ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακόμη πιο αυστηρή η Συμφωνία Σένγκεν

H αυστηροποίηση της Συμφωνίας Σένγκεν ειδικά σε ό,τι αφορά τους μετανάστες αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής των χωρών - μελών της Συμφωνίας, που πραγματοποιήθηκε χτες στον κρατικό ξενώνα του Πέτερσμπεργκ, έξω από τη Βόννη.

Στα μέτρα που αποφασίστηκαν συγκαταλέγονται η αυτόματη απέλαση λαθρομεταναστών από τρίτες χώρες, η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται και η αποστολή τους στο κεντρικό αρχείο "Eurodac", η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων, η επιβολή κυρώσεων σε εταιρίες (ταξιδιωτικά γραφεία, φέρι μποτ κλπ.), που δεν ασκούν επαρκή έλεγχο στα ταξιδιωτικά έγγραφα των πελατών τους κ. ά.

Αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση Επιτροπής που θα εξετάσει το κατά πόσο η Ελλάδα ικανοποιεί τα "στάνταρντ" της Συμφωνίας Σένγκεν στον τομέα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή έχει στόχο να ολοκληρώσει τη γνωμάτευσή της μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, εκπρόσωπος ωστόσο της Επιτροπής δήλωσε ότι "δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα". Μέχρι τώρα και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη Συμφωνία, δεν έχουν σταματήσει οι έλεγχοι για όσους ταξιδεύουν από και προς τη χώρα μας.


ΚΥΠΡΟΣ

Μεθοδεύσεις για οριστική διχοτόμηση

Την προσπάθεια απομάκρυνσης του Κυπριακού από τα πλαίσια του ΟΗΕ, που οδηγεί σε σιωπηρή αποδοχή της διχοτόμησης εκ μέρους χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ, καταγγέλλει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας εκτιμά ότι η διαστρεβλωτική τοποθέτηση που έχει υιοθετήσει η τουρκική πλευρά όσον αφορά τις προτάσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία και λύση του Κυπριακού γίνεται σιωπηρά αποδεχτή από ορισμένες χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης,οι οποίες μάλιστα ερωτοτροπούν με την ιδέα να συζητηθούν οι λεγόμενες προτάσεις Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών. Διαφαίνεται δηλαδή μια διάθεση εκτροχιασμού του Κυπριακού από τα σωστά πλαίσια, όπως αυτά καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής.

Ο Δημ. Χριστόφιας, που μιλούσε σε συγκέντρωση στελεχών του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, επέκρινε την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν αντέδρασε αποφασιστικά, όπως έπρεπε, τόσο στις λεγόμενες προτάσεις Ντενκτάς όσο και στην προσπάθεια να βρουν ορισμένες κυβερνήσεις θετικά στοιχεία. Ο Δημ. Χριστόφιας κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ αν πράγματι θέλει να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη για δίκαιη και ειρηνική λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να ζητήσει ξανά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναβεβαιώσει κατηγορηματικότατα τις αρχές λύσης του Κυπριακού και ιδιαίτερα τη θέση ότι στην Κύπρο θα έχουμε ένα και μόνο ομόσπονδο κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Να ξεκαθαρίσει επίσης απερίφραστα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν ανεκτές, είτε απροκάλυπτες είτε συγκαλυμμένες, προτάσεις που οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Τα ίδια, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ισχύουν για τους Αμερικανούς και όποιους άλλους ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται να σταματήσει η Κύπρος να είναι εστία έντασης στην περιοχή. Λύσεις, τόνισε, οι οποίες θα οδηγούν στη δημιουργία δύο κρατών, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και γενικότερα του κυπριακού λαού, δεν είναι λύσεις, αλλά δυναμίτης στο θεμέλιο του κυπριακού κράτους και της ειρήνης στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει αύριο Παρασκευήμέσω Λονδίνου για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και θα προσφωνήσει στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού. Στη Νέα Υόρκη θα μεταβούν και οι αρχηγοί των κομμάτων εκτός από τους προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και των Ελεύθερων Δημοκρατών, Σπ. Κυπριανού και Γ. Βασιλείου,τους οποίους θα εκπροσωπήσουν ο ΓΓ του ΔΗΚΟ Στάθης Κίττης και ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών Μιχ. Παπαπέτρου αντίστοιχα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβούν στη Ν. Υόρκη το ερχόμενο Σάββατο, μέσω Αθήνας, όπου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Στην έδρα του ΟΗΕ θα μεταβεί περί το τέλος του μήνα, και ο Ραούφ Ντενκτάς,ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Κόφι Αναν και με τον προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έχει στο πλαίσιο της Διάσκεψης ισλαμικών κρατών, που θα πραγματοποιηθεί την 1η του Οκτώβρη στη Ν. Υόρκη, συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των χωρών που θα συμμετέχουν. Ακολούθως ο Ντενκτάς θα επισκεφθεί τον Καναδά, όπου θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.


ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "S - 300"
Στόχος, η πλήρης ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου

Η προώθηση των αμερικανονατοϊκών σχεδίων για πλήρη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή το θέμα των ρωσικών πυραύλων "S - 300", είναι στο επίκεντρο της βρετανικής πρωτοβουλίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χτες ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζ. Ρόμπερτσον,προερχόμενος από την Αγκυρα, συναντήθηκε στην ΑΘήνα με τον Ελληνα ομόλογό του Α. Τσοχατζόπουλο,ενώ επίκειται επίσκεψή του και στη Λευκωσία. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η ακύρωση της εγκατάστασης των πυραύλων "S - 300" στην Κύπρο και η παράλληλη καθιέρωση ενός μορατόριουμ πτήσεων για τα ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το νησί, η τήρηση του οποίου θα επιτηρείται από τις βρετανικές βάσεις της Κύπρου.

Ο Βρετανός υπουργός με όσα υποστήριξε, ενισχύει στην ουσία την τουρκική επιχειρηματολογία και έδωσε άλλοθι στις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα. Συγκεκριμένα είπε ότι η εγκατάσταση των S - 300 "δε θα ενισχύσει την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων στη νήσο αλλά θα προσθέσει ένταση στην Κύπρο σήμερα". Και αναφερόμενος στη βρετανική πρόταση είπε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται, μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να προσφέρει βοήθεια με την επιτήρηση ενός τέτοιου μορατόριουμ, το οποίο είναι προς το συμφέρον όλων στην Κύπρο". Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν η Κύπρος έχει δικαίωμα να οργανώνει όπως θέλει την άμυνά της.

Παίρνοντας το λόγο ο Α. Τσοχατζόπουλος απάντησε έμμεσα λέγοντας ότι "όποιος ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα έντασης λόγω συσσώρευσης των εξοπλισμών πρέπει να υποστηρίξει μια πολιτική μείωσης των εξοπλισμών". Μάλιστα αναφερόμενος στο μορατόριουμ πτήσεων, έκανε λόγο για "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" πάνω από την Κύπρο, ελεγχόμενης και εγγυημένης από το Συμβούλιο Ασφαλείας και αυτό ως πρώτο βήμα μιας γενικότερης μείωσης των εξοπλισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ