ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΑΕΔ
Οδυνηρές περικοπές για την ενίσχυση των εργοδοτών

Ο «εξορθολογισμός» που σχεδιάζεται θα μεγαλώσει το μέρος της απλήρωτης εργατικής δύναμης από το οποίο πλουτίζει η πλουτοκρατία

Η ανεργία τσακίζει τους εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευή. Στη φτώχεια τους θα προστεθεί και η κατάργηση του εποχιακού επιδόματος
Η ανεργία τσακίζει τους εργάτες στη Ναυπηγοεπισκευή. Στη φτώχεια τους θα προστεθεί και η κατάργηση του εποχιακού επιδόματος
Στο στόχαστρο του κεφαλαίου, της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της τρόικας μπαίνουν τα πάσης φύσεως επιδόματα και παροχές του ΟΑΕΔ καθώς το σχέδιο για τον «εξορθολογισμό» τους (μέσα από δραστικές περικοπές ή ακόμα και κατάργηση αρκετών) θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση του στόχου για τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Δηλαδή, στην ελάφρυνση των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά 5 μονάδες -όπως έχει καθορίσει το 2ο μνημόνιο- μειώνοντας έτσι το συνολικό ποσοστό των εργοδοτικών εισφορών από το 28% στο 23%. Πρόκειται ουσιαστικά για μείωση 18% επί του συνόλου των εισφορών των εργοδοτών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι από αυτή την απαλλαγή θα «τσεπώνουν» 1,3 δισ. ευρώ ετησίως!

Πρέπει ωστόσο να είναι σαφές ότι και αυτές οι εισφορές προκύπτουν από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων τις οποίες παρακρατούν οι εργοδότες και τις αποδίδουν στη συνέχεια με τη μορφή της «εργοδοτικής» εισφοράς, από τις οποίες καταβάλλονται τα όποια επιδόματα και παροχές στην προκειμένη περίπτωση του ΟΑΕΔ. Η συζήτηση για «επανεξέταση» των παροχών έχει ένα και μόνο στόχο: να μειώσει και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης, προκειμένου να επισπευσθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος κυριολεκτικά της ζωής του εργαζόμενου και της οικογένειάς του.

«Δρεπάνι» σε επιδόματα και παροχές του ΟΑΕΔ

Η απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές τους, που έρχεται να προστεθεί σε πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, μπήκε σε εφαρμογή ήδη με την απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές τους προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (1,1%). Οι δυο Οργανισμοί έχουν καταργηθεί και οι αρμοδιότητές τους έχουν μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ. Οι όποιες παροχές των εργαζομένων συνεχιστούν -για παράδειγμα το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας- πέρα από το γεγονός ότι θα αφορά πολύ λιγότερους δικαιούχους σε σχέση με το παρελθόν, θα αποτελεί ένα κόστος που θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων που συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Από αυτή την απαλλαγή οι εργοδότες θα κερδίζουν ετησίως το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρώτο μαχαίρι δέχτηκε το επίδομα ανεργίας που έπεσε στο εξευτελιστικό ποσό των 360 ευρώ (από 460 ευρώ) το οποίο μάλιστα παίρνουν πολύ λίγοι άνεργοι (201.758 τον περασμένο Αύγουστο) όταν η ΕΛΣΤΑΤ καταγραφεί -τουλάχιστον επίσημα- 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ανέργους! Η επιλογή αυτή είχε επιβεβαιωθεί και από τον αρχικό προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ καθώς το κονδύλι για την ανεργία εμφανιζόταν μειωμένο κατά 107 εκατομμύρια ευρώ, από 2,119 δισ. ευρώ το 2011 στα 2,012 δισ. ευρώ το 2012 (μείωση 5%) τη στιγμή μάλιστα που οι άνεργοι διαρκώς αυξάνονται.

Προς κατάργηση οδεύει το εποχιακό επίδομα σε μια σειρά κλάδους που εκτός από την ίδια τη φύση του επαγγέλματος, το βάθεμα της κρίσης ήρθε να δώσει τη «χαριστική βολή» μετατρέποντας το μεροκάματο σε «είδος προς εξαφάνιση». Πρόκειται για το εποχιακό επίδομα που χορηγείται στους οικοδόμους ύψους 678,06 ευρώ (εφάπαξ μια φορά το χρόνο). Στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στους καπνεργάτες, στους δασεργάτες, στους ρητινοσυλλέκτες, ύψους 641,41 ευρώ. Στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, στους μουσικούς, στους τραγουδιστές και ηθοποιούς ύψους 458,15 ευρώ. Στους σμυριδεργάτες ύψους 916,30 ευρώ.

Ευθέως επίσης απειλούνται μια σειρά από επιδόματα που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, όπως το οικογενειακό επίδομα, που δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ το χρόνο για ένα παιδί. Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

Μια σειρά ειδικά βοηθήματα για ανέργους, όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας ύψους 187,20 ευρώ εφάπαξ μια φορά το χρόνο. Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων ύψους 216 ευρώ που δίνεται έως τρεις φορές το χρόνο. Το ειδικό βοήθημα - επίσχεσης που είναι επίσης 216 ευρώ και δίνεται μέχρι τρεις φορές το χρόνο. Το ειδικό επίδομα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας ύψους 216 ευρώ (έως τρεις φορές το χρόνο), το επίδομα στράτευσης, το επίδομα διαθεσιμότητας και πλήθος ακόμα επιδομάτων.

Βεβαίως, οι παροχές και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ ήταν και είναι ούτως ή άλλως πολύ πίσω από τις ανάγκες. Ομως, αντί να ενισχύονται και να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ανακούφισης των εργατικών λαϊκών οικογενειών, συρρικνώνονται. Συρρικνώνονται επειδή συγκυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία είναι αποφασισμένες να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ακόμα κι αν έτσι εγκαταλείπεται η εργατική οικογένεια εντελώς απροστάτευτη.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Στοχοποιούνται φτωχοί και ανάπηροι

Στις μυλόπετρες της «δημοσιονομικής προσαρμογής» κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα

Tο μαχαίρι των περικοπών θα πέσει αλύπητα στους πιο αδύνατους, τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα μπούνε στις μυλόπετρες της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η αιμορραγία των χιλιάδων δικαιούχων θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, βάζοντας σε σκληρή δοκιμασία αυτούς και τις οικογένειές τους. Δεκάδες επιδόματα σε ανάπηρους, φτωχούς και οικογένειες με ανάγκες θα περικοπούν, θα συγχωνευτούν, ενώ άλλα θα μειωθούν δραστικά, θέτοντας γι' αυτά πρόσθετα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η μεταφορά της αρμοδιότητας παροχής ορισμένων επιδομάτων από το υπουργείο Υγείας και τους ΟΤΑ προς τον ΟΓΑ, όπως ανακοίνωσε και την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης καθώς στην αρμοδιότητα του συγκεκριμένου υπουργείου πέρασε όλη η «κοινωνική» πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση στα επιδόματα σε μια σειρά πάσχοντες, που μέχρι τώρα αποδίδει το υπουργείο Υγείας, σε αρχικό στάδιο θα φτάσει στο 20%, ενώ η μείωση μελλοντικά ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και αυτό όταν από τους 500.000 βαριά ανάπηρους μόνο 180.000 λαμβάνουν κάποιο επίδομα. Ετσι το επίδομα τυφλότητας από 362 ευρώ σήμερα θα μειωθεί στα 287 ευρώ, το ίδιο και το επίδομα για τους κωφάλαλους, τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών. Στους πάσχοντες από βαριά νοητική στέρηση θα μειωθεί από τα 527 σήμερα στα 369 ευρώ, στους πάσχοντες από αιμορροφιλία - AIDS θα μειωθεί στα 569 ευρώ από 697 ευρώ σήμερα. Το επίδομα των πασχόντων από παραπληγία - τετραπληγία - ακρωτηριασμό για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους θα μειωθεί από τα 771 φέτος στα 629 ευρώ, ενώ και το επίδομα όσων συνταξιούχων αναπήρων το λαμβάνουν θα μειωθεί από τα 313 ευρώ στα 230 ευρώ.

Η ανάλγητη επίθεση της συγκυβέρνησης δε σταματά εδώ, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες ομάδες και κατηγορίες δικαιούχων, που αποδίδονται είτε από τον ΟΓΑ και άλλα Ταμεία είτε από τους δήμους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην κλίνη του Προκρούστη βρίσκονται τα βοηθήματα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης φτωχών, βοηθήματα σε παλιννοστούντες, σε ανάδοχες οικογένειες κλπ.

Η επίθεση αυτή ξετυλίγεται με πρόσχημα τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών προγραμμάτων και την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των φορέων που τα αποδίδουν. Στην πραγματικότητα υπηρετεί τη μείωση κατά 1,5% του ΑΕΠ της δαπάνης που γίνεται στον τομέα αυτό. Στόχος που τέθηκε και με το 2ο Μνημόνιο τον περασμένο Φλεβάρη. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιήθηκε και ο ΟΟΣΑ ο οποίος εκπόνησε σχετική μελέτη.

Η ίδια η μελέτη και η αξιολόγηση που έκανε για τα κοινωνικά προγράμματα δεν κρύβει ότι έγινε για «να υποστηρίξει συγκεκριμένες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα σημεία που μπορεί να γίνει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο δημοσιονομική εξοικονόμηση..!»

Στο πνεύμα αυτό η μελέτη του ΟΟΣΑ καταλήγει να προτείνει την κατάργηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων και στα χνάρια αυτά κινείται η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προτείνει την απόδοση ενός μόνο οικογενειακού επιδόματος που θα αποδίδεται από τον ΟΓΑ με βάση τον αριθμό των παιδιών, το οποίο θα αντικαταστήσει, χωρίς επιπλέον κόστος, τα επιδόματα για τις πολύτεκνες οικογένειες, το ανταποδοτικό οικογενειακό επίδομα που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, την οικονομική βοήθεια στις οικογένειες με χαμηλό επίδομα με ανήλικα παιδιά και το επίδομα τοκετού.

Ανάλογα προτείνεται και η κατάργηση των επιδομάτων αναπηρίας τα οποία και σε αυτή την περίπτωση θα αντικατασταθούν από ένα το οποίο θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Σκοπός, όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, πρέπει να είναι ο «περιορισμός της εισροής στο σύστημα της αναπηρίας». Η λογική αυτή οδηγεί στον εξοβελισμό χιλιάδων αναπήρων ακόμα και από το υπάρχον μίζερο και απάνθρωπο σύστημα κοινωνικής προστασίας, με ασύλληπτες συνέπειες γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ