ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούνη 2010
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΙΑΖΩΜΑ»
Η πολιτιστική κληρονομιά «δώρο» στο κεφάλαιο

«Με την αθωότητα της αρχαιολογικής κοινότητας, τη δύναμη των θεσμών της αυτοδιοίκησης και την απεραντοσύνη της σοφίας της ψυχής και του εθελοντισμού των πολιτών της πατρίδας μας», πλούτισε το «Διάζωμα» - σύμφωνα με τον Σταύρο Μπένο, στην 3η γενική συνέλευση που έγινε (29/5) στο αρχαίο θέατρο των Οινιάδων, στην Αιτωλοακαρνανία. Βέβαια, πλούτισε, κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν για την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων, υποχρέωση της πολιτείας που τα τελευταία χρόνια εφηύρε τρόπους αποποίησης των υποχρεώσεών της.

Ετσι υποκαθιστώντας την πολιτεία, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, το «Διάζωμα» έκανε «καταγραφή όλων των χώρων θέασης και ακρόασης - επιστημονική τεκμηρίωση - εκδοτικές - φιλμογραφικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, νέες καινοτομικές εφαρμογές αποτύπωσης - χαρτογράφησης, δημιουργίας ζωνών περιβαλλοντικής προστασίας γύρω από τα μνημεία, χρηματοδότηση των μνημείων με νέους τρόπους που στηρίζονται σε όλους τους θεσμούς και τους πολίτες της χώρας».

Στη γενική συνέλευση του «Διαζώματος», η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, εγκωμίασε το σωματείο και τον Σταύρο Μπένο, υπερθεματίζοντας για τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σύμπραξη δηλαδή παράδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο μεγάλο κεφάλαιο. «Ενα οραματικό στρατηγικό σχέδιο για την πολιτιστική ανάπτυξη» - τόνισε η Λ. Μενδώνη - «οφείλει να θέσει ως προϋπόθεση την καθολική συμμετοχή - της πολιτείας διά των φορέων και υπηρεσιών της, της Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων - και να λάβει υπόψη του όλους τους νόμιμα προσφερόμενους οικονομικούς πόρους». Η αρμοδιότητα ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης του μνημειακού αποθέματος, βέβαια, «ανήκει αποκλειστικά στο κράτος», όμως σε άλλους τομείς του Πολιτισμού, κυρίως των σύγχρονων υποδομών, στη δημιουργία ή την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος υποβαθμισμένων περιοχών, στην ποιοτική βελτίωση ιστορικών κέντρων σε αστικές περιοχές, στη δημιουργία θεματικών πάρκων, που μπορούν να αποτελέσουν σύγχρονους τουριστικούς πόλους, «η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να δώσει αποτελεσματικές λύσεις και βιώσιμες διεξόδους», είπε η Λ. Μενδώνη.

Στη γενική συνέλευση άνοιξαν και επίσημα οι «κουμπαράδες» του «Διαζώματος» για 25 θέατρα, όπου καλούνται οι πολίτες, μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών για το κάθε θέατρο ξεχωριστά, να συνεισφέρουν οικονομικά. Την πρώτη κατάθεση θα κάνουν πολίτες και σύλλογοι του Μεσολογγίου (ύψους 3.000 ευρώ για το θέατρο Αρχαίας Καλυδώνας).

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό» - κατά τον Στ. Μπένο - «ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διαβαίνουμε, να βιώνεις τη φωτεινή πλευρά των ανθρώπων και τη σταδιακή διαμόρφωση ενός κινήματος αγάπης για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Πολύ ρομαντικό... κλείσιμο, οι αγάπες και τα λουλούδια, αλλά οι υποψιασμένοι πλέον εργαζόμενοι, γνωρίζουν τη σκοτεινή πλευρά των δικομματικών κυβερνητικών επιλογών... χρόνια τώρα.

«Στου Καββαδία τ' ανοιχτά»...

«Τρελός Μουσώνας ράγισε μεσονυχτίς τα ρέλια/ Στο χέρι σου χλωρό κλαρί, χαρτί κι ένα φτερό./ Τέσσεροι κάμανε καιροί τα ρούχα σου κουρέλια./ Να σε σκεπάσω θέλησα, γλιστράς και δε μπορώ» («Μουσώνας»). Ενα μουσικό ταξίδι στην ποίηση και τη ζωή του Νίκου Καββαδία, μια περιπλάνηση στις αγαπημένες θάλασσες, στους μυθικούς τόπους και τους ιδιαίτερους ανθρώπους που αγάπησε, αποτελεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Στου Καββαδία τ' ανοιχτά», που παρουσιάζουν ο Γιάννης Λίνας και οι «Σχοινοβάτες», στις 4 και 11/6 (10.30 μ.μ.), στο «Ghost House» (Λεπενιώτου 26, Ψυρρή, 1ος όροφος, 210 3236.431), με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίησή του, με τις μουσικές των Θάνου Μικρούτσικου, «Ξέμπαρκων», Γιάννη Σπανού κ.ά., και με αναφορές στη ζωή και το έργο του. Επιμέλεια παράστασης: Γιάννης Λίνας - Μαίρη Καλδάρα. Παίζουν: Γιάννης Λίνας (τραγούδι - κιθάρα) και οι «Σχοινοβάτες»: Γιάννης Ζερβός (κιθάρες), Πέτρος Βασιλειάδης (μπάσο), Μάρκος Ιωάννου (τύμπανα), Αλκηστις Ραυτοπούλου (πλήκτρα). Αφήγηση: Ρένα Κυπριώτη. Κείμενα: Μαίρη Καλδάρα.

Εικαστική γκογκολική... «Μύτη»

Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει (1-15/6), στην Πειραιώς 260 (Αποθήκη), τη βιντεοεγκατάσταση του διάσημου Νοτιοαφρικανού εικαστικού καλλιτέχνη Ουίλιαμ Κέντριτζ που συνδυάζει αφήγηση, βίντεο-προβολές και ηχητικές εγκαταστάσεις. Το «I am not me, the horse is not mine» (2008) βασίζεται στο σατιρικό διήγημα «Η μύτη» (1837) του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ, ο οποίος ακολουθεί τις οδύνες ενός ξιπασμένου Ρώσου γραφειοκράτη που ξυπνά μια μέρα και συνειδητοποιεί ότι η μύτη του έχει δραπετεύσει από το πρόσωπό του, έχοντας αποκτήσει μεγαλύτερο ανάστημα από τον ίδιο. Η 15λεπτη βιντεοεγκατάσταση αποτελείται από 8 παράλληλα βιντεο-προβολές με ηχητικό σάουντρακ, που αντανακλά το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη, το ρωσικό μοντερνισμό και αποτέλεσε το πρόπλασμα για την παραγωγή της ομώνυμης όπερας του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, την οποία ο Κέντριτζ σκηνοθέτησε, φέτος το Μάρτη, στη Μητροπολιτική Οπερα της Ν. Υόρκης.

Ταξιδεύουν ... με τραγούδια

Μια απολαυστική, ταξιδιάρικη, συναυλιακή μουσική γιορτή στήνουν για το καλοκαίρι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας, κομίζοντας ταλέντο και πλούσιο ρεπερτόριο. Δυναμικοί εκπρόσωποι του καλού ελληνικού τραγουδιού και οι δύο, μοιράστηκαν το χειμώνα για πρώτη φορά τη σκηνή με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εχοντας συνεργαστεί επιτυχώς στη δισκογραφία («Εφάπαξ» και «Ξύλινο αλογάκι»), ξανασμίγουν για περιοδεία σε διάφορες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, σπάνια περίπτωση συνθέτη - ερμηνευτή, κομίζει τραγούδια τρυφερά κι εκρηκτικά. Ο Γιάννης Κότσιρας φλερτάρει με το έντεχνο και το ροκ, επιλέγοντας κομμάτια από ένα πλούσιο προσωπικό ρεπερτόριο. Μαζί τους, η Ζηνοβία Αρβανιτίδη και σε κάποιες συναυλίες τα «Κίτρινα Ποδήλατα» (Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς).

Η καλοκαιρινή «διαδρομή» τους ξεκινά στις 4/6 από τη Θεσσαλονίκη (Γήπεδο ΠΑΟΚ). Ακολουθούν: 23/6 Βύρωνας - Θέατρο Βράχων (μαζί τους η Αφροδίτη Μάνου), 9/7 Λευκωσία (Τάφρος, Φεστιβάλ ΕΔΟΝ), 13/7 Εδεσσα (Θέατρο Γαβαλιώτισσας), 14/7 Δράμα (φαράγγι Πετρούσας), 31/7 Δήμητρα Γρεβενών (Οutdoor festibal), 3/8 Μυτιλήνη (κάστρο), 11/8 Χανιά (ανατολική τάφρος), 12/8 Ηράκλειο (Παγκρήτιο), 31/8 Γιάννενα (θέατρο ΕΗΜ), 1/9 Βόλος (Δημοτικό Θέατρο Βόλου), 2/9 Λάρισα (κηποθέατρο «Αλκαζάρ»).

Νέο ΔΣ στο ΕΕΤΕ

Τη νέα σύνθεση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε μετά τις αρχαιρεσίες (16/5) και τη συγκρότηση σε σώμα, απαρτίζουν οι: πρόεδρος Εύα Μελά (χαράκτρια), αντιπρόεδρος Μιχάλης Παπαδάκης (γλύπτης), γενικός γραμματέας Ουρανία Βολονάκη (ζωγράφος), ταμίας Παπαϊωάννου Ευθύμιος (αγιογάφος), μέλη Γιάννα Γρηγορακάκη (έφορος τμήματος ζωγραφικής), Βιβή Δουατζή (έφορος τμήματος γλυπτικής), Δήμητρα Κουμαντάκη (έφορος τμήματος χαρακτικής), Αμφιλόχιος Καμίτσης (έφορος τμήματος διακοσμητικής), Δημήτρης Βάρβογλης (ζωγράφος), Μαριάννα Ξενάκη (χαράκτρια), Στάθης Λεοντής (γλύπτης).

Μέχρι τις 19/6 διαρκεί η έκθεση - εγκατάσταση της Αρτεμις Αλκαλάη με θέμα «Το σπίτι», στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Μια σειρά από προσόψεις σπιτιών εγκαθίστανται στον εσωτερικό χώρο της γκαλερί μετατρέποντάς τον σε «εξωτερικό». Σπίτια υφαντά, κεντημένα, ζωγραφισμένα, ανάγλυφα, ψηφιακά ανακαλούν μνήμες από το παρελθόν και το παρόν, από την παιδική ηλικία μέχρι την ώριμη...

Πρεμιέρα την Παρασκευή στο θέατρο «Αθήναιον», με την επιθεώρηση «Πού πας βρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό» των Ντίνου Σπυρόπουλου - Γιώργου Γαλίτη, με τους: Στάθη Ψάλτη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Μάρθα Καραγιάννη, Σόφη Ζανίνου, Κώστα Ευριπιώτη. Συμμετέχουν: Βασίλης Ζωνόρος, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χριστίνα Ψάλτη, Τίσσα Βασιλάκη, Εύα Γαλάνη και η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κωνσταντίνου, η μουσική του Τόλη Κετσελίδη, τα σκηνικά - κοστούμια της Δέσποινας Βολίδη και οι χορογραφίες της Δώρας Σωτήρχου.

Ο Σύλλογος Φαρακλάδων Η «Εύγερος» Κεφαλονιάς εξέδωσε και θα παρουσιάσει (7/6, 7.30 μ.μ.) στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8) βιβλίο του τέως νομάρχη Κεφαλονιάς, Κώστα Κριτσίνη. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα θεατρικά έργα «Ριζοσπάστες» και «Δίκη των νεκρών» που παίχτηκαν με επιτυχία και την «Μπιοτινέτα» (Ξανθούλα), όπερα που ο Κ. Κριτσίνης μετέφρασε από τα γαλλικά. Θα μιλήσουν οι Γεράσιμος Ρηγάτος (γιατρός, συγγραφέας), Ρίτα Τσιντήλη - Βλησμά (συγγραφέας), Φανούρης Βώρος (φιλόλογος) και Αννεκε Ιωννάτου (φιλόλογος). Συμμετέχει η Χορωδία - Μαντολινάτα του συλλόγου, σε διεύθυνση της Χριστίνας Ρόκκου. Στο πιάνο ο Πέτρος Μπεράτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ