Από αυτή τη σκοπιά ο κάθε εργάτης πρέπει να δει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα «προστασία» του πολίτη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αρμόδιος υπουργός επαναλαμβάνει διαρκώς τις λέξεις «ασφάλεια», «προστασία». Και συμπληρώνει τα παραπάνω λέγοντας: «Δεν υπάρχουν άβατα, δεν υπάρχουν άσυλα», «θέλουμε ευνομία παντού, η ανομία θα παταχθεί». Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα στο λαό ότι με αυτά τα μέτρα, με την αστυνόμευση σε κάθε δρόμο και σοκάκι θα είναι προστατευμένος, θα μπορεί να κυκλοφορεί άνετα, δε θα φοβάται. Θέλουν κοινωνική συνείδηση τέτοια που δε θα θεωρεί απλά κακό αλλά αναγκαίο το να υπάρχει ένταση της δράσης των μηχανισμών καταστολής. Που θα φτάνει στο σημείο να νιώθει στην πραγματικότητα ότι δεν μπορεί να ζήσει, να περπατήσει, να χαρεί, να δουλέψει, χωρίς να έχει δίπλα του τα όργανα καταστολής του αστικού κράτους, έτοιμα να επέμβουν.
Είναι αφόρητος ο θόρυβος και η ιδεολογική τρομοκρατία που επιχειρείται με όχημα την «υποβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον «διεθνή οίκο αξιολόγησης» Fitch. «Οι αγορές μας τιμωρούν», «θα πληρώσουμε ακριβά το δανεισμό», «να πάρουμε άμεσα μέτρα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους», κράζουν εν χορώ τα γνωστά παπαγαλάκια, που χρόνια τώρα έχουν μάθει να θεωρούν ως θέσφατο τις εκθέσεις των πάσης φύσεως οργάνων του παγκόσμιου καπιταλισμού και των θεματοφυλάκων του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Ομως, τα παπαγαλάκια δεν είναι μόνα τους. Πρώτη και καλύτερη η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, διά στόματος υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έσπευσε να δικαιώσει την απόφαση του οίκου Fitch, χαρακτηρίζοντας «αναπόφευκτη την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την αγορά» και επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία «αντί να διορθώνει τα προβλήματα, υποτιμούσε τη νοημοσύνη των αγορών»(!). Προφανώς η διαφορά της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις αγορές και τσακίζεται να προσαρμοστεί στα κελεύσματα και τις επιταγές τους. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα, που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι από αυτή την επίδειξη νομιμοφροσύνης της κυβέρνησης προς τις αγορές, είναι ότι θα πάρει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για να «επανακτήσει» την εμπιστοσύνη τους.
Την πρόταση για δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με επιτόκιο 1% (αυτό που ισχύει σήμερα για το δανεισμό των εμπορικών τραπεζών) επανέλαβε χτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από κάποιον διεθνή οίκο αξιολόγησης. Από αυτούς που παίζουν ενεργό ρόλο στο κερδοσκοπικό παιγνίδι των τραπεζών.
Κάπως τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το ρόλο που επιτελούν οι διάφοροι οργανισμοί στη σημερινή φάση ανάπτυξης του καπιταλισμού. Κατά πρώτο η ΕΚΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα για να παράσχει στήριξη και βοήθεια σε κάθε κατατρεγμένο. Είναι μηχανισμός κρατικομονοπωλιακής παρέμβασης, που επιδιώκει την επιτάχυνση της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης στο χώρο του πιστωτικού κεφαλαίου. Γι' αυτό την φτιάξανε και αυτό το ρόλο επιτελεί. Και αποτελεί μικροαστική φαντασιοπληξία να πιστεύει κανείς, ότι στα σημερινά πλαίσια μπορεί να... μεταρρυθμιστεί η ΕΚΤ και από μηχανισμό στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου, να μετατραπεί σε οργανισμό παροχής βοήθειας στα καπιταλιστικά κράτη που εμφανίζουν υψηλό χρέος.
Κατά δεύτερο το δημόσιο χρέος δεν είναι ουδέτερο στοιχείο. Απεικονίζει το βαθμό συμμετοχής του καπιταλιστικού κράτους, στη διαδικασία αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου. Πιο απλά το καπιταλιστικό κράτος δανείζεται για να προσφέρει οικονομική στήριξη στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, μόνο που την αποπληρωμή του δανεισμένου αυτού κεφαλαίου, τη μεταφέρουν στα λαϊκά στρώματα. Δεν αρκεί να λες ότι πρέπει να μειωθεί το δημόσιο χρέος με την ευγενική μάλιστα χορηγία της ΕΚΤ. Το εργατικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει, τα χρέη και τα ελλείμματα να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιουργούν. Δηλαδή οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και το καπιταλιστικό κράτος.