ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2013
Σελ. /32
Περισσεύει το θράσος

Γρηγοριάδης Κώστας

Να της πει κι ευχαριστώ ο λαός, επειδή στηρίζει μια πολιτική που απέτρεψε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας, αλλά έχει ολοκληρωτικά χρεοκοπήσει τον ίδιο το λαό, αξιώνει η ΔΗΜΑΡ. Ο Φ. Κουβέλης, σε ομιλία του, χτες στα Γιάννενα επανέλαβε ότι «η χώρα μπορεί πάλι να ελπίζει, αφήνει πίσω της μετά από πολλές προσπάθειες και θυσίες τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και επιχειρεί την οικονομική σταθεροποίηση και την ανάκαμψη», εννοείται διεκδικώντας τα εύσημα για τη συμβολή του κόμματός του στο ...επίτευγμα!

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εργατικό - λαϊκό σπίτι που να μη βασανίζεται απ' τον εφιάλτη της ανεργίας, των χρεών, της φτώχειας, της αδυναμίας κάλυψης στοιχειωδών αναγκών, αφήνει παγερά αδιάφορη τη ΔΗΜΑΡ που κομπάζει κιόλας για τα έργα της αυτά. Και, επιπλέον, έχει το θράσος να κουνάει και το δάχτυλο σε οποιονδήποτε αντιδρά, αγωνίζεται, αντιπαλεύει αυτήν την κατάσταση ότι τάχα «επενδύει στην όξυνση της κοινωνικής κρίσης» και «δεν έχει υπεύθυνη στάση».

Υπεύθυνη στάση, βέβαια, δεν είναι το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Αυτή είναι στάση υποταγής που αποθρασύνει τους σφαγείς. Ο λαός μπορεί και πρέπει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του και να διεκδικήσει όσα δικαιούται να απολαύσει, όλα δηλαδή. Αλίμονο αν πιάσει τόπο, έστω και τον παραμικρό, στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις η κυρίαρχη προπαγάνδα ότι όπου να 'ναι βγαίνουμε απ' το τούνελ και έρχεται η ανάπτυξη. Αυτή κι αν έρθει θα τη δουν μόνο τα μονοπώλια και θα αποτυπωθεί μόνο στους δείκτες των κερδών τους. Ο λαός θα συνεχίσει να στενάζει για να ευημερούν οι εκμεταλλευτές του. 'Η όπως το έθεσε ο Φ. Κουβέλης: «Η χώρα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία»...

Αποπροσανατολισμός με το «εθνικό συμφέρον»...

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, εστιάζοντας στα ενεργειακά, όπου μεταξύ πολλών άλλων καταγράφει την αντίθεσή του για την πώληση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, επειδή «θα στερήσει από τον τόπο, έναν αποτελεσματικό μοχλό κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής διπλωματίας, και την προώθηση σχεδίων εθνικής σημασίας (...) το θέμα των αγωγών, όπως π.χ. του TAP που έχει κερδίσει πόντους μεταξύ των διαφόρων projects που έχουν παρουσιαστεί. Στο θέμα αυτό δεν μπορεί να είναι κάποιος αισιόδοξος, διότι τις επιλογές της χώρας μας δεν κρίνουν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά οι επιλογές τρίτων (π.χ. ΗΠΑ, ΕΕ) που χρόνια τώρα πιέζουν και δεν αφήνουν περιθώρια άσκησης ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής. Υπάρχει πλούσια εμπειρία από την άσκηση πιέσεων για απαλλαγή κάθε σχέσης με χώρες όπως Ιράν για πετρέλαιο και Ρωσίας στο φυσικό αέριο που εμποδίζουν να επιλέξουμε καθαρά και κυρίως με βάση το δικό μας εθνικό συμφέρον».

Η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί τον τομέα Ενέργειας ως μοχλό εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά την αξιοποιεί σύμφωνα με τις επιλογές τρίτων (π.χ. ΗΠΑ, ΕΕ), συγκαλύπτει ότι και η πολιτική της κυβέρνησης και η δική του στον τομέα της Ενέργειας είναι πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με την άποψη ότι ο τομέας Ενέργειας είναι ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής διπλωματίας, ενώ ταυτόχρονα μιλά για Ενέργεια από το Ιραν ή τη Ρωσία, θεωρεί ότι αυτός ο τομέας που βρίσκεται στο επίκεντρο των οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πρέπει να γίνει μοχλός αξιοποίησης των ανταγωνισμών προς το συμφέρον τάχα του λαού. Μόνο που ήδη η Ελλάδα είναι πεδίο τέτοιων ανταγωνισμών με κινδύνους για το λαό, αφού αυτοί οι ανταγωνισμοί, με επίκεντρο την Ενέργεια, διαπλέκονται με τους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, που ενέχουν κινδύνους ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή.

... για να περάσει το συμφέρον των μονοπωλίων

Απ' τους σχεδιασμούς που αφορούν στο ζήτημα αυτό ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν κερδισμένοι, μαζί με ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους άλλων κρατών. Ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει στον οξύτατο ανταγωνισμό που εκδηλώνεται για το ποιος θα βάλει στο χέρι πηγές ενέργειας, δρόμους μεταφοράς της, υποδομές κ.λπ., το βέβαιο είναι ότι χαμένος θα είναι ο λαός. Και θα παραμένει στη θέση αυτή όσο δε συνειδητοποιεί ότι το δικό του συμφέρον προϋποθέτει τη ρήξη και τη σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων, τις λυκοσυμμαχίες τους, τους πολιτικούς τους εκπροσώπους. Οσο δε βάζει πλώρη, δηλαδή, με τη συμμαχία και την πάλη του για μια εξουσία λαϊκή, όπου ο πλούτος που παράγει, μαζί και ο ενεργειακός που φιλοξενεί η χώρα του στα σπλάχνα της, δε θα αποτελεί αντικείμενο αγοραπωλησίας για την εκτόξευση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, αλλά θα διατίθεται για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας για τη ζωή χιλιάδων παιδιών

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στα κέντρα και τις δομές που ασχολούνται με την πρόληψη και την απεξάρτηση από τις εξαρτησιογόνες ουσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης είναι απλήρωτοι, η ίδια η ύπαρξη των Κέντρων είναι αμφίβολη για το επόμενο έτος, το θεσμικό καθεστώς της ύπαρξής τους παραμένει εδώ και χρόνια στον αέρα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες παιδιά τελειώνουν το σχολείο χωρίς να έχουν ακούσει, στα 12 χρόνια της σχολικής τους ζωής, ούτε μια κουβέντα για τα ναρκωτικά, την επικινδυνότητα και τα αποτελέσματά τους. Οι γονείς είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστοι απέναντι στο πρόβλημα, τη στιγμή που αυτό διογκώνεται και αγγίζει όλο και μικρότερες ηλικίες. Αντί, λοιπόν, για μια πολιτική που θα ενισχύει την πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, έχουμε συρρίκνωση και στραγγαλισμό των δομών που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα ίδια συμβαίνουν και στον τομέα της απεξάρτησης. Στο ΚΕΘΕΑ οι προσλήψεις έχουν παγώσει από το 2006, από τότε μέχρι τώρα δεκάδες εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει, αλλά τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης του Κέντρου έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε αυτό το διάστημα. Ομως, το ΚΕΘΕΑ με τους υπάρχοντες πόρους δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα. Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν οι πόρτες προς τη ζωή για πολλούς νέους ανθρώπους, ειδικά στην επαρχία, που θα μπορούσαν να έχουν την απαιτούμενη υποστήριξη. Αντίστοιχα, η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο η μισθοδοσία στον Οργανισμό είναι 17 εκατομμύρια ευρώ. Οι ελλείψεις στις μονάδες του Οργανισμού είναι τέτοιες που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες που είναι ενταγμένοι στα προγράμματά του (όταν, π.χ., δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις κ.τ.λ). Στην αβεβαιότητα είναι και το πρόγραμμα του «18 ΑΝΩ», που είναι ενταγμένο στις δομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσει, αλλά δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση τι θα γίνει με το πρόγραμμα απεξάρτησης.

Ολα αυτά δεν είναι καινούρια προβλήματα. Είναι γνωστά κι έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Η επίσημη κυβερνητική απάντηση για την πολιτική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ποια είναι; Ενα νομοσχέδιο πέρσι που πρότεινε τη νομιμοποίηση της χρήσης(!) κι όταν αυτό τελικά, κάτω από τη γενική κατακραυγή, αποσύρθηκε, ήρθε στη θέση του ένα νομοσχέδιο που έγινε και νόμος τελικά, που πριμοδοτεί ευρέως την υποκατάσταση, δηλαδή τη λογική να αποδεχτούμε το πρόβλημα και να μάθουμε να ζούμε με αυτό... και, επιπλέον, ανοίγει την πόρτα για να μπουν ιδιώτες και ΜΚΟ στον τόσο ευαίσθητο αυτό χώρο. Ε, αυτή η πολιτική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά εγκληματική.

Οι εργαζόμενοι στις δομές αντιμετώπισης των ναρκωτικών κάνουν προσπάθειες και βήματα για να συντονίσουν από κοινού τη δράση τους, να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα και να αντισταθούν, να βάλουν φραγμό στο στραγγαλισμό των δομών. Αυτό από μόνο του δε φτάνει. Πρέπει μαζί τους, παράλληλα, η διεκδίκηση ενός ενιαίου δικτύου πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαϊκού κινήματος. Είναι ένας αγώνας που αφορά στη ζωή και το μέλλον χιλιάδων παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ