ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Νέα ώθηση σε επικίνδυνα σχέδια ΝΑΤΟ - κεφαλαίου σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

INTIME NEWS

Νέα ώθηση στα ευρωατλαντικά σχέδια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έδωσε η συνάντηση χτες Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα, η τέταρτη τους τελευταίους δέκα μήνες, σε άλλο ένα δείγμα επιτάχυνσης επικίνδυνων εξελίξεων.

Προηγήθηκαν αυτές του Μάρτη 2022 στην Κωνσταντινούπολη, του Ιούλη 2023 στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και του Δεκέμβρη 2023 στην Αθήνα, όπου υπογράφτηκε και η περιλάλητη «Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας», ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου τον Δεκέμβριο είχαν υπογραφεί 15 συμφωνίες και μνημόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να τα ξαναπούν υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον, ενώ οπωσδήποτε προγραμματίζεται νέα συνάντησή τους τον Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Σε αυτό το φόντο, χτες πραγματοποιήθηκε τετ α τετ συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε διευρυμένη με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη και άλλων παραγόντων. Οπως διαχέεται από την κυβέρνηση, συζητήθηκαν «διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» κι επιπλέον ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων του «πολιτικού διαλόγου», της «θετικής ατζέντας» (αφορά τις διμερείς μπίζνες που στρώνουν έδαφος για διευθετήσεις) και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο).

«Τουρκική» η μειονότητα, «πραγματικότητα» η κατοχή στην Κύπρο

Χαρακτηριστικές των δρομολογούμενων και οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, όπου ο Ερντογάν μίλησε για «αλληλένδετα ζητήματα» στα Ελληνοτουρκικά, διαβεβαιώνοντας ότι οι δυο πλευρές είναι «προσηλωμένες» στην επίλυσή τους με «διάλογο» και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο βέβαια κόβεται και ράβεται αναλόγως πώς συμφέρει, κάθε φορά, τα σχέδια του κεφαλαίου. Πρόσθεσε ότι εξέφρασε τις «προσμονές» της Αγκυρας από τον «γείτονα» και «εταίρο μας στο ΝΑΤΟ», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει ξανά για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», όπως και για «δίκαιη και μόνιμη λύση» στο Κυπριακό «βάσει των πραγματικοτήτων στο νησί», βάσει δηλαδή της εισβολής και κατοχής. Επέμεινε, ωστόσο, με φόρα από τις έως τώρα διαβουλεύσεις, ότι στα Ελληνοτουρκικά κανένα πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να λυθεί, ζητώντας μάλιστα να έρθουν «περισσότερα αποτελέσματα» με όχημα την πολυδιαφημισμένη «θετική ατζέντα».

Σε ζητήματα, εξάλλου, της ευρύτερης περιοχής τόνισε ότι η διμερής «συνεργασία» ενισχύεται στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, βαφτίζοντας τέτοια το PΚΚ, ενώ στο Μεσανατολικό είπε ότι στη Γάζα συντελείται γενοκτονία από το κράτος του Ισραήλ, βάζοντας άμεσο στόχο τον εξαναγκασμό του Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός.

Παίρνοντας τον λόγο ο Μητσοτάκης εστίασε στα «χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος» που βλέπουν ήδη, παρουσιάζοντας ως τέτοια τα οφέλη των διμερών μπίζνες στους τομείς εμπορίου και επενδύσεων. Χαιρέτισε άλλωστε την ίδρυση ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου, ενώ επανέλαβε τον στόχο τους να διπλασιάσουν τις διμερείς συναλλαγές σε βάθος 5ετίας στα 10 δισ. δολάρια.

Παρουσίασε ως χαρακτηριστικά δείγματα της διμερούς «συνεργασίας» το γεγονός ότι πλέον Τούρκοι επισκέπτες ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά με βίζα για την έκδοση της οποίας αρκούν μόνο λίγα λεπτά, όπως και την συνεργασία στο Μεταναστευτικό με ένταση του ανθρωποκυνηγητού. Εκλεισε, δε, το «μάτι» στην Αγκυρα, λέγοντας ότι η Αθήνα ανέκαθεν συμφωνούσε και συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ για το ζήτημα.

Αντέτεινε ότι η μειονότητα στη Θράκη ορίζεται, βάσει της Συνθήκης της Λοζάνης, ως μουσουλμανική, ενώ εξέφρασε «στεναχώρια» και «δυσαρέσκεια» για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί. Για το Κυπριακό είπε ότι μόνο αντίδοτο σε κάθε αδιέξοδο είναι ο διάλογος για μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ. Σημειωτέον, σήμερα στην Αθήνα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, M.Α. Holguin Cuellar.

Στο Μεσανατολικό επανέλαβε τον άθλιο ευρωατλαντικό ισχυρισμό περί «αυτοάμυνας» του κατακτητή, λέγοντας ότι «το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, (...) από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό». Κι αφού έδωσε ξανά το άλλοθι στην κυβέρνηση Νετανιάχου, κατόπιν είπε ότι «πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε μία ανακωχή διαρκείας», ενώ «αυτή τη στιγμή θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί μία χερσαία επίθεση στη Ράφα».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Ερντογάν, ο οποίος ξαναπήρε τον λόγο για να απορρίψει τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, τονίζοντας ότι δίνει αγώνα για να προστατεύσει τον λαό της και τα εδάφη του, από τα οποία όπως είπε εκτοπίζονται διαρκώς από το 1947.

Ανοίγουν δρόμο οι μπίζνες

Αργότερα δημοσιοποιήθηκε και «Κοινή Δήλωση» των δύο ηγετών, όπου τονίζεται ότι συναντήθηκαν «σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας», «εξέτασαν τα αποτελέσματα του 5ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7/12/2023, και έκαναν απολογισμό της προόδου των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε, με βάση τους πυλώνες του Πολιτικού Διαλόγου, της Θετικής Ατζέντας και των ΜΟΕ, υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών», ενώ «υπογράμμισαν τη σημασία του κοινού σχεδίου δράσης για την οικοδόμηση της οικονομικής συνεργασίας ως βασικού πυλώνα των διμερών σχέσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο χτες ιδρύθηκε και επισήμως Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (είχε αποφασιστεί προηγούμενα στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας»), ενώ ταυτόχρονα διεξήχθη επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, με συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων μπίζνεσμεν (όπου μεταξύ άλλων εκφράστηκε τουρκικό ενδιαφέρον για ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο με καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας και των ελληνικών νησιών). Στην Κωνσταντινούπολη, έγινε επίσης τουρκοελληνικό Φόρουμ Μέσων Ενημέρωσης, με εκπροσώπους ΜΜΕ που θα επωμιστούν να σερβίρουν τη «σούπα» των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων στους λαούς. Επίσης, οι δυο πλευρές κατέληξαν χτες σε Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, όπως και σε υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της Υγείας και των ιατρικών επιστημών.

Να καταγραφεί και ότι προηγουμένως ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι επίσης μια χώρα με στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Για τη «συνεργασία» στα διμερή παραδέχτηκε ότι «αυτός δεν είναι ο εύκολος δρόμος. Είναι ένας δύσκολος δρόμος και θα υπάρξουν εμπόδια», ωστόσο θύμισε ότι και ο ίδιος πήρε «δύσκολες αποφάσεις όταν έπρεπε», δηλώνοντας «ένθερμος υποστηρικτής του πραγματισμού και της δύναμης της βούλησης μιας ισχυρής και αποφασιστικής ηγεσίας», βάζοντας ως ζητούμενο «να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ταυτόχρονα «να ενεργοποιήσουμε πολλαπλές δυνατότητες μέσω της προώθησης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών».

Εξάλλου, και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας «για τους ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ότι θα ήθελε οι δυο χώρες «να συνεργάζονται στο εμπόριο, στην οικονομία, να ξεκινούν κοινά εγχειρήματα», φρασεολογία που βρωμάει συνδιαχείριση - συνεκμετάλλευση. Εξ ου και εξέφρασε την ελπίδα του ότι «θα έχουμε διευθετήσει τη διαφορά μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα απελευθερώσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις μας».

«Πακέτο» και τα ζητήματα κυριαρχίας για παραπομπή στη Χάγη

Ενδεικτικά των όσων συζητιούνται και τα όσα ανέφερε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Τούρκος Πρόεδρος, ισχυριζόμενος ότι «η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του». Εστιάζοντας στη συνεργασία ειδικά στην Ενέργεια, επανέλαβε την πρόταση της Αγκυρας για «σύγκληση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση για μια ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς». Διαμήνυσε ξανά ότι «είναι δύσκολο για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία να επιτύχει στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο» και συνέδεσε τον συντονισμό ειδικά στην Ενέργεια και με εξελίξεις στο Κυπριακό, για - όπως είπε - «μια βάση λύσης με προσέγγιση "win-win"», εκφράζοντας ετοιμότητα «να αναλάβουμε την ευθύνη για μια μόνιμη λύση». Ακόμα, απαντώντας σε ερώτημα για ενδεχόμενη από κοινού με την Ελλάδα προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι «δε πρέπει να υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί» αλλά και ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο».

Να σημειωθεί πως την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλ. Μπαϊρακτάρ, που «έκλεισε» συμφωνία συνεργασίας για την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανάμεσα στην τουρκική κρατική εταιρεία ενέργεια ΒOTAS και τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό «ExxonMobil», ενώ εγκαινίασε με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον και «νέο πρόγραμμα διαλόγου για το Κλίμα».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να επαγρυπνεί, απεμπλοκή από τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, οι προηγούμενες συναντήσεις και οι συνομιλίες για την αποκαλούμενη "θετική ατζέντα" κινούνται στις επικίνδυνες ράγες του αποκαλούμενου "Οδικού Χάρτη" για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποφασίστηκε στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη του 2023 και υλοποιείται με τις σχετικές διαπραγματεύσεις υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Πρόκειται για εξελίξεις που δικαιολογημένα εντείνουν τις λαϊκές ανησυχίες για τις συνέπειες στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, γιατί ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, που τους υιοθετούν ουσιαστικά και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, ο πραγματικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για να προωθηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε συνθήκες κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στα Βαλκάνια.

Μάλιστα, στις προκλήσεις της Τουρκίας ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες μέρες και άλλες, πάλι από "σύμμαχα" ΝΑΤΟικά κράτη, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, αναδεικνύοντας τον επικίνδυνο χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, που αποτελεί παράγοντα επιθετικότητας και αποσταθεροποίησης σε βάρος των λαών, όπου εναλλάσσονται τα παζάρια και οι επιθετικές ενέργειες.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργήσει προσδοκίες και αβάσιμο εφησυχασμό, χρησιμοποιώντας την ψευδαίσθηση των "ήρεμων νερών", διαψεύστηκαν για ακόμα μια φορά. Στα τετελεσμένα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής ηγεσίας έχουν προστεθεί οι νέες προκλητικές ενέργειες, όπως οι αντιδράσεις στη χωροθέτηση θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, οι νέες NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο του κατασκευάσματος περί "γκρίζων ζωνών" και του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", αλλά και η επιμονή στις αναφορές για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη και η θέση των "δύο κρατών" στο Κυπριακό, που διαιωνίζει τις συνέπειες της 50χρονης κατοχής.

Η δε προσήλωση του κ. Μητσοτάκη στο να στηρίζει ακόμα και τώρα το κράτος - κατακτητή του Ισραήλ στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού όχι μόνο επιτρέπει στον Ερντογάν να καπηλεύεται τον αγώνα των Παλαιστινίων, ενώ είναι κι αυτός επικεφαλής ενός κατοχικού κράτους, αλλά ουσιαστικά νομιμοποιεί την πολιτική της εισβολής, κατοχής και του εποικισμού που βιώνει και ο κυπριακός λαός.

Ο λαός να επαγρυπνεί, καμία υποχώρηση από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ευρωατλαντικά σχέδια, να δυναμώσει η κοινή πάλη του ελληνικού και του τουρκικού λαού, των λαών της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ