ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
Σε κατάφωρη αντίθεση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τις προάλλες, από την Αστόρια της Νέας Υόρκης, έκανε λόγο για την ανάγκη συζήτησης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, των «κυριαρχικών δικαιωμάτων επί ορισμένων νήσων» στο Αιγαίο. Συχνά - πυκνά, ασχολείται με το θέμα της «τρομοκρατίας» και απαιτεί τη λήψη μέτρων, πρώτα και κύρια, τη θέσπιση σκληρών αντιδημοκρατικών νόμων και διατάξεων, όπως ο «τρομονόμος». Προχτές, στη Ρόδο, «νοστάλγησε» το σχέδιο Μάρσαλ και τη συμβολή του «στην απομάκρυνση των κομμουνιστών». Και μπορεί, βέβαια, να μην εκφώνησε το συγκεκριμένο σημείο της γραπτής ομιλίας του, αλλά το γεγονός αυτό φανερώνει αποκλειστικά και μόνο ορισμένες αμφιβολίες για την ...ωριμότητα των συνθηκών. Τίποτε άλλο.

Για τον Αμερικανό «ανθύπατο» στην Αθήνα, μιλάμε. Τον κ. Ν. Μπερνς. Και μη μας πει κανένας ότι όλ' αυτά γίνονται, επειδή οσονούπω πρόκειται να αποχωρήσει από τη χώρα μας. Και ο επόμενος, την ίδια πολιτική, τα ίδια συμφέροντα και τους ίδιους στόχους θα υπηρετεί. Πολιτικές και στόχοι, οι οποίοι έρχονται σε ευθεία και κατάφωρη αντίθεση με τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας, την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ανασφαλείς ακόμα και στο «ναό» τους

Πρωτοφανή, λέει, τα μέτρα ασφαλείας στις εισόδους και το γκαράζ της Βουλής στη διάρκεια της θεατρικής παράστασης Σημίτη - Καραμανλή. Γιατί, τι φοβούνταν; Μεταξύ τους δεν έπαιζαν; Ως και στα θεωρεία δικοί τους άνθρωποι ήταν. «Παράγοντες της οικονομικής ζωής» είναι ο χαρακτηρισμός που τους αποδίδεται. Υπήρχε, λένε, αυξημένος κίνδυνος για «παρατράγουδα» (διάβαζε αποκλεισμός Μαξίμου όταν συνεδρίαζε η Κυβερνητική Επιτροπή). Μα καλά, τόσους αιώνες εξουσία δεν έχουν μάθει πως όταν είναι να 'ρθει εκείνη η ώρα δεν τους σώζει κανένα μέτρο ασφάλειας; Ακριβώς επειδή το έχουν μάθει, γι' αυτό εμφανίζονται όλο και πιο σιδερόφραχτοι. Ο τρόμος που τους προκαλείς, εργάτη, στοιχειώνει και τον ξύπνιο τους. Κι αυτό είναι καλό...

Βρήκε τον παράδεισο...

Ο Μίμης Ανδρουλάκης ανακάλυψε την ιδανική χώρα. Στη Σιγκαπούρη, είπε, δουλεύουν τα πάντα 7 μέρες τη βδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η Αμερική, λέει, έχει μείνει πίσω, η δε Ευρώπη είναι η πατρίδα της καθυστέρησης, μ' όλα αυτά τα ωράρια και τους περιορισμούς που διατηρεί. Παράδεισος, λοιπόν, η Σιγκαπούρη, «γιατί έτσι γουστάρω, ρε κύριε, στις 12 τη νύχτα να ρυθμίσω τις εκκρεμότητες που έχω με την Πολεοδομία, έτσι γουστάρω», ανέκραξε ο Μίμης.

Και το σάλιο τζάμπα θα πάει...

Πλούτος και φτώχεια

Μπορεί η Γερμανία να θεωρείται η «ατμομηχανή» της ΕΕ. Μπορεί να είναι μία από τις ισχυρότερες και πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, αλλά το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει πως ευημερούν και οι Γερμανοί, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους.

Τις προάλλες, δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γερμανική κυβέρνηση η επίσημη «Εκθεση για τη φτώχεια και τον πλούτο», τα στοιχεία της οποίας - παρά τις εύλογες αμφιβολίες για την εγκυρότητά τους - είναι άκρως αποκαλυπτικά. Το ποσοστό της φτώχειας τριπλασιάστηκε από το 1973. Ανάμεσα στους φτωχούς συγκαταλέγονται, πρώτα και κύρια, τα 4,5 περίπου εκατομμύρια ανέργων, οι πολύτεκνες οικογένειες, οι μητέρες που ανατρέφουν μόνες τα παιδιά τους, οι υποαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι σε δουλιές χαμηλά αμειβόμενες (κυρίως μετανάστες). Το 1998, το 46% όλου του πλούτου βρισκόταν στα χέρια του 20% του πληθυσμού, ενώ δίπλα στα στοιχεία της αυξανόμενης φτώχειας φιγουράρουν αυτά του αυξανόμενου πλούτου. Από 217.000 οι έχοντες εισόδημα άνω του 1 εκατ. μάρκων, το 1973, έφθασαν το 1998, στο 1,5 εκατ., ενώ 13.000 Γερμανοί δηλώνουν εισόδημα άνω των 3 εκατ. μάρκων. Κι όπως λένε οι γνωρίζοντες: «Ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων είναι σχεδόν διπλάσιος. Απλώς το "χτένισμα" των ισολογισμών και η φοροδιαφυγή αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα».

Καίρια ερωτήματα

Ονομάζετε την ΟΝΕ εθνικό στόχο και την εποχή νέα, σημείωσε προχτές η Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή και συνέχισε: Μπορεί, όμως, η ΟΝΕ, να είναι εθνικός στόχος -δηλαδή, να τον κυνηγούμε όλοι- αφού ο λαός συνεχώς ζημιώνει και κάποιοι ελάχιστοι μόνο συσσωρεύουν κέρδη; Και γιατί είναι νέα η εποχή της ΟΝΕ, αφού οι ίδιοι -όπως και προηγούμενα- κερδίζουν μονίμως και οι ίδιοι πάλι, δηλαδή οι εργαζόμενοι και ο λαός, χάνουν και ζημιώνουν; Γιατί, σ' αυτή τη νέα εποχή, δε γίνεται αντιστροφή;

Περιττό, να πούμε, ότι κανένας δεν τόλμησε να απαντήσει στις εύστοχες αυτές επισημάνσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχος τους ο λαός

Η Αστυνομία κοντά στον πολίτη. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τόσο κοντά, δε, μέχρι... παρεξηγήσεως. Αστυνομικά μπλόκα και έλεγχοι πολιτών που αντιμετωπίζονται σαν ύποπτοι! Το δόγμα της επιθετικής αστυνόμευσης αντιμετώπισαν προχτές δύο εργαζόμενοι. Τα αστυνομικά όργανα δεν αρκέστηκαν στον έλεγχο της ταυτότητάς τους. Σε δημόσιο χώρο τούς υποχρέωσαν να κατεβάσουν παντελόνια και σώβρακα. Για να τους συμμορφώσουν, δε, τους «έχωσαν» και μερικές... γρήγορες για να δουν τι πάει να πει κρατική εξουσία.

Το γεγονός κατήγγειλε η Ενωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και είναι το τρίτο που συμβαίνει μέσα σε τρεις μέρες. Την περασμένη Τετάρτη δυο μέλη της ΚΝΕ πιάστηκαν σε σπουδαστική πορεία. Γλίτωσαν μετά από παρέμβαση των διαδηλωτών, αφού «φιλοδωρήθηκαν» με κλοτσιές και βρισιές. Την περασμένη Τρίτη στη γιορτή βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, αστυνομικοί εισέβαλαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία και προφασιζόμενοι έλεγχο αλλοδαπών, ενεργώντας με ανοίκειο τρόπο, υπέβαλαν σε σωματική έρευνα εργαζόμενους και επισκέπτες της γιορτής βιβλίου. Το συμβάν αυτό έχει καταγγελθεί από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και το Σύλλογο Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Αθηνών.

Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τα μόνα. Τα τελευταία χρόνια η αστυνόμευση έχει γίνει επιθετικότερη με στόχο, πλέον, τον πολίτη. Και, μάλιστα, όχι μόνο τον πολίτη που αντιδρά και αγωνίζεται, αλλά ακόμα και αυτόν που «κοιτάει τη δουλιά του». Αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα, όπως το προχτεσινό. Μεθοδικά, τα τελευταία χρόνια, η κρατική εξουσία κάνει ενέσεις αυταρχισμού στο σώμα της κοινωνίας. Με πρόσχημα την καταστολή της εγκληματικότητας, οι αρχές κάνουν παντού εμφανή την παρουσία τους για να δείξουν και να αποδείξουν ότι ο πολίτης είναι κάτω από την ασφυκτική τους «προστασία». Οτι η καταστολή είναι η μόνη και αναγκαία λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οτι με την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και τη... συνεργασία με τους πολίτες, θα κοιμόμαστε ήσυχοι, όπως τα πρόβατα στη στάνη. Ο μεγάλος τσέλιγκας του κράτους, με τα τσοπανόσκυλά του, επαγρυπνεί!

Ομως, ο κρατικός αυταρχισμός έχει να αντιμετωπίσει και τους πολίτες που αγωνίζονται, που διαδηλώνουν, που δε μένουν αδιάφοροι, που δε γίνονται οσφυοκάμπτες. Γι' αυτούς υπάρχει ο «τρομονόμος», που έχει ετοιμαστεί, και το νομοσχέδιο περιστολής των διαδηλώσεων. Ετσι, όσοι δε συμμορφώνονται στις υποδείξεις, θα έχουν να αντιμετωπίσουν χειρότερα. Και οι δυο νόμοι αποτελούν σήμερα όπλα της άρχουσας τάξης απέναντι στους πολίτες.

Καταβάλλει προσπάθεια να τους μεταβάλει σε υπηκόους, που θα κάμπτουν τον αυχένα στα κελεύσματά της. Να μην τους περνάει από το μυαλό ότι είναι στο χέρι τους και μπορούν να «ξεβρακώσουν» με την πάλη τους την εξουσία, είτε αυτή είναι κρατική, είτε εργοδοτική. Να είναι φοβισμένοι. Στόχος, επίσης, είναι και το χτύπημα κάθε μορφής συλλογικής δράσης, που πετυχαίνεται με τις διώξεις συνδικαλιστών και την παραβίαση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στους χώρους δουλιάς.

Φοβούνται. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα θα σπείρει ανέμους στην κοινωνία. Περιμένουν να θερίσουν θύελλες και προετοιμάζονται. Την ίδια προετοιμασία πρέπει να κάνουν και οι εργαζόμενοι. Η συσπείρωση, η συλλογική δράση είναι το όπλο που μπορεί να απαντήσει στην καταστολή. Το λαϊκό κίνημα δε θα αφήσει τους κρατούντες σε ησυχία. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται η κινητοποίηση πολλών. Αυτό το διάστημα ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να ψηφιστεί ο «τρομονόμος».

Τα κλεμμένα

Μισθοί

και μεροκάματα

πραγματικά

για κλάματα

και οι συντάξεις

πείνας,

ταπί πριν βγει

ο μήνας.

* * *

Ιδού ένα

προς ένα μας

τα δήθεν

«κεκτημένα» μας,

τα πάντα

είναι «φόλα»,

λειψά, κλεμμένα

όλα.

* * *

Γι' αυτό, λοιπόν

η πάλη μας

που άρχισ'

η μεγάλη μας

δεν είναι

για τα λίγα,

για μια ζωή

κολίγα.

* * *

Του αγώνα μας

συνθήματα

«όχι οι εργάτες

θύματα»

κι «αφεντικά

θρεμμένα

δώστε μας

τα κλεμμένα»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ