ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
Ζητείται ... αντικειμενικότης από τους εταίρους

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης,κάλεσε τις τέσσερις χώρες, που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινή δήλωση, με την οποία συνδέουν την ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού, να απευθυνθούν και στην Τουρκία, αν θέλουν να είναι αντικειμενικές.

Σε δηλώσεις του το πρωί, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι επικοινώνησε ήδη με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας και μέσω της διπλωματικής οδού θα επικοινωνήσει και με τους ομολόγους του της Ολλανδίας και της Ιταλίας.

Από τη στιγμή που θεώρησαν ορθό, είπε, να καταθέσουν τη δήλωση αυτή, θα πρέπει τώρα να απευθυνθούν και προς την Τουρκία και να την καλέσουν να προσαρμοστεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Πρέπει, συμπλήρωσε, να υποδείξουν στην Αγκυρα ότι δεν έχει δικαίωμα βέτο στην ένταξη της Κύπρου.

Αμηχανία της τουρκικής κυβέρνησης

Στοιχεία αμηχανίας και αγωνίας διαβλέπει η κυπριακή Κυβέρνηση στις αντιδράσεις της Τουρκίας, σχετικά με την έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικοί εκβιασμοί δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι "από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται σαφέστατα η αγωνία και η αμηχανία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το εάν και κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την Κύπρο, νομίζω ότι αυτό φαίνεται σαφώς σ' όλα τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντιλαμβανόμαστε αυτή την αμηχανία στην οποία θα βρεθεί μετά την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων η τουρκική εξωτερική πολιτική. Αλλά είναι μια ευκαιρία που απέδειξε ότι οι όποιοι εκβιασμοί τους δεν μπορούν να επηρεάσουν την ενταξιακή διαδικασία για να δουν με εντελώς διαφορετικό μάτι το θέμα αυτό".

Ο Χρ. Στυλιανίδης επανέλαβε πως η πρόταση του Προέδρου για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένει ανοιχτή, τονίζοντας ότι η κυπριακή πλευρά επιθυμεί να συμπορευτεί με τους Τουρκοκυπρίους. Τα οφέλη που θα προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, πρόσθεσε, θα είναι περισσότερα από αυτά που θα προκύψουν για την ελληνοκυπριακή Κοινότητα.

Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές για ενσωμάτωση των Κατεχομένων στην Τουρκία, είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί κάθε κίνηση και είναι έτοιμη να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως κάποιοι στην Αθήνα και στη Λευκωσία δεν ενδιαφέρονται για την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ είπε: Δεν υπάρχει κανένας Κύπριος ή Ελλαδίτης που δεν επιθυμεί ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ. Επανέλαβε ακόμη την απόλυτη ταύτιση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση για υλοποίηση των στρατηγικών στόχων, που είναι η ένταξη στην ΕΕ και η λύση του Κυπριακού.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τα "μαζεύουν" για τις προκλητικές δηλώσεις οι Ισραηλινοί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ισραηλινών, δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν την Κύπρο, δήλωσε ο διευθυντής Προγραμματισμού και Επικοινωνιών του πρωθυπουργικού γραφείου, Ντέβιντ Μπαριλάν.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τη δήλωση του Μπ. Νετανάχιου, ότι θα πάρει πίσω τους δύο Ισραηλινούς, ο Ντ. Μπαριλάν είπε ότι αυτό που εννοούσε δεν ήταν να τους πάρει πίσω στο Ισραήλ, αλλά να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες, ώστε να βοηθηθούν Ισραηλίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εξωτερικό.

Δεν υπήρχε καμία άλλη πρόθεση, δήλωσε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ίσως η δήλωση Νετανιάχου να παρερμηνεύτηκε λόγω λανθασμένης μετάφρασης.

Ευρύτερη επιχείρηση της Μοσάντ;

Οι δύο Ισραηλινοί μετείχαν, κατά τη σύλληψή τους, σε ευρύτερη επιχείρηση της Μοσάντ, ανέφερε χτες η ισραηλινή εφημερίδα "Χάαρετζ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγή του περιβάλλοντος του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία, η επιχείρηση της Μοσάντ διεξαγόταν υπό μορφή μυστικής συνάντησης σε χώρο πολύ κοντά στο κτιριακό συγκρότημα όπου συνελήφθησαν οι δύο Ισραηλινοί.

Η "Χάαρετζ" γράφει επίσης ότι τα διαβατήρια των συλληφθέντων είναι πλαστά και ότι και οι δύο ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της μυστικής συνάντησης των πρακτόρων της Μοσάντ.

Για να διασφαλίσουν ότι κανένα αστυνομικό όχημα δε θα πλησίαζε το χώρο της συνάντησης, είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τις συνομιλίες των αστυνομικών περιπολικών.

Η πηγή, που επικαλείται η εφημερίδα, δήλωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε για τη δράση των δύο Ισραηλινών από ανώτερο στέλεχος της Μοσάντ, που, αν και δεν κατονομάζεται, πιστεύεται ότι πρόκειται για τον υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Αμιράμ Λεβίν.

Ειδικό σχέδιο δράσης

Ειδικό σχέδιο δράσης εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις νευραλγικής σημασίας για αντιμετώπιση κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων.

Το σχέδιο έθεσαν σε εφαρμογή τα υπουργεία Αμυνας και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Γιαννάκης Ομήρου και Νίκος Κόσης συντονίζουν τις ενέργειές τους, με στόχο τη λήψη τέτοιων μέτρων, ώστε να είναι ακατόρθωτη η προσέγγιση οποιουδήποτε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας.

ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ "S-300"
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη των ρωσικών πυραύλων που έχει αγοράσει η Κύπρος, άφησε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας. Αφορμή για τη σχετική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτέλεσε ερώτηση για το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε τις τελευταίες μέρες ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν. Μπερνς με τους υπουργούς Θ. Πάγκαλο, Α. Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Γ. Κρανιδιώτη.

Ο υπουργός Τύπου, αφού παρέπεμψε το θέμα των "S-300" στην κυπριακή κυβέρνηση, της οποίας όπως είπε αποτελεί αντικείμενο, ισχυρίστηκε ότι "δεν είναι δυνατόν τέτοια θέματα να τα συζητούμε, χωρίς να είναι παρούσα η κυπριακή κυβέρνηση ή χωρίς να έχει εκδηλώσει την επιθυμία να χειριστούμε ένα θέμα το οποίο, κατά κυρίαρχο τρόπο, χειρίζεται εκείνη, γιατί αφορά την άμυνα της Κύπρου". Ερωτώμενος για την πιθανότητα εγκατάστασης των "S-300" στην Κρήτη είπε ότι "δεν έχει αντιμετωπιστεί τέτοιο θέμα" στο επίσημο τραπέζι αλλά όλα όσα γράφονται "αποτελούν ιδέες, απόψεις ή προσεγγίσεις διαφόρων παραγόντων".

Ειδικά για την αποτυχία που είχε η πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στα κατεχόμενα για τον έλεγχο όπλων, ο Δ. Ρέππας ανέφερε: "Είναι ένα θέμα το οποίο κι εμείς επιμόνως θέτουμε. Γιατί είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις κατοχής όπλα τα οποία έχουν προμηθευτεί οι δυνάμεις αυτές από τις ΗΠΑ, παραβιάζοντας κανονισμούς και αποφάσεις που έχουν ληφθεί στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να γίνει πιο επισταμένα ουσιαστικός έλεγχος, γιατί υπάρχει, αν όχι βεβαιότητα, βάσιμη εκτίμηση ότι πράγματι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνται από τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο".

Μνημόσυνο του Πολυχρόνη Βάη

Την Κυριακή 15 Νοέμβρη, το πρωί, πραγματοποιείται στο χωριό Ζίτσα Ιωαννίνων το 40ήμερο μνημόσυνο του αξέχαστου αγωνιστή - κομμουνιστή, ηγετικού στελέχους του ΕΛΑΣ Ηπείρου, διοικητή της 159ης Επίλεκτης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και επί πολλά χρόνια μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη), που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Αλλάζουν πολιτική οι Γερμανοί έναντι της Τουρκίας;

ΒΟΝΝΗ.-

Επιτεύξιμο στόχο για την Τουρκία χαρακτήρισε χθες Γερμανός ανώτερος αξιωματούχος την υποψηφιότητα ένταξης της Αγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επέκρινε παράλληλα τις προηγούμενες γερμανικές κυβερνήσεις για την αρνητική στάση τους έναντι των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γκίντερ Φερχόιγκεν,δήλωσε ότι είναι ακόμη πρόωρο να επεκταθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ, που αρχίζουν εντός του μηνός με άλλες έξι συνυποψήφιες χώρες, ώστε να περιλαμβάνουν και την Τουρκία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη "Ράινισε Ποστ", ο Φερχόιγκεν υποστήριξε πως η στάση που τήρησε ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ ήταν "εσφαλμένη και επιζήμια".

"Απορρίπτουμε τελείως την ιδέα ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ανοίξει τις πόρτες της σε μία χώρα επειδή εκείνη δεν ανήκει στο χριστιανικό κόσμο", τόνισε ο ίδιος.

"Εάν επιθυμούμε αλλαγές στην Τουρκία, για να γίνει μία χώρα που βασίζεται στα δυτικά δημοκρατικά και συνταγματικά πρότυπα, θα πρέπει να της προσφέρουμε την ελπίδα της ένταξής της στην ΕΕ", πρόσθεσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ