ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τροχάδην σε διάλογο

Τα δύο πρώτα βήματα για τη βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία, που είχε περιγράψει η ελληνική κυβέρνηση, μετατρέπονται σε ένα και η διαδικασία επιταχύνεται

Η πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία, μετατρέπεται σε τροχάδην προς έναν διάλογο με διευρυμένη ατζέντα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από εταίρους και συμμάχους για μια συνολική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Τα δείγματα αναδίπλωσης της ελληνικής θέσης εμφανίστηκαν χτες στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα. Ο υπουργός όταν ρωτήθηκε "αν για το θέμα της Ιμιας και το θέμα της υφαλοκρηπίδας η Ελλάδα θα συμφωνήσει να πάνε πακέτο (στη Χάγη) ή θέλει να πάνε ξεχωριστά", απάντησε: "Αν διατυπωθεί τέτοια πρόταση - επειδή αυτά τα θέματα έχουν για μας εθνικό ενδιαφέρον και επιλέξαμε να αποτελούν τη λύδια λίθο για να κρίνουμε τη διάθεση της Τουρκίας - θα την αντιμετωπίσουμε αναλόγως".

Η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί όπως υποστηρίζουν πηγές τους υπουργείου Εξωτερικών, η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, με την αρωγή της αμερικανικής διπλωματίας, έχει επεξεργαστεί την ιδέα για την επιτάγχυνση των διαδικασιών προτείνοντας την ταυτόχρονη παραπομπή του θέματος της Ιμιας και του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως η ιρλανδική προεδρία στο κείμενο για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων που επεξεργάζεται, επιθυμεί να προωθήσει την ιδέα για μια συνολική παραπομπή των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Διεθνές Δικαστήριο, υιοθετώντας πλήρως τις τουρκικές αιτιάσεις για μια συνολική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η τοποθέτηση του υπουργού Τύπου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι γιατί από τον περασμένο Απρίλη που ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση πρόβαλε μια διαδικασία βήμα προς βήμα προσέγγισης, την οποία περιέγραφε ως εξής: Πρώτο βήμα, το ξεκαθάρισμα του θέματος της Ιμιας με προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη. Δεύτερο βήμα αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να είναι η παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης. Από εκεί και έπειτα, σύμφωνα με όσα μέχρι χτες υποστήριζε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί μια συζήτηση για μια ακόμη σειρά θεμάτων. Ομως, από χτες, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Τύπου, η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει την επιτάγχυνση της διαδικασίας την οποία επιθυμούν τόσο η ΕΕ όσο και η Ουάσιγκτον.

Εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό αναμένεται να προκύψουν στις 25 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα παρουσιαστεί το κείμενο της ιρλανδικής προεδρίας για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Οπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα εκτιμά πως η Αγκυρα θα τορπιλίσει την προσπάθεια για τη "σύντμηση" των δύο πρώτων βημάτων της προσέγγισης σε ένα, για τον απλούστατο λόγο: Πάγιος στόχος της Αγκυρας, όπως υπογραμμίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι η πρόκληση μιας συνολικής συζήτησης η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από τα θέματα της Ιμιας και της υφαλοκρηπίδας, το σύνολο των τουρκικών αμφισβητήσεων για το καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου, το τουρκικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, καθώς και το καθεστώς μέσα στο οποίο διανύει η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Οπως είναι φυσικό, μια τέτοια τοποθέτηση από την πλευρά της Τουρκίας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την όποια συμβιβαστική πρόταση διατυπώσει η προεδρία της ΕΕ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα με τη χτεσινή δήλωση του υπουργού Τύπου πραγματοποίησε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις της, το οποίο θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια από αυτούς που επιδιώκουν να αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, καθώς οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την προώθηση μιας συνολικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων θα κορυφωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Βαθιά ανησυχία για Αιγαίο και Κύπρο

Τη βαθεία τους ανησυχία για τις εξελίξεις στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου εκφράζουν με διακήρυξή τους 700 πνευματικοί άνθρωποι από Ελλάδα και Κύπρο. Οι ανησυχίες τους εστιάζονται στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η νέα δομή του ΝΑΤΟ.

"Εχει μπει, τονίζουν στη διακήρυξη, σε εφαρμογή η δημιουργία νέας δομής στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η οποία συνίσταται στη διαμόρφωση ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, δεν προσδιορίζει όρια επιχειρησιακής ευθύνης και εγκαθιστά Νατοϊκή επικυριαρχία στο Αρχιπέλαγος. Στο πλαίσιο της δομής αυτής η Ελλάδα δε θα έχει τη θαλάσσια και εναέρια επιχειρησιακή ευθύνη του Αιγαίου. Η ευθύνη αυτή αναλαμβάνεται από Νατοϊκή διοίκηση, η οποία δε θα εδρεύει σε ελληνικό έδαφος και δε θα διοικείται από Ελληνες αξιωματικούς". Η ρύθμιση αυτή, όπως τονίζεται, οδηγεί σε διχοτόμηση του Αιγαίου.

Την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Καθηγητών Πανεπιστημίου, που πριν ένα χρόνο ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών κάτω από το κείμενο της διακήρυξης, αποτελούν οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σ. Αντωνοπούλου, Σ. Σόρογκας και Π. Ανδριωτάκη και του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Φιλιππάκης, Α. Μαϊλης και Π. Κοντός.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν είναι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μ. Στασινόπουλος,οι Αρχιεπίσκοποι Ελλάδας και Κύπρου, σύσσωμες οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Κύπρου και εκατοντάδες καθηγητές ΑΕΙ, 18 μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, 20 απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί και δεκάδες άλλοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Δε συνταξιοδοτείται από δημόσιο φορέα η Δ. Λιάνη

Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση συνταξιοδότησης της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου από την εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Μαρία Ψαρουδάκη, που διενήργησε τη σχετική έρευνα. Κι αυτό γιατί δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι η χήρα του πρώην πρωθυπουργού έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και 12 χρόνια από την "Ολυμπιακή Αεροπορία" λόγω προβλημάτων ακοής, όπως διατεινόταν η εφημερίδα "Αυριανή" το περασμένο καλοκαίρι. Με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κλειδαράς, είχε διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη ή όχι η συνταξιοδότηση της κ. Λιάνη ως υπαλλήλου της ΟΑ. Ομως, η "Ολυμπιακή Αεροπορία", το επικουρικό ταμείο της εταιρίας και το ΙΚΑ ξεκαθάρισαν με έγγραφα που απέστειλαν στον εισαγγελέα ότι το όνομα της Δήμητρας Λιάνη δεν υπάρχει στις συνταξιοδοτικές καταστάσεις τους. Επίσης, η φημολογούμενη συνταξιοδότηση δεν αποδείχτηκε ότι παρέχεται από κανέναν άλλο δημόσιο φορέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ