ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Εντείνονται τα παζάρια για την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη

Στελέχη της τρόικας (όταν ήταν γνωστή ως τρόικα) από παλιότερη επίσκεψή τους στην Ελλάδα

Eurokinissi

Στελέχη της τρόικας (όταν ήταν γνωστή ως τρόικα) από παλιότερη επίσκεψή τους στην Ελλάδα
Εντατικούς ρυθμούς προσλαμβάνουν τα αντιλαϊκά παζάρια και η ενδοαστική διαπάλη που εκδηλώνονται τόσο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης όσο και γενικότερα, τα οποία, σε αυτήν τη φάση, εκδηλώνονται γύρω από την εφαρμογή της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

Η συγκυβέρνηση εμφανίζεται να «ποντάρει» στη λεγόμενη «πολιτική διαπραγμάτευση», ενώ παράλληλα επιχειρεί να συγκαλύψει το ίδιο το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ. Την ίδια ώρα, τα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), στο πλαίσιο της διαβούλευσης στην Αθήνα, εντοπίζουν νέα «δημοσιονομικά κενά», τα οποία μάλιστα αποδέχεται και η ίδια συγκυβέρνηση, προκειμένου στη συνέχεια να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «έντιμου συμβιβασμού» και της «αμοιβαία επωφελούς λύσης» με τους δανειστές...

Σε αυτό το φόντο, το απόγευμα χτες συνεδρίασε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, η «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η σύσκεψη «πήγε καλά», ενώ δεν προγραμματίστηκε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το λεγόμενο «Brussels Group» (δηλαδή τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της γνωστής τρόικας), ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Το γενικό σενάριο είναι ότι η Αθήνα θα παραμείνει μέρος της Νομισματικής Ενωσης», τόνισε νωρίτερα χτες ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τ. Βίζερ, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Ο ίδιος, δηλώνει «απολύτως αισιόδοξος» για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα «υπενθύμισε» ότι τα βασικά σημεία του αντιλαϊκού προγράμματος είναι αμετάκλητα, και αυτά αφορούν στη δημοσιονομική σταθερότητα, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και στη διατήρηση των μέτρων που θα φέρουν την «Ελλάδα στο δρόμο μιας εθνικής οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές και στην ισχυρή ανάπτυξη».

Αντιλαϊκή διελκυστίνδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, αξιώνει από τη συγκυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ενώ ζήτημα θέτει και για το νομοσχέδιο τμηματικής εξόφλησης, μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις, των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ενώ θα συζητηθεί αύριο στις αρμόδιες Επιτροπές και θα προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σε επιστολή του, ο διευθυντής της γενικής διεύθυνσης οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Koμισιόν Ντ. Κοστέλο (και μέλος του επιτελείου της τρόικας) αναφέρει πως η προώθηση των εν λόγω νομοσχεδίων χωρίς την έγκριση των δανειστών, «θα συνιστά μονομερή και αποσπασματική κίνηση που δε συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, περιλαμβανομένης της ανακοίνωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου». Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν απευθύνει «ισχυρή έκκληση να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική διαβούλευση πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνέπειας στις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και χρειάζεται αυτό να γίνει σε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο».

Σε απάντηση της επιστολής της Κομισιόν, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι «το να θεωρεί κανείς "μονομερή ενέργεια" την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη». Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση, συνεχίζοντας να προωθεί το «διαχωρισμό» σε «τεχνικά κλιμάκια» και «πολιτική διαβούλευση» στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, επιχειρεί να συγκαλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα που έχουν έτσι κι αλλιώς τα εξελισσόμενα παζάρια...

Καθόλου τυχαία, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, σε χτεσινές δηλώσεις του, τόνισε πως υπάρχουν ήδη «έτοιμα σενάρια» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ανάφερε, μάλιστα, την περίπτωση της Κύπρου, λέγοντας ότι «οι τράπεζες εκεί περιόρισαν τις εκροές για ένα διάστημα, οι εισροές και εκροές υπόκεινταν σε μια σειρά από προϋποθέσεις, οπότε όλα τα σενάρια είναι πιθανά». Πρόκειται για τους λεγόμενους «κεφαλαιακούς περιορισμούς» στις ελληνικές τράπεζες, για την επιβολή πλαφόν στα ημερήσια όρια ανάληψης από τραπεζικούς λογαριασμούς και για περιορισμό των κινήσεων σε μεγάλες δοσοληψίες επιχειρήσεων. «Τα μετρητά, τα χρήματα που διαθέτει (η Ελλάδα), μειώνονται καθημερινά. Θα λάβουν έκτακτο δανεισμό μόνον εάν πράγματι γίνονται βήματα, εάν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται στην Αθήνα» επισήμανε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, σημείωσε πως «θα ήταν χρήσιμο για όλους ο Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μ. Σουλτς νωρίτερα εκτίμησε ότι «θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας», προσθέτοντας ότι «είμαστε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων».

ΗΠΑ: Υπεράσπιση της «στενής εμπλοκής» του ΔΝΤ και... του «μεγαλύτερου μετόχου του»

«Η υποστήριξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα βοήθησε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική οικονομία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και τις «εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους που την επηρεάζουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΔΝΤ συνεχίζει να εμπλέκεται στενά με την Ελλάδα, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της για να εξασφαλίσει διαρκή ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα». Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ διαδραμάτισε «καίριο ρόλο» βοηθώντας την Ευρώπη για «να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση». Επίσης, επεσήμανε ότι «οι επενδύσεις του ΔΝΤ στην Ευρώπη (δηλαδή τα πακέτα χρηματοδοτικής στήριξης) αποδεικνύονται αποτελεσματικά». Ο Λιου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ο «μεγαλύτερος μέτοχος» στο ΔΝΤ και «η μόνη χώρα με δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις» του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια πολύ μεγάλη επιρροή σε αυτό το κρίσιμο όργανο».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζ. Ερνεστ. Σχετικά με τη Γερμανία, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική υγεία του ενός από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους μας».

Αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη

«Αν και η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της στην Ευρωζώνη δεν έχει οδηγήσει έως τώρα σε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες - μέλη, ωστόσο μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες συνολικά για αυτήν και ειδικά για την περιφέρειά της», αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Moody's» σε έκθεσή του. Ενα τέτοιο σενάριο, προσθέτει, «θα έθετε ερωτήματα σχετικά με το τι είδους πιέσεις μπορούν να προκαλέσουν την αποχώρηση άλλων χωρών από τη νομισματική ένωση, η οποία είχε σχεδιασθεί ως αδιαίρετη».

Ως σημαντικοί κίνδυνοι αναφέρονται η «παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και ανάπτυξης», ενώ επισημαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, ο «δείκτης τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη, υποχώρησε το Φλεβάρη 0,3%, έναντι ρυθμού υποχώρησης 0,6% το Γενάρη.

«Προστασία» πρώτης κατοικίας

Σε τελική φάση επεξεργασίας είναι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τς τράπεζες. Η παρεχόμενη «προστασία» αφορά σε λαϊκά νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής, και παρέχεται με εισοδηματικά κριτήρια. Τα νοικοκυριά αυτά θα καλούνται να καταβάλλουν το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ και 20% για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, ύψος μέχρι το οποίο ισχύει η παρεχόμενη προστασία.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται ήδη από τις τράπεζες, οπότε η σχετική νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί βασικά στην ένταση των εκβιασμών, ώστε λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να αναγκαστούν να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών.

Από το Κόμο... στο «Brussels Forum»

Λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας από το ίδρυμα «The European House: Ambrossetti» (γνωστό και ως «ευρωπαϊκή λέσχη Μπίλντεμπεργκ»), ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης θα συμμετάσχει ως ομιλητής και στο ετήσιο συνέδριο «Brussels Forum», που διοργανώνει μεταξύ 20 - 22 Μάρτη στις Βρυξέλλες το «Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ» (GMF)...

Και αν δε φτάνει το ίδιο το όνομα του διοργανωτή για να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται, μια ματιά στη λίστα των συμμετασχόντων στο «Brussels Forum» είναι αν μη τι άλλο διαφωτιστική: Στις εργασίες του θα μετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας, Ζ. Μπρεζίνσκι, ο γνωστός και μη εξαιρετέος μεγαλοεπενδυτής Τζ. Σόρος, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. βαν Ρομπέι, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Σ. Κάμπετερ κ.ά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ