ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
Σελ. /49
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Επιμένουν στη "στρατιωτική οδό" οι ΗΠΑ

Αποφασισμένη να "συμμορφώσει" διά της στρατιωτικής οδού τον "ανυπάκουο" Ιρακινό Πρόεδρο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζεται η Ουάσιγκτον, της οποίας οι διπλωμάτες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη ή τουλάχιστον σιωπή. Αποφασισμένη, όμως, να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή του Περσικού Κόλπου εμφανίζεται και η Μόσχα, η οποία διαχώρισε σαφώς τη θέση της επιμένοντας στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και θέτοντας εαυτόν εκτός της οποιασδήποτε ανάληψης στρατιωτικής δράσης.Σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή περιοδεύει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ με στόχο να κερδίσει δηλώσεις υποστήριξης σε μια επικείμενη αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράκ. "Η διπλωματία έχει αποτύχει" αποφάνθηκε η Μαντλίν Ολμπράιτ συμπληρώνοντας ότι "η υπομονή της διεθνούς κοινότητας - δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών - έχει εξαντληθεί". Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον έκαμψαν τις ενστάσεις και της γαλλικής διπλωματίας, η οποία, αν και τον Νοέμβριο είχε διαφωνήσει με την πρόταση της στρατιωτικής επέμβασης, τώρα δηλώνει "ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις προκειμένου να συμμορφωθεί η Βαγδάτη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Ανάλογη "ευελιξία απόψεων" επέλεξαν να τηρήσουν τόσο η Γερμανία όσο και η Σουηδία, οι οποίες διά στόματος των υπουργών Εξωτερικών τους, εξήραν την προοπτική της διπλωματικής λύσης, όμως προτίμησαν να "νίψουν τας χείρας τους" σε περίπτωση που "η διπλωματία αποτύχει". Παρά την υποστήριξη που φαίνεται ότι εξασφαλίζει η αμερικανική πρόταση, η Μόσχα επιμένει στη διπλωματική οδό καταβάλλοντας αλλεπάλληλες προσπάθειες να πετύχει, όπως και τον Νοέμβριο, την αποκλιμάκωση της κρίσης. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τόσο αυτή όσο και το Παρίσι έχουν, ήδη, υπογράψει συμβόλαια, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Ιράκ και θα έχουν, σαφώς, μεγάλο όφελος από την όσο το δυνατόν γρηγορότερη άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βαγδάτης. Στη διπλωματική οδό επιμένει και η Τουρκία, φυσικά και αυτή με γνώμονα τα προσωπικά της συμφέροντα.

Το χάσμα απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί, πλέον, να καλυφθεί πίσω από τις γενικόλογες ευχές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ περί "ενότητας στην εξεύρεση αποφασιστικής λύσης". Η Ουάσιγκτον δεν έπαψε ούτε στιγμή να εκτοξεύει βολές κατά της Μόσχας, κυρίως, του Παρισιού και του Πεκίνου ότι ευθύνονται για "το θράσος του Ιρακινού Προέδρου" αφού διασπούν τη, μέχρι πρότινος, ομοφωνία του Συμβουλίου. Με δεδομένες τις διαφωνίες στους κόλπους του ΣΑ, η Ουάσιγκτον, όπως υποστήριζαν πολιτικοί αναλυτές, θα προσπαθούσε να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη έξω από τον ΟΗΕ και τα θεσμικά του όργανα έτσι ώστε να νομιμοποιήσει στα μάτια της κοινής γνώμης μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Ο στόχος αυτός φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην επίτευξή του καθώς όλοι (Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, ΓΓ του ΟΗΕ) έσπευσαν να μνημονεύσουν την "τραγική μοίρα του ιρακινού λαού" αλλά προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν της κατάστασης και να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο δράσης στις αμερικανικές δυνάμεις, να φέρουν, για άλλη μια φορά, σε πέρας το ρόλο που έχουν αναλάβει αυτοβούλως ως "απανταχού σωτήρες" και ρυθμιστές της τύχης των λαών.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΚΚΕ
Συμπαράσταση στο λαό της Κολομβίας

Διαμαρτυρία και καταγγελία της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέχιση των διώξεων, των δολοφονιών και της τρομοκρατίας σε βάρος του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης Κολομβίας

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κολομβίας, την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Κολομβίας, η οποία έχει ως εξής:

"Με μεγάλη ανησυχία το Κόμμα μας, οι προοδευτικοί άνθρωποι και γενικότερα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, πληροφορούμαστε για τη συνέχιση και την ένταση των πολιτικών διώξεων, της βίας, της καταστολής και της τρομοκρατίας. Για την εγκληματική δράση των παρακρατικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν ελεύθερες και στόχο έχουν τη συστηματική εξόντωση στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας, της Πατριωτικής Ενωσης και άλλων αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων.

Η σημερινή μας διαμαρτυρία έρχεται ως συνέχεια των καταγγελιών μας για τις απαράδεκτες συνθήκες που ισχύουν στη χώρα σας και ανάγκασαν τον κομμουνιστή γερουσιαστή Ερνάν Μότα Μότα και άλλα στελέχη του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης να εγκαταλείψουν τη χώρα για να σώσουν τη ζωή τους.

Σήμερα σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι ζωές του Γενικού Γραμματέα του ΚΚ Κολομβίας, Χάιμε Καϊσέδο, του Οργανωτικού Γραμματέα του Κόμματος, Χάιρο Ραμίρεζ και πολλών άλλων στελεχών του ΚΚ Κολομβίας που βρίσκονται στο στόχαστρο παραστρατιωτικών τρομοκρατικών οργανώσεων. Μέχρι σήμερα πάνω από 3.500 μέλη του ΚΚ Κολομβίας έχουν δολοφονηθεί, ενώ εκατοντάδες άλλα βρίσκονται στη φυλακή, παρακολουθούνται ή αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το καθεστώς διώξεων, τρομοκρατίας, δολοφονιών και απειλών κατά της ζωής στελεχών, μελών και οπαδών του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης, που υπάρχει στη χώρα σας.

Καταγγέλλει στη διεθνή προοδευτική κοινή γνώμη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και ζητά να διαλυθούν άμεσα οι παραστρατιωτικές οργανώσεις και να διωχτούν οι υπεύθυνοι, να σταματήσει κάθε καταδίωξη των κομμουνιστών και των αριστερών και να αποκατασταθούν πλήρως οι συνθήκες ελεύθερης δράσης και πολιτικής αντιπαράθεσης των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης".

Το ΚΚ Κολομβίας και η Πατριωτική Ενωση Κολομβίας περνούν δύσκολες ώρες. Αντιμετωπίζουν διώξεις, δολοφονίες, φυλακίσεις από το κολομβιανό κράτος και από παρακρατικές οργανώσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα εργατικά συνδικάτα, τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο ΚΚ Κολομβίας και στην Πατριωτική Ενωση και να διαμαρτυρηθούν για τις διώξεις, την τρομοκρατία και τις δολοφονίες πολιτών, στα παρακάτω fax: Για συμπαράσταση και αλληλεγγύη:

- Στο ΚΚ Κολομβίας: 0057 - 1 - 2854157 και 0057 - 1 - 2453019

- Στον Alirio Rodriguez (αντιπροσώπευση του ΚΚ Κολομβίας στην Ευρώπη): 0041 - 22 - 7388481.

Για διαμαρτυρία - καταγγελία:

- Presidencia de la Republica: esamper

  • presidencia. gov. co

- Consejeria Presidencial de Derechos Humanos: fax 0057 - 1 - 2845275

- Defensoria del Pueblo: fax 0057 - 1 - 2358211

- Στην Πρεσβεία της Κολομβίας στην Ελλάδα: διεύθυνση, Βρασίδα 3, ΤΚ 11528, Fax: 7246270.

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέο καθεστώς στις αερομεταφορές

TOKIO.-

Αναστάτωση στις αερομεταφορές μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ φαίνεται πως προκαλεί η συμφωνία που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον, η οποία αλλάζει άρδην το καθεστώς της 46χρονης σύμβασης που καθόριζε τον τομέα των αερομεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία, τετραετούς διάρκειας, δίνει στις αμερικανικές αερομεταφορικές εταιρίες "Γιουνάιτετ Νορθγουέστ Αιρλάινς" και "Φέντεραλ Εξπρές" απεριόριστη πρόσβαση στην Ιαπωνία και το δικαίωμα πραγματοποίησης άμεσων πτήσεων προς τη χώρα του "Ανατέλλοντος Ηλίου" από κάθε αμερικανική πόλη. Στην ιαπωνική αεροπορική εταιρία "Ολ Νιπόν Αιργουέις" δίνονται απεριόριστα δικαιώματα πτήσεων σε έναν αριθμό - αδιευκρίνιστο για την ώρα - αμερικανικών πόλεων.

Ο μεγάλος "χαμένος" της συμφωνίας φαίνεται, προς στιγμήν, πως είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ιαπωνίας, η "Τζαπάν Αιρλάινς", που ανακοίνωσε πως η συνθήκη που υπογράφηκε χτες στην Ουάσιγκτον είναι βλαπτική για τα συμφέροντα όχι μόνον των ιαπωνικών αλλά και των ασιατικών αεροπορικών εταιριών, σε μία εποχή που η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχει συνέλθει ακόμη από την τρέχουσα νομισματική - οικονομική κρίση.

"Αυτή η συμφωνία είναι μία μεγάλη απογοήτευση" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ιαπωνικών αερογραμμών ("Τζαπάν Αιρλάινς") Ακίρα Κόντο, που πρόσθεσε πως "τα πλεονεκτήματα για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες υπερτερούν κατά πολύ τα όποια οφέλη για τους ιαπωνικούς αερομεταφορείς".

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας, Τακάο Γουτζίι, δεν πήρε μέρος στη διένεξη μεταξύ των εταιριών "Τζαπάν Αιρλάινς" και "Ολ Νιπόν Αιργουέις", χαρακτηρίζοντας τη νέα συμφωνία ως τρόπο για ξεπέρασμα των διαφορών στα εμπορικά ισοζύγια των δύο χωρών.

Κούβα

Δίκαιη κατανομή του πλούτου και αλληλεγγύη

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας η Αβάνα αλλά και το πολύχρονο οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο με αφορμή την προ ημερών επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β στο "Νησί της Επανάστασης"

Σελίδες 42 - 43

Τουρκία

"Σκάνδαλο Σουσουρλούκ": Πολύ κακό για το τίποτε;

Στο πολιτικο - στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας φαίνεται πως βρίσκονται οι ρίζες της γνωστής υπόθεσης "Σουσουρλούκ", που ξέσπασε πριν δύο χρόνια με αφορμή ένα τροχαίο δυστύχημα σε ομώνυμη τουρκική επαρχιακή πόλη

Σελίδες 46 - 47

ΗΠΑ

Τα ροζ σκάνδαλα του Προέδρου ή "Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων"...

Ισχυρά οικονομικά συμφέροντα αλλά και οι ρευστές εξελίξεις σε καυτά σημεία του πλανήτη (Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία) φαίνεται πως κρύβονται πίσω από τη "φενάκη" της περιπέτειας που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με αφορμή τη σεναριολογία "σαπουνόπερας" των τελευταίων ημερών

Σελίδες 46 - 47

Αμερικάνικο αεροσκάφος έτοιμο να απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο "Νίμι

Αμερικανικό αεροσκάφος έτοιμο να απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο "Νίμιτς", που βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα αυτές τις μέρες στον Κόλπο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ