ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΤΕ
Μαζική συμμετοχή στην απεργία

Με κεντρικό σύνθημα "όχι στο ξεπούλημα και τον εμπαιγμό, θέλουμε ΟΤΕ για το λαό" διαδήλωσαν χτες οι απεργοί στους δρόμους της Αθήνας

Μεγαλώνει η αντίσταση των εργαζομένων του ΟΤΕ στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και της εκποίησής του μέσω του Χρηματιστηρίου. Χτες με μαζική συμμετοχή στην πρώτη μέρα της τετραήμερης απεργίας, συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, οι απεργοί διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο περί μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης και ζήτησαν την απόσυρσή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 70%.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι με την παρουσία τους στις εισόδους εργασιακών χώρων όπως στο διοικητικό μέγαρο στο Μαρούσι, στο ΝΥΜΑ, στις σχολές του Οργανισμού και στα εργαστήρια στην Καλλιθέα, περιφρούρησαν το δικαίωμά τους στην απεργία.

Με το σύνθημα "Οχι στο ξεπούλημα και τον εμπαιγμό θέλουμε ΟΤΕ για τον λαό" ξεκίνησε από τα γραφεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ στη Σταδίου, η πορεία των απεργών και κατέληξε στη Βουλή. Εκεί αντιπροσωπεία των εργαζομένων μαζί με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και όλα τα κόμματα και τους επέδωσαν σχετικό ψήφισμα. Μόνο όμως από τον βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο πήραν τη διαβεβαίωση της αντίθεσης του Κόμματος στη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, που άλλωστε έμπρακτα εκφράστηκε και με την καταψήφιση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα που συμφώνησαν.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Παναγιώτης Τσουκαλάς γραμματέας της ΕΣΚ-ΟΤΕ αναφέρθηκε στην "ικανοποιητική συμμετοχή των εργαζομένων στην πρώτη μέρα της τετραήμερης πανελλαδικής απεργίας, η οποία είναι ένα ακόμη στοιχείο που φανερώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι βαθιά πεπεισμένοι πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, αλλά και των άλλων ΔΕΚΟ, αντιστρατεύεται τόσο τα συμφέροντα της Εθνικής Οικονομίας, όσο της ίδιας της επιχείρησης και των εργαζόμενων σ' αυτή. Παράλληλα οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να προβληματίζονται για τις μορφές πάλης που επέλεξε η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ και πιστεύουν ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην κινητοποίηση για την αποτροπή της μετοχοποίησης".

"Η ΕΣΚ-ΟΤΕ - πρόσθεσε ο Παναγιώτης Τσουκαλάς - χαιρετίζει τους συναδέλφους που πήραν μέρος στην απεργία και τους καλεί να δυναμώσουν τον αγώνα. Ταυτόχρονα τους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα και για την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών υπέρ των συνεπών ταξικών δυνάμεων ώστε ο αγώνας αυτός ν' αποκτήσει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά και ν' αντιστρατεύεται τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης που εντάσσονται στην εξυπηρέτηση των πολυεθνικών του κλάδου. Τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων δε+ σταματούν εδώ τόσο στον ΟΤΕ όσο και στις άλλες ΔΕΚΟ. Γι' αυτό ανάλογη πρέπει να είναι και η αντίδραση των εργαζομένων και η οργάνωση του αγώνα τους..." κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ-ΟΤΕ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ έγιναν αντικείμενο συζήτησης και στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Δημήτρης Ρέππας, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες των εργαζομένων υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αντιρρήσεις "επί ρυθμίσεων του νομοσχεδίου..." αποκρύπτοντας το γεγονός πως οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ουσία του νομοσχεδίου, που είναι η μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και γι' αυτό ζητάνε και την απόσυρσή του.

Σε μια ακόμα σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΘΟ με τη συμμετοχή του υπουργού Γ. Παπαντωνίου, του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Π. Λάμπρου και εκπροσώπων των αναδόχων τραπεζών, συζητήθηκε η διαδικασία της μετοχοποίησης και η τιμή διάθεσης της μετοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν απόψεις για τιμή από 3.700 δραχμές μέχρι 4.000 δραχμές. Δηλαδή αποτιμούν την αξία του ΟΤΕ από 1,5 - 1,7 δισ. δραχμές!


ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Διαφωνούν μόνο στην τιμή του ξεπουλήματος

Μόνο το ΚΚΕ ευθυγραμμίστηκε χτες στη Βουλή, κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μερική μετοχοποίηση του ΟΤΕ, με την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων για απόσυρση του νομοθετήματος. Τα άλλα κόμματα, συμφωνώντας με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, επικέντρωσαν τα "αντιπολιτευτικά" τους πυρά στην τιμή που θα πραγματοποιηθεί το ξεπούλημα του Οργανισμού. "Σήμερα εισηγείστε την πολιτική μας", είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Παναγιωτόπουλος,απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, τονίζοντας: "Δε διαφωνούμε με τη μετοχοποίηση. Για μας το κύριο θέμα, που θα καθορίσει τη στάση μας στο νομοσχέδιο, είναι η αποτίμηση της αξίας του ΟΤΕ". Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του εισηγητή της Πολιτικής Ανοιξης Κ. Χατζηδημητρίου.Ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ,αναπτύσσοντας τη θέση του κόμματός του, αφού υποστήριξε ότι με τους μετριότερους υπολογισμούς κατά την άποψή του ο ΟΤΕ αποτιμάται στα 1,7 τρισ., ζήτησε από την κυβέρνηση να καθορίσει την αρχική τιμή πώλησης της μετοχής του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο πριν την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η πρόταση του Μ. Εβερτ συνοδεύτηκε με την αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών Ε. Βενιζέλος,σε κατ' ιδία συζήτηση, είχε συμφωνήσει μαζί του σχετικά με την αξία του ΟΤΕ, αλλά οι τράπεζες πιέζουν την κυβέρνηση να κατεβάσει την τιμή. Τη συνομιλία Εβερτ - Βενιζέλου επιβεβαίωσε και ο παριστάμενος νυν υπουργός Μεταφορών Χ. Καστανίδης,οπότε ο Μ. Εβερτ πρόσθεσε ότι και ο ίδιος έχει δεχτεί πιέσεις από τράπεζες. "Αν οι τιμές ανέβουν σε ένα τρίμηνο κατά 30%, θα κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι έχασε αυτά τα χρήματα. Δε θα δεχτούμε αποτίμηση της αξίας του ΟΤΕ κάτω από 1,7 τρισεκατομμύρια δρχ.", κατέληξε ο Μ. Εβερτ.

Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την αξία του ΟΤΕ δεν απέχουν σημαντικά από του Μ. Εβερτ, προσθέτοντας ότι πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο είναι αδύνατον να προταθεί η τιμή της μετοχής. Καταλήγοντας είπε: "Ολοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι και αγαπημένοι σ' αυτή την υπόθεση. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο μέτοχος έχει συμφέρον να μειώσουν την τιμή".

Ο Γ. Κατσαρός

"Ο μόνος λόγος διαφωνίας της ΝΔ με το νομοσχέδιο είναι το τίμημα του ξεπουλήματος", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,προσθέτοντας: "Πέντε πάνω, πέντε κάτω θα τα βρείτε με την κυβέρνηση". Ακολούθως επισήμανε ότι "ο αγώνας δρόμου για τη μείωση της αξίας του ΟΤΕ αποσκοπεί στο τμηματικό ξεπούλημα του Οργανισμού για ένα κομμάτι ψωμί στις πολυεθνικές". Προηγουμένως ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού υπογράμμισε ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης συναινούν στο ξεπούλημα της περιουσίας του λαού, τόνισε ότι δε συναινούν οι εργαζόμενοι και αυτό το δείχνουν και με την απεργία τους. "Να τη χαίρεστε αυτή τη συναίνεση, όταν διαφωνούν οι εργαζόμενοι", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατσαρός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ