ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ποιος τολμά να ισχυριστεί ότι δεν είναι δραστήριος ο Γιώργος;

***

Εδώ να δείτε δραστηριότητα: Πήγε στο Παρίσι να βοηθήσει το «ναι» στο «ευρωσύνταγμα»!..

***

Ορίστε, όσοι φωνάζετε κατά της ΓΣΕΕ! Ο Πολυζωγόπουλος ζήτησε 1,5% διορθωτική αύξηση στους μισθούς!!! Ζήτουλες θέλουν τους εργάτες!..

***

Γιατί 1,5%; Για να είναι ρεαλιστικό το αίτημα!!! Οχι μαξιμαλιστικό...

***

Καθότι δεν αντέχει η οικονομία! Αν ...άντεχε, μπορεί να ζητούσε και 2,5%!.. `Η και ...3!..

***

Να ευκαιρία για ...ενότητα στο πρόβλημα!

***

Ασε που χρειάζεται και μια συναίνεση, όπως είπε ο Γιώργος...

***

Και ο Παπασπύρος (ΑΔΕΔΥ) στον αγώνα! Πάντα στην πρώτη γραμμή! Με ...ρεαλισμό κι αυτός...

***

Ποιος μίλησε για εργατοπατέρες;

***

Ο ιδιοκτήτης της «ΑΛΦΑ» (Αθανασίου) το είπε: «Στις ΗΠΑ που ήμουν, τα ίδια έκαναν»!! Δηλαδή ύμνους των εταιριών, για να «χορεύουν» τους εργάτες!..

***

Οποιος κλείσει το γραφείο του Ειρηναίου, κάηκε!..

***

Εξω βρωμόσκυλο, φώναζε ένας άγιος πατέρας στο βρωμόσκυλο (έναν άλλο άγιο πατέρα)!!!

***

Νέοι έμμισθοι (μισθοφόροι) στις Ενοπλες Δυνάμεις. Να βλέπαμε, πόσοι θα πήγαιναν, αν ήταν άμισθοι!.. Ετσι, για την πατρίδα!..

***

Εδώ άλλοι δεν πάνε που να τους πληρώνεις...

***

Ακου «ευρωσύνταγμα»...


Γρηγοριάδης Κώστας


Associated Press

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Ο «καλός σύμμαχος»...

Με τραγικά προβλέψιμο τρόπο, οι άμαχοι έγιναν θύματα της αιματοχυσίας στο Ουζμπεκιστάν: το καθεστώς Καρίμοφ, που υποτίθεται «εισήγαγε» τη «δημοκρατία» στη χώρα μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την παλινόρθωση του καπιταλισμού, καταδίκασε το λαό στη φτώχεια, τον ώθησε στο σκοταδισμό - και προχωρά τώρα σε μια σφαγή για «το καλό του»...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο «ύμνος»...

Η ιστορία που ακολουθεί δεν είναι πραγματική. Τα όσα περιγράφονται είναι προϊόν μιας ...αχαλίνωτης ανθρώπινης φαντασίας. Οι όποιες ομοιότητες με πραγματικά περιστατικά είναι ολωσδιόλου τυχαίες...

Η Γεωργία έπιασε δουλιά στο εργοστάσιο με την επωνυμία «ΒΗΤΑ», πριν από πέντε χρόνια. Νωρίτερα ήταν άνεργη, μητέρα δύο παιδιών και διαζευγμένη. Από καιρό σε καιρό, έκανε δουλιές του «ποδαριού», ό,τι και όπου έβρισκε. Μια μέρα την έβρισκες σερβιτόρα και την άλλη καθαρίστρια - ίσα για να βγάλει το μεροκάματο. Η ζωή της είχε καταντήσει σωστό μαρτύριο.

Μέχρι που μια μέρα, μια φίλη της, της είπε για μιαν επιχείρηση που μόλις άνοιξε και ψάχνει για κοπέλες χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση. Η μόνη δουλιά που θα είχε να κάνει ήταν να απαντά στα τηλέφωνα. Της καλάρεσε η ιδέα της Γεωργίας και αποφάσισε να πάει να ζητήσει δουλιά. Με τη βοήθεια και της φίλης της - που ήδη δούλευε εκεί - το αφεντικό την προσέλαβε.

Αυτό όμως που ακολούθησε, δε θα μπορούσε να το περιμένει. Δούλευε σαν σκλάβα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τουλάχιστον, όμως, πληρωνόταν τακτικά κάθε 1η και 15η του μήνα (το «εξωφρενικό» ποσό των ...350 ευρώ). Κι αυτά, για να πληρώσει το νοίκι, τα φροντιστήρια των παιδιών, το φαγητό, τους λογαριασμούς, τα καθημερινά έξοδα. Τα 'βγαζε πέρα, με χίλια ζόρια και στερήσεις.

Πέρασε, βέβαια, από το μυαλό της ότι δουλεύει περισσότερο από οχτώ ώρες κάθε μέρα και δεν πληρώνεται υπερωρίες, αλλά δεν είπε τίποτε στο αφεντικό της. Φοβήθηκε. Σκέφτηκε ότι είναι καλύτερα να δουλέψει πρώτα λίγους μήνες και αφού τη γνωρίσουν και εκτιμήσουν τη συνέπεια και την εργατικότητά της, να βάλει μετά το αίτημά της...

Δεν πρόλαβε, όμως. Μετά από λίγο καιρό, τη βάλανε να κάνει πρωινή γυμναστική μαζί με τις άλλες υπαλλήλους, ενώ η φίλη της είχε γράψει και ένα τραγουδάκι που το λέγανε όλες οι κοπέλες μαζί, κάθε πρωί - κάτι σαν ...«ύμνο της επιχείρησης». Καταλάβαινε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά πού να το πει. Μια φορά που τόλμησε να μιλήσει στη φιλενάδα της, αυτή της απάντησε ότι «άμα δε σ' αρέσει σήκω και φύγε. Ψάξε αλλού για δουλιά». Αλλά πού να ψάξει; Λίγα γράμματα ήξερε, λεφτά στην άκρη δεν είχε. Τι να έκανε; Αρχισε και αυτή να τραγουδάει τον «ύμνο» και να κάνει πρωινή γυμναστική.

Η Γεωργία ήταν - και είναι ακόμη - αιχμάλωτη. Απλήρωτες μένουν και οι υπερωρίες. Ακόμη, δεν τις έχει διεκδικήσει. Ακόμη, δεν έχει αποφασίσει να αποτινάξει τις αλυσίδες της σκλαβιάς της. Να συμπαραταχτεί μαζί με όσους έχουν ήδη αντιληφθεί τη θέση τους και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Και ο καλύτερος κόσμος δε θα έρθει αν προσκυνά σαν ραγιάς το κάθε αφεντικό, αλλά κάνοντας παντιέρα τα δίκια της και τις πραγματικές της ανάγκες. Βγαίνοντας στους δρόμους του αγώνα, ενώνοντας τη φωνή της με τους χιλιάδες άλλους εργαζόμενους.

Ευτυχώς, πάντως, για τη Γεωργία, η παραπάνω ιστορία είναι φανταστική. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για πολλές και πολλούς εργάτριες και εργάτες, που ζουν και δουλεύουν σε ανάλογες συνθήκες.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ