ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από Βαλκάνια έως Ινδία με «πυξίδα» τους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η κυβέρνηση συνεχίζει «να δίνει μάχες» για τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια (φωτ. από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ)

Eurokinissi

Η κυβέρνηση συνεχίζει «να δίνει μάχες» για τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια (φωτ. από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ)
Σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου», στην οποία συμπροεδρεύουν Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, μετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας εκ νέου για τη στήριξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωενωσιακή προοπτική των χωρών της περιοχής, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ότι οι συμφωνίες και η τήρησή τους «αποτελούν προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», επιμένοντας βασικά για την πιστή εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία η κυβέρνηση «δίνει μάχες», όπως έλεγε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, πρόσφατα.

Σημειωτέον, σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο («Δέλτα Τηλεόραση»), τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Β. Μακεδονίας Φατμίρ Μπιτίγκι επιβεβαίωσε τις συναντήσεις με κυβερνητική και αμερικανική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, λέγοντας πως αυτές αφορούσαν τα σχέδια συνεργασίας «στον τομέα της οικονομίας και των έργων Ενέργειας». Συμπλήρωσε δε ότι «τα ενεργειακά έργα και ο ενεργειακός τομέας αποτελούν μείζον ζήτημα, όχι μόνο των Ανατολικών Βαλκανίων αλλά και σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και την ευρωπαϊκή αγορά», αναφερόμενος συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και στους διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - Β. Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα κατέφτασε χτες το βράδυ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπ. Φ. Αλ Σίσι, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας συναντάται σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο υποδέχτηκε χτες στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ενώ διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι είναι η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα Αιγύπτιου υψηλού αξιωματούχου μετά την υπογραφή της συμφωνίας των δύο χωρών για τη μεταξύ τους μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, που υπεγράφη στο Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο από τους δύο ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ερχόμενη βδομάδα (πιθανόν 17 - 18/11) αναμένεται και επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η κυβέρνηση συσφίγγει παραπέρα τις στρατιωτικές και άλλες σχέσεις, στο φόντο και της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - ΗΑΕ με σφραγίδα ΗΠΑ, που βάζει «φωτιά» στην περιοχή.

Τέλος, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Ν. Δένδια και του Ινδού ομολόγου του, Σ. Τζαϊσανκάρ, στις 29/10, οπότε και υπογραμμίστηκε «η σημασία της εντατικοποίησης των διμερών επαφών και της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», ανακοινώθηκε επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στις 30/11. Επισήμως αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς και κοινού περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ασία, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να στήσει «αντι-άξονα» απέναντι σε αυτόν των Τουρκίας - Πακιστάν, με τις ευλογίες, και σε αυτήν την περίπτωση, των ΗΠΑ, που χαιρέτισαν την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε δύο «εταίρους στρατηγικού διαλόγου», όπως χαρακτηρίζουν Ελλάδα και Ινδία, διακρίνοντας εκεί άλλο ένα όχημα προώθησης της πολιτικής τους στην ευρύτερη ζώνη.


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επαναφέρει την πρόταση για σύνοδο με στόχο τους όρους της μοιρασιάς

Την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες γύρω από τους υδρογονάνθρακες αλλά και τις γεωπολιτικές συνεργασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα δικά της σχέδια.

Τη Δευτέρα, μιλώντας στο 12ο συνέδριο πρέσβεων στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «η χώρα μας, η οποία έχει στους ώμους της το βάρος κάθε εξέλιξης στην Ανατολική Μεσόγειο, οπωσδήποτε δεν αποδέχεται να την αγνοούν όταν τίθεται θέμα φυσικών πόρων» και - την ώρα που Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά επανέρχονται στο προσκήνιο ως μοχλοί πολύπλευρων παζαριών - πρόσθεσε: «Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου, διατηρήσαμε πάντοτε την υπομονή και την ψυχραιμία μας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου (...) Η χώρα μας σε αυτό το θέμα κινείται με την αυτοπεποίθηση που της διασφάλισε το γεγονός ότι έχει δίκιο». Κατέληξε δε ότι «δεν φεύγουμε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το συντομότερο η ΕΕ θα απελευθερωθεί από τη στρατηγική τυφλότητα που έχει απομακρύνει την Τουρκία από την ίδια», υπογράμμισε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα της απειλής και του εκβιασμού δεν ωφελεί. Η πρότασή μας για σύνοδο των παράκτιων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, όπου θα συμμετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι, δείχνει την επιθυμία μας για επίλυση μέσω διαλόγου».

Χτες, μιλώντας στην επέτειο από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «ιστορικό αγώνα» που η κυβέρνησή του διεξάγει «εναντίον εκείνων που θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία σε σύγχρονες διομολογήσεις με τα δεσμά των επιτοκίων, της ισοτιμίας και του πληθωρισμού» και επανέλαβε στόχους που εδώ και καιρό βάζει η τουρκική αστική τάξη: «Θα μπούμε στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στην οικονομία. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο στον Κεμάλ Ατατούρκ».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Μην περιμένετε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιτυχίας για πρωτοβουλίες οι οποίες μας αφήνουν εκτός παιχνιδιού». Και αναφερόμενος στους νέους γύρους διαπραγματεύσεων που ετοιμάζονται για το Κυπριακό, είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ξανακαθίσουν σε τραπέζι διαπραγμάτευσης απλά για να συζητήσουν. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν στις πρόσφατες εκλογές».

Στην Κύπρο πάλι η Λουτ

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνομίλησε προχτές τηλεφωνικά με την Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία μέσα στο Νοέμβρη θα επισκεφτεί την Κύπρο στο πλαίσιο των προετοιμασιών της νέας, άτυπης 5μερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που έχει εξαγγείλει ο γγ του ΟΗΕ. Σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, είπε ότι η Λευκωσία εξέφρασε ευχαριστίες για την ετοιμότητα του Οργανισμού να συμβάλει στη συνέχιση των συνομιλιών, μεταφέροντας ταυτόχρονα ότι μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλού κλίματος για παραγωγική διαπραγμάτευση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο χώρος που αναμένεται να επισκεφτεί ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 15 Νοέμβρη (επέτειος «ανακήρυξης» του ψευδοκράτους) αναμορφώνεται για να φιλοξενήσει τον «εθνικό κήπο» του ψευδοκράτους στα Βαρώσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ