ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε πλήρη εξέλιξη το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία

Τηλεδιάσκεψη χτες του Ερντογάν με Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον

Από την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Copyright 2020 The Associated

Από την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες
Το παζάρι της αστικής τάξης της Τουρκίας με την ΕΕ με μοχλό το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό συνεχίστηκε χτες μέσω της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες των Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας, Α. Μέρκελ, Μπ. Τζόνσον και Ε. Μακρόν, αντίστοιχα, σε συνέχεια της επίσκεψης Ερντογάν στις Βρυξέλλες στις 9/3. Οπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, τέθηκαν στη συζήτηση οι εξελίξεις στη Συρία και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, όπως και η πανδημία του κορονοϊού. Μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη αναμενόταν και επικοινωνία του Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις εξελίξεις στη Συρία, στο φόντο του πρόσφατου τουρκο-ρωσικού συμβιβασμού για κοινές περιπολίες που συναντάει δυσκολίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι τέσσερις πλευρές «συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, για ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ».

Από τη συζήτηση, που κράτησε 75 λεπτά, δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του παζαριού, είτε για τις συνεχείς πιέσεις προς τα σύνορα με την Ελλάδα είτε για την «ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιντλίμπ», όπως βαφτίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο, η εισβολή και κατοχή του συριακού εδάφους από τον τουρκικό στρατό θεωρείται από τους ηγέτες της ΕΕ κάτι ...δεδομένο. Αλλωστε, η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο έδαφος της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, παραμένει στο τραπέζι, στο πλαίσιο των αμφισβητήσεων συνόρων από την τουρκική άρχουσα τάξη. Αυτά τα ζητήματα είχαν μπει στο τραπέζι και στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες, με τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να «δείχνουν κατανόηση» στις τουρκικές «ανησυχίες», δίνοντας κάλυψη στην επέμβαση στη Συρία και αέρα στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, προσκολλημένη στη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό, έβλεπε ως «θετικό αποτέλεσμα» από τις συναντήσεις αυτές την επανενεργοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ως διέξοδο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Εβρο, δηλαδή συνέχιση του εγκλωβισμού χιλιάδων ξεριζωμένων στη χώρα μας και μετατροπή των νησιών σε φυλακές της ΕΕ.

Στο υπουργείο Αμυνας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το υπουργείο Αμυνας επισκέφτηκε χτες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ενημερώθηκε για τα τρέχοντα ζητήματα από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, ενώ πραγματοποίησε και τηλεδιάσκεψη με το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Εβρου.

Απευθυνόμενη, προηγουμένως, στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, η Πρόεδρος σημείωσε πως «η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας. Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η υπεράσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας και των εθνικών μας συνόρων αποκτά και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι η χώρα «προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, με απόλυτο σεβασμό προς τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικής και ειρηνικής δύναμης που πιστεύει στη συνύπαρξη, στη συνεργασία και τη φιλία των λαών της περιοχής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δείξει αδυναμία μπροστά σε οποιαδήποτε επιθετικότητα και ενέργεια που στρέφεται εναντίον της».

Στηλίτευσε, δε, τη στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι εργαλειοποιεί «τον πόνο και τη δυστυχία απελπισμένων ανθρώπων με πρωτοφανή τρόπο, επιβουλεύεται τα σύνορά μας στον Εβρο».

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, αλλά και της στρατηγικής αξίας που κατέχει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας πολύ σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας».

Χαρακτήρισε το Μεταναστευτικό «βραδυφλεγή βόμβα για τις χώρες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, απειλώντας άμεσα τις εσωτερικές τους δομές και εγείροντας σημαντικά προβλήματα διαχείρισής του, ακόμη και στο επίπεδο της ΕΕ».

Ενώ για τη στάση της Τουρκίας σε αυτό αλλά και σε όλα τα ζητήματα των διμερών σχέσεων, τη χαρακτήρισε «διαχρονικά προβληματική», μιλώντας για «ωμό εκβιασμό κατά της Ελλάδας και κατ' επέκταση της ΕΕ», με τον οποίο «επιδιώκει αφενός να λάβει ανταλλάγματα και στήριξη από την Ευρώπη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία ή για τη δική της διαχείριση του Προσφυγικού στο εσωτερικό της και αφετέρου να πιέσει ακόμα περισσότερο μέχρι το σημείο της εσωτερικής αποσταθεροποίησης τη χώρα μας», κρύβοντας βέβαια ότι στα «πανιά» των διεκδικήσεών της πνέει ευρωατλαντικός «αέρας», όπως δείχνουν και τα χτεσινά παζάρια Μέρκελ - Μακρόν με Ερντογάν (βλέπε σχετικό θέμα).

Ενώ πρόσθεσε πως για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα «την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργού και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος», είπε σκιαγραφώντας την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ως εγγύηση τάχα για την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Συγχαρητήρια με «μηνύματα»

Συγχαρητήριες επιστολές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την ανάληψη των καθηκόντων της εστάλησαν από επικεφαλής μιας σειράς ιμπεριαλιστικών κέντρων, μαζί με τα απαραίτητα «μηνύματα».

Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, στο μήνυμά του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ καλύτερες. Εχω κάθε προσδοκία ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να γίνονται στενότερες ως προς κάθε πτυχή τους, από την εξαιρετική συνεργασία μας στην άμυνα, στην ασφάλεια και την Ενέργεια, μέχρι τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μας και τους δεσμούς μεταξύ των λαών μας». Προσθέτει ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «είναι σύμμαχοι που μοιράζονται κοινά συμφέροντα και στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμ. Μακρόν, επισημαίνει την «προθυμία» του να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021, και προσθέτει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά του γαλλικού λαού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της Ιστορίας του, βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό του ελληνικού λαού, τον οποίο θαυμάζει για την ανεκτίμητη προσφορά του στον πολιτισμό μας».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, τονίζει ότι Ελλάδα και Γερμανία «συνδέονται με μια μακρόχρονη φιλία, που στηρίζεται στο ισχυρό θεμέλιο των ευρωπαϊκών και διατλαντικών αξιών».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναφέρει: «Η Κίνα και η Ελλάδα είναι καλοί φίλοι. Οι φιλικές μας σχέσεις χαρακτηρίζονται από αλληλοβοήθεια, αμοιβαία επωφελή συνεργασία και ανταλλαγή διδαγμάτων μεταξύ των πολιτισμών των δύο χωρών».

Δημοσιεύματα για πτώση τουρκικού drone στον Εβρο

Τουρκικό drone έπεσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, χτες βράδυ στις Φέρρες Εβρου, από αυτά που οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει για εναέρια παρατήρηση στην περιοχή. Πηγές του υπουργείου Αμυνας διέψευδαν πάντως ότι καταρρίφθηκε, ενώ έως αργά χτες βράδυ δεν υπήρχε κάποια επίσημη ενημέρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ