατο. Να πιέσουμε με τον αγώνα μας σ' όλο τον κόσμο την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους».

Μιλώντας εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ που είναι ένας από τους δεκάδες φορείς που συμμετέχει στην Επιτροπή, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ζαχαριάδης, σημείωσε ότι «η στρατοκρατική κυβέρνηση της Τουρκίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στρέφονται στον "εκσυγχρονισμό" των 18 αυτού του τύπου φυλακών που υπάρχουν διάσπαρτες σ' όλη τη χώρα. Με τα λευκά κελιά, όπου 12.000 πολιτικοί κρατούμενοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, επιχειρεί το καθεστώς να σταματήσει την επικοινωνία μεταξύ των φυλακισμένων, με σκοπό να τους "τρελάνει", ουσιαστικά να τους καταδικάσει σε θάνατο». Επίσης, ο Δ. Ζαχαριάδης είπε ότι η Επιτροπή Αλληλεγγύης στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το τι συμβαίνει στις φυλακές της Τουρκίας, έτσι που να εκφραστεί η συμπαράσταση του λαού μας στους απεργούς πείνας, να εκδοθούν ψηφίσματα συμπαράστασης από τους φορείς και να ενισχυθούν οικονομικά οι αγωνιστές στις τουρκικές φυλακές.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν ότι με τα λευκά κελιά το καθεστώς στην Τουρκία επιχειρεί να πλήξει το κίνημα αλληλεγγύης, που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές και παράλληλα σημείωσαν ότι κανένας από τους ηγέτες της ΕΕ, που συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας δε μνημόνευσε, έστω με δύο λόγια, τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στις τουρκικές φυλακές.


Η Σταυρωμένη Αντίσταση

Το Λεύκωμα του Παντελή Μανταλόβα «Η Σταυρωμένη Αντίσταση», που εκδόθηκε από το «Ριζοσπάστη» και είναι αφιερωμένο στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, αποτελεί καταγραφή μιας από τις ζωντανές μαρτυρίες για τη ζωή των πολιτικών κρατουμένων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στη φυλακή και στην εξορία. Είναι ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας, του λαϊκού κινήματος που έμεινε άγραφο στα επίσημα βιβλία. Και είναι από τα κομμάτια της ιστορίας που αναδεικνύει τη διαμόρφωση, τη διαπαιδαγώγηση του «Νέου Ανθρώπου», τη δημιουργική ικανότητα του οποίου αναπτύσσει η οργανωμένη ζωή και πάλη. Το έργο έχει κοινωνικές αναφορές από τη ζωή στις τότε συνθήκες, αλλά και ερεθίσματα από λογοτέχνες δημιουργούς που εμπνεύστηκαν από τις ίδιες κοινωνικές αναφορές, οι οποίες πηγάζουν από το λαό. Τα γραπτά μέρη του βιβλίου είναι χειρόγραφα με την πένα του ίδιου του δημιουργού των έργων του Λευκώματος.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα!..

Δε στέλνει μόνο περήφανο χαιρετισμό, στέλνει κι ένα τεράστιο μήνυμα ενότητας κι αγώνα, ένα μήνυμα στους απανταχού φυγάδες και δραπέτες. Ενα βουερό μήνυμα φτερωτής μνήμης, που αναγεννάται κι αναμοχλεύεται από αλυσιδωτούς κρωγμούς και εκρήξεις ιστορικών αγώνων και θυσιών.

Τούτη τη φορά, η μέρα ήταν θαυμάσια. Γλυκιά φθινοπωρινή μαγεία από απαλά χρυσαφένια φύλλα κι ένα δροσερό αγέρι που ροβολούσε σαν χάδι απ' την καστανοκίτρινη βουνοπλαγιά με τις ροδόχρωμες κουμαριές και τα βαθυπράσινα σκίνα κυμάτιζε τα γαλανόλευκα λάβαρα των παραρτημάτων και τις κόκκινες σημαίες πλάι στη γιγάντια φωτογραφία του Αρη και τους ήχους των αντάρτικων τραγουδιών. Κάθομαι κι ατενίζω τον κάμπο. Εφτασα να μετρώ μέχρι το 87. Υστερα μπλοκάρισα. 87 πούλμαν απ' όλες τις συνοικίες της Αθήνας και τις γύρω πόλεις της Στερεάς και της Θεσσαλίας, χώρια τα εκατοντάδες ΙΧ.

Ελα κι εσύ συναγωνίστρια, έλα κι εσύ συναγωνιστή, ξέρω, σου σφάζει ο πόνος τα πλευρά, και το άσθμα σού κόβει την ανάσα, πάρε για συντροφιά ένα μπαστούνι κι έλα μαζί μου να δεις τι όμορφα θα νιώσεις.

Κι άρχισαν τα λεφούσια ν' ανηφορίζουν, κι οι Κνίτες με το κουπόνι και το «Ριζοσπάστη» στο χέρι. Κι άρχισαν οι ψυχές να φτερουγίζουν. Παλιοί φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές σφίγγουν χέρια κι αγκαλιές στο καινούριο αντάμωμα.

Μέρα μνήμης, μέρα γιορτής, μέρα ψυχικής ανάτασης, ξεκίνημα καινούριας σμίξης στους αγώνες που έρχονται, στο χώρο που συμβολίζει τον αιώνιο θρίαμβο της λεβέντικης αντάρτικης ψυχής.

Η όμορφη ομιλία του σ. Β. Φυτσιλή μάς ταξιδεύει από τη μαγεία τ' αντάρτικου ονείρου, την απομυθοποίηση του θεριού που 'γινε χίλια κομμάτια, μέχρι τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της «Νέας Τάξης», της διαστρέβλωσης εννοιών κι αξιών, της κονιορτοποίησης λέξεων κι αισθημάτων, της ανηθικότητας και της διαφθοράς.

Δε γράφω ιστορία. Δεν κάνω δημοσιογραφική περιγραφή μιας τυπικής εκδήλωσης αναφοράς στο χρόνο. Τα συναισθήματά μου αν μπορώ και τα συναισθήματα των χιλιάδων συναγωνιστών θέλω να περιγράψω. Η καρδιά που αναβλύζει, τα χαμόγελα που ανθούν, οι ματιές που σπινθιρίζουν χαρμόσυνα, οι παλάμες που σφίγγουν, οι αγκαλιές που σμίγουν.

Την ψυχή μου και την ψυχή των συντρόφων μας θέλω να καταθέσω, όσο ο σ. Β. Φιτσιλής μάς ταξιδεύει και με τις εκμυστηρεύσεις του μάς παρασέρνει στο όνειρο και μας ξανανιώνει.

Ξαφνικά, η πλατεία γίνεται αντάρτικο λημέρι. Τα σήμαντρα χτυπούν και παιάνες παιανίζουν. Αρματωμένοι σταυραετοί και καβαλάρηδες κρατούν γερά τα γκέμια των αλόγων και σωπαίνουν. Ανταρτοπούλες μ' αρμαθιές τα τσαπράζια και τα φισεκλίκια, ανεμίζοντας το δίκοχο του ΕΛΑΣ, σέρνουν λεβέντικο χορό. Γέμισαν οι απάτητες βουνοκορφές και ξαναζωντάνεψε το αρματολίκι. Ο Αρης κάνει πόλεμο μ' αντάρτες παλικάρια.

Ο Γοργοπόταμος στέκι της μεγάλης συνάντησης. Μετερίζι τιμής και δόξας ανυπέρβλητων αγώνων. Οι αναμνήσεις ξεδιπλώνονται, γίνονται κόκκινη αέρινη πάχνη, που σμίγει τ' ασπρόμαλλα κεφάλια με τον αντίλαλο απ' τον αχό των όπλων και τ' αντάρτικο τραγούδι. Ο Γοργοπόταμος είναι δικός τους, αυτών που τον δημιούργησαν και τον υλοποίησαν, είναι και δικός μας, που συνεχίζουμε, πιστεύοντας στα μεγάλα ιδανικά κι οράματα.

Υ.Γ. Ολη αυτή η πανδαισία του Γοργοπόταμου δε αποτέλεσε καν είδηση για τα κανάλια και ειδικότερα την κρατικοδίαιτη ΝΕΤ. Απεναντίας, είδηση ήταν η παρουσία του Πατακού και η κατάθεση στεφανιού του Καρατζαφέρη στις γιορτές μίσους στου Μακρυγιάννη, Εμείς τι να πούμε; Ντροπή! Τίποτ' άλλο.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ