ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Η πολιτική της έντασης δε θα περάσει

Θορυβήθηκαν οι ντόπιοι εθνικιστικοί κύκλοι από την απήχηση που είχε η επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα χωριά της ορεινής Ξάνθης

Ανησυχούν και δεν μπορούν να το κρύψουν. Τους φοβίζει η απήχηση που βρίσκει η πολιτική του ΚΚΕ στη μειονότητα της Θράκης και προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να καλλιεργήσουν την ένταση ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ομως, δε θα το πετύχουν. Ο λόγος για ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης (και όσους βρίσκονται από πίσω), που με αφορμή την πρόσφατη περιοδεία της ΓΓ του ΚΚΕ στα ορεινά του νομού, την κατηγορούν ότι επισκέφτηκε μόνο μειονοτικά χωριά.

Η δεν κατάλαβαν ή σκόπιμα θέλησαν να αποσιωπήσουν τις σοβαρές διαπιστώσεις που έγιναν από το κλιμάκιο του ΚΚΕ και την Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας στα ορεινά χωριά της Ξάνθης.

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους και πολύ περισσότερο στα αφεντικά τους, ότι πριν δύο μήνες όταν επλήγη η περιοχή από τις πλημμύρες, η ΓΓ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το νομό και περιόδευσε στην πόλη της Ξάνθης, σε πεδινά και ορεινά χωριά. Βρέθηκε κοντά στους κατοίκους, άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά που απασχολούν όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας. Προβλήματα που αφορούνέργα υποδομής, τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τις επιπτώσεις στα εισοδήματά των παραγωγών, την ανεργία, την εγκατάλειψη και φυσικά τα προβλήματα της παιδείας. Και τότε η ΓΓ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως ο νομός έχει ανάγκη από αναπτυξιακά έργα, που θα στηρίζονται στην παραγωγική βάση και δραστηριότητα της περιοχής και θα είναι σε όφελος όλου του λαού. Επίσης, επισήμανε επανειλημμένα ότι ειδικά για τη μειονότητα χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης, προκειμένου να καλυφθείοποιαδήποτε διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, γιατί όλοι, ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία και καταγωγή, είναι Ελληνες πολίτες και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Αυτά επανέλαβε και τη Δευτέρα, σε κάθε τόνο η ΓΓ του Κόμματος, δίνοντας την υπόσχεση ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για την κατοχύρωση της ουσιαστικής ισονομίας και ισοπολιτείας και για ειδικά μέτρα ταχύρυθμης ανάπτυξης της περιοχής.

Μα, τέλος πάντων, τι ζητάνε; Να κλείσουμε τα μάτια όλοι μπροστά στις εξόφθαλμες και προκλητικές διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας; Αν οι συνάδελφοι που έζησαν και μεγάλωσαν στην Ξάνθη δεν μπορούν να κατανοήσουν την έκταση των προβλημάτων δεν τους φταίει ούτε το ΚΚΕ ούτε όσοι άλλοι τα βλέπουν, τα αναδεικνύουν και τα καταγγέλλουν.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ

Πάντως η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, με σχετική ανακοίνωσή της, βάζει τα πράγματα στη θέση τους: "Η μεγάλη επιτυχία που είχε η πρόσφατη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο νομό Ξάνθης, αποτελεί έκφραση της απήχησης της πολιτικής του Κόμματος για τη μειονότητα της Θράκης.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, συναισθανόμενη το βάρος της ευθύνης αυτής της αποδοχής, θέλει να εκφράσει δημόσια, για μια ακόμη φορά, την υπόσχεσή της ότι θα παλέψει για την κατοχύρωση της ουσιαστικής ισονομίας και ισοπολιτείας, για ειδικά μέτρα γρήγορης ανάπτυξης της περιοχής.

Η μεγάλη, όμως, επιτυχία της περιοδείας ανησύχησε ιδιαίτερα ορισμένους κύκλους. Πράγμα που σηματοδοτεί μια νέα επίθεση σε βάρος του Κόμματός μας, στα πλαίσια του αυταρχισμού και αντικομμουνισμού που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και όχι μόνο. Την επίθεση αυτή θα την αποκρούσουμε, όπως και τόσες άλλες φορές, μαζί με το λαό.

Υπενθυμίζουμε στους γνωστούς κύκλους αυτά που γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι της Ξάνθης: Το ΚΚΕ με συνέπεια και συνέχεια, έμπρακτα ενδιαφέρεται και παλεύει για τα προβλήματα όλου του λαού, ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία και καταγωγή. Ο νομός Ξάνθης αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες και δραστηριότητας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης σε όφελος όλου του εργαζόμενου λαού".

Καταλήγοντας η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι "τέτοια δημοσιεύματα κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και ηθελημένα ή αθέλητα παίζουν το παιχνίδι των εθνικιστικών και σοβινιστικών κύκλων".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ωμοί εκβιασμοί από την Ουάσιγκτον

Μετά τις εκτιμήσεις για την πιθανότητα ελληνοτουρκικού πολέμου, η Ουάσιγκτον διαμηνύει στην Αθήνα πως δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει την Αγκυρα, αν στραφεί κατά της Ελλάδας

Εκτός από τις... προφητείες για το ξέσπασμα ελληνοτουρκικού πολέμου, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα μηνύματα από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να συγκρατήσουν την Τουρκία, αν αποφασίσει να στραφεί κατά της Ελλάδας.

Τα "μηνύματα" αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβιβάζονται προς την Αθήνα με κάθε ευκαιρία ελληνοαμερικανικής επαφής σε διπλωματικό επίπεδο και σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών, αποτυπώνουν εν μέρει την πραγματικότητα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται στο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της Αγκυρας.

Τα μηνύματα αυτά, μαζί με τις δημόσια διατυπωμένες εκτιμήσεις περί ελληνοτουρκικού πολέμου, χαρακτηρίζονται από πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ως διατύπωση ωμού εκβιασμού, που έχει ως στόχο την εξασφάλιση της ελληνικής συμφωνίας με τις προτάσεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του εκβιασμού δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κόεν την περασμένη Τετάρτη στην επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής Βουλής.

"Νομίζω, είπε ο Αμερικανός υπουργός, ότι η Κύπρος είναι ένα από τα σημεία έντασης, για τα οποία πρέπει να είμαστε πολύ ανήσυχοι. Η ένταση εκεί έχει αυξηθεί χωρίς λόγο. Μπορεί να προκαλέσει σύρραξη. Θα ήθελα να δω λιγότερα όπλα, αντί για περισσότερα, να μεταφέρονται στην περιοχή. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και τις δύο πλευρές στο νησί να επιδείξουν συγκράτηση σ' αυτό το θέμα".

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού προέβη στην εκτίμηση πως, αν η μία πλευρά στην Κύπρο αποκτήσει κάποια συγκεκριμένα είδη όπλων, ίσως προκαλέσει την άλλη να επιχειρήσει να τα καταστρέψει, πρόσθεσε τα εξής:

"Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που πρέπει ν' αποφευχθεί οπωσδήποτε. Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα, είναι πολύτιμα μέλη του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό, πρέπει να βελτιώσουμε αυτή τη σχέση. Πρέπει ν' ανατρέξουμε στο παρελθόν και να εξετάσουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πού πάμε. Εχουμε πολλή δουλιά να κάνουμε και δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Τα πράγματα βαίνουν εκτός ελέγχου, σε σχέση με την κατάσταση στην Κύπρο. Πρέπει να καλέσουμε και τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω απ' αυτό το πιθανό σημείο σύγκρουσης. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, υπάρχει η προτεινόμενη πώληση μερικών φρεγατών, στην οποία αντιδρούν μερικά μέλη του κογκρέσου. Νομίζω ότι αυτό υποσκάπτει τη σχέση μας μ' αυτή τη χώρα".

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ να προωθήσουν την πρόταση για αποστρατικοποίηση, εάν ενδιαφέρονται για ειρήνη στην Κύπρο, όπως είπε. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, πρέπει να έχει υπόψη του ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο, με αμερικανικό εξοπλισμό κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Με τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας

Μέσα στο 1996 έγιναν 684 πτήσεις για κοινωνικούς σκοπούς

Απολογιστικά στοιχεία της κοινωνικής προσφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας κατά το 1996 έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΑ. Συνολικά διατέθηκε το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα σε 684 πτήσεις που αντιστοιχούν σε 1.426 ώρες πτήσης.

Συγκεκριμένα, για αεροδιακομιδές ασθενών,έγιναν 433 πτήσεις με αεροσκάφη C-130, 3 πτήσεις με αεροσκάφη "DORNIER 28" και 63 πτήσεις με ελικόπτερα ΑΒ-205. Για έρευνα και διάσωση ναυαγών και αγνοουμένων έγιναν 37 πτήσεις με αεροσκάφη C-130, 100 πτήσεις με ελικόπτερα ΑΒ-205, 17 πτήσεις με αεροσκάφη CL-215 και 31 πτήσεις με αεροσκάφη "DORNIER 28".

Οι παραπάνω αποστολές εκτελέστηκαν από τα πληρώματα εδάφους και αέρος της 112 ΠΜ στην Ελευσίνα πέραν των καθηκόντων της κύριας αποστολής τους. Επίσης, στη διάρκεια του 1996 έγιναν 130 αποστολές αεροσκαφών CL-215 για σκοπούς δασοπυρόσβεσης σε γενικό σύνολο 282 ωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ