ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Την πλήρη στήριξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ζητά η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος από τον κομματικό μηχανισμό

Κατά μέτωπο επίθεση σε πολιτικό, ιδεολογικό και οργανωτικό επίπεδο, σε όσους "αντιστέκονται" στην επιχείρηση ανασυγκρότησης στο εσωκομματικό επίπεδο, εξαπολύει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, επιχειρώντας έτσι να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς "με το συνέδριο".

Χαρακτηριστική είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στην "αιρετική" Α Νομαρχιακή Αθηνών, ενόψει της σημερινής συνεδρίασής της. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι υπεύθυνοι του κομματικού μηχανισμού (διάβαζε Θ. Τσουκάτος) απαιτούν από τους "διαφωνούντες" να υποταχθούν στην επίσημη ιδεολογία και πολιτική και να τη στηρίξουν με κάθε μέσο. Με αυτήν την αφορμή προβάλλεται το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και επιδιώξεων, που μπροστά τους η "Δεξιά" ωχριά. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι στόχος της "σύγχρονης Αριστεράς" είναι η αντιμετώπιση των παρενεργειών από την ελευθερία της αγοράς και τις συνέπειες παγκοσμιοποίησης - καθαρή νεοφιλελεύθερη θέση - καθώς και ότι είναι απαράδεκτο οι δυνάμεις της Αριστεράς να αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας! Εκεί που κρίνεται, κατά την άποψη των "εκσυγχρονιστών", η κυβέρνηση είναι ο τρόπος άσκησης της εξουσίας - άψογοι διαχειριστές - ενώ ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη αποκαλείται ως "η εκσυγχρονιστική απάντηση των σοσιαλιστών απέναντι στους συντηρητικούς"!

Στη βάση αυτή ζητείται η στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης, τόσο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στην οικονομική πολιτική. Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά εκτιμάται ότι ο σημερινός κομματικός μηχανισμός είναι εγκλωβισμένος στη λογική της διαχείρισης της εξουσίας, με φανερά τα σύνδρομα νικητών - ηττημένων. Επικρίνεται μάλιστα η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, γιατί δεν προχώρησε σε σύγκρουση με καταστημένες νοοτροπίες.

Από την άλλη, η "πλειοψηφία" της ΝΕ Αθηνών διαπιστώνει μια τάση αντίστασης στο Μάαστριχτ, στην Ευρώπη, καθώς και δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εκτιμά, ακόμα, ότι οι κοινωνικές εκρήξεις "είτε καθοδηγούμενες είτε όχι" επιβεβαιώνουν την ύπαρξη προβλήματος. Δύο είναι κατά την άποψή τους τα βασικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ; Η αντιμετώπιση του νεοφιλελευθερισμού και το θέμα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στον Σημίτη... μέσω Γαλλίας

Διάλογο... στα γαλλικά, με τις "δυνάμεις της Αριστεράς", ζήτησε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ. "Παράθυρο" από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα

Πρόταση διαλόγου με - εξ αντικειμένου - μοναδικό αποδέκτη τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνηση, έγινε χτες από τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, προκειμένου όπως επισήμανε να... επαναληφθεί το "γαλλικό πείραμα". Παρά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες του Συνασπισμού, σχετικά με το ότι η υπόθεση της "Κεντροαριστεράς" και γενικώς του πολιτικού διαλόγου "δεν είναι υπόθεση κομμάτων σε επίπεδο στελεχικής συνάντησης", ο πρόεδρος του κόμματος προχώρησε στο συγκεκριμένο άνοιγμα, προτείνοντας διάλογο ηγεσιών, γνωρίζοντας προφανώς τις εκφρασμένες θέσεις τόσο του ΚΚΕ, όσο και του ΔΗΚΚΙ για το θέμα. Αν και η όλη πρόταση εμπεριείχε κριτική στην κυβέρνηση για την "εμμονή στη λογική του μονόδρομου", δεν παύει να χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ "δύναμη της Αριστεράς"...

Ο διάλογος...

Κινούμενος στην τακτική που ακολουθεί την τελευταία βδομάδα, της επίκλησης των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία προκειμένου να "στηρίξει" τις επιλογές του κόμματός του, σε συνέντευξή του στο "ΕΘνος" χτες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος,απηύθυνε έκκληση διαλόγου προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ "και όποιες άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς" για διάλογο "προγραμματικών δεσμεύσεων" προκειμένου "να ανορθωθεί η οικονομία, να στηριχτεί η κοινωνία" και "να αναζωογονηθεί ο δημόσιος βίος της χώρας".Οπως ανέφερε, τα κόμματα αυτά "επικαλούνται τη δυναμική της εκλογικής νίκης" στις γαλλικές εκλογές.

Τόσο στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εθνος" όσο και σε χτεσινές δηλώσεις του στον ρ/σ "Πλάνετ", ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος,χαρακτήρισε τις εκκλήσεις του για διάλογο σαν "πρόταση ουσίας η οποία βάζει τους πάντες μπροστά στο κρίσιμο πρόβλημα της συνέπειας και της ειλικρίνειας". Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, θεωρεί ότι η κίνηση αυτή εκφράζει ένα κοινωνικό αίτημα αφού όπως αναφέρει "υπάρχει μέσα στην κοινωνία δυναμική, η οποία ζητάει πολιτική αντιμετώπιση με όρους ουσιαστικού διαλόγου και των προβλημάτων που δημιουργούνται στο εσωτερικό της χώρας από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της πορείας της χώρας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης".

"Παράθυρο" από τον Δ. Ρέππα

"Ανοιχτό παράθυρο" άφησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, στην έκκληση του προέδρου του ΣΥΝ, αποσαφηνίζοντας παράλληλα την ουσία του διαλόγου που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στις προδιαγραφές δηλαδή του (γνωστής ταυτότητας) "κοινωνικού διαλόγου". Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Τύπου: "Η κυβέρνηση, πάντοτε, είναι ανοιχτή στο διάλογο με τους ηγέτες των άλλων πολιτικών κομμάτων για τα θέματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρωθυπουργός, ανά πάσα στιγμή, με πολιτικούς αρχηγούς μπορεί να συζητήσει αυτά τα θέματα, εφόσον υποβληθεί το ανάλογο αίτημα. Τα θέματα διαδικασιών, συνεννόησης και συμφωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. Ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι μια απτή απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, κυβέρνηση και εργαζόμενοι, με συνεννόηση και συνεργασία; Αλλά, και για τα άλλα θέματα η κυβέρνηση είναι θετικότατη σε κάθε πρόταση να αναπτυχθεί διάλογος, προκειμένου να εξετάσουμε τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τους Ελληνες ".

Γ. Λ.

"Αριστερά", "σοκ" και ευρω-λαγνεία

Το βαρύ "επικοινωνιακό" πυροβολικό της κυβέρνησης "χτύπησε" και την περασμένη Κυριακή, επιστρατεύοντας δύο από τους εγκυρότερους εκφραστές των θέσεων της ολιγαρχίας στο χώρο του Τύπου, το "Βήμα" και την "Καθημερινή". Στόχος, να καταστήσει σαφές το αυτονόητο: "Αριστερό" Μάαστριχτ ούτε υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ. Αντίθετα, εκείνο που υπάρχει είναι η σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική της λιτότητας και της περιθωριοποίησης των εργαζομένων, η οποία με περισσό κυνισμό βαφτίζεται "ρεαλιστική" και, ως εκ τούτου, "αριστερή" πολιτική!

Το "Βήμα", λοιπόν, παρά τον παραπλανητικό πρωτοσέλιδο τίτλο ("Αλλαγές και προσδοκίες από το "άλλο Μάαστριχτ""), φρόντισε στο σχετικό του ρεπορτάζ να αποκαταστήσει τα πράγματα. "Γιατί δε θα αλλάξω πολιτική", είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα του "Βήματος", όπου μεταφέρονται οι θέσεις του Κ. Σημίτη, όπως διατυπώθηκαν από τη Σουηδία. Εκεί εξηγείται αναλυτικά, γιατί οι Ελληνες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να "συνθλίβονται" στο "μονόδρομο" της ΟΝΕ...

***

Την ίδια μέρα, η "Καθημερινή" φιλοξενούσε συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου (γνωστός και από τη θέση του ότι το Μάαστριχτ αποτελεί το "οικονομικό Σύνταγμα" της χώρας), ο οποίος θεώρησε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του περί "καταστροφής, αν χαλαρώσει η πορεία προς την ΟΝΕ", ήταν ...χαλαρές. Ετσι, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: "Μετά τις γαλλικές εκλογές, ορισμένοι στην Ελλάδα επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα ανεδαφικό ρεύμα περί "αριστερού" Μάαστριχτ", τόνισε, καλώντας τους να είναι πιο "προσεκτικοί". Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον υπουργό, όχι μόνο δε χρειάζεται καλλιέργεια προσδοκιών στην κοινή γνώμη, για, δήθεν, αλλαγή πολιτικής, αλλά, αντίθετα, απαιτείται "να συντομευτεί ο χρόνος των αλλαγών (που προβλέπει το Μάαστριχτ) και να λάβει, μάλιστα, επιθετικά χαρακτηριστικά που θα σοκάρουν την ελληνική κοινωνία"!

***

Κι όμως, μετά από όλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να παίζουν το χαρτί του παραμυθιάσματος. Την Κυριακή, λοιπόν, η "Αυγή", όλο "ευφορία", διαπιστώνει από την πρώτη της σελίδα ότι "Η Ευρώπη ξαναδιαβάζει το Μάαστριχτ και τα κριτήρια σύγκλισης"... Είναι, δε, τέτοιο το "σοκ" της ευρω-λαγνείας του ΣΥΝ, που κάνει ότι δεν ακούει τους "κεντροαριστερούς" εταίρους του και, μέσω του προέδρου του, τους καλεί σε "τραπέζι διαλόγου" για να στήσουν "κεντροαριστερή, μη αυτοδύναμη και μονοκομματική" κυβέρνηση στην Ελλάδα... Τελικά, σήμερα στην Ελλάδα, δύο άνθρωποι παρέχουν εύσημα "αριστεροσύνης" στον Σημίτη και την κυβέρνησή του. Ο ένας είναι ο πρόεδρος της ΝΔ και ο άλλος ο πρόεδρος του ΣΥΝ... Εχουν και οι δυο τους λόγους τους, όπως πολύ καλά αντιλαμβάνονται όσοι έχουν έστω και μία φορά διαβάσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΚΚΙ
Συνομιλητές στήριξης της κυβέρνησης...

Σκληρό "όχι" στην πρόταση Κωνσταντόπουλου

Με σκληρή γλώσσα απάντησε χτες το ΔΗΚΚΙ στην έκκληση του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, σχετικά με την έναρξη διαλόγου των "δυνάμεων της Αριστεράς", συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, "υπενθυμίζουμε στον πρόεδρο του ΣΥΝ, κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, ότι κυβέρνηση σήμερα στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης, που μόλις προχθές δήλωσε από τη Σουηδία ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Αν μετά από αυτό ο κ. Κωνσταντόπουλος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν συνομιλητές της κυβέρνησης για τη στήριξη της αντιλαϊκής και εθνικά επικίνδυνης πολιτικής της, θα πρέπει να τους αναζητήσει αλλού κι όχι στο ΔΗΚΚΙ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ