Εκτακτη άφιξη χτες στη Λευκωσία του Προέδρου του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ
Στην κυπριακή πρωτεύουσα έφτασε καταρχάς χτες ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, μια επίσημη επίσκεψη που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά μόλις προχτές και, σύμφωνα με όλες τις διαρροές, θα εστίαζε και στις εξελίξεις στη Συρία, όπου η ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ έδωσε νέα ορμή στις κόντρες εντός και εκτός συνόρων για την αναδιάταξη όλου του περιφερειακού χάρτη της γειτονιάς.
Η συνάντηση Χέρτσογκ - Χριστοδουλίδη κράτησε λιγότερο από μία ώρα, με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, να σημειώνει σε γραπτή του δήλωση: «Τη συνάντηση απασχόλησαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος Herzog αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση της κατάστασης στη Συρία και στις πιθανές επιπτώσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία βρέθηκε μετά και ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ, για συνάντηση με τον Κύπριο ηγέτη που, σύμφωνα με τον Κ. Λετυμπιώτη, «αποτελεί ακόμη ένα καθοριστικό βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την περαιτέρω προώθηση του ουσιαστικού και ενεργού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις περιφερειακές εξελίξεις».
Η κυπριακή προεδρία επισήμανε συνολικότερα ότι «η δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, να διατηρήσουν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας αντικατοπτρίζει τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στις αρχές της ειρηνικής διπλωματίας και της περιφερειακής συναντίληψης, στοιχείο που αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας και γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής».
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» που έχει καταθέσει ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός «Chevron». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το σχέδιο περιλαμβάνει πλωτή μονάδα παραγωγής και αγωγό που θα βρίσκεται πιο κοντά στην Αίγυπτο σε σχέση με προηγούμενο σχέδιο, αξιοποιώντας και σημείο προσαιγιάλωσης στο οποίο υπάρχουν υποδομές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, στην περιοχή του Πορτ Σάιντ. Με αυτήν την αλλαγή, εκτιμάται ότι θα μειωθούν το κόστος και ο χρόνος υλοποίησης του έργου.
Η άφιξη του Προέδρου του κράτους - δολοφόνου, πάντως, προκάλεσε και αντιδράσεις, αφού η συνεχιζόμενη σφαγή στα παλαιστινιακά εδάφη και γενικά το αιματοκύλισμα της Μέσης Ανατολής προκαλεί το λαϊκό αίσθημα και στην Κύπρο.
Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης οργάνωσε διαμαρτυρία με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη, Σταματήστε τη γενοκτονία», «Καμιά εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο και τη γενοκτονία» και «Κύπρος γέφυρα ειρήνης, Οχι ορμητήριο πολέμου», δίπλα στον κυκλικό κόμβο του αεροδρομίου Λάρνακας.
Σε δηλώσεις του, ο Τάσος Κωστέας, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι οι Κύπριοι και οι Κύπριες δεν συμβιβάζονται με αυτή τη βαρβαρότητα που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα και που κατά την άποψή μας δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια συστηματική εξολόθρευση του Παλαιστινιακού λαού».
Πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι μια προσβολή για την πολιτισμένη ανθρωπότητα και εμείς συμμεριζόμαστε τον πόνο του Παλαιστινιακού λαού και στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους και όλες στη Γάζα. Πιστεύουμε ότι σαν Κύπρος, σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, με ισχυρότερο μας όπλο το διεθνές δίκαιο, οφείλουμε να καταδικάζουμε αυτό που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρινε ως ένα βάναυσο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ η αστυνομία ανέπτυξε ισχυρή δύναμη στο σημείο της κινητοποίησης.
Στο μεταξύ, η μοιρασιά του ορυκτού πλούτου της περιοχής θα απασχολήσει και τη νέα διακυβερνητική Διάσκεψη Ιταλίας - Ελλάδας που αναμένεται τον Φλεβάρη (ημερομηνίες που «παίζουν» είναι η 9η Φλεβάρη αλλά και η 19η), με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, να χαρακτηρίζει «εξαιρετικές» τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Μελόνι είπε ότι μια τέτοια συνεργασία είναι «φυσική» ανάμεσα «σε δύο χώρες που μοιράζονται τη γεωστρατηγική ταυτότητα και ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ατλαντική Συμμαχία». Υποστήριξε ότι «τώρα αλλάζουν πολλά πράγματα», σε Ελλάδα και Ιταλία «τα τελευταία χρόνια» έγιναν αλλαγές που συνέβαλαν στην αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου τους. Υπογράμμισε, δε, ότι στην επικείμενη Διάσκεψη στόχος είναι να υπογραφούν και νέες συμφωνίες για τη διμερή συνεργασία σε «θέματα ιδιαίτερης σημασίας», όπως όσα αφορούν τους τομείς της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.
Η Μελόνι πάντως, χτες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον οποίο - σύμφωνα με την ιταλική προεδρία - συζήτησε το Μεσανατολικό και ιδίως την κατάσταση στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα «η μετάβαση να είναι ειρηνική και συμπεριληπτική, με την πλήρη ένταξη όλων των μερών της συριακής κοινωνίας και να συμβάλει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής». Ακόμα, οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις και ειδικότερα στην οικονομική τους διάσταση, ενόψει και διάσκεψης που θα έχουν τους επόμενους μήνες οι Ιταλία - Τουρκία.
Ενημέρωση δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, αρχιπλοίαρχο Zeki Akturk, έγινε χτες για τη μεγάλη διακλαδική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, «Γαλάζια Πατρίδα» που είναι σε εξέλιξη.
Οπως είπε, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «με τις ασκήσεις που ο αριθμός και το εύρος τους αυξάνονται κάθε χρόνο, αυξάνουν ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα και την αποτρεπτικότητά τους στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα και στον κυβερνοχώρο».
Σε αυτό το πλαίσιο, η «Γαλάζια Πατρίδα 2025» πραγματοποιείται στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ 7-16 Ιανουαρίου, «με σκοπό την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των Ναυτικών μας Δυνάμεων στη διεξαγωγή και διαχείριση επιχειρήσεων, τη βελτίωση της κρίσης, της πρόβλεψης και της ικανότητας λήψης αποφάσεων των στοιχείων που συμμετέχουν στην άσκηση σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών και τη δοκιμή διαδικασιών διαλειτουργικότητας με άλλες Διοικήσεις Δυνάμεων».
Στη «Γαλάζια Πατρίδα» φέρονται να συμμετέχουν συνολικά 90 πλοία, 50 αεροσκάφη και 20 χιλιάδες προσωπικό, ενώ σήμερα και αύριο 59 πλοία θα επισκεφθούν 22 λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο Πέλαγος, στην Ανατολική Μεσόγειο και την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
«Αντλώντας τη δύναμη και την αποφασιστικότητά της από την αγάπη και την εμπιστοσύνη του έθνους μας, οι Ναυτικές μας Δυνάμεις, με όλα τα πλωτά, καταδυτικά και ιπτάμενα στοιχεία τους, θα συνεχίσουν να υπηρετούν με ακλόνητη προσήλωση, θέληση και αποφασιστικότητα πρωτίστως στη "Γαλάζια Πατρίδα" μας και πέραν των συνόρων μας και στις παγκόσμιες θάλασσες», έστειλε σήμα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας για τις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης, ενθαρρυμένης από τη στάση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, και με τα χέρια λυμένα να προβάλλει τις απαράδεκτες αξιώσεις μέσα κι από κείμενα όπως η «Διακήρυξη των Αθηνών», που υπέγραψαν εδώ, Δεκέμβρη του 2023, Μητσοτάκης με Ερντογάν.
Δεν περνά απαρατήρητο, δε, ότι στις κολιγιές και τις λυκοφιλίες τους, αύριο, 11 του μήνα, προγραμματίζεται να διεξαχθεί η άσκηση «Turgutreis-11» στην Ανατολική Μεσόγειο «για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας και του Πακιστάν». Σημειωτέον μεταξύ 6-8 Ιανουαρίου, το πλοίο «Yamama» του Πολεμικού Ναυτικού του Πακιστάν πραγματοποίησε επίσκεψη στο λιμάνι του Erdek, ενώ σήμερα βρίσκεται στον ναύσταθμο του Aksaz απέναντι από τη Ρόδο.
Παράλληλα, μεταξύ 6-9 Ιανουαρίου, το πλοίο «ORIKU» του αλβανικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε «επίσκεψη» στο λιμάνι της Σμύρνης, όπου αναμένεται και το ερευνητικό πλοίο του γερμανικού Ναυτικού «Planet». Στο ίδιο φόντο η γαλλική φρεγάτα «COURBET» θα δένει στο λιμάνι της Αττάλειας μεταξύ 9-14 Ιανουαρίου.
Στο ενδιάμεσο οι Τούρκοι ετοιμάζονται να μεταβιβάσουν για το επόμενο εξάμηνο στη Βουλγαρία τη διοίκηση της Ομάδας Δράσης Αντιμετώπισης Ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα (MCM BLACK SEA Task Group), την οποία έστησαν μαζί και με τη Ρουμανία, υπηρετώντας σχέδια του ΝΑΤΟ για πολυεπίπεδο έλεγχο της περιοχής με πρόσχημα τη θαλάσσια ασφάλεια.
Ταυτόχρονα, στέλνουν μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τη δράση τους και στη Συρία. Ο Τούρκος εκπρόσωπος έλεγε σχετικά ότι «οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο των διεθνών πλατφορμών και των διμερών σχέσεων συνεχίζουν να συμβάλλουν σημαντικά στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα, σύμφωνα με τις ευθύνες που έχουν αναλάβει». «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη νέα διαδικασία στη Συρία, τη γείτονά μας με τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα», πρόσθεσε, όπως και ότι «θα σταθούμε κι από εδώ και στο εξής στο πλευρό του συριακού λαού, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα η Τουρκία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τόνισε εξάλλου ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εγκαθίδρυση διαρκούς ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε στενή συνεργασία με τη νέα διοίκηση και με ισχυρότερο τρόπο», «θα συνεχίσουμε τις προετοιμασίες για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας και της ασφάλειας της Συρίας» και «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τον σχηματισμό της τρομοκρατίας και οποιαδήποτε τετελεσμένα γεγονότα στην περιοχή», με ό,τι αυτό σημαίνει για την προετοιμασία και μιας νέας επέμβασης.
Τέλος, ο Τούρκος αρχιπλοίαρχος επιτέθηκε και στην κυβέρνηση του Ισραήλ, λέγοντας ότι σφαγιάζει αθώους πολίτες στη Γάζα και πως «είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα της περιοχής μας το Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και να μην επέμβει στη Συρία».
Σημειωτέον, στις κινήσεις που κάνουν όλοι στην ευρύτερη περιοχή, οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας μαζί με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ιορδανίας, ενώ ο Ιορδανός ΥΠΕΞ έγινε δεκτός και από τον Ερντογάν. Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του «για διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας», ενώ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 5-6 Ιανουαρίου και στο Κουβέιτ στις 7 Ιανουαρίου.