ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες με τους οδηγούς φορτηγών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Κανένα βήμα προόδου δεν είχε επιτευχθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στις συνομιλίες ανάμεσα στα συνδικάτα των οδηγών και στους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών. Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της απεργίας των οδηγών, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν είχαν αποφέρει καρπούς και οι εκπρόσωποι των οδηγών δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους. Σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης μέσης λύσης, το υπουργείο Μεταφορών, που μέχρι χτες τηρούσε ουδέτερη στάση, παρενέβη ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει προς συζήτηση ένα πακέτο προτάσεων βελτίωσης των εργασιακών όρων των οδηγών. Εντούτοις, στην υπουργική ανακοίνωση δε γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα των μισθών, κομβικό θέμα των διαπραγματεύσεων, καθώς οι οδηγοί ζητούν μισθολογική αύξηση από 5% - 7% και τονίζουν ότι αν δε λάβουν ικανοποιητική απάντηση θα αποκλείσουν από την Κυριακή το βράδυ όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας. Την ίδια στιγμή, βλέποντας τον ενδεχόμενο του οδικού αποκλεισμού να πλησιάζει, πολλοί καταναλωτές έσπευσαν από την Παρασκευή να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες προϊόντων, ενώ τα πρατήρια βενζίνης γέμιζαν τις δεξαμενές τους.

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Τεταμένη ατμόσφαιρα

Επικίνδυνα ανέβηκε το θερμόμετρο τις τελευταίες μέρες στον Περσικό Κόλπο μετά τη νέα εμπλοκή στις σχέσεις του Ιράκ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως, και κατά "λογική" συνέπεια με τα Ηνωμένα Εθνη. Αφορμή της όξυνσης είναι η απόφαση του ιρακινού "Επαναστατικού Κυβερνητικού Συμβουλίου" να απαγορεύσει την είσοδο και παραμονή στο Ιράκ σε όλους τους Αμερικανούς υπηκόους, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ελέγχου καταστροφής του πυρηνικού και χημικού οπλοστασίου της χώρας, όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί για να αρθεί το εμπάργκο, το οποίο ισχύει από το 1991. Αφορμή της απόφασης, σύμφωνα με τη Βαγδάτη, είναι η "επιθετική αμερικανική στάση", που "προσβάλλει την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια της χώρας".

Οι νέες εξελίξεις όξυναν περισσότερο την, ήδη, τεταμένη ατμόσφαιρα στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου, εδώ και καιρό, διατυπώνονται σοβαρότατες αντιρρήσεις και διαφωνίες ως προς τη χρησιμότητα και τη λειτουργικότητα της παράτασης του εμπάργκο, αλλά και της εφαρμογής νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Είναι γνωστό ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ρωσία είχαν αρκετά καλές σχέσεις με τη Βαγδάτη πριν από τον πόλεμο στον Κόλπο το 1991 και τους τελευταίους μήνες ανανέωσαν τις επαφές τους, με στόχο να εξασφαλίσουν συμφωνίες αγοράς πετρελαίου αμέσως μετά τη λήξη των οικονομικών κυρώσεων. Οπως αναμενόταν, οι δύο χώρες, που ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν το δικαίωμα της άσκησης "βέτο", απείχαν από την ψηφοφορία της αγγλο-αμερικανικής πρότασης για επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε ανώτερους Ιρακινούς αξιωματούχους. Στο πλευρό τους στάθηκαν και η Κίνα, η Κένυα και η Αίγυπτος.

Στις αποχές "ρίχνει την ευθύνη" της "νέας ιρακινής έκφρασης περιφρόνησης" η Ουάσιγκτον, που απειλεί να "επαναφέρει στην τάξη το Ιράκ" με οποιοδήποτε τρόπο, τονίζοντας, διά στόματος υπουργού Αμυνας, του Ουίλιαμ Κοέν, ότι "τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί". Εντούτοις, η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν τη θέλησή τους προσκρούει στην επιμονή της Ρωσίας να μη ληφθεί κανένα στρατιωτικό μέτρο, αλλά και να μην εφαρμοστεί καμία επιπλέον κύρωση. Παράλληλα, η Γαλλία επιμένει ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί "μόνο με ιρακινή πρωτοβουλία". Η αναμέτρηση ισχύος μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι, πλέον, γεγονός και μένει να φανεί προς ποιανού το συμφέρον θα γείρει η πλάστιγγα. Το μόνο βέβαιο φαίνεται να είναι ότι τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων στη Νέα Υόρκη θα έχουν πάλι τον ίδιο αποδέκτη, τον ιρακινό λαό, που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από την πείνα και τις αρρώστιες εξαιτίας του αυστηρού εμπάργκο και που το συμφέρον του δε μοιάζει να εξυπηρετείται από καμία πλάστιγγα.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΡΩΣΙΑ
Γιορτασμοί της Οχτωβριανής Επανάστασης από το ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης άρχισαν στις 25 - 26 Οκτώβρη στο Λένινγκραντ. Σ' αυτές τις γιορταστικές εκδηλώσεις, που οργανώνει το ΚΚΡΟ, ήρθαναντιπροσωπείες απ' όλη τη χώρα και από τα Κομμουνιστικά Κόμματα των πρώην Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ. Εγινε επίσκεψη στο θρυλικό θωρηκτό "Αβρόρα", με τις ομοβροντίες του οποίου δόθηκε στις 25 Οκτώβρη του 1917 το σήμα για την έναρξη της εφόδου στα Χειμερινά Ανάκτορα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης. Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν με τις αρχές του Λένινγκραντ. Το απόγευμα έγινε μεγάλη πανηγυρική συγκέντρωση στο Παλέ Ντε Σπορ "Γιουμπιλέινι", όπου ακολούθησε συναυλία.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο είναι αναγκαίος και δικαιολογημένος για τους κομμουνιστές ο πρόσφατος συμβιβασμός με την εξουσία, απάντησε: "Η αντικειμενική τάση της ιστορίας, παντού, όπου ένας απόλυτος μονάρχης δε μοιράζεται την εξουσία με τους αντιπροσώπους του λαού, ήταν πως πάντα έχανε το θρόνο, ή και το κεφάλι του. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, μόνο που τώρα, σε διάκριση με τα γεγονότα πριν από 80 χρόνια, στη χώρα μας έχουν συσσωρευτεί περίπου 30.000 ατομικές κεφαλές και, επομένως, αν τα γεγονότα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, τότε όλος ο κόσμος απειλείται από πυρηνική καταστροφή. Και γι' αυτό θα διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο και με οποιονδήποτε πολιτικό που επηρεάζει τα γεγονότα".

Κατά την επίσκεψη του Γκ. Ζιουγκάνοφ στο παλιότερο ναυπηγείο της Ρωσίας "Αντμιραλτέισκιε Βέρφι" (όπου είχε κατασκευαστεί και το "Αβρόρα"), οι εργάτες έθεσαν πολλές ερωτήσεις, μεταξύ τους και για τη θέση του ΚΚΡΟ στο ζήτημα της μομφής κατά της κυβέρνησης. "Στις παραμονές, είπε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τους 35 κυβερνήτες που είχαμε υποστηρίξει στις εκλογές και όλοι με μια φωνή δήλωσαν: αν η κυβέρνηση μείνει τώρα σε κατάσταση εκκρεμότητας, οι περιοχές απλώς δε θα επιζήσουν αυτό το χειμώνα. Και τι έπρεπε να σκεφτούμε - την τύχη του Βορρά που θα παγώσει ή πώς θα φανούμε εμείς στα μάτια των επικριτών μας; Πήραμε μια γενναία απόφαση. Η χώρα μας είναι σαν ένα τεράστιο υπερωκεάνιο. Ενα πλοίο τέτοιας κατηγορίας δεν αντέχει σε απότομες στροφές. Και, συνεπώς, δεν επιτρέπεται να στραφεί το πηδάλιο ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, διότι θα τους πετάξει όλους από το πηδαλιουχείο, αλλά και θα κάνει τα πάντα άνω - κάτω στο αμπάρι και επιπλέον θα συνθλίψει όλους τους επιβάτες". Εθεσαν ερωτήσεις όχι μόνο για το μακρινό παρελθόν, αλλά και για το άμεσο μέλλον: "Τι θα κάνετε, αν πάλι εξαπατήσουν εσάς και το λαό;". Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, όμως, επέστρεψε την ερώτηση στους συγκεντρωμένους: "Και τι έκανε ο ίδιος ο λαός για να μην τον εξαπατούν πλέον; Στη Γαλλία ύστερα από 10 χρόνια διακυβέρνησης των Σοσιαλιστών ήρθαν στην εξουσία τα δεξιά κόμματα και σκόπευαν να αφαιρέσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις. Στο κάλεσμα, όμως, των αριστερών και των συνδικάτων βγήκαν στους δρόμους 2.000.000 άτομα με το σύνθημα "Δε θα το επιτρέψουμε!" Και μετά ένα 24ωρο η δεξιά κυβέρνηση έπεσε".

Κειμενολεζάντα τελευταίας

Γι' άλλη μια φορά, ο... "υπερβάλλων ζήλος" οργάνων τάξης στις ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις φρίκης, μηνύσεις και όψιμες "διορθωτικές" κινήσεις. Το FBI ερευνά τη χρήση μιας επικίνδυνης ουσίας ("σπρέι πιπεριού") που έριξαν αστυνομικοί στα μάτια οικολόγων διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν έντονους σπασμούς πόνου - για κακή τους τύχη, οι αστυνομικοί βιντεοσκοπήθηκαν από ερασιτέχνη...

Λατινική Αμερική Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ

Η πρώτη επίσκεψη Προέδρου των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική μετά από 15 χρόνια, σήμανε την εφαρμογή μιας "νέας στρατηγικής". Στόχος: η εδραίωση ζωνών επιρροής και εξελιγμένων εξαρτησιακών σχέσεων. Διά οικονομικών συμφωνιών, ασφαλώς.

Σελίδα 44

Γερμανία Χέλμουτ Κολ ξανά;

Ο "καγκελάριος της Ευρώπης" - όπως τον αποκάλεσε ο "Economist" - φιλοδοξεί να συμπληρώσει 19 χρόνια στην ηγεσία της Γερμανίας. Μέσω μιας νίκης στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, όπως είπε στο συνέδριο του CDU.

Σελίδες 46 - 47

Δημοκρατία Κονγκό Γνώριμα πρόσωπα και προσωπεία...

Ο στρατηγός - και πρώην Πρόεδρος του Κονγκό - Ντενίς Σάσου Νγκουέσο φέρεται ως ο νικητής της τελευταίας τετράμηνης έξαρσης του εμφυλίου στη χώρα. Είναι πράγματι;

Σελίδα 45

Γαλλία Ξεχασμένες υποσχέσεις

Πέντε μήνες μετά την έναρξη της "συγκατοίκησης" των σοσιαλιστών του Λιονέλ Ζοσπέν με τον δεξιό Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τα δείγματα γραφής από το Παρίσι είναι ξεκάθαρα: οι προεκλογικές υποσχέσεις πάνε περίπατο, κι η συντηρητική πολιτική κερδίζει έδαφος...

Σελίδες 42 - 43



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ