ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εφησυχασμός και προετοιμασία «διευθετήσεων»

Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας με τον ασκούντα χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Σάναχαν

INTIME NEWS

Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας με τον ασκούντα χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Σάναχαν
Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι επαφές του υπουργού Αμυνας Ευ. Αποστολάκη στις ΗΠΑ, με συνάντηση που είχε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν. Επισήμως «αναφέρθηκαν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική» και «εξετάστηκε το άριστο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο ΥΕΘΑ επισήμανε στον Σάναχαν «την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου ΜΟΕ (σ.σ. Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Με δηλώσεις του πάντως σε δημοσιογράφους, ο υπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα για το μέλλον, ούτε προέκυψαν δεσμεύσεις, αυτό άλλωστε αποτελεί δουλειά της όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές».

Παρά τις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» και βέβαια τις «εκκρεμότητες» που θα προωθήσει και η όποια επόμενη κυβέρνηση, δεδομένο είναι πως σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια και οι διεργασίες για τις «διευθετήσεις» με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και την προσπάθεια των ΗΠΑ για την παραμονή της Τουρκίας εντός ΝΑΤΟικού στρατοπέδου. Αλλωστε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν «πανηγυρικά» ότι και τα ΜΟΕ, που λειτουργούν ως «πάτημα» για την αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων, δρομολογούνται κάτω από τη «σκέπη» των ΗΠΑ.

Αναγκαία η τακτοποίηση των «εκκρεμοτήτων»

Χαρακτηριστική των διεργασιών είναι και η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» μιλάει για τον κίνδυνο «νέων Ιμίων», εκτιμώντας ως πιθανό η Τουρκία «να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας, που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική αλλά η Τουρκία τουρκική».

Ενα τέτοιο γεγονός, προσθέτει ο Κ. Σημίτης, «αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση. Να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ως «ενδεικτική» την «τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με "τις προκλήσεις της Τουρκίας" στην κυπριακή ΑΟΖ "σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο" και "μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη", μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».

Παράλληλα ο Κ. Σημίτης τονίζει ότι αν και πολλοί «θα θεωρήσουν ότι μια τέτοια στάση των "συμμάχων" δεν είναι επιτρεπτή», αγνοούν ότι οι αστικές κυβερνήσεις «ακολουθήσαμε και ακολουθούμε μέχρι τώρα συνειδητά μια πολιτική στην οποία κυριαρχεί η επίκληση των δικαιωμάτων μας, αλλά αποφεύγουμε να τα κατοχυρώσουμε για να μην προκαλέσουμε αμφισβητήσεις».

Και συνεχίζει γράφοντας ότι «η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές είναι αναγκαία. Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός, εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή. Σε μια τέτοια προσπάθεια η Ελλάδα θα έχει, πιστεύω, τη συμπαράσταση τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και των ΗΠΑ».

Επικίνδυνος εφησυχασμός...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού, που παρουσιάζει την εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό ως «ασφαλιστική δικλίδα» απέναντι στις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος εκτιμούσε χτες στον ρ/σ «Real» και στην κρατική τηλεόραση ότι η «πάγια τακτική» της Τουρκίας δεν θα εξελιχθεί σε «νέα Ιμια», παρουσιάζοντας ως «διαφορές» σε σχέση με το 1996 το «ιδιαίτερα αναβαθμισμένο κύρος που έχει η χώρα μας» και την «ιδιαίτερη απομόνωση της Τουρκίας», εννοώντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει η Ελλάδα στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τις συμμαχίες με κράτη - δολοφόνους όπως το Ισραήλ, παραμέτρους που εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά την Ελλάδα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, εντόπιζε τον κίνδυνο «να προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο» και παρουσίαζε τα ΜΟΕ, που γίνονται κατόπιν πίεσης των Αμερικανών, ως όχημα - όπως όλα δείχνουν - για συνολικότερες « διευθετήσεις», ως «συζήτηση με την άλλη πλευρά, όχι για να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά πώς θα αποφύγουμε αυτή η κλιμάκωση της έντασης να οδηγήσει σε κάτι που δεν θέλουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Ρήγας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, έλεγε ότι «έχει αναγνωριστεί η προσπάθεια της χώρας μας για να υπάρχει στην περιοχή μόνιμη ειρήνη», εξέφραζε την ελπίδα πως «η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε παραπέρα προκλητικές ενέργειες» και, προσπερνώντας τις «χλιαρές» αμερικανικές αντιδράσεις, υποστήριζε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει μήνυμα στην Τουρκία, πιέζοντάς τη να σταματήσει τις όποιες προκλητικές ενέργειες. Εχει κι αυτό το στοιχείο τη σημασία του».

...στρατηγική σύμπλευση

Την ίδια ώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την ελπίδα ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, επιλέγοντας να περιοδεύσει στη Δωδεκάνησο, επισκέφτηκε και το Καστελόριζο, όπου δήλωσε: «Η παρουσία μου εδώ δεν είναι μόνο συμβολική. Δηλώνει την ενότητα του έθνους μας, που αποτελεί ασπίδα για την ασφάλεια της πατρίδας (...) Το Καστελόριζο έχει όλα τα απαράβατα δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Και αυτά τα δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε απόλυτα από κάθε αμφισβήτηση και κάθε πρόκληση».

Ο δε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», αξιοποιούσε το θέμα προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης του κόμματός του και επίτευξης αυτοδυναμίας, χαρακτηρίζοντας «πατριωτική ανάγκη» την «ισχυρή διακυβέρνηση» και «σταθερότητα». Την ίδια ώρα, αναδεικνύοντας την ταύτιση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα στρατηγικά προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων προς γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, μέσα από τη συμμετοχή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, τόνιζε ότι ως κόμμα είναι «υπέρ της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας», όπως εγκαινιάστηκε άλλωστε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον περιλάλητο «Στρατηγικό Διάλογο» το Δεκέμβρη του 2018.

Προκηρύχθηκαν και επισήμως οι εκλογές της 7ης Ιούλη

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, χτες το απόγευμα που τον επισκέφτηκε επί τούτου.

Ως λόγο για την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες ο Αλ. Τσίπρας προέβαλε τη συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου τεσσάρων μηνών που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές και η οποία «μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία».

Οπως είπε στον διάλογο με τον ΠτΔ μπροστά στις κάμερες, «όπως θα γνωρίζετε, το έχω προαναγγείλει ότι προτίθεμαι να ζητήσω διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εθνικών εκλογών. Ηρθα σήμερα εδώ δεδομένου ότι από τη μέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη που με δεδομένο ότι οι βουλευτικές εκλογές, το τέλος δηλαδή της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβέρνησης, είναι στα τέλη του Σεπτέμβρη, μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, πράγμα το οποίο μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου ότι έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο που δεν πρέπει επ' ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε ότι οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν, με αυτά τα δεδομένα σάς ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, για την ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Ο Πρ. Παυλόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση. Η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής αναμένεται σήμερα Τρίτη το μεσημέρι. Στο ΠΔ θα αναγράφεται ρητά η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, που θα είναι η 7η Ιούλη, όπως και η ημερομηνία έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου που αναμένεται να είναι η 17η Ιούλη.

Δεκάδες παραβιάσεις χτες στο Αιγαίο

Τέσσερα κατασκοπευτικά αεροσκάφη «CN-235» σήκωσε χτες η Αγκυρα πάνω από το Αιγαίο, θέλοντας να έχει εικόνα της ανάπτυξης του ελληνικού στόλου και της διασποράς του στο πλαίσιο της άσκησής του, «Καταιγίς 2019». Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησαν σε 82 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, σε πάγια υπόμνηση των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο ευρύτερα. Δύο παραβιάσεις σημειώθηκαν και από δύο οπλισμένα τουρκικά «F-16», εναντίον των οποίων σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση ελληνικά μαχητικά, με αποτέλεσμα να καταγραφούν και δύο εμπλοκές.

«STRIKE BACK 2019»
Με ελληνική συμμετοχή, μια ακόμα «πρόβα πολέμου»

Προεκλογική περίοδος ή όχι, η παροχή πάσης φύσεως στρατιωτικών υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα συνεχίζεται κανονικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη και την «πλάτη» που απλόχερα βάζει στα τέτοια ζητήματα η ΝΔ, σε ανταγωνισμό μάλιστα μεταξύ τους, για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης, μέσα από την υπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια, Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τμήμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων) έχει αναπτυχθεί και μετέχει από τις 6 έως τις 20 Ιούνη στην άσκηση που διοργανώνουν οι ΕΔ της Βουλγαρίας «Strike Back 2019», στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο, με συμμετοχή και τμημάτων από ΗΠΑ, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, για δυο βδομάδες περισσότεροι από 800 στρατιωτικοί θα ασκηθούν σε σύνθετα αντικείμενα και σενάρια, υψηλών απαιτήσεων, με βασικό στόχο τη βελτίωση ικανοτήτων και της περιλάλητης διαλειτουργικότητας μεταξύ «συμμάχων».

Εξάλλου, όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές, όλη αυτή η δραστηριότητα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων κουμπώνει πάνω στην ευρύτερη επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που από τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία και έπειτα συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ως βασικό κόμβο διεκπεραίωσης στα νότια την Ελλάδα, τους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ