ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Θαύμα»... η παγίωση και ενίσχυση της άθλιας κατάστασης και της εμπορευματοποίησης

Αίτημα για σύσταση μιας ακόμα Εξεταστικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά «για τα σκάνδαλα στην Υγεία»

«Θαύμα» η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός στην Υγεία και «ελπίδα» η υλοποίηση της πολιτικής που τον τσακίζει...

Eurokinissi

«Θαύμα» η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός στην Υγεία και «ελπίδα» η υλοποίηση της πολιτικής που τον τσακίζει...
Την κατάθεση πρότασης από την κυβερνητική πλειοψηφία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία» εξήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Αξιοποιώντας τα υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού κτλ., τα οποία έχουν τη ρίζα τους στην εμπορευματοποίηση και τους εντεινόμενους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς στην Υγεία, η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει με έναν σμπάρο... πολλά τρυγόνια: Να αποπροσανατολίσει από τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο και το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που ετοιμάζουν προς όφελος του κεφαλαίου. Να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, συσκοτίζοντας τη αντιλαϊκή στρατηγική τους ταύτιση. Να «ξεπλύνει» την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο ζήτημα της Υγείας, η οποία παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της διατηρεί και ενισχύει την εμπορευματοποίησή της, το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, το οποίο διαμορφώνει άθλιες και επικίνδυνες καταστάσεις για την Υγεία του λαού.

Απαντώντας στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ωρας του Πρωθυπουργού» σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, για την Υγεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εδώ όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως τα χρόνια των παχέων αγελάδων, αλλά δυστυχώς και τα χρόνια των μνημονίων - και αυτό είναι χειρότερο - κάποιοι με το ένα χέρι κόβανε συντάξεις και με το άλλο συνεχίζανε το πάρτι. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη (...) Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στο χώρο της Υγείας, με δημοσιεύματα, με εισαγγελικές παρεμβάσεις, με δικογραφίες, το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο. Και όπως είναι φυσικό, προκαλούν το κοινό αίσθημα ενός λαού που έχει σηκώσει στους ώμους του δυσανάλογο βάρος όλα αυτά τα χρόνια».

Πέρα από την εμφανή προσπάθειά του δηλαδή να κουκουλώσει το γεγονός ότι τα σκάνδαλα είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά καλεί το λαό να διαλέξει ποιος θα του κόβει... «τίμια» τις συντάξεις, ποιος θα του φορτώνει «δυσανάλογο βάρος» χωρίς να «κάνει πάρτι»...

«Εικονική πραγματικότητα» η επικίνδυνη κατάσταση στην Υγεία

Ο ίδιος επιχείρησε να πείσει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες ότι αυτά που τραβάνε όταν πάνε στα νοσοκομεία και τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα, με την κατάσταση που τους αναγκάζει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι λίγο πολύ... εικονική πραγματικότητα.

Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε για... «θαύματα» (!) που κατάφερε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι τώρα «καλύπτουμε χιλιάδες κενές θέσεις, αυξάνουμε τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, μειώνουμε τα χρέη τους, εξασφαλίζουμε φαρμακευτική επάρκεια, καλύπτουμε δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους, παίρνουμε ασθενοφόρα, πρωτοποριακά όργανα και τεχνολογικό εξοπλισμό για τα νοσοκομεία».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση παγιώνει και επεκτείνει την «ευέλικτη» εργασία και στον τομέα της Υγείας, διατηρεί το τεράστιο «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, μειώνει τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ, πήρε το μέτρο για τους ανασφάλιστους χωρίς να δώσει ούτε 1 ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό...

Είναι τέτοια η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες από την κυβερνητική πολιτική, που παρά τις αναφορές του περί «θαυμάτων», ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «δεν λέμε ότι είναι παράδεισος τα νοσοκομεία» και πως τέλος πάντων «υπάρχουν ακόμη» κάποια «προβλήματα στην Υγεία»...

Αναδεικνύοντας εξάλλου την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, εμφάνισε ως «επίτευγμα» και «τομή» στην πρωτοβάθμια περίθαλψη τη δημιουργία των Τομεακών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), ρύθμιση που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή και προβλέπει υποτυπώδεις μονάδες που θα λειτουργούν στο πλαίσιο των ΟΤΑ, με στοιχειώδη εξοπλισμό, με εργαζόμενους συμβασιούχους και κακοπληρωμένους, την ίδια ώρα που «βουλιάζουν» από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις οι υποβαθμισμένες μονάδες του ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Εξίσου ανησυχητικό ήταν ότι ο Αλ. Τσίπρας είπε για τις ΤΟΜΥ ότι «δεν είναι μια επιμέρους παρέμβαση, αλλά μια μεγάλη αλλαγή στο μοντέλο, μια αλλαγή του προτύπου του συστήματος Υγείας»...

Ελπίδα του λαού... τα «αντίμετρα» του κεφαλαίου!

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας όλων των αστικών επιτελείων να στρατεύσουν τους εργαζόμενους και το λαό πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός έφτασε να χαρακτηρίσει το κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης», τα «αντίμετρα» και το «παράλληλο πρόγραμμα», ως «ελπίδα» του λαού!

«Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να κάνουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα», ανέφερε, διαφημίζοντας τις ικανότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των συμφερόντων του κεφαλαίου, «Ο κόσμος, τα λαϊκά στρώματα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικά νοσοκομεία, μέρα με τη μέρα αυτό το αναγνωρίζει. Είναι η δική τους ελπίδα αυτό το παράλληλο πρόγραμμα»!

Ως τέτοιο «αντίμετρο» εμφάνισε την πιθανή εξασφάλιση μερικών «γευμάτων για τα παιδιά» στα σχολεία, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί μέτρα όπως η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, χτυπώντας ακόμα περισσότερο τα φτωχότερα εργατικά - λαϊκά στρώματα!

Παράλληλα, σχολιάζοντας προκλητικά «σιγά το πράγμα» ακόμα και για το ενδεχόμενο μιας κάποιας μείωσης του ΦΠΑ, επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει και να ενισχύσει τα αντιλαϊκά μέτρα που αποδίδουν μόνιμα και αυξημένα έσοδα στο αστικό κράτος, χτυπώντας το σύνολο των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, και να λανσάρει ως «ελπίδα» ορισμένα μέτρα διαχείρισης της πιο ακραίας φτώχειας...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το ρόλο του ως «λαγός» που διευκολύνει την κυβέρνηση στην προώθηση των μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ανέφερε στην κυβέρνηση «πληροφορίες» του ότι «οι θεσμοί δεν θα κάνουν πίσω στα Εργασιακά» και γι' αυτό θα πρέπει «να υποχωρήσει», ενώ έκανε λόγο για «αρρωστημένους συνδικαλιστές» που «μπαίνουν εμπόδιο στις επενδύσεις» και τις «ιδιωτικοποιήσεις».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Επιστολές... να 'χαμε να λέγαμε

Με μια επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, στην οποία επαναλαμβάνει τις θέσεις της για τα Εργασιακά, επιχειρεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις για τη στάση και το ρόλο της τόσο στη φάση που κυβέρνηση και κουαρτέτο προετοίμαζαν το νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, όσο και σήμερα που τα νέα αντεργατικά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών.

Κάνοντας λόγο γενικώς και αορίστως για «απαιτήσεις νέων απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στην εθνική εργατική νομοθεσία», στην επιστολή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ περισσεύουν οι διαπιστώσεις αλλά είναι εμφανής η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε οτιδήποτε θα μπορούσε να πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Απ' αυτήν την άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι στη θέση της για τον κατώτερο μισθό διατυπώνει μεν το αίτημα αυτός να καθορίζεται με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) σε διαπραγμάτευση με τις οργανώσεις των εργοδοτών, αλλά δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, δηλαδή εκεί που ήταν το 2012, όταν με τη γνωστή ΠΥΣ καταργήθηκε η τότε ΕΓΣΣΕ. Γι' αυτό, άλλωστε, τη Δευτέρα προσέρχεται σε συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις, όπου, με πρόσχημα τη διατήρηση του επιδόματος γάμου στη σημερινή ΕΓΣΣΕ, θα υπογράψει την ανανέωσή της, νομιμοποιώντας και με τη δική της υπογραφή και διαιωνίζοντας στο διηνεκές το αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ και των 511 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους, που επιβλήθηκε από το αστικό κράτος μονομερώς υπέρ του κεφαλαίου με την ΠΥΣ του 2012.

Αντίστοιχα, για τις ομαδικές απολύσεις, αντί για την απαγόρευσή τους, αυτό που ζητάει είναι «η ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), ως γνωμοδοτικού οργάνου σε σχέση με την απόφαση του εργοδότη για ομαδικές απολύσεις». Ο,τι δηλαδή συζητά με το κουαρτέτο και η κυβέρνηση. Μάλιστα, για το ίδιο θέμα η υποστήριξη της μη κατάργησης της διοικητικής έγκρισης γίνεται με επιχειρήματα του τύπου ότι στη χώρα μας «απουσιάζει το κοινωνικό σχέδιο προστασίας των απολυμένων». Δηλαδή, στην περίπτωση που υπάρχει ένα τέτοιο «κοινωνικό σχέδιο» («social plan» αποκαλείται στην ευρωενωσιακή ορολογία), η ΓΣΕΕ δεν έχει αντίρρηση να γίνονται σωρηδόν απολύσεις;

Οπως και όταν παρουσιάζει στους εργαζόμενους ως διέξοδο την αναζήτηση λύσεων «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους» και τις «κοινές δηλώσεις» με τους φορείς του κεφαλαίου, τις συναντήσεις με το ΔΝΤ και την Κρ. Λαγκάρντ κ.ο.κ., έτσι και τώρα, η επιστολή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ουσιαστικά σκοπό έχει να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους, να περιμένουν ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη διαπραγμάτευση, την ώρα που δεν πρέπει να χάνεται ούτε λεπτό για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αγωνιστικής απάντησης στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Κακόγουστα «θεάματα» από την κυβέρνηση, την ώρα που κόβει τον «άρτο» του λαού

Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Τοποθετούμενος στη Βουλή, σχετικά με τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού για την Υγεία και την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε:

«Θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω το τι προσέφερε σήμερα η κυβέρνηση στην "Ωρα του Πρωθυπουργού". Προσέφερε "θεάματα", και μάλιστα κακόγουστα, χωρίς όμως "άρτο". Πολύ δε περισσότερο που η ίδια η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το περαιτέρω κόψιμο του "άρτου" των λαϊκών οικογενειών.

Μια νέα Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνήσει τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Σκάνδαλα βεβαίως, όμως αυτά τα σκάνδαλα αποτελούν παιδί του συστήματος και βεβαίως οι ανταγωνισμοί - και αυτό αναδεικνύεται - ανάμεσα στις πολυεθνικές είναι και η αιτία που ξεκινούν αυτά τα σκάνδαλα. Μια διαπάλη και ανταγωνισμοί για το ποιος θα ενισχύσει τη θέση του και ποια πολυεθνική θα βγει έξω από το παιχνίδι.

Βεβαίως και υπήρχαν σκάνδαλα και σπατάλη στο χώρο της Υγείας, όμως, στο όνομα του να περιοριστεί αυτή η σπατάλη, οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, προώθησαν την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του χώρου της Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο φάρμακο, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, από το 2009 έως σήμερα, πλήρωσαν 57% λιγότερο και οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή πλήρωσαν 43% περισσότερο.

Θα πούμε "ναι" σ' αυτήν την Εξεταστική, χωρίς όμως να έχουμε αυταπάτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ