ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ Η ΧΩΡΑ
«Χωρίς προηγούμενο» η επικίνδυνη εμπλοκή

Τους στόχους της αστικής τάξης να διεκδικήσει κομμάτι από τη μοιρασιά της «λείας», μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ρόλου της στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προβάλλει η κυβέρνηση, στον απόηχο των κατάπτυστων συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία, «γαρνιρισμένη» και με τους χρεοκοπημένους μύθους περί «διασφάλισης της ασφάλειας» από τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην «Καθημερινή», όπου τονίζει ότι η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία «αναβαθμίζει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε ένα νέο επίπεδο. Ενα επίπεδο στο οποίο δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο παρελθόν» και ότι «οι σχέσεις αυτές δεν έχουν απλώς διευρυνθεί. Εχουν βελτιωθεί κατά τρόπο εντυπωσιακό, χωρίς προηγούμενο, και έχουν πλέον αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα».

Υπερασπιζόμενος την επ' αόριστον νέα συμφωνία για τις βάσεις, επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ, τη στιγμή που έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ασία και αποχωρούν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, δεσμεύονται να σταθμεύουν και να αναπτύσσουν δυνάμεις τους στο ελληνικό έδαφος, για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία και πιθανότατα για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα», εντάσσοντάς τη δηλαδή στα συνολικότερα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την αναδιάταξη δυνάμεών τους για την αποτελεσματικότερη αντιπαράθεση με Κίνα - Ρωσία που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών.

Με φόντο τα σχέδια αυτά διπλά προκλητική ηχεί η προσπάθεια να παρουσιάσει ως «κατόρθωμα» το γεγονός ότι «άλλες ευρωπαϊκές αλλά και ασιατικές χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν προκειμένου να σταθμεύσουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός τους», όπως και ότι «η πενταετής αρχική διάρκεια (σ.σ. κατόπιν η συμφωνία ανανεώνεται επ' αόριστον) θα επιτρέψει τη δέσμευση των σχετικών κονδυλίων και την έγκρισή τους από το Κογκρέσο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στις επιλεγμένες τοποθεσίες, κάτι που βέβαια δεν επέτρεπε η ετήσια ανανέωση», κρύβοντας ότι τα κονδύλια αυτά πηγαίνουν για να μετατραπούν οι υποδομές σε πολεμικά ορμητήρια και στόχος των ανταγωνιστών τους.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι βάση στη Σκύρο «εισηγήθηκε αρχικά η αμερικανική πλευρά» και ακόμα και αν δεν προχώρησε αυτή η επιλογή τώρα, «η συμφωνία επιτρέπει την επιλογή και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον» καθώς η περιλάλητη επιστολή του Αμερικανού ομολόγου του «αναφέρεται ρητά στο ενδεχόμενο οι αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν ελληνικά νησιά, για εκπαίδευση ή επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό, είναι εξαιρετικά θετικό για τα εθνικά μας συμφέροντα ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη χώρα μας. Βλέπουν την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης μας αντιμετωπίζουν ως γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με την Ευρώπη», δίνοντας και τον ρόλο που διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και καταμερισμό, σε ανταγωνισμό και με την τουρκική αστική τάξη.

Εξ ου και ο Ν. Δένδιας έσπευσε να χαρακτηρίσει «ξεπερασμένη» την αντίληψη που απέδωσε σε «υπηρεσιακά στελέχη της "Administation" (...) η οποία έχει ως πρωταρχικό στόχο "να μην απωλεσθεί η Τουρκία" για τη Δύση», λέγοντας πως «αγοράζει μη ΝΑΤΟικά όπλα» κ.ο.κ. και πως «η σημερινή Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα που ήταν πριν από δυο δεκαετίες και ακόμα περισσότερο με τη χώρα που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952. Αυτό μένει να το αφομοιώσει η γραφειοκρατία στην Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ».

Επανέλαβε επίσης ότι στην επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ υπάρχει «αναφορά στην προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας» και ότι «η αμερικανική δέσμευση προς την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί βάσιμα ότι είναι ισχυρότερη της δέσμευσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ προς την Αυστραλία την ίδια εποχή».

Βέβαια, η πραγματικότητα λέει ότι οι «διακηρύξεις» και διαβεβαιώσεις των ιμπεριαλιστών, όπως και αυτές που συνόδευαν την προηγούμενη συμφωνία, το 2019, γίνονται την άλλη στιγμή «κουρελόχαρτο» και βέβαια παροτρύνσεις για «επώδυνες διευθετήσεις», στο πλαίσιο ακριβώς και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και διατήρησης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.

Αλλωστε και ο Δένδιας στη συνέντευξή του έστειλε ξανά μήνυμα ότι η κυβέρνηση «δεν επιθυμεί να περικυκλώσει ή να αποκλείσει την Τουρκία από περιφερειακά σχήματα συνεργασίας». «Εχουμε πει επανειλημμένως ότι εφόσον η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, σταματήσει να απειλεί με πόλεμο και να παραβιάζει βασικές διατάξεις του Χάρτη του OHE, τότε η συνεργασία μαζί της θα είναι ευπρόσδεκτη. Τόσο διμερώς όσο και σε περιφερειακό πλαίσιο», είπε.

Με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με επικεφαλής την πρόεδρο του ΔΣ της Ενωσης Ελενα Ριζεάκου. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα γενικότερα προβλήματα στον κλάδο των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα αυτό της ανεργίας.

Εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ τέθηκε ειδικά το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να προβλεφθεί σε όλους τους δήμους της χώρας, χωρίς πληθυσμιακούς περιορισμούς, θέση συμβούλου Ενημέρωσης, με επαγγελματία δημοσιογράφο από τις Ενώσεις Συντακτών της ΠΟΕΣΥ.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στο παραπάνω αίτημα. Επίσης αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως το άρθρο στον νόμο Λιβάνιου ή η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα, που με πρόσχημα την προστασία από «fake news» για την πανδημία ανοίγει ο δρόμος για να ενταθούν τα φαινόμενα λογοκρισίας στους δημοσιογράφους, ακόμα και με διώξεις.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Εκτός Συμφωνίας Γαλλίας - Ελλάδας οι ΑΟΖ»

Χρεοκοπούν ξανά τα ευρωατλαντικά παραμύθια

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στη Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, ξεκίνησαν να «ξηλώνονται» τα ευρωατλαντικά παραμύθια που συνοδεύουν και αυτή - όπως και την αντίστοιχη με τις ΗΠΑ - περί «εγγύησης» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και «θωράκισης από την τουρκική επιθετικότητα».

Συγκεκριμένα, ερωτώμενο σχετικά από το ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV, το γαλλικό υπουργείο Αμυνας σε γραπτή δήλωσή του διευκρινίζει πως το άρθρο 2 της Συμφωνίας περί της «αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής» δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ, σημειώνοντας, όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, πως αυτή αφορά την «περίπτωση επίθεσης κατά της επικράτειας Ελλάδας και Γαλλίας» και πως «η ΑΟΖ δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη».

Η σχετική αποκαλυπτική διευκρίνιση έρχεται μετά και την αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων τις προηγούμενες μέρες, κυρίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για το αν διασφαλίστηκαν τάχα ικανά «ανταλλάγματα» για τη μετατροπή της χώρας και σε γαλλική βάση και για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας στο Σαχέλ, στην οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Μια έτσι κι αλλιώς άθλια αντιπαράθεση, που έχει στόχο να «εμπεδώσει» στον λαό ότι μπορεί να περιμένει και θετικά από τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες.

Σήμερα η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Αργότερα το απόγευμα θα γίνει ξεχωριστή συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη.

Στην ατζέντα της θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη, ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη, η Συρία και ο Λίβανος. Αναμένεται δε να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις «κοινές τους αντιλήψεις» για τις εξελίξεις στην περιοχή και το «ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας και του περιβάλλοντος», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Παρουσία των τριών αναμένεται ακόμη να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων, ενώ στο περιθώριό της θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της Ενέργειας και της ναυτιλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ