ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το Ρεφάχ "πέθανε", ζήτω το Κόμμα της Αρετής...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μια παλιά σαξονική παροιμία λέει ότι το μέλλον μοιάζει με τη γεύση ενός γλυκίσματος: δεν ξέρεις ποια θα είναι πριν το δοκιμάσεις - κι όταν το δοκιμάσεις, είναι πια αργά. Παραφράζοντάς την, θα λέγαμε ότι το τι θα προκαλέσει η απαγόρευση του Ρεφάχ (Συνταγματικό Δικαστήριο, Παρασκευή) στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό είναι μάλλον αδύνατο να προβλεφτεί πριν γίνει - και τότε θα είναι αργά...

Κάθε φορά που ο Νετσμετίν Ερμπακάν υφίσταται μια "ήττα" από τους φρουρούς του τουρκικού κοσμικού κράτους, το στρατό και τους συντηρητικούς πολιτικούς, δείχνει να επανέρχεται ισχυρότερος: αν αυτός ο "κανόνας" ισχύει, τότε οι αντίπαλοί του θα πρέπει να ανησυχούν.

Αλλωστε, το ισλαμικό κίνημα δεν πρόκειται να εκλείψει έτσι απλά από την Τουρκία, και ο Ερμπακάν είναι ο καταλληλότερος εκφραστής του: με δυτική μόρφωση, αλλά με ισλαμική ρητορική, με αβρούς τρόπους, αλλά με αμείλικτη πολιτική σκέψη και δράση.

Οι εκλογές ήδη βρίσκονται σε ορατό πολιτικό ορίζοντα (ίσως μάλιστα γίνουν και φέτος), ενώ η ασταθής κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μεσούτ Γιλμάζ αντιμετωπίζει πολλούς σκοπέλους. Το νέο, διάδοχο του εκτός νόμου πια Κόμματος Ευημερίας, Κόμμα της Αρετής, με την αφανή καθοδήγηση του Ερμπακάν (αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα απέχει ο ίδιος της πολιτικής), πιθανότατα θα αποτελέσει ισχυρό διεκδικητή, όχι μόνο της νίκης σ' αυτές, αλλά και της απόλυτης πλειοψηφίας στην τουρκική Βουλή, η έλλειψη της οποίας κόστισε στον Ερμπακάν τις οδυνηρές περιπέτειες του 1997.

Βέβαια, οι στρατηγοί και οι ορκισμένοι αντίπαλοι του ισλαμισμού δεν προτίθενται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια: παρά τις "πιέσεις" της Δύσης (η οποία μάλλον βλέπει τον ισλαμισμό ως πασπαρτού), δείχνουν έτοιμοι να χτυπήσουν ξανά το "παρεκκλίνον" από τις νόρμες του κοσμικού κράτους ισλαμικό κίνημα...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Στενεύουν τα "περιθώρια" για το καθεστώς Σουχάρτο

Οι δύσκολες μέρες της ινδονησιακής οικονομίας δεν πέρασαν με την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας ανάμεσα στον "Πρόεδρο" Σουχάρτο και το διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Τα σκληρά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν μεγάλες μάζες του συνόλου των 200.000.000 Ινδονήσιων. Ομως το ΔΝΤ παρεμβαίνει άγρια και στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Στο καθεστώς της οικογένειας Σουχάρτο...

Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελούν οι ίδιοι οι όροι της συμφωνίας, που μεταξύ άλλων προβλέπουν: την κατάργηση όλων των μονοπωλίων και των εμπορικών περιορισμών στις οικονομικές συναλλαγές με το εσωτερικό ή το εξωτερικό, το κλείσιμο όλων των τραπεζικών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με μεγάλο παθητικό, το "πάγωμα" μεγαλεπήβολων δημοσίων έργων, εκτός αυτών που πραγματοποιούνται στην περιφέρεια, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για φτωχούς.Ολοι αυτοί οι όροι έχουν ως στόχο και την οικογένεια Σουχάρτο.

Κεντρική "θέση" στο στόχαστρο του ΔΝΤ έχει λάβει - χωρίς, φυσικά, τη θέλησή του - ο 36χρονος Τόμι Σουχάρτο, γιος του "προέδρου". Από την περασμένη Πέμπτη, οπότε υπογράφηκε η συμφωνία, ο 36χρονος Τόμι δεν έχει κανένα λόγο για να είναι ευχαριστημένος αφού: ο τερματισμός στα μονοπώλια και στους εμπορικούς περιορισμούς πλήττει καίρια εαυτόν, μιας που είναι κάτοχος της υπό - ευνοϊκότατο καθεστώς κρατικής προστασίας - αυτοκινητοβιομηχανίας "ΤΙΜΟΡ" και μοναδικός - μέχρι πρότινος - διαχειριστής του μονοπωλίου στο εμπόριο γαρίφαλου.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το ενδιαφέρον του ΔΝΤ καμία, ασφαλώς, σχέση δεν έχει με καλοπροαίρετες προθέσεις, όπως την προστασία του ινδονησιακού λαού από την οικογενειοκρατία Σουχάρτο... Η άρση εμπορικών περιορισμών, για παράδειγμα, έχει άμεσο στόχο την αυτοκινητοβιομηχανία ΤΙΜΟΡ, καθώς το ευνοϊκό καθεστώς για το πρόγραμμα ενός υπό κατασκευή νέου μοντέλου είχε προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνίας. Μάλιστα, οι τελευταίες έχουν καταθέσει ενάντια στον Τόμι Σουχάρτο και αγωγή, για παραβίαση συνθηκών ισότιμου και υγιούς ανταγωνισμού, στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αλλο ένα, από τα πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού μέλη της οικογένειας Σουχάρτο που πλούτισαν κατά τη διάρκεια της 32χρονης διακυβέρνησης της χώρας από τον "πρόεδρο", είναι και ο ετεροθαλής αδελφός του τελευταίου, Προμπουσουτέντζο. Ο τελευταίος, ιδιοκτήτης δεκάδων χρεωμένων τραπεζικών ιδρυμάτων, βλάπτεται από τους όρους της συμφωνίας με το ΔΝΤ, καθώς σ' όλα αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα μπήκε "λουκέτο" από την περασμένη Πέμπτη.

Βέβαια, οι πιέσεις σε βάρος του καθεστώτος Σουχάρτο δε θα μπορούσαν ποτέ να είναι μόνον οικονομικές. Το τελευταίο 10ήμερο, και για πρώτη φορά στα χρονικά της 32χρονης θητείας του Σουχάρτο στην προεδρία της Ινδονησίας, η αγγλόφωνη και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Τζακάρτα Ποστ" δημοσίευσε πρωτοσέλιδο άρθρο με το οποίο ζητούσε την άμεση παραίτηση του Προέδρου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις μερικών δεκάδων φοιτητών έξω από πανεπιστήμια της Τζακάρτα, με συνθήματα διόλου κολακευτικά για το καθεστώς της χούντας Σουχάρτο. Και να φανταστεί κανείς ότι πριν την πρόσφατη κατρακύλα της ρουπίας (εθνικό νόμισμα), οποιαδήποτε ύβρις - πόσον μάλλον αίτημα παραίτησης από την εξουσία - ενάντια στο πρόσωπο του Σουχάρτο τιμωρούνταν αυστηρά διά του νόμου...

"Ο πρόεδρος Σουχάρτο κάθεται στην κορυφή ενός πολιτικού ενεργού ηφαιστείου" σημείωνε τις προάλλες ο Αμέιν Ράις, ηγέτης του μεγάλου μουσουλμανικού κόμματος "Μουχαμαντίγια" (28.000.000 μέλη). Ο Ράις είχε ζητήσει και αυτός από τον Πρόεδρο Σουχάρτο να μην υποβάλλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη, εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξή του στην πολιτικό της αντιπολίτευσης (κόρη του πρώην προέδρου Σουκάρνο) Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι.

Οι πιέσεις, πολιτικές και οικονομικές, προβλέπεται, λοιπόν, να ενταθούν και όχι να εκτονωθούν, τουλάχιστον μέσα στο προσεχές δίμηνο, οπότε προβλέπεται η διεξαγωγή των εκλογών για νέο πρόεδρο. Ισως, μάλιστα, σ' αυτές τις πιέσεις να προστεθεί και η λαϊκή οργή, καθώς ένας μεγάλος αριθμός από το σύνολο του πληθυσμού αυτής της χώρας των 200.000.000 ατόμων θα αντιμετωπίσει σύντομα πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας της ανεργίας, της αύξησης του πληθωρισμού και της ξέφρενης ανόδου στις τιμές βασικών τροφίμων...

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Προειδοποιήσεις από τη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ .-

Για διακοπή της συνεργασίας των ιρακινών αρχών με τους ειδικούς επιθεωρητές του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και γενικότερα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που δεν αρθούν άμεσα οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ, προειδοποίησε ο Ιρακινός Πρόεδρος. Ο Σαντάμ Χουσεϊν, σε ομιλία του προς το ιρακινό Κοινοβούλιο, με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του πολέμου του Κόλπου, τόνισε ότι αναμένει από τους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσα σε διάστημα 6 μηνών από το Νοέμβρη, οπότε και επέστρεψαν στη Βαγδάτη μετά από την κρίση στις σχέσεις Ιράκ - ΟΗΕ. Ο Ιρακινός Πρόεδρος έκανε σφοδρή λεκτική επίθεση στην Ουάσιγκτον, την οποία κατηγόρησε για παράλογη επιμονή στις κυρώσεις, ακόμα και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Κκινητοποιήσεις ανέργων στη Γαλλία

Η οργή ξεχείλισε

οι μάσκες έπεσαν

Με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και με πορείες διαμαρτυρίας τα εκατομμύρια των ανέργων στη Γαλλία διεκδικούν, μέσα από ένα οργανωμένο αγώνα, την αποπεριθωριοποίησή τους από το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση Ζοσπέν να αποκαλύψει την πραγματική της προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από την ικανοποίηση των κριτηρίων της ΟΝΕ.

(σελίδες 46 - 47)

Μεξικό

Η σφαγή των αθώων και οι Ζαπατίστας

Το κίνημα των ανταρτών Ζαπατίστας αποτελεί απόδειξη της βαθιάς λαϊκής οργής του μεξικάνικου λαού και φέρνει, ολοένα και περισσότερο, στο φως τα σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια.

(σελίδες 44 - 45)

Λετονία

Δυσκολίες και αγώνας

το νέο χρόνο

Τις εκτιμήσεις του για τη νέα χρονιά παρουσιάζει στο "Ρ" ο ηγέτης του ΚΚ Λετονίας, Αλφρεντ Ρούμπιξ, μέλος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ.

(σελίδες 42 - 43)

Χιλιάδες μικρά παιδιά, αλλά και ενήλικες από διάφορες χώρες διαδήλωσαν χτες στις Φιλιππίνες ενάντια στην παιδική εργασία και την απάνθρωπη εκμετάλλευση που γίνεται στις μικρές ηλικίες, σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ