ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
Σελ. /28
Τι σημαίνουν;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε νομίζει η κυβέρνηση πως παρατράβηξε το παιγνίδι με τις περί «τρομοκρατίας» δημοσιεύσεις αγγλικών εφημερίδων; Είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, που η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου γράφει διάφορες σχετικές ...ειδήσεις, οι οποίες διαψεύδονται από την κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ. Η πρώτη ήταν, πριν μερικές μέρες, όταν έγραψαν για την ύπαρξη λίστας 20 υπόπτων, που ...αναμένουν τη σύλληψή τους. Η δεύτερη ήταν την περασμένη Κυριακή, όταν έγραψαν πως έχουν εντοπιστεί ύποπτοι, μέλη της «17 Ν», στη Θεσσαλονίκη.

Και, βέβαια, όπως σημειώσαμε, ήδη, όλα αυτά διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση, αλλά θέμα υπάρχει και, μάλιστα, σοβαρότατο. Και την πρώτη και τη δεύτερη φορά, η εφημερίδα «Τάιμς» επικαλείται ως πηγές της πληροφόρησής της αξιωματικούς της «Σκότλαντ Γιαρντ», που διεξάγουν τις έρευνες, μαζί με Ελληνες αξιωματικούς. Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διέψευσε τα αναγραφόμενα, αλλά πουθενά δεν είδαμε να γίνεται το ίδιο από τη «Σκότλαντ Γιαρντ» ή κάποιον Βρετανό αρμόδιο. Τι σημαίνει αυτό; Και τι κρύβει η εμμονή της εφημερίδας να αναγράφει ειδήσεις, των οποίων - όπως η ίδια ισχυρίζεται - πηγή είναι οι βρετανικές υπηρεσίες;

Δε νομίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί πως και κάποιες απαντήσεις χρωστούν και σε ορισμένα διαβήματα - τουλάχιστον - πρέπει να προχωρήσουν;

Αρνητική προοπτική

Η ημέρα της νέας συνόδου της Ομάδας των Οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου, τη φορά αυτή στην Ιαπωνία, πλησιάζει και σύμφωνα, με την κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», θα υπάρχει νέα παρέμβασή τους, σχετικά με το Κυπριακό. Εξέλιξη, η οποία καθόλου θετική δεν πρέπει να θεωρείται, για τους παρακάτω λόγους: Πρώτον, γιατί η προηγούμενη παρέμβαση των «Οκτώ» αποτέλεσε την πρώτη, σοβαρή υπονόμευση των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ άνοιξε το δρόμο και ενθάρρυνε τον Ντενκτάς, να καταθέσει στη Γενεύη τις απαράδεκτες θέσεις του, περί συνομοσπονδίας. Δεύτερον, γιατί η σύνοδος των «Οκτώ» πραγματοποιείται στις 23 Ιούλη, δηλαδή, μια μέρα πριν την επανάληψη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη. Ο καθένας καταλαβαίνει, ποια θα είναι η τύχη των συνομιλιών αυτών, όταν υπάρξει και, μάλιστα, την παραμονή, άλλη μια εξίσου αρνητική, αν όχι ακόμη χειρότερη, παρέμβαση των «ισχυρών του πλανήτη».

Αυτά, για όσους ελπίζουν ότι σε οποιεσδήποτε υπό αμερικανο-ΝΑΤΟική ηγεμονία συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Ανάμεσά τους και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, που έσπευσε να αποστείλει επιστολή στους «Οκτώ», ζητώντας τους, να παρέμβουν και να στηρίξουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ...

Απορίες

Μερικές απορίες μάς δημιούργησε η προχτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ. Και εξηγούμεθα: Αποφάσισαν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις ...22 Σεπτέμβρη, εάν οι τραπεζίτες και η κυβέρνηση προχωρήσουν στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και στην υλοποίηση σχετικών προτάσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τις τράπεζες να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Κι ας παραδεχτούμε - παρότι πολλές ενστάσεις μπορούν να διατυπωθούν - ότι καλώς υπήρξε αντίδραση στις τέτοιες προτάσεις. Για το σημερινό, όμως, απαράδεκτο καθεστώς εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες τι θα κάνουν; Δεν καταλαβαίνουν πως δε συμβιβάζεται να καταγγέλλουν δημόσια οι ίδιοι πως οι τραπεζίτες δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία, περί ωραρίου, που έχουν υπογράψει μαζί τους και, από την άλλη, να μην κάνουν απολύτως τίποτε γι' αυτό; Αραγε, δεν καταλαβαίνουν ότι η σημερινή κατάσταση - όπως και η συμφωνία, που υπέγραψαν με τους τραπεζίτες - ανοίγει το δρόμο για την ακόμη μεγαλύτερη «απελευθέρωση», μέχρι και την 24ωρη λειτουργία των τραπεζών;

Αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις στη Σεούλ

Associated Press

Με τοξικά χημικά μολύνθηκε ο ποταμός Χαν στη Νότια Κορέα. Δράστες, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που εδρεύουν στη χώρα. Το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για νέες αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις. Μια τέτοια μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Σεούλ, όπου πήραν μέρος χιλιάδες Νοτιοκορεάτες, φοιτητές και εργαζόμενοι, διαδηλώνοντας ενάντια στην παραμονή αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Νότια Κορέα και καταγγέλλοντας τη μόλυνση του περιβάλλοντος με τοξικά χημικά. Κι, ως συνήθως, βρήκαν απέναντί τους, τις δυνάμεις της ...τάξης.

Εικόνα πολύ συνηθισμένη και από την ελληνική πραγματικότητα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενωμένοι οι εργάτες μπορούν

Ηάλωση των εργασιακών δικαιωμάτων ήταν προδιαγεγραμμένη, από την κυβέρνηση, τους βιομήχανους, των εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλέμπορους, τη χρηματιστική ολιγαρχία του πλούτου.

Οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής καταδικάζουν την εργατική τάξη και την εκτελούν στη λαιμητόμο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, στην κόλαση της ακόμη πιο άγριας εκμετάλλευσης. Για να πλουτίζει ο παράδεισος του κεφαλαίου, από τα κέρδη που παράγει η απλήρωτη δουλιά «της Γης των κολασμένων». Μια άγρια επίθεση, στους άμεσους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου από τους ιδιοκτήτες του, στο μεταξύ τους ταξικό πόλεμο, που αυξάνει υπέρμετρα τις κοινωνικές ανισότητες.

Μα, ένα παμπάλαιο μυστικό της πολεμικής τέχνης λέει πως τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φροντίζει πάντα να το επιβεβαιώνει, κρατώντας ανοιχτή την κερκόπορτα, για να σιγουρευτεί η «άλωση» της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο. Διάλογο το ονομάζουν. Στην επίθεση της χρηματιστικής ολιγαρχίας από την πολιτική της ηγεσία, συνδικαλιστές ηγέτες της εργατικής τάξης την υποχρεώνουν να υποταχτεί αμαχητί, αντί να πολεμήσει, να αντισταθεί, να ματαιώσει το δρόμο που της καταστρέφει την ίδια τη ζωή.

Ετσι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») με τον υπουργό Εργασίας. Και μάλιστα, αυτή τη φορά, φάνηκε πως οι όποιοι ελιγμοί για να θολώσουν τα νερά, πέφτουν στο κενό, αφού, αντί να τεθούν μόνο οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, τέθηκε το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ως βάση έναρξης του «κοινωνικού διαλόγου», μετά τις 20 Αυγούστου.

Στον αντίποδα, ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα οργανώνει τις πρώτες αντιδράσεις. Και πρέπει να 'ναι μια πρώτη αποφασιστική απάντηση και έκφραση των διαθέσεων για ακόμη πιο οργανωμένη εργατική αντίσταση και πάλη ενάντια στη λαίλαπα. Η δραστήρια προσπάθεια των συσπειρωμένων συνδικάτων και συνδικαλιστών στο ΠΑΜΕ, κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων συνδικαλιστών, πραγματικών ηγετών της τάξης τους, δείχνει το δρόμο της ανάγκης και της οργής της εργατικής τάξης ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πολιτικούς τους εκφραστές, αλλά και ενάντια στους συνδικαλιστές ηγέτες, που ξέκοψαν από τα συμφέροντα της τάξης τους και συμμάχησαν μ' αυτά του κεφαλαίου. Αλλά χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της εργατικής τάξης στην οργάνωση πανεργατικού ενωτικού αγώνα, το «φρούριο δεν αντιστέκεται».

Τούτη την ώρα, μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους εργάτες, πρώτ' απ' όλα στους τόπους δουλιάς που πρέπει να γίνουν μετερίζια του αγώνα. Με πρωτοβουλίες από τα κάτω, όπου η ηγεσία των συνδικάτων και των σωματείων αδρανεί ή συνδιαλέγεται με εργοδότες και κυβέρνηση, να αναγκαστεί, από την ίδια την πίεση των εργατών, ή να οργανώσει την πάλη ή να ξεπεραστεί από την ίδια τη δράση της συντονισμένης προσπάθειας των εργατών. Και χρειάζεται, οι πρωτοπόροι σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε κλάδο, εργάτη τον εργάτη, εργάτρια την εργάτρια, σ' όλα τα τμήματα κάθε τόπου δουλιάς, σ' όλους τους κλάδους, να συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα στο δρόμο της αντίστασης και της ματαίωσης. Και όλοι αυτοί οι αγώνες να συνενώνουν σε ενιαία δράση ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, τους τόπους δουλιάς, τους κλάδους, τον ιδιωτικό με το δημόσιο τομέα, ώστε να δημιουργείται η ταξική ενότητα δράσης της εργατικής τάξης.

Τούτο το βήμα θα γίνεται άλμα στην προοπτική της ενίσχυσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, σημαντικός παράγοντας ώστε η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τ' άλλα λαϊκά στρώματα να δημιουργούν με τον αγώνα τους τις προϋποθέσεις για ένα πλατύ Λαϊκό Μέτωπο, που θα αποκρούσει την επίθεση, θα αντεπιτίθεται, θα βάζει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και, τελικά, θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, που θα επιβάλει τη φιλολαϊκή πολιτική.

Αίσχος!

Το μεροκάματο

μικρό

πέντε δραχμές

και κάτι

κι απ' το δικό μου

τον ιδρό

τ' αφεντικό

εισπράττει...

* * *

Με κλέβει χρόνια

ανοιχτά,

μα τούτο

δεν του φτάνει

κι άρχισε πλέον

να ζητά

και σκλάβο

να με κάνει.

* * *

Κι οι κυβερνήτες

οι αισχροί

νόμους σκαρώνουν

χλεύη,

τ' αφεντικό

για να μπορεί

σα ζώο

να με ζεύει

κι απ' τον ιδρό μου

πιο πολλά

ν' αρπάζει

και να κλέβει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ