ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λεηλατούν πάλι τα Ταμεία

Η απόφαση της συγκυβέρνησης, σε συνεργασία με την ΕΕ, να οδηγήσει τα αποθεματικά που έχουν απομείνει στα ασφαλιστικά ταμεία σε δεύτερο «κούρεμα» μέσα σε λίγους μήνες, απογυμνώνει ολοκληρωτικά τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και από το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο. Ο ιδρώτας και το αίμα εκατομμυρίων ασφαλισμένων, μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, αγροτών θυσιάζονται στο βωμό της αποπληρωμής των δανειστών, των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και των μεγάλων τοκογλύφων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι συντάξεις, οι υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, η ελπίδα για ασφαλή γεράματα, τα επιδόματα ανεργίας που δίνονται από χρήματα του ΙΚΑ, δηλαδή των ασφαλισμένων, προς τον ΟΑΕΔ, το χρέος προς τον οποίο έφτασε τα 8 δισ. ευρώ, γίνονται τα λύτρα για τη σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση προς όφελος αυτών που την προκάλεσαν, των ντόπιων και διεθνών επιχειρηματικών ομίλων.

Το δεύτερο, επαίσχυντο «κούρεμα» των αποθεματικών έρχεται να ολοκληρώσει το διαχρονικό έγκλημα της ληστείας των Ταμείων από όλες τις μεταπολεμικές αστικές κυβερνήσεις, που με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς ξεπερνά σήμερα τα 75 δισ. ευρώ. Ετσι, τα αποθεματικά - οι εισφορές των ασφαλισμένων - από καύσιμη ύλη της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, σήμερα «καίγονται» στην πυρά της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία ξεπρόβαλε μέσα από τα σπλάχνα αυτής ακριβώς της ανάπτυξης. Ανάπτυξη που θυσίασε την εργατική τάξη και το λαό μας και υπονόμευσε τις ίδιες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Η απροκάλυπτη αυτή ληστεία έρχεται να προστεθεί στη χρόνια εισφοροδιαφυγή μέσω της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, που εξασφάλιζε πρόσθετα κέρδη στις επιχειρήσεις και που ετησίως, σήμερα, εκτιμάται ότι αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Προστίθεται στις διαρκείς χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις για τα χρέη που είχαν στο ΙΚΑ, στην κρατική πολιτική συμπίεσης των μισθών και στην ανεργία που στερούσαν από τα Ταμεία πόρους, στην πρόσφατη ρύθμιση και στο γενικό σχέδιο της κυβέρνησης για παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Προστίθεται στην πάγια κυβερνητική πολιτική που δεν απέδιδε ούτε τους θεσμοθετημένους πόρους, που έφτασε το χρέος μόνο προς το ΙΚΑ στα 12 δισ. ευρώ.

Είναι, λοιπόν, πέρα για πέρα προκλητικό να ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός ότι το «κούρεμα» των αποθεματικών δεν είναι τίποτα, αφού έτσι και αλλιώς το κράτος «εγγυάται τις συντάξεις». Αυτά λέγονται τη στιγμή που όλες οι περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μειώσεις στα εφάπαξ επιβλήθηκαν από το κράτος με αυτό ακριβώς το πρόσχημα: Την έλλειψη αποθεματικών και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Ενώ τη νέα αφαίμαξη των Ταμείων θα την επικαλεστούν και πάλι για να προβούν σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και σε νέες ανατροπές.

Η νέα ληστεία των αποθεματικών είναι αφετηρία και νέων μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων και ταυτόχρονα το πρόσχημα για να επιβληθούν. Η ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει τέλος. Γι' αυτό δεν αρκούν τα μεμονωμένα αιτήματα, ούτε οι αποσπασματικοί αγώνες. Η ίδια η κρίση και η γενική επίθεση που ξετυλίγει το κεφάλαιο στο έδαφος αυτής της κρίσης θέτουν μπροστά στην εργατική τάξη επιτακτικά την ανάγκη για αγώνες που θα αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στην κοινωνία.

Αποφεύγουν τις Ερωτήσεις του ΚΚΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την έντονη αντίδραση για την επανειλημμένη αναβολή Επικαίρων Ερωτήσεων από το υπουργείο Εργασίας, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. Για χτες ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή, με θέμα την απόλυση εργαζομένου στην εταιρεία GOLDAIR HANDLING. Ο Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε ότι ο υπουργός Εργασίας ανέβαλε τη συζήτηση της Ερώτησης με έναν απαράδεκτο τρόπο, τηλεφωνώντας του μέσα στα μεσάνυχτα για να του πει πως δεν μπορεί να προσέλθει στη Βουλή. Μάλιστα, κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, τονίζοντας ότι «ο βουλευτής στερείται της δυνατότητας να κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο για σημαντικά ζητήματα, αφού τρεις βουλευτές είχαν σήμερα (σ.σ. χτες) ερωτήσεις προς το υπουργείο Εργασίας και οι τρεις ακυρώθηκαν, γιατί ο υπουργός έχει άλλο προγραμματισμό. Αλλο πράγμα να αναβάλλεται η Ερώτηση μια φορά και άλλο η κατάχρηση». Η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, αφορούσε την απόλυση του εργαζόμενου Σπύρου Αντύπα από την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης GOLDAIR HALNDLING στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η απόλυση του εργαζόμενου έγινε μετά από την εκδήλωση αλληλεγγύης από το σωματείο εργαζομένων στην GOLDAIR προς τον Στράτο Γιαννουλάκη, ο οποίος απολύθηκε από την OLYMPIC HANDLING, επειδή δήλωσε απεργός. Είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να απαντήσει στη Βουλή για τα ζητήματα ουσίας που αναδεικνύει το ΚΚΕ και επιλέγει να αναλώνεται σε ανούσιες κοκορομαχίες με τα άλλα κόμματα για να συντηρεί το δίπολο.

Θυσίες δίχως τέλος για τα μονοπώλια

«Και εξασφαλίσαμε ότι δε θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αντίθετα, θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει». Συνειδητά έλεγε ψέματα ο πρωθυπουργός όταν δήλωνε τα παραπάνω στη δήλωση - «διάγγελμα» που έκανε μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Γνώριζε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση και νέα μνημόνια θα υπογράψει μαζί με την εκταμίευση της τωρινής δόσης και των επόμενων, και άρα και νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα θα προχωρήσει. Το εγγυάται άλλωστε η ρήτρα αυτόματων περικοπών στις δαπάνες σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται «οι στόχοι του προγράμματος». Πριν καλά καλά λοιπόν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, έσκασε μύτη το νέο μνημόνιο, στο οποίο προαναγγέλλεται ουσιαστικά νέα μείωση στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, κονιορτοποιώντας τις περί του αντιθέτου κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων και του υπουργού Εργασίας. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου που διέρρευσε η κυβέρνηση δεσμεύεται το πρώτο τρίμηνο του 2014 «να προχωρήσει σε επανεξέταση(!) του συστήματος κατώτατων αμοιβών» προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιώσεις που «θα έχουν στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας». Με δεδομένο ότι έχει καταργηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση και πλέον η κυβέρνηση καθορίζει μόνη της τον κατώτατο μισθό, δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να τον κατεβάσει κάτω και από τα 586 ευρώ (μεικτά) για τον ίδιο ακριβώς λόγο που τον γκρέμισε στα τωρινά επίπεδα, δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να δημιουργήσουν τάχα νέες θέσεις εργασίας... Παρόμοια βήματα προβλέπονται και για τις συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται να κάνει ...ως ενδιάμεσο βήμα τις αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία και να προχωρήσει σε προτάσεις για αλλαγές έως τον Σεπτέμβριο του 2013. Γ' αυτό η πρόταση του ΠΑΜΕ για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το κάλεσμα να γίνει υπόθεση πάλης όλων των συνδικάτων όλων των εργαζομένων είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για το εργατικό κίνημα.

Το παραμύθι της «ρευστότητας»

«Ωστόσο οι προσδοκίες για ένα σοκ ρευστότητας στην αγορά από την εκταμίευση της δόσης ενδέχεται να διαψευστούν, καθώς πολλοί δημόσιοι φορείς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέες». Ούτε μια μέρα δεν κράτησαν οι απατηλές προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση με τα φούμαρα για δήθεν «σοκ ρευστότητας» που τάχα θα βάλει «μπροστά τη μηχανή της οικονομίας» και θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη ρευστότητα ως «πρώτο σύμμαχο» στην κατεύθυνση αυτή. Οπως επιβεβαιώνεται από το παραπάνω πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της χτεσινής «Καθημερινής», η ρευστότητα μάλλον θα αργήσει και σε κάθε περίπτωση θα είναι με το σταγονόμετρο και «στοχευμένη», δηλαδή κυρίως στις πολυεθνικές - προμηθευτές του Δημοσίου. Επίσης μάλλον δεν πρέπει να βιαστούν να «πάνε Ταμείο για το εφάπαξ» οι 40.229 δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους χρωστάει το κράτος 1,4 δισ., όπως τους προτρέπει το χτεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων», γιατί «το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δεν μπορεί να εκκαθαρίζει περισσότερα από 80-100 εκατ. μηνιαίως για τα εφάπαξ», σύμφωνα με την «Καθημερινή». Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι μία. Το κυβερνητικό επιτελείο χρησιμοποιεί τη ρευστότητα περισσότερο ως προπαγανδιστικό παραμύθι για να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες στο λαό, προκειμένου να τον κάνει να δείξει καρτερικότητα και να σκύψει το κεφάλι στα βάρβαρα μέτρα που εξαθλιώνουν τη ζωή του. Θέλει να πιστέψει ότι τάχα η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητας και την «προσέλκυση επενδύσεων». Ακριβώς για να κρύψει την αλήθεια, ότι δηλαδή η ανάπτυξη, αν και όποτε έρθει, θα είναι αναιμική, και θα πατήσει πάνω στη φτηνή εργατική δύναμη, τα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, την απόλυτη και σχετική φτώχεια του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ