ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΑΕΡΟΦΛΟΤ γίνεται "Ιφιγένεια" των συμφερόντων

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Αλ Γκορ, και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, έσφιξαν τα χέρια ενώ καλά - καλά δεν είχε στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών τους στα κείμενα της συμφωνίας που άναβε το πράσινο φως για τη χορήγηση ενός νέου δανείου ύψους 9 δισ. δολαρίων στην κυβέρνηση του Μπόρις Γιέλτσιν και την επιπλέον δανειοδότηση της ρωσικής "ΑΕΡΟΦΛΟΤ" με ένα ακόμη δισ. δολάρια.

Τα χαμόγελα και στις δύο πλευρές περίσσευαν. Ο πρώτος, μάλιστα, έτριβε τα χέρια του, γιατί κατά βάθος ο νέος πακτωλός δολαρίων προς τον αλλοτινό αντίπαλο θα ημέρευε τα πνεύματα των δύο γιγαντιαίων κολοσσών της αεροναυπηγικής, της "Μπόινγκ" και της "Γιουνάιτετ Τεκνόλοτζιτς Κορπορέισιον". Από την άλλη, θα δημιουργούνταν οι πολυπόθητες επιπρόσθετες θέσεις εργασίας στην αμερικανική αγορά, ενώ την ίδια στιγμή, η ρωσική και, πλέον, διόλου ανταγωνιστική αεροπορική εταιρία της Μόσχας, η κάποτε περίφημη "Αεροφλότ", θα γινόταν σιδηροδέσμια για τα καλά...

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε υπόψη του ένα κυρίως πράγμα, που έχει ήδη πάρει τις διαστάσεις "εφιάλτη": το στήσιμο των κάλπεων για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Ιούνη, των οποίων το αποτέλεσμα ενδεχομένως να οδηγούσε όχι μόνον στην απομάκρυνση του Μπόρις Γιέλτσιν από την εξουσία, αλλά και σε μία μικρή και ίσως σημαντική αλλαγή στο πολιτικό πεδίο της μετασοβιετικής ρωσικής Ομοσπονδίας. Μπροστά σ' αυτήν την "απειλή", η ΑΕΡΟΦΛΟΤ καλείται να παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων.

Οσα διεμείφθησαν στην Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες του Γενάρη, δεν είδαν το άπλετο φως της δημοσιότητας, καθώς οι βασικές "λεπτομέρειες" των όρων σύναψης αυτού του κολοσσιαίου δανείου των δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μείνουν στο σκοτάδι. Οι πληροφορίες που έδινε η ειδησεογραφία της ημέρας περιοριζόταν, "περιέργως", σε γενικότητες. Το δάνειο της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα ήταν γενναίο, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ξεπερνούσε τα 9.000.000.000 δολάρια. Ως τομείς απορρόφησης αυτού του "γενναίου" δανείου αναφέρθηκαν: Η αεροναυπηγική, η γεωργία, η πυρηνική ενέργεια και κάποια διμερή κοινωνικά προγράμματα... Στην πραγματικότητα, τα βαρύνοντα μα συνάμα "λεπτά" σημεία αυτής της συμφωνίας, όπως είθισται, θα αποκαλυφθούν κατόπιν εορτής.

Ο χορός των δισ.

Στο "περίφημο" δανειοδοτικό πακέτο της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα, ένα δισ.δολάρια έχει προορισμό την αεροναυπηγική. Η ΑΕΡΟΦΛΟΤ προβάλλει ως ο άμεσος δέκτης. Στην πραγματικότητα, είναι το μεγάλο θύμα μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε μέσω της ρωσικής κυβέρνησης για να τη θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο των αμερικανικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" (1-2-96), το ένα δισ. που δόθηκε στη ρωσική εταιρία προορίζεται για τη δημιουργία στόλου αεριωθούμενων αεροσκαφών πληρότητας 350 θέσεων. Η Μόσχα σε αντάλλαγμα συμφώνησε να απομακρύνει κάθε εμπορικό φραγμό για την πώληση ή εκμίσθωση αεροσκαφών που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ. Σε περίπτωση σφάλματος, οι αμερικανικές τράπεζες, που χορηγούν τον πακτωλό του δανείου, έχουν τη δυνατότητα να επαναποκτήσουν τα αεροπλάνα σε περίπτωση που εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή του δανείου. Η ΑΕΡΟΦΛΟΤ θα μπορούσε να ανταπεξέρθει στην αποπληρωμή του τεράστιου δανείου, βελτιώνοντας τις συνθήκες πτήσης για τους επιβάτες που προέρχονται από τη δυτική Ευρώπη. Μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει κάτι τέτοιο, δεδομένου του άγριου και ανελέητου ανταγωνισμού που έχει ξεσπάσει διεθνώς στις αεροπορικές εταιρίες; Το ερώτημα μοιάζει πρακτικά αναπάντητο...

Τα κέρδη των αμερικάνικων κολοσσών αεροναυπηγικής

Το δημοσίευμα της "Χέραλντ Τρίμπιουν" εξηγεί ότι η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες "διευθετεί" τον άγριο ανταγωνισμό που είχε "καταβροχθίσει", πάνω από ένα χρόνο, αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ που σχετίζονται με τις αερομεταφορές και είχε προκαλέσει πλήγματα τουλάχιστον σε δύο κολοσσούς της αεροναυπηγικής: την "Μπόινγκ" και την Εταιρία των Ενωμένων Τεχνολογιών ("United Technologies Corporation").

Η "Μπόινγκ", μάλιστα, εξήρε τη συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο άλωσης της ρωσικής αγοράς αεροσκαφών και που, από την άλλη πλευρά, παραμέρισε το μεγάλο εμπόδιο για τη σύναψη ενός ξεχωριστού συμβολαίου με τους Ρώσους αεροναυπηγούς! Η εταιρία "Μπόινγκ" αποκάλεσε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως "συμβόλαιο ισορροπημένο που προωθεί τα συμφέροντα όλων των μερών". Προφανώς εννοούσε ότι η συμφωνία δανείου προωθούσε, με τους καλύτερους τρόπους, τα δικά της συμφέροντα.

Το δάνειο του ενός δισ. δολαρίων θα διεκπεραιωθεί μέσω της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών - Εξαγωγών και θα χρηματοδοτήσει αφ' ενός, αεριωθούμενα αεροσκάφη που θα κατασκευαστούν από την "United Technologies Co" και αφ' ετέρου την κατασκευή των νέων μεγάλων ρωσικών αεροσκαφών τύπου "II-96 Μ" από την πολυεθνική αεροναυπηγική βιομηχανία του ομίλου Ροκφέλερ.

"Η συμφωνία αυτή είναι καλή για τον καθένα στην αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία, γιατί επιτρέπει σε όλους μας να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση της αντίστοιχης ρωσικής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της "United Technologies Prat & Whitney", Μαρκ Σάλιβαν. "Είναι μία τεράστια αγορά, με τεράστιο δυναμικό και θα οδηγήσει στην παραγωγή πολλών αεροσκαφών".

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ακόμη και παράγοντες της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας θεωρούν ότι είναι δυνατή στη Ρωσία η παραγωγή τουλάχιστον 1.000 σύγχρονων αεροσκαφών (συνολικής αξίας 70 δισ. δολαρίων) μέχρι το έτος 2015. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Στην πράξη, όμως, η κατάσταση φαίνεται διαφορετική, δεδομένου του γεγονότος ότι οι ρωσικές αερογραμμές έχουν φτάσει σήμερα σε σημείο μεγάλης φθοράς.

Μόνον μέσα στους περασμένους δύο μήνες, συνετρίβησαν τρία ρωσικά αεροσκάφη μεταφοράς επιβατών (στο Ζαϊρ, στο Αζερμπαϊτζάν, στη ρωσική Απω Ανατολή), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από 350 άτομα.

Το ρωσικό σύστημα εναέριας κυκλοφορίας είναι σε κακά χάλια και ξεπερασμένης τεχνολογίας. Τα περίπου 1.600 επιβατηγά αεροσκάφη της ΑΕΡΟΦΛΟΤ είναι πλέον παλιά και αναξιόπιστα.

Τα οφέλη της "Μπόινγκ"

Το δάνειο της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών και Εξαγωγών - ύψους ενός δισ. δολ., για την κατασκευή των πρώτων,αεροσκαφών τύπου "20 ΙΙ - 96 Μ", τέθηκε στο στόχαστρο της "Μπόινγκ".

Η "Μπόινγκ", που είναι από τις κορυφαίες εταιρίες αεροναυπηγικής στον κόσμο και ο μεγαλύτερος αμερικανικός εξαγωγέας, έχει προειδοποιήσει ότι οι "ευνοϊκοί" (;) όροι του δανείου προς την ΑΕΡΟΦΛΟΤ, θα μπορούσαν να τη μετατρέψουν σε αντίπαλο. Αντίθετα, η "United Technologies Co", ευνοήθηκε από το σχετικό δάνειο, κύρια γιατί αυτό ανέτρεψε τα σχέδια για περαιτέρω περικοπές στις θέσεις εργασίας της εταιρίας και αμφισβητεί έντονα τους "φόβους" της "Μπόινγκ". Και οι δύο εταιρίες, πάντως, διαθέτουν ικανότατες ομάδες πίεσης (λόμπι) στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στην κυβέρνηση Κλίντον. Βέβαια, και η "Μπόινγκ" δε βγήκε διόλου χαμένη από τη συμφωνία δανείου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μόσχα, καθώς κέρδισε τη δέσμευση της ρωσικής κυβέρνησης να απομακρυνθεί οποιαδήποτε απειλή δασμών ή φόρων σε δυτικά αεροσκάφη που πωλούνται στη Ρωσική Ομοσπονδία...

Οι προεκλογικές επιπτώσεις της συμφωνίας

Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, οι Ρώσοι συμφώνησαν να φέρουν σε πέρας διάφορες "μεταρρυθμίσεις" στην αγορά, ώστε οι δυτικοί δανειστές να έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον, και σε μελλοντικές συμφωνίες αεροναυπηγικής, να διεκδικήσουν οικονομικές αποζημιώσεις κατά ρωσικών κυβερνητικών υπηρεσιών, στην περίπτωση που ρωσικές αερογραμμές ή ο όποιος άλλος αρμόδιος φορέας δεν ξεπληρώσει το δάνειο του ενός δισ. δολαρίων.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Γιέλτσιν ανησυχεί για τα παραπάνω, αφού τα κόμματα της ρώσικης αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις σκοτεινές πλευρές αυτών των συμφωνιών που θυμίζουν "συμβόλαιο με το διάολο", κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ερχόμενου Ιούνη. Ομως, προς το παρόν, ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών - Εξαγωγών, Μάρτιν Κάμαρκ, δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα. Η πρόσφατη δήλωσή του στην εφημερίδα "Χέραλντ Τρίμπιουν" εξηγεί το γιατί: "Οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να δρομολογηθούν στη ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία για να καταστεί αξιόπιστη στα μάτια των δυτικών δανειστών"!

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ
Να μην εφαρμοστεί ο αποκλεισμός της Αμπχαζίας

Ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια του Ε. Σεβαρντνάτζε μιλά στο "Ρ" ο Πρόεδρος του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Τελευταία ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε αναπτύσσει ευρεία αντιαμπχαζική εκστρατεία και επιζητεί τη στρατιωτικοπολιτική υποστήριξη των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, πριν απ' όλα της Ρωσίας, στην πραγματοποίηση του σχεδίου ρύθμισης της διένεξης Γεωργίας - Αμπχαζίας. Στις 19 Γενάρη το Συμβούλιο των αρχηγών χωρών της ΚΑΚ αποφάσισε να επιβάλει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Αμπχαζίας, καταδικάζοντας τον πολύπαθη λαό της στο θάνατο με την πείνα. Η απόφαση του Συμβουλίου των αρχηγών της ΚΑΚ να επιβληθούν πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Αμπχαζίας, ώστε με τις πιέσεις και τις υπαγορεύεις να την υποχρεώσουν να υποταχθεί στην ηγεσία της Γεωργίας και να παραμείνει στη σύνθεσή της, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των σοβιετικών κομμουνιστών.

Διαμαρτυρία της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

Σχετικά με το εμπάργκο κατά της Αμπχαζίας η Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ με ανακοίνωσή της καταδικάζει αποφασιστικά την επιβολή του. "Οι κυρώσεις που επιβάλλονται ενάντια στην Αμπχαζία αντιβαίνουν στους στοιχειώδους καθιερωμένους στην παγκόσμια κοινότητα ηθικούς, νομικούς κανόνες και αποτελούν σοβαρή απειλεί για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών όχι μόνο της Αμπχαζίας, απειλούν με επέκταση του πολέμου στον Καύκασο", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ΠΕΕ θεωρεί υπεύθυνο για τις συνέπειες του νέου πολιτικού τυχοδιωκτισμού όχι μόνο τον Σεβαρντνάτζε, αλλά και κείνους τους αρχηγούς κρατών που τον υποστηρίζουν. Στο ντοκουμέντο τονίζεται ότι οι κομμουνιστές στο έδαφος της ΕΣΣΔ θα αγωνίζονται αποφασιστικά ενάντια σε οποιεσδήποτε παραβιάσεις των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου, ενάντια σε όσους σπέρνουν τη δυσπιστία ανάμεσα στους λαούς της Σοβιετικής Ενωσης και θέλουν να λύνουν τα εμφανιζόμενα ανάμεσα στους λαούς προβλήματα με βίαιες μεθόδους.

Η θέση των κομμουνιστών της Γεωργίας

Για το πώς εκτιμούν οι Γεωργιανοί κομμουνιστές την απόφαση κατά της Αμπχαζίας, μίλησε στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΚΕ του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, Παντελέιμον Γκεοργκάτζε.

"Πριν από λίγες μέρες η Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ ενέκρινε ανακοίνωση σε σχέση με την εξαπολυθείσα από τον Σεβαρντνάτζε αντιαμπχαζική εκστρατεία και την απόφαση του Συμβουλίου των αρχηγών των χωρών της ΚΑΚ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας υποστηρίζει και συντάσσεται πλήρως με την ανακοίνωση αυτή. Θεωρούμε ότι η επιβολή αποκλεισμού κατά της Αμπχαζίας αποτελεί καταπάτηση όλων των στοιχειωδών ηθικών και ανθρώπινων κανόνων και δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατό να γονατίσει κανείς ένα λαό και να του υπαγορεύει: Η προσχωρείς ή θα πεινάσεις, προσχώρησε, αλλιώς θα τεθούν σε ενέργεια τα όπλα. Αυτό είναι απαράδεκτο, ακόμα περισσότερο, διότι στην επιβολή των κυρώσεων πρωτοστάτησε ο Πρόεδρος της Γεωργίας και αυτές στρέφονται κατά του λαού, με τον οποίο επί αιώνες ζούμε μαζί και μάλιστα σ' ένα κράτος. Θεωρούμε ότι αυτός ο πολιτικός παραπλάνησε τους αρχηγούς των χωρών της ΚΑΚ και τίποτα το παράξενο που ο Σεβαρντνάτζε όλη του ζωή δε δημιουργούσε, αλλά κατέστρεφε. Δυο ηγέτες είχαν την ανδρεία να μην υπογράψουν την απόφαση αυτή, και λυπούμαστε, που η ρωσική ηγεσία υποστήριξε τις κυρώσεις. Δεν πρέπει να επιτραπεί ο αποκλεισμός! Μα μήπως μπορεί σε μια οικογένεια να επιβάλει κανείς την ομόνοια με το πιστόλι και την πείνα; Δεν είναι δυνατόν, με την πείνα, το κρύο και τα όπλα να τιμωρείται ένας λαός. Γι' αυτό κι εμείς, οι κομμουνιστές της Γεωργίας τασσόμαστε κατά της απάνθρωπης απόφασης για τον αποκλεισμό, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είμαστε κατά της ενότητας της Γεωργίας. Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους πρέπει να γίνει αποκλειστικά με πολιτικά, ανθρώπινα μέσα και όχι απειλώντας με τα όπλα, όπως κάνει ο Πρόεδρος της Γεωργίας, ο οποίος δεν έχει ούτε όπλα, ούτε στρατιώτες και υπολογίζει φανερά σε κάποιες άλλες δυνάμεις.

Θέλουμε να ζούμε σ' ένα κράτος μαζί με τους Αμπχάζιος, τους Οσέτιους, τους Ατζάριους, τους Αρμένιους κ.α., όχι, όμως, μ' αυτό τον τρόπο. Δεν επιτρέπεται να τιμωρείται έτσι ένας λαός, όπως πράττουν οι αρχηγοί των χωρών της ΚΑΚ. Η νέα εντολή των ειρηνευτικών δυνάμεων, που αρχίζει στις 19 Φλεβάρη, σημαίνει, στην ουσία, κατάργηση των οργάνων κρατικής εξουσίας στην Αμπχαζία και η αντικατάστασή τους με στρατιωτικό φρουραρχείο. Αυτό είναι, άραγε, βήμα προς την ειρήνη και την ομόνοια;

ΑΡΜΕΝΙΑ
Τίποτα δεν περιμένουμε από τους μεταπράτες

Συνέντευξη με τον πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας, Σεργκέι Μπανταλιάν

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Μόσχα του πρώτου Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας Σεργκέι Μπανταλιάν, ο "Ρ" απηύθυνε ορισμένες ερωτήσεις για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Αρμενία, για τη δράση του κομμουνιστικού κινήματος, τις σχέσεις του κόμματος με άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ.

"Η κατάσταση στη Δημοκρατία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο προϋπολογισμός αποτελείται από πιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων δανεισμών από το εξωτερικό. Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις πρακτικά δε λειτουργούν. Στην πρωτεύουσα Ερεβάν, τα σπίτια δεν έχουν θέρμανση, το σύστημα των συγκοινωνιών είναι ξεχαρβαλωμένο. Στο αποκορύφωμα της "περεστρόικα", ξεσηκώθηκε εκστρατεία για το κλείσιμο του πυρηνικού ηλεκτρικού σταθμού της χώρας. Υστερα έγινε σαφές ότι χωρίς αυτόν η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ηλεκτρενέργειας. Μόλις ξαναλειτούργησε ο σταθμός, άρχισε να παρέχεται μόνο 4 - 6 ώρες το 24ωρο ηλεκτρενέργεια. Εντείνεται η διαδικασία οικονομικής υποδούλωσης της Αρμενίας.

Ο πληθυσμός, στη συντριπτική του πλειονότητα, ζει στη μαύρη φτώχεια, με μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει τα στοιχειώδη προβλήματα της ζωής, που δημιούργησε η "πολιτική των μεταρρυθμίσεων". Ενας εργάτης σε υπολειτουργούσα επιχείρηση παίρνει περίπου 3 δολάρια ΗΠΑ το μήνα, ένας καθηγητής περίπου 15 δολάρια. Την ίδια στιγμή, ένα κιλό κρέας κοστίζει γύρω στα 3 δολάρια, ένα κιλό γάλα 1 δολάριο, το ψωμί πάνω από 25 σεντς. Ενας συνταξιούχος μπορεί να αγοράσει μόνο μισό καρβέλι ψωμί τη μέρα.

Πώς επιβιώνουν οι άνθρωποι; Πουλάνε τα αποκτημένα, μα και οι συγγενείς βοηθούν. Το ζήτημα είναι ότι πάνω από 1.000.000 Αρμένιοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους. Καθένας απ' αυτούς βοηθάει τους συγγενείς που έμειναν στη χώρα. Πολλοί ακριβώς γι' αυτό αναγκάζονται να φύγουν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας είναι η μοναδική αριστερή πολιτική δύναμη. Είναι δημοφιλές και έχει την υποστήριξη του πληθυσμού. Ωστόσο, το κυβερνητικό κόμμα "Αρμενικό Πανεθνικό Κίνημα" ασκεί μια πολιτική που απέχει πολύ από την τήρηση των διακηρυγμένων δημοκρατικών αρχών. Παράδειγμα αποτελούν και οι βουλευτικές εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, που έγιναν στις 5 Ιούλη 1995. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανέφεραν ότι οι εκλογές ήταν "ελεύθερες, αλλά άδικες". Πράγματι, αυτή η "αδικία" πήρε τη μορφή χονδροειδέστατων παραβιάσεων. Στην πραγματικότητα, το 40 - 45% των ψηφοφόρων στρέφουν τις συμπάθειές τους προς το κόμμα μας, αλλά τα "επίσημα" στοιχεία του έδωσαν μόνο 12%. Ακυρώθηκαν 41.400 ψηφοδέλτια. Θεωρούμε ότι πρόκειται βασικά για ψήφους του κομμουνιστικού κόμματος. Για τις παραβιάσεις αυτές στις εκλογές, είχαν γράψει τότε πολλές εφημερίδες.

Το Κοινοβούλιο της Αρμενίας, οι συνεδριάσεις του οποίου διεξάγονται στο κτίριο της πρώην ΚΕ του ΚΚ Αρμενίας, αποτελείται από 190 βουλευτές. Οι 150 έχουν εκλεγεί στις μονοεδρικές περιφέρειες με το πλειοψηφικό σύστημα. Οι κομμουνιστές κατόρθωσαν να εκλέξουν 6 βουλευτές με το αναλογικό σύστημα και 1 στο δεύτερο γύρο σε μονοεδρική περιφέρεια. Οι κομμουνιστές είναι η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση. (Αλλα δυο δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν 3 και 5 βουλευτές). Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος ετοιμάζει να καταθέσει το Φλεβάρη για εξέταση στη Σύνοδο του Κοινοβουλίου τα νομοσχέδια "Για το κατώτερο όριο διαβίωσης", "Για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος", "Για τα δικαιώματα των ψηφοφόρων" και "Για τις προεδρικές εκλογές".

Οι κομμουνιστές έχουν σαν γνώμονα ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα το καλό απ' αυτό το μεταπρατικό καθεστώς, οι ίδιες οι αρχές εξευτελίζουν τη δυνατότητα συνταγματικής επίλυσης του προβλήματος της κρίσης εξουσίας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα επίλυσης αυτής της κρίσης πάνω σε συνταγματική βάση, αν και ο λαός μας σιωπά, διότι ξέρει πως η τύχη του κρίνεται στη Ρωσία και όχι στην Αρμενία. Διότι στη Δημοκρατία μας σχεδόν αυτόματα αντανακλώνται τα αποτελέσματα των ρωσικών εκλογών.

Οι Αρμένιοι κομμουνιστές δούλεψαν και στην πορεία της προεκλογικής εκστρατείας στη Ρωσία. Στην Αρμενία ζούνε περίπου 10.000 κάτοικοι - Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν στη χώρα μας. Την πρώτη θέση ως προς τον αριθμό ψήφων ανάμεσα στα κόμματα κατείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι περισσότεροι ψήφοι δόθηκαν στον κομμουνιστή Γκέρμαν Τιτόφ.

Τώρα το κόμμα μας αντιμετωπίζει τα ζητήματα της παραπέρα οργανωτικής ενίσχυσής του, της διεξαγωγής πλατιάς διαφωτιστικής δουλιάς ανάμεσα στον πληθυσμό. Ακόμα περισσότερο, που τον Οκτώβρη θα διεξαχθούν στη Δημοκρατία προεδρικές εκλογές. Επειδή το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι το μοναδικό αριστερό κόμμα στην Αρμενία, θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές αυτοτελώς. Τα συγκεκριμένα ζητήματα του προεκλογικού αγώνα θα τα εξετάσουμε στο τέλος του χειμώνα - αρχές της άνοιξης, αλλά είναι από τώρα σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε το εκλογικό μας σώμα, την επιρροή μας στις κοινωνικές οργανώσεις και ανάμεσα στη διανόηση. Δύσκολη είναι η κατάσταση στα συνδικάτα, διότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις δε λειτουργούν.

Τέλος, το ΚΚ Αρμενίας διατηρεί ευρείες επαφές με τα κομμουνιστικά κόμματα των Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ, για την ανασύσταση της οποίας αγωνίζεται, καθώς και με αδελφά κόμματα πέρα από τα όρια της ΕΣΣΔ".

Βλαντίμιρ ΜΑΣΙΝ

Λευτεριά στον Αλφρεντ Ρούμπιξ

Πέντε χρόνια σαπίζει στη φυλακή ο ηγέτης του ΚΚ Λετονίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Οχι στο λετονικό ΓΚΟΥΛΑΓΚ!", "Σταματήστε την πολιτική γενοκτονία!", "Οσο είναι ο Ρούμπιξ φυλακή, η Λετονία δεν έχει θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης! ", "Λευτεριά στον Αλφρεντ Ρούμπιξ!". Με πανό, στα οποία αναγράφονταν αυτά τα συνθήματα, μέλη του κινήματος των Ρωσίδων μητέρων "Για κοινωνική δικαιοσύνη", του Συνεδρίου των Σοβιετικών Γυναικών και της "Εργαζόμενης Ρωσίας", πήγαν πρόσφατα στην Πρεσβεία της Λετονίας στη Μόσχα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη δίωξη του ηγέτη του ΚΚ Λετονίας, ο οποίος πέντε χρόνια τώρα σαπίζει στα "δημοκρατικά" μπουντρούμια αυτής της χώρας. Η πρόεδρος του κινήματος των μητέρων Ελένα Σουβάλοβα επέδωσε στον γραμματέα της Πρεσβείας επιστολή προς τον πρόεδρο της Λετονίας, με το αίτημα να απελευθερωθεί αμέσως ο κομμουνιστής ηγέτης, που τον Αύγουστο του 1991 τάχθηκε υπέρ της τήρησης του Συντάγματος και της ενότητας της ΕΣΣΔ. "Μας προκαλεί αγανάκτηση η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Λετονία και θα προσφύγουμε στις διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων και στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το ζήτημα αυτό", είπε η Σουβάλοβα. Σε μια σύντομη δήλωση στο "Ρ", η Ε. Σουβάλοβα τόνισε: "Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχει καταπατηθεί το κυριότερο δικαίωμα του ανθρώπου - το δικαίωμα στη ζωή. Εχει αφαιρεθεί από τους Λετονούς, τους Ρώσους, τους Τσετσένους, τους Τατζίκους, στην ουσία, απ' όλους τους λαούς. Αυτό, που οδήγησε στην τσετσενική τραγωδία στα 1995-1996, άρχισε το 1990 στη Λετονία και τη Λιθουανία. Εκεί σήκωσε το κεφάλι το αιμοσταγές χωριστικό κίνημα, που καταστρέφει τη χώρα. Η σύλληψη, η κράτηση επί τέσσερα χρόνια χωρίς δίκη στη φυλακή και στη συνέχεια η άδικη καταδίκη του Ρούμπιξ αποτελούν εξόντωση ενός πραγματικού κομμουνιστή, τέκνου της πατρίδας του από τους χτεσινούς "συναδέλφους" του, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν ήταν κομμουνιστές, αν και βρίσκονταν στις γραμμές του κόμματος, ήταν απλώς κάτοχοι κομματικού βιβλιαρίου και καιροσκόποι. Πρόκειται για δίωξη της διαφορετικής γνώμης, πράγμα που σημαίνει εγκαθίδρυση του ολοκληρωτισμού".

Η Ε. Σουβάλοβα μάς έδωσε αντίγραφο του γράμματος, που το κίνημα των μητέρων "Για κοινωνική δικαιοσύνη" και οι γυναίκες της "Εργαζόμενης Ρωσίας" έστειλαν στον πολιτικό κρατούμενο Ρούμπιξ στις κεντρικές φυλακές της Ρίγας. Σ' αυτό αναφέρεται: "Αγαπητέ σύντροφε Ρούμπιξ! Θερμούς χαιρετισμούς από τις γυναίκες - μητέρες της Μόσχας και του Λένινγκραντ, του Πσκοβ και του Βλαντίμιρ, του Ουλιάνοφσκ και του Βόλγκογκραντ, των περιοχών Ιβάνοβο και Κεμέροβο, της Ουντμουρτίας και του Ταταρστάν, των περιφερειών Κρασνοντάρ και Κρασνογιάρσκ και άλλων περιοχών της Ρωσίας. Σε μια έκκλησή Σας γράφατε: "Να είστε υπεύθυνες απέναντι στα παιδιά και το μέλλον!". Νιώθουμε την ευθύνη απέναντι στα παιδιά και γι' αυτό είμαστε κατά της καταστροφής της ΕΣΣΔ. Μας είναι δύσκολο, αλλά μας εμπνέει το παράδειγμά Σας, το πολιτικό Σας κατόρθωμα. Ας διαπεράσει η ζεστασιά των μητρικών καρδιών μέσα από τα τείχη των φυλακών της Ρίγας και να Σας βοηθήσει να αντέξετε στον αγώνα για την ευτυχία των ανθρώπων του μόχθου και την επανένωση του σοβιετικού λαού".

Με ένα "σμπάρο πολλά τρυγόνια" επιχειρούνται απο πολιτικούς και μονοπώ

Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια... επιχειρούνται από πολιτικούς και μονοπώλια, με τη συμφωνία δανειοδότησης της ΑΕΡΟΦΛΟΤ

Στην Αμπχαζία βρήκε να "ξεσπασει" με απάνθρωπες κυρώσεις ο Ε.Σεβαρντνά

Στην Αμπχαζία βρήκε να "ξεσπάσει" με απάνθρωπες κυρώσεις ο Ε. Σεβαρντνάτζε

Ο πληθυσμός, στη συντριπτική του πλειονότητα, ζει στη μαύρη φτώχεια, με μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει τα στοιχειώδη προβλήματα της ζωής, που δημιούργησε η "πολιτική των μεταρρυθμίσεων". Ενας εργάτης σε υπολειτουργούσα επιχείρηση παίρνει περίπου 3 δολάρια ΗΠΑ το μήνα, ένας καθηγητής περίπου 15 δολάρια. Την ίδια στιγμή, ένα κιλό κρέας κοστίζει γύρω στα 3 δολάρια, ένα κιλό γάλα 1 δολάριο, το ψωμί πάνω από 25 σεντς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ