ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου

«Λυσιστράτη» από το ΚΘΒΕ
«Λυσιστράτη» από το ΚΘΒΕ
Εργα του αρχαίου ελληνικού δράματος περιλαμβάνει το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνει το ΚΘΒΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, από 14/6-13/7, στη Θεσσαλονίκη. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το ΚΘΒΕ ανακοίνωσε ότι στο φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 8 θεατρικοί οργανισμοί από τις χώρες: Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, Κύπρο. Οι παραστάσεις (θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά και αγγλικά) θα δοθούν στο «Θέατρο Δάσους», στο «Βασιλικό Θέατρο» και στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 14/6 με την παράσταση «Κουρμπάν», από το Κρατικό Θέατρο Αγκυρας και ολοκληρώνεται στις 13/7 με την ευριπίδεια «Ιφιγένεια εν Ταύροις» από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

14,15/6 («Θέατρο Δάσους»): Κρατικό Θέατρο Αγκυρας «Κουρμπάν» του Gungor Dilmon (βασισμένο στη «Μήδεια» του Ευριπίδη), σκηνοθεσία: Ayse Emel Mesci.

20, 21/6 («Βασιλικό Θέατρο»): Εθνικό Θέατρο Κραϊόβας (Ρουμανία) Ευριπίδη «Μήδεια», σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος.

28,29/6 (θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών): Φεστιβάλ ΒΙΤΕF (Σερβία) «My Homeland-Seven Dreams» (βασισμένο στους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή), σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς.

2,3/7 («Βασιλικό Θέατρο»): Εθνικό Θέατρο Σλοβενίας «Οιδίπους στην Κόρινθο» του Ιβο Σβέτινα, σκηνοθεσία: Ιβικα Μπαλγιάν.

3,4/7 (ΕΜΣ), Ευριπίδη «Μήδεια», Gabor Zsambeki, Θέατρο Katona Jozsef (Ουγγαρία).

4-7/7 («Θέατρο Δάσους») ΚΘΒΕ Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», σκηνοθεσία Γιάννης Ιορδανίδης.

9/7 («Θέατρο Δάσους») και 11/7 (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων): Ευριπίδη «Μήδεια», σκηνοθεσία Mikel Kalemi, θέατρο «Ατελιέ 31» (Αλβανία).

12,13/7 (Θέατρο Δάσους): Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις», σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης.

Θεατρικός «Ροβινσώνας και Κρούσος»

«Ροβινσώνας Κρούσος» από τη «Μικρή Πόρτα»
«Ροβινσώνας Κρούσος» από τη «Μικρή Πόρτα»
Στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ, η «Μικρή Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου θα παρουσιάσει (8/6 6μμ και 9μμ και 9,10/6 12μ και 6μμ) στο θέατρο «Πόρτα», το έργο για «παιδιά από 8-108 ετών», «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος», των Νίνο Ντ' Ιντρόνα- Τζάκομο Ραβίκιο. Μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία Λίλο Μπάουρ, σκηνικά-κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, μουσική Στέφανου Κωνσταντινίδη, φωτισμοί Νίκου Βλασόπουλου, κίνηση Ολιας Λυδάκη. Παίζουν: Γιώργος Συμεωνίδης, Κώστας Φιλίππογλου.

Στο έργο (έχει παιχτεί σε πολλές χώρες με μεγάλη επιτυχία), δυο άνθρωποι που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, προσπαθούν να συνεννοηθούν και να επιβιώσουν πάνω σε μια στέγη, για να σωθούν από μια πλημμύρα. Είναι δυο στρατιώτες, από διαφορετικές, εχθρικές, ίσως εμπόλεμες χώρες. Ο ένας μιλά ελληνικά (προσαρμογή του έργου στη χώρα μας) κι ο άλλος μια ινδική διάλεκτο! Ομως στο μαγικό χώρο του θεάτρου, όπου όλα είναι εφικτά, οι δυο στρατιώτες, μετά από έντονες συγκρούσεις, συνεννοούνται και γίνονται φίλοι. Στο έργο και στην παράσταση συνυπάρχουν το αστείο, το κωμικό, η συγκίνηση, η τρυφερότητα, μέσα από αυτοσχεδιασμούς, παραστατικές κινήσεις των χεριών και του σώματος, τα βλέμματα, τη φωνή, κι με ένα ραδιόφωνο, που «αναπληρώνουν τις δυσκολίες και τα κενά της ακατάληπτης γλώσσας του άλλου», της ινδικής, σημειώνει η Ξ. Καλογεροπούλου, η οποία διάλεξε αυτό το έργο, ανάμεσα σε πολλά άλλα.

Η παράσταση διαμορφώθηκε στη διάρκεια των προβών, παρουσία παιδιών του «Θεατρικού Εργαστηρίου» (ηλικίας από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο).

Εκθεση για τον Πραξιτέλη

Στην Αθήνα μεταφέρεται από το Λούβρο η έκθεση για τον Πραξιτέλη και θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (25/7 - 31/10). Η διαφορά με την έκθεση στο Λούβρο είναι ότι στην Αθήνα θα εκτεθούν όλα τα ελληνικά έργα που δεν πήγαν στη Γαλλία, όπως ο Εφηβος του Μαραθώνα, αλλά δε θα εκτεθούν όλα τα ξένα έργα που παρουσιάστηκαν έξω.

Συνολικά, θα εκτεθούν 80 έργα, μεταξύ αυτών και αντίγραφο του αγάλματος της θεάς Αφροδίτης (ρωμαϊκής εποχής) και ένα αγαλματίδιο του Απόλλωνα, συγκολλημένο από 200 κομμάτια. Η περιήγηση ξεκινά με βεβαιωμένα έργα του Πραξιτέλη, την κεφαλή της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, τον Ερμή από την Ολυμπία (εκμαγείο) και τις ανάγλυφες πλάκες από τη Μαντίνεια. Ακολουθούν οι Ερωτες, ο Οινοχοών Σάτυρος, ο Αναπαυόμενος Σάτυρος και τα, πιθανολογούμενης γνησιότητας, Απόλλων Λυκείου και η Αρτεμις της Δρέσδης, ο Διόνυσος Σαρδανάπαλος και τα αγάλματα των δύο Ηρακλειωτισσών. Θα εκτεθεί επίσης το βάθρο του ποιητή Μενάνδρου, από τη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης.

Τα 26 εκθέματα ανήκουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα 27 σε άλλα ελληνικά μουσεία και 27 από το εξωτερικό. Μία ακόμη διαφορά σε σχέση με το Λούβρο είναι ότι στην Αθήνα θα υπάρχουν δύο ενότητες, μία για τον ίδιο τον Πραξιτέλη και μία για το εργαστήριό του.

«Βροχή» συγκινήσεων

Ενα ταξίδι σε υπέροχα μουσικά μονοπάτια πρόσφεραν οι Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας και Ρίτα Αντωνοπούλου προχτές το βράδυ στο Λυκαβηττό. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, που μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν αβέβαιη τη διεξαγωγή της συναυλίας, χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν το θέατρο. Και ανταμείφθηκαν με το παραπάνω από μια «βροχή» μουσικών συγκινήσεων. Στο πρόγραμμα τραγούδια από τον χιλιοτραγουδισμένο «Σταυρό του νότου», κυρίως από τον πάντα εξαιρετικό Γιάννη Κούτρα, αλλά και με τον συνθέτη στη μοναδική του ερμηνεία των «Εφτά νάνων». Υπέροχος ο Μανώλης Μητσιάς σε κομμάτια του καινούριου «Υπέροχα μονάχοι» να κομίζει τη δημιουργική χημεία των Μικρούτσικου - Αλκαίου, στη διαχρονική «Πιρόγα» και σε αγαπημένα τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Κραουνάκη. Μαζί τους μια νέα εκφραστική φωνή, η Ρίτα Αντωνοπούλου να σεργιανίζει σε γοητευτικά μονοπάτια... Η συναυλία σήμανε την έναρξη της μεγάλης περιοδείας τους στην Ελλάδα.

Δωρεάν σεμινάριο χορού

Το Ελληνικό Φεστιβάλ διοργανώνει δωρεάν σεμινάριο Χορού με τον Jozef Frucek (Ομάδα RootlessRoot), από 2-7 Ιούλη. Το σεμινάριο αφορά: Στην ισορροπία μεταξύ σώματος- πνεύματος-συναισθήματος και την ενιαία λειτουργία τους. Στην ανταλλαγή δυνάμεων μεταξύ σωμάτων, στην τολμηρή, χωρίς τραυματισμούς, χρήση διαφορετικών ενεργειών και δυνάμεων και στην ανάπτυξη τεχνικών ελεύθερης έκφρασης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές σχολών χορού. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 15/6, στο τηλέφωνο: 210-9282929.

Ο Jozef Fucek, απόφοιτος της Ακαδημίας Μουσικής - Δραματικών Τεχνών στην Μπρατισλάβα Σλοβακίας, είναι διδάκτωρ στον τομέα της τέχνης. Εξασκείται στις κινεζικές εσωτερικές πολεμικές τέχνες (Tai Chi Chuan και San Feng). Διδάσκει στην Ακαδημία Θεάτρου - Τεχνών (Μπρατισλάβα), στο Κέντρο Χορού «Jette» (Βρυξέλλες), στην ελληνική Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, στη Σχολή Δράματος - Τέχνης Βελγίου και στο Φλαμανδικό Βασιλικό Θέατρο (Βρυξέλλες). Εργάζεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ανοιχτή Ουδέτερη Πρόταση» για τη διδασκαλία πολεμικών τεχνών στην εκπαίδευση ηθοποιών, performers και χορευτών. Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς θεατρικές και χορευτικές παραγωγές. Εχει τιμηθεί με το βραβείο «Jarmila Jerabkova Prize».

Ντοκιμαντέρ για την αναπηρία

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «EMOTION PICTURES», με την αναπηρία, θα πραγματοποιηθεί, από 16-18 Ιουνίου, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), με ελεύθερη είσοδο.

Οι ταινίες που θα προβληθούν επιλέχθηκαν από 300 και πλέον συμμετοχές από 40 χώρες. Επίτιμη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ είναι η καλλιτέχνιδα με αναπηρία Αλισον Λάπερ. Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό, αλλά έχει και πληροφοριακό τμήμα.

Από ελληνικής και κυπριακής πλευράς συμμετέχουν οι ταινίες: Διαγωνιστικό: «Στέλιος» Κώστας Κακογιάννης, Πάμπος Κουζάλης (Κύπρος), «MasterPiece - Μέρος Ι» Στέφανος Μονδέλος, «Παράσταση» Νίκος Αλευράς, «Chip & Ovi» Παναγιώτης Ευαγγελίδης, «Βουβός Κινηματογράφος Ομιλών» Αλέξανδρος Παπαηλίου, «Ανθρωποι Απλοί σαν τα παιδιά» Ιωάννης Κασπίρης, «Πριγκίπισσα Χριστίνη» Ιρις Ζαχμανίδη.

Πληροφοριακό: «Μαύρη Οθόνη» Ματθαίος Γαβριηλίδης, «Κάθε μέρα μετά τις 4» Αγγελη Ανδρικοπούλου - Αργύρης Τσεπελίκας, «Ανάδυση» Αλέξανδρος Παπανικολάου - Εμιλυ Γιαννούκου (Ελλάδα), «Ανδρέας Κουζέλης» Κώστας Κατσαρόπουλος, «Η Αννα, η άνοια και οι αναμνήσεις» Ελίνα Τραϊφόρου.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Αστέριου Λάμπρου «Στη γροθιά του Σούπερμαν», διοργανώνει η «Σύγχρονη Εποχή» την Κυριακή (10/6), στις 7μμ, στο χώρο εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει παρουσία του συγγραφέα. Το 26ο Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιούνη. Το εκθετήριο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» βρίσκεται στο περίπτερο 128.

Η πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας, με τίτλο «Destroy Athens», θα πραγματοποιηθεί (10/9-18/11) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση (επιμελητές: Poka - Yio, Ξένια Καλπακτσόγλου, Αυγουστίνος Ζενάκος) περιλαμβάνει έργα 60, περίπου, καλλιτεχνών από διάφορες χώρες. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα γίνουν και άλλες εκθέσεις, με έργα 30 επιπλέον καλλιτεχνών, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις, προβολές, συνέδριο, εκδόσεις κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ