ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπογραφή με αμερικανική εποπτεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, υπό την εποπτεία του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, υπέγραψαν τελικά αργά τη νύχτα της Παρασκευής τη συμφωνία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, μια κρίσιμη και με πολλές καθυστερήσεις συμφωνία, που διευθετεί ποικίλες εκκρεμότητες μεταξύ των δυο αντιπάλων.

Η λεγόμενη συμφωνία για τη γη και την ασφάλεια έγινε δυνατή, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις εννέα ημερών και υπεγράφη από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου στο Ουάι Πλαντέισον του Μέριλαντ.

Εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, στην τελετή της υπογραφής, παρέστη και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεϊν, ο οποίος διέκοψε για λίγο τη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην οποία υποβάλλεται και έπαιξε βασικότατο ρόλο στην προσπάθεια ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής.

Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% των εδαφών της Δυτικής Οχθης, με αντάλλαγμα την επιβολή μέτρων ασφαλείας εκ μέρους των Παλαιστινίων για την αντιμετώπιση των βίαιων ακραίων στοιχείων και υποτίθεται πως θα επιλύσει ζητήματα που εκκρεμούν, μετά το τέλμα των 19 μηνών στο οποίο είχε οδηγηθεί η προηγούμενη "ειρηνευτική συμφωνία".

Επίσης η νεοϋπογραφείσα συμφωνία καλύπτει θέματα, όπως η απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακέςκαι προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την τροποποίηση του παλαιστινιακού Χάρτη, στον οποίο περιέχονται άρθρα που ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ.

Στη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι συμφωνεί να παραστεί και να μιλήσει στη Σύνοδο του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί μετά από λίγες βδομάδες.

Ο Πρόεδρος Κλίντον δήλωσε ακόμα ότι θα ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο να εξετάσει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας και προς τις δύο πλευρές.

Αντιδράσεις

Η υπογραφή της ενδιάμεσης ειρηνευτικής ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας στο Ουέι Πλαντέισον έγινε δεκτή με ικανοποίηση στο λεγόμενο δυτικό κόσμο. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, δήλωσε ότι η συμφωνία "θέτει τέρμα σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο, που είχε φθείρει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα για πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας". Χαιρέτησε "το κουράγιο" των ηγετών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, τη "σοφία" του βασιλιά Χουσεϊν της Ιορδανίας και την "αποφασιστικότητα" του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση. Σε ανακοίνωσή του, ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα πως η ενδιάμεση αυτή συμφωνία θα οδηγήσει σε νέες προσπάθειες για την ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Γαλλία έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής "στην προσωπική δέσμευση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, και χαιρέτησε το ρόλο που διαδραμάτισε ο βασιλιάς Χουσεϊν της Ιορδανίας στη σύναψη της συμφωνίας. Η Γαλλία, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, θα προσφέρει την υποστήριξη και την απαραίτητη δυναμική στην ειρηνευτική διαδικασία", αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Μασαχίκο Κομούρα, χαρακτήρισε "γενναία" τη συμφωνία.

Αντίθετα, τα κινήματα της παλαιστινιακής αντιπολίτευσης, που έχουν την έδρα τους στη Δαμασκό, προειδοποίησαν ότι η Συμφωνία του Ουέι Πλαντέισον μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση της βίας και εκτίμησαν ότι περιορίζει την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων.

(Σχετικό άρθρο στις σελίδες 46 - 47)

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Δολοφονικός τυφώνας

ΜΑΝΙΛΑ.-

Εκατόν τριάντα τέσσερα θύματα άφησε πίσω του ο τυφώνας Μπαμπς, στο νησί Λουζόν των Φιλιππίνων, σύμφωνα με την αστυνομία και οργανώσεις αρωγής.

Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν στην περιοχή Μπικόλ, στο νότιο τμήμα του νησιού και οφείλονται σε κατολισθήσεις. Οι άνεμοι στην περιοχή την Τετάρτη και την Πέμπτη, είχαν ταχύτητα μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων την ώρα.

Ο τυφώνας κατέστρεψε 40.000 σπίτια και ανάγκασε 250.000 ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στα σχολεία, στις εκκλησίες και στα κυβερνητικά κτίρια. Ο Πρόεδρος της χώρας, Τζόζεφ Εστράντα, εκτίμησε το ύψος των ζημιών στα 55 εκατομμύρια δολάρια και κήρυξε τμήμα της περιοχής Μπικόλ σε κατάσταση ένδειας, ένα διοικητικό μέτρο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές των αγαθών και να επιτάξει αυτοκίνητα για τις προσπάθειες αρωγής.

Ο Μπαμπς απομακρύνθηκε τελικάαπό τις Φιλιππίνες και κατευθύνεται προς τη Νότια Κίνα, αλλά δεν έγινε γνωστό αν θα πλήξει τις κινεζικές ακτές.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Ειρηνοποιοί", εκβιασμοί και "ειρήνη"

Η εκπνοή (Τρίτη) της προθεσμίας του ΝΑΤΟ προς το Βελιγράδι να "συμμορφωθεί" προς όσα υπαγορεύει η συμφωνία Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς φέρνει ξανά στον αφρό τη συζήτηση περί υλοποίησης της δυτικής απειλής αεροπορικών βομβαρδισμών.

Η "συμμόρφωση" της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας "πραγματοποιείται" μεν, αλλά όχι με "πληρότητα" και τον αναγκαίο ...ενθουσιασμό: Ο Αμερικανός διπλωμάτης Κρις Χιλ λέει ότι "υπάρχουν ακόμη ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις των Σέρβων" στην επαρχία. Επιπλέον, μόνο μικρό ποσοστό των Αλβανών επέστρεψε στις εστίες του, ενώ η "σποραδική βία" απειλεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία της 12ης Οκτώβρη. Βία, που αποδίδεται από τους Αλβανούς Κοσσοβάρους στους Σέρβους και από τους Σέρβους στους Αλβανούς Κοσσοβάρους (αλλά, πάντως, η Δύση μοιάζει να ακούει πλέον εξίσου "σοβαρά" και τις δύο πλευρές).

Ο στρατηγός του ΝΑΤΟ Ουέσλι Κλαρκ χτες ήταν στο Βελιγράδι για να "πιέσει" τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να "κάνει κι άλλα". Προς απογοήτευση του Αντεμ Ντεμάτσι, "πολιτικού εκπροσώπου" του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK), ο οποίος δήλωνε την Παρασκευή "φοβούμαι ότι το ΝΑΤΟ θα αναβάλει την επίθεσή του".

Οντως, οι ενδείξεις σ' αυτήν την κατεύθυνση τείνουν. Προκειμένου να "προχωρήσει" η "λύση" της αναζήτησης κάποιας μορφής αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο, μέσω διαπραγματεύσεων των δύο μερών (που για την ώρα, πάντως, δεν υφίστανται).

Απαρέγκλιτη εφαρμογή του σχεδίου του "αρχιτέκτονα του Ντέιτον" Χόλμπρουκ, μοιάζει ακόμη να είναι ο πρώτιστος στόχος της Δύσης.

Η κινητικότητα στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που βρίσκεται στην Αδριατική, παραμένει "πειστικό επιχείρημα" για την επιβολή των ΝΑΤΟικών όρων

Ισραηλινή επιδρομή στο Λίβανο

ΡΑΣΑΓΙΑ.- Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε χτες επιδρομή εναντίον θέσεων των "Χεζμπολάχ", δυτικά της κοιλάδας Μπεκάα και βόρεια της κατεχόμενης από το Ισραήλ ζώνης του Νοτίου Λιβάνου.

Δύο αεροπλάνα έριξαν δύο ρουκέτες στις βραχώδεις περιοχές αλ - Ζαμπούρ και Αμπού Ράσεντ, όπου βρίσκονται θέσεις των φιλοϊρανών "Χεζμπολάχ", αναφέρουν πηγές ασφαλείας του Λιβάνου.

Μετά την επιδρομή, ελικόπτερα και ισραηλινά καταδιωκτικά συνέχισαν τις πτήσεις τους στην περιοχή, αλλά αναγκάστηκαν να πετάξουν πιο ψηλά, μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας του λιβανικού στρατού στην περιοχή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Μέση Ανατολή

Επί της ουσίας αδιέξοδο και μετά την υπογραφή

Οι ΗΠΑ είχαν κάθε συμφέρον να προωθήσουν με κάθε μέσο και πίεση, μια καινούρια "ειρηνευτική συμφωνία" η οποία υπεγράφη τελικά την Παρασκευή το βράδυ. Πάντως και σ' αυτήν περιέχονται τόσα θολά και αμφίσημα σημεία που οι δύο πλευρές έχουν κάθε λόγο να την ερμηνεύουν κατά βούληση

Σελίδες 46 - 47

Ινδία

Μια κυβέρνηση σε πανικό

Αρθρο του Σιτάραμ Γιετσούρι, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), όπου περιγράφεται η κατάσταση στη σημερινή Ινδία και μετά την πολιτική που ασκεί η καινούρια κυβέρνηση

Σελίδες 44 - 45

Ινδονησία

Πολιτική και συνδικαλιστική κινητικότητα

Ολα δείχνουν ότι στην Ινδονησία, τόσο στον πολιτικό όσο και στον συνδικαλιστικό τομέα, εγκαινιάζονται σημαντικές διαδικασίες που εγκυμονούν μια συγκεκριμένη δυναμική

Σελίδα 42

Ρωσία

Ζυμώσεις και ανακατατάξεις για τη μελλοντική Προεδρία

Τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι συζητήσεις αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες των πολιτικών που στοχεύουν στις μελλοντικές προεδρικές εκλογέςΣελίδα 43



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ