ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Σας θυμίζει τίποτε;

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν πριν από δύο και πλέον χρόνια, η τότε κυβέρνηση Σρέντερ στη Γερμανία (συμμαχική και εκείνη, όπως και η σημερινή, σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων) προωθούσε την αντεργατική ασφαλιστική μεταρρύθμισή της, υπόσχονταν ότι το νέο σύστημα θα παρέμενε αναλλοίωτο για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό ήταν και το βασικό της επιχείρημα, για να πείσει τους Γερμανούς εργαζόμενους, μαζί, βέβαια, με τα γνωστά, περί δημογραφικού προβλήματος, περί δυσβάστακτου κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό, κλπ., κλπ.

Σήμερα, η νέα κυβέρνηση Σρέντερ, η οποία δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε δέκα μήνες από την ανάδειξή της, ετοιμάζεται να προχωρήσει, στα πλαίσια του λεγομένου σχεδίου «Ατζέντα 2010», σε νέα γενική αναδιάρθρωση του γερμανικού συνταξιοδοτικού συστήματος, κλιμακώνοντας ακόμη παραπέρα, όπως καταλαβαίνετε, τα αντεργατικά μέτρα.

Μήπως, όλ' αυτά, σας θυμίζουν τίποτε απ' όσα λέγονται και γίνονται στη χώρα μας, σχετικά με το εδώ ασφαλιστικό σύστημα, την υπό εξαγγελία «Χάρτα» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, κλπ., κλπ; Αν όχι, σας πληροφορούμε, πάντως, ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και η Κομισιόν, έχουν επανειλημμένα συστήσει την παραπέρα, πολύ περισσότερο «ουσιαστική και αποτελεσματική μεταρρύθμιση» του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος...

Το... απαράδεκτο

Οταν πριν μερικές βδομάδων, η ηγεσία της ΝΔ είχε παρουσιάσει το αγροτικό πρόγραμμα του κόμματός της στη Λάρισα, ορισμένες φιλικά προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση εφημερίδες είχαν γράψει ότι συμπεριλαμβάνεται σ' αυτό και το χάρισμα των αγροτικών χρεών. Ο «Ριζοσπάστης», βέβαια, κάνοντας κριτική στο πρόγραμμα, είχε σημειώσει τότε -ανάμεσα σε άλλα- ότι τέτοιο μέτρο δεν υπήρχε σ' αυτό. Η ηγεσία της ΝΔ, όμως, δεν έκανε την παραμικρή διευκρίνιση. Προφανώς, τη βόλευε η καλλιέργεια ανάλογων εντυπώσεων.

Τα θυμηθήκαμε όλ' αυτά, διαβάζοντας τη συνέντευξη του Γ. Σουφλιά, που δημοσιεύεται στη χτεσινή «Απόφαση». Λέει, ανάμεσα σε άλλα: «Επίσης, ο υπουργός Γεωργίας είπε ψέματα, καθώς υποστήριξε ότι εμείς χαρίζουμε τα χρέη των αγροτών, ενώ κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πουθενά στο πρόγραμμά μας».

Πολύ σωστά. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν μπορεί η κυβέρνηση να συκοφαντεί τη ΝΔ στην ολιγαρχία του τόπου, καταλογίζοντάς της ότι σκέφτεται να χαρίσει τα αγροτικά χρέη. Είναι απαράδεκτο...

Τους κυβερνώντες «βαράτε»...

Οι άγριοι τσακωμοί για το νερό που είδαμε να γίνονται, τις τελευταίες μέρες, σε πλατείες χωριών της Λάρισας, της Φθιώτιδας και της Κορινθίας δεν είναι κάτι που πρέπει να υποτιμηθεί και να περάσει «αβρόχοις ποσί», καθώς, αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό και, μάλιστα, πολύ σοβαρό. Δε φτάνουν εύκολα οι άνθρωποι σε άγριους καυγάδες εν μέση οδώ και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες - και δεν ισχύει, βεβαίως, ότι τα επεισόδια που είδαμε οφείλονται στον οξύθυμο χαρακτήρα κάποιων χωρικών και στη ζέστη, που «βαράει κατακέφαλα» κι «ανάβει τα πνεύματα», όπως ισχυρίζονται μερικοί, κάνοντας φτηνό κι αποτυχημένο χιούμορ - αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Και η έλλειψη πόσιμου νερού είναι από τους σοβαρότερους λόγους αντίδρασης των ανθρώπων, καθώς η δίψα δεν αντέχεται.

Το έχουμε πει, πολλές φορές, ότι η ευθύνη για την όξυνση του προβλήματος λειψυδρίας στη χώρα μας ανήκει στις κυβερνήσεις, οι οποίες δεν κατασκευάζουν τα έργα υποδομής για τη συγκέντρωση και τη σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων υπόγειων και επιφανειακών νερών, δεν εφαρμόζουν πολιτική ορθολογικής διαχείρισης του υδατικού δυναμικού. Τους κυβερνώντες, λοιπόν - παλιούς και τωρινούς - θα έπρεπε να «βαράνε», όλοι μαζί, όσοι υποφέρουν από τη λειψυδρία κι όχι να τσακώνονται μεταξύ τους για να πάρουν λίγες στάλες παραπάνω από το νερό που δε φτάνει...

Μια ακόμη πλευρά

Πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια το παρακάτω γεγονός θα ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιανόητο ή, εάν ελάμβανε χώρα, θα αποτελούσε μια είδηση πρώτου μεγέθους. Σήμερα, περνά στα «ψιλά» των εφημερίδων. Αναφερόμαστε στην είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα ζήτησε από το Κοινοβούλιο της χώρας να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στρατευμάτων και αστυνομικών δυνάμεων της γειτονικής Αυστραλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες τελευταία αντικυβερνητικές λαϊκές εκδηλώσεις στη μικρή νησιωτική αυτή χώρα. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ενώ, όπως έγινε γνωστό από την εκεί πρεσβεία της Αυστραλίας, στην πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται ήδη μια μικρή ομάδα Αυστραλών και Νεοζηλανδών αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού.

Περισσότερες πληροφορίες δε γνωρίζουμε για τις συνθήκες που κυριαρχούν στις Νήσους του Σολομώντα, αλλά ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι το προαναφερόμενο γεγονός αποτελεί μια ακόμη, ιδιαίτερα επικίνδυνη και απειλητική πλευρά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και πρακτικής της «νέας τάξης πραγμάτων».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παραπλανητικός «διάλογος»

Δε χρειάζεται και πολλή σκέψη για ν' αντιληφθεί κάποιος ότι όλος αυτός ο θόρυβος, που ξεσηκώνει η κυβέρνηση γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου, είναι προσχηματικός. Το πράγμα φωνάζει από μόνο του. Δεν μπορεί έτσι ξαφνικά, ενώ ήδη έχει αρχίσει να στήνεται το προεκλογικό σκηνικό, να τους έπιασε ο πόνος για ένα πιο «δίκαιο» εκλογικό σύστημα. Εξάλλου, το λένε και μόνοι τους, ο εκλογικός νόμος θα παραμείνει, ούτως ή άλλως, ληστρικός. Επίσης, ακόμα και το γεγονός ότι ο όποιος καινούριος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα προκύψει από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, δε θα ισχύσει στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, δεν απομακρύνει τη στόχευση των κυβερνητικών χειρισμών, που είναι στις κάλπες. Θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Οσο για την πρόσκληση διαλόγου, που απευθύνει η κυβερνητική πλευρά προς τα άλλα κόμματα, δε χρειάζεται να πούμε πολλά, αρκεί να υπενθυμίσουμε τους «κοινωνικούς διαλόγους» για το Ασφαλιστικό,τις εργασιακές σχέσεις, το Φορολογικό και, γενικά, όπου η αντιλαϊκή πολιτική αναζητούσε άλλοθι λαϊκής νομιμοποίησης. Οι «διάλογοι» αυτοί είναι γνωστό πού κατέληξαν και αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο. Αποδείχτηκαν μια απάτη. Αυτό που ζητάνε κατά καιρούς, στα πλαίσια των «διαλόγων» που κάνουν, είναι να συμμετάσχουν τα θύματα της πολιτικής τους σε μια συζήτηση, για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά αυτή η, ούτως ή άλλως, αντιλαϊκή πολιτική τους.

Είναι σαφές πλέον ότι η κυβερνητική πρόσκληση διαλόγου για τον εκλογικό νόμο εντάσσεται στην προεκλογική τακτική του κυβερνητικού κόμματος και, ταυτόχρονα, στοχεύει και στο μετεκλογικό σκηνικό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβάλλει ως δημοκρατική ευαισθησία τη συζήτηση πάνω σ' έναν αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο. Καμιά συζήτηση δε χρειάζεται, παρά μόνον η καθιέρωση της απλής αναλογικής, του πιο δίκαιου και δημοκρατικού εκλογικού συστήματος. Αλλά στη λογική της κυβέρνησης συμφωνεί και η ΝΔ, και ας κάνει πως δε συμφωνεί. Αλλωστε, η γενική τους συμφωνία στα καλπονοθευτικά συστήματα είναι γνωστή. Η κυβέρνηση, βεβαίως, με την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να καλύψει την ανάγκη μιας κάποιας εικονικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, την προπαγάνδα περί μιας υποτιθέμενης πρόσκλησης «διαλόγου» προς τις δυνάμεις που χαρακτηρίζουν «Αριστερά» και, γενικά, για τη δημιουργία εντυπώσεων, ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό πεδίο, στα πλαίσια μιας προσπάθειας αντιστροφής του αρνητικού γι' αυτήν κλίματος.

Μέσα απ' αυτό το κλίμα, επιδιώκεται η ενίσχυση του δικομματισμού και το βάθεμα της νόθευσης της λαϊκής βούλησης, με την κλοπή ψήφων κυρίως από το ΚΚΕ. Η κλοπή αυτή γίνεται, είτε τόσο μέσω των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων, είτε μέσω της καλλιέργειας ψεύτικων διλημμάτων στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων, ώστε να συσπειρωθούν στους δύο πόλους του δικομματισμού. Πάντως, απέναντι σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, οι οποίες τίποτε το θετικό δεν επιφυλάσσουν για τα λαϊκά συμφέροντα, υπάρχει δικλείδα ασφαλείας. Είναι η συσπείρωση γύρω από τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, με στόχο τη λαϊκή εξουσία, πρωτοβουλίες που πρέπει να βγουν ενισχυμένες και μέσα από την κάλπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ