ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2007
Σελ. /32
Τραμπουκισμοί σε βάρος απεργών

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε όργιο τρομοκρατίας και τραμπουκισμού, με αποκορύφωμα τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος συνδικαλιστή, προχώρησε στην προχτεσινή 24ωρη απεργία η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Μετά τις απειλές και τους εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους, τα ξημερώματα, και ενώ είχε ξεκινήσει η περιφρούρηση της απεργίας, ο Στέλιος Ματθαιολαμπάκης, προϊστάμενος αποθήκης, χωρίς να διστάσει έπεσε με το αυτοκίνητο πάνω στον Θ. Παυλάκη, αναπληρωτή γραμματέα του σωματείου, τραυματίζοντάς τον στο πόδι. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της εταιρείας Μπίρης και Κατσικέας στέκονταν στην πύλη και κατέγραφαν τους εργαζόμενους - απεργούς.

Ολα τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων και ταυτόχρονα δηλώνει, ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, αλλά αντίθετα τους πεισμώνουν, τους ατσαλώνουν και τους συσπειρώνουν περισσότερο. Η μαζική συμμετοχή τους στην απεργία ήταν άλλωστε η καλύτερη απάντηση στην εργοδοσία και τους τραμπούκους της.

Παρόμοιο ήταν το δολοφονικό σκηνικό που επιχείρησε να στήσει η εργοδοσία και σε βάρος απεργών του ξενοδοχείου «Αίολος» στο Δήμο Μελιτιαίων της Κέρκυρας, κατά την προχτεσινή περιφρούρηση της επιχείρησης από τις ταξικές δυνάμεις. Ενας εκ των «επενδυτών» με το όνομα Πατσούρας, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παρέσυρε και τραυμάτισε με το αυτοκίνητο τον εργαζόμενο Μιχάλη Κοσκινά, προκαλώντας κάκωση στο δεξιό του πόδι. Ενώ στα σούπερ-μάρκετ «Δήμητρα», επίσης στην Κέρκυρα, οι υπάλληλοι της εργοδοσίας κάλεσαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να «σπάσουν» χωρίς επιτυχία την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ έξω από το πολυκατάστημα, όπου πρόσφατα απολύθηκε εργαζόμενη μετά από 14 χρόνια εργασίας.

Κάλεσαν τα όργανα της τάξης

Μέχρι και την Αστυνομία έφεραν για να εμποδίσουν συνδικαλιστές και εργάτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου εργατικού κέντρου. Ο λόγος για την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και του προέδρου του Ραφαήλ Μπαρού, στελέχους της ΔΑΚΕ, που όχι μόνο δε δέχτηκε την πρόταση να παρακολουθήσουν εργάτες συνδικαλιστές τις εργασίες, χωρίς μάλιστα να παρεμβαίνουν - όπως του ζητήθηκε - αλλά έσπευσε να καλέσει την Αστυνομία για να απομακρύνει τους «παρείσακτους». Στη συνέχεια, με τη συνδρομή των «οργάνων της τάξης», οι συνδικαλιστές ωθήθηκαν έξω από την αίθουσα και τα στελέχη της ΔΑΚΕ κλείδωσαν και την πόρτα. Μάλιστα, ύστερα από μισή ώρα, οι «εργασίες» του συνεδρίου κηρύχτηκαν περαιωμένες. Συνέδριο φαστ-φουντ και απόλυτος εκφυλισμός, έτσι εννοούν στη ΔΑΚΕ το συνδικαλισμό, τη δημοκρατία στα σωματεία και το δικαίωμα των εργατών να συμμετέχουν στις διαδικασίες τους.

Στις «πρώτες θέσεις» και για το χρόνο συνταξιοδότησης

Κατά έξι μήνες μεγαλύτερο συγκριτικά με την Ευρώπη των «15» (61,1 έτη) και κατά οκτώ μήνες συγκριτικά με την Ευρώπη των «25» (60,9 έτη) είναι το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για το έτος 2005, που διαμορφώνεται στα 61,7 έτη, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Προστασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα το 2003 καταλάμβανε την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ. Η όποια «στατιστική βελτίωση» στην κατάταξη της χώρας, όσον αφορά το χρόνο συνταξιοδότησης, καθόλου βέβαια δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Η όγδοη θέση που καταλαμβάνει στο σχετικό πίνακα το 2005, είναι τουλάχιστον πλασματική, καθώς οφείλεται στις πολλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων από μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ. προκειμένου να ρίξουν το εργατικό κόστος, το οποίο πολλές φορές φορτώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Οφείλεται επίσης σε πρόωρες αποχωρήσεις εξαιτίας του κινδύνου που νιώθουν οι εργαζόμενοι από μια πιθανή επιδείνωση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Αποχωρήσεις, βέβαια, που πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού λαμβάνουν και μικρότερες συντάξεις. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα είναι σύνηθες το φαινόμενο πολλοί εργαζόμενοι να συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους, στοιχείο που δεν καταγράφεται από καμία στατιστική.

Τι «μπλε», τι «πράσινοι»...

Κατά την προχτεσινή πανεργατική απεργία, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πειραιά Γ. Οικονομόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διορισμένος από τον δήμαρχο (επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) Π. Φασούλα, όχι μόνο εκβίαζε και απειλούσε τους εργαζόμενους για να «πιάσουν» δουλιά, όχι μόνο επιτέθηκε στην ομάδα περιφρούρησης που είχαν συγκροτήσει εργαζόμενοι του δήμου με την αλληλεγγύη δυνάμεων του ΠΑΜΕ μπροστά στην είσοδο του δημαρχιακού κτιρίου, αλλά, κάλεσε ο ίδιος και αστυνομικές δυνάμεις για να σπάσει την απεργία! Βέβαια, το μόνο που κατάφερε ήταν να εκτεθεί, καθώς οι εργαζόμενοι έδωσαν την απάντηση που έπρεπε συνεχίζοντας την απεργία. Ομως πρόκειται για ένα ακόμα σαφέστατο δείγμα γραφής για το τι επιφυλάσσει και η νέα «πράσινη» διοίκηση του δήμου σε βάρος των εργαζόμενων. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελούν άλλωστε οι απλήρωτοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΠΑΠ), που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αδυναμία τους λαϊκή δύναμη

Ο εκλογικός νόμος βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της δικομματικής αντιπαράθεσης, καθ' όλα υποκριτικής και διόλου αθώας ως προς τις πραγματικές της στοχεύσεις. Στελέχη της κυβέρνησης έθεσαν το ζήτημα της αλλαγής του, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να συνδράμει, έτσι ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με βάση το νέο, κοινά συμφωνημένο, εκλογικό νόμο, κάτι που, όπως λένε, επιβάλλεται από την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί ανεμπόδιστα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Ομολογώντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στοχεύουν στην ενίσχυση του ληστρικού και καλπονοθευτικού του χαρακτήρα. Από την άλλη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν το γάντι και τους τόνους της αντιπαράθεσης, αντιτάσσοντας το αίτημα για «εκλογές τώρα». Και φυσικά προσπερνούν σαν μη γενόμενες τις τόσες αλλαγές εκλογικών νόμων που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έκανε, όποτε έκρινε ότι κάτι τέτοιο συνέφερε και το ίδιο και τα συμφέροντα που σε πολιτικό επίπεδο εκπροσωπεί.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ανοίγουν και συντηρούν αυτή τη συζήτηση τώρα, ενώ η χώρα διανύει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, προκειμένου ο δικομματισμός στο σύνολό του να βγει από την εκλογική μάχη, όποτε κι αν αυτή διεξαχθεί, αλώβητος. Αυτό είναι το άγχος το δικό τους και της άρχουσας τάξης την οποία εκπροσωπούν, αγωνιούν για το ενδεχόμενο να εκφραστεί στην κάλπη η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που με συνέπεια και οι δύο εφάρμοσαν και εφαρμόζουν. Το ενδεχόμενο να τους δυσκολέψει η λαϊκή ψήφος αναδείχνοντας αδύναμη κυβέρνηση, να μην τους δώσει ο λαός τη δυνατότητα να συνεχίσουν ανεμπόδιστοι την εφαρμογή της, την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που σαρώνουν στο διάβα τους δικαιώματα και κατακτήσεις, συμπιέζοντας όλο και πιο κάτω το επίπεδο ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα από την πλευρά τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια κυβέρνηση ισχνή ή μη αυτοδύναμη. Αντίθετα, η αδυναμία των δικομματικών συνεταίρων θα είναι δική τους δύναμη. Εχουν κάθε συμφέρον να επιδιώξουν με την πάλη τους και την ψήφο τους μια τέτοια εξέλιξη. Να αποδυναμώσουν τόσο το δικομματισμό, που να μην μπορεί να προχωρήσει στη λήψη νέων αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων, να μη του δώσουν δύναμη, να του την αφαιρέσουν. Να απορρίψουν ως τρομοκρατική την κινδυνολογία που αναπτύσσεται και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, που θέλει τη χώρα να μπαίνει σε μια περίοδο αστάθειας, δηλαδή αδυναμίας προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αν κανένα από τα δύο δε συγκεντρώσει μια άνετη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Κίνδυνος για το λαό είναι το ίδιο το δικομματικό πολιτικό σύστημα, όσο πιο δυνατό τόσο πιο επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρά τους μεταξύ τους διαγκωνισμούς για την εξουσία, δε θέλουν να υποστεί ρήγματα.

Αυτό πρέπει να το θελήσει ο λαός και να το επιβάλλει δυναμώνοντας τους κοινωνικοπολιτικούς του αγώνες, καταδικάζοντας παντού και με κάθε τρόπο το δικομματισμό και όσα αυτός εκπροσωπεί, εκφράζοντας τη θέλησή του αυτή και στην κάλπη, με ψήφο τέτοια που να ανοίγει θετική για τα δικά του συμφέροντα προοπτική, με ψήφο στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ