ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επικίνδυνος ο εφησυχασμός της κυβέρνησης περί «ήρεμων νερών»

Τουρκικά πολεμικά έξω από Κάσο και Κάρπαθο, σε περιοχή που η Αγκυρα εμφανίζει ως μέρος της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Τον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα περί «ήρεμων νερών» στα Ελληνοτουρκικά με βάση το παζάρι των αστικών τάξεων, τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη» και τα επιχειρηματικά σχέδια του κεφαλαίου που δρομολογούν «επώδυνες διευθετήσεις», επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις.

Ετσι μετά και τις πρόσφατες εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της κατοχής στην Κύπρο, και τα όσα ειπώθηκαν εκεί για την επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τα «τετελεσμένα» της κατοχής στο νησί, σειρά πήραν τα πολεμικά πλοία που έστειλε η Τουρκία λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανάμεσα στην Κάσο και την Κάρπαθο, σε περιοχή που η Αγκυρα ισχυρίζεται πως αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Τα πλοία - που σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ έφτασαν και τα πέντε - εμφανίστηκαν με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων, στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου. Την Τετάρτη 17 Ιούλη είχε εκδώσει σχετική NAVTEX ο σταθμός Ηρακλείου, για ερευνητικές εργασίες με σκοπό την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου στον βυθό της περιοχής.

Την επομένη, Πέμπτη 18 Ιούλη, εκδόθηκε τουρκική αντι-NAVTEX, από τον σταθμό της Αττάλειας, που εμφανίστηκε ως αρμόδια αρχή και ανέφερε ότι μέρος των ερευνών αυτών αφορά περιοχή «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Από τη μεριά της, η Ελλάδα έστειλε στην περιοχή δύο πολεμικά πλοία και ένα του Λιμενικού.

«Τα ίδια Παντελάκη μου» η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα του εφησυχασμού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη να σημειώνει σχετικά πως «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό», ενώ προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη νέα όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, πρόσθεσε ότι «διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια (...) στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα». Κι αυτό όταν είναι δεδομένο ότι όλα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι του ΝΑΤΟικής κοπής παζαριού. Παράλληλα, σε ερώτημα για επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβρη, είπε ότι «είναι στον προγραμματισμό μας».

Σε αντίστοιχο κλίμα, χτες, διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε ΜΜΕ περιορίζονταν να αναφέρουν ότι «ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων» και ότι «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».

«Αρωγοί» στην προσπάθεια να παρουσιάσουν τον «λύκο» ως τσοπάνη και τα άλλα αστικά κόμματα, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζο, να ζητάει από την κυβέρνηση ενέργειες για να κινητοποιήσει «τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δηλαδή εκείνους που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν υπογραμμίζουν τη «γεωπολιτική αξία» της Αγκυρας.

Στο μεταξύ, νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε και ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που μίλησε για «προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα νησιά που είναι υπό την κυριαρχία μας» και - με φόντο και τις δηλώσεις για τα 50χρονα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - απέδωσε στην Αθήνα «λογική εισβολέα και πρωτόγονη στάση», καλώντας «η διεθνής κοινότητα να θέσει αμέσως τέλος στην παράνομη απομόνωση στην οποία έχει καταδικαστεί ο τουρκοκυπριακός λαός».

Σταθερή η συζήτηση για τις σχέσεις Κύπρου - ΝΑΤΟ

Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ «ενθαρρύνουν τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», καθώς αυτό «ενισχύει το ΝΑΤΟ και βοηθά στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Κρεμλίνου», όπως διαμηνύουν σταθερά τα επιτελεία τους προς πάσα κατεύθυνση.

Κι ενώ καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η ΝΑΤΟική παρέμβαση κάθε άλλο παρά περιορίζει την τουρκική επιθετικότητα, εν αναμονή νέων γύρων συνομιλιών και για το Κυπριακό, φουντώνει η συζήτηση για την περαιτέρω αναβάθμιση και των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Κύπρο.

Παρεμβαίνοντας χτες στην τελετή έναρξης του συνεδρίου της AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association), ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εστίασε ξανά στα «συγκριτικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας» που μπορούν να αξιοποιηθούν για μια λύση του Κυπριακού, προτάσσοντας και ως στόχο το «να ταυτίσουμε τα συμφέροντά μας με τα συμφέροντα ισχυρών δρώντων του διεθνούς συστήματος αποδεικνύοντας στην πράξη τη σημασία, τον ρόλο, την προστιθέμενη αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μιλώντας δε στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Λευκωσία «έχει πρόθεση, έστω και για λόγους άσκησης πίεσης, να κάνει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει τουρκικό βέτο», ο Κύπριος ηγέτης ανέφερε ότι «το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έγινε κράτος - μέλος το 1960 οφείλεται σε μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων» και ότι «στην παρούσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική θέση της Τουρκίας που είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «η Κύπρος έχει σαφή δυτικό προσανατολισμό μετά την ένταξή της στην ΕΕ το 2004 και όλες οι ενέργειές μας κινούνται εντός του συγκεκριμένου πλαισίου (...) Εξ ου και οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, έναν διάλογο που η Ουάσιγκτον διατηρεί κατά κύριο λόγο με χώρες του ΝΑΤΟ», για να καταλήξει πως «όταν υπάρχουν τα δεδομένα για ένταξή μας, είναι κάτι που θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Θέλουμε οι ενέργειές μας να έχουν αποτέλεσμα και να μη γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαχρονικά αρωγός στην ανάδειξη του ζητήματος των αγνοουμένων της Κύπρου

Από συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων Κύπρου το 2017
Από συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων Κύπρου το 2017
Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο περίσσεψε η υποκρισία των αστικών πολιτικών δυνάμεων γύρω από το πολύ σοβαρό ζήτημα των αγνοουμένων, που οι οικογένειές τους συνεχίζουν να ανεβαίνουν «Γολγοθά» και να αγωνίζονται για να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι.

Δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατά καιρούς έχουν βάλει πλάτη σε διχοτομικές προτάσεις για τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, με εμβληματικό ορόσημο το «σχέδιο Ανάν» 20 χρόνια πριν, πρόσφεραν «συμπάθεια» σε συγγενείς αγνοουμένων, υπό το φως βεβαίως των προβολέων των ΜΜΕ που λόγω της μαύρης επετείου ήταν στραμμένοι στην Κύπρο, διαφημίζοντας την πρόθεσή τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος. Μάλιστα ο Στ. Κασσελάκης απευθύνθηκε στον Ν. Ανδρουλάκη με την προτροπή «θέσε το ζήτημα στους ευρωσοσιαλιστές, να πάρει θέση η Ευρώπη», σαν να πρόκειται για άγνωστο ζήτημα, 50 χρόνια μετά την εισβολή, και σαν να μην υφίστανται συγκεκριμένες ευθύνες στην ΕΕ, σε άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και διαχρονικά στις ελληνικές κυβερνήσεις για τον χειρισμό και αυτού του ζητήματος.

Σε αντίθεση με όλους αυτούς, το ΚΚΕ δεν περίμενε τη συμπλήρωση μισού αιώνα για να αναδείξει το θέμα. Αντίθετα, εδώ και δεκαετίες, με παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, συναντήσεις με την Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων Κύπρου, αλλά και αφιερώματα στον «Ριζοσπάστη», μεταφέρει την αγωνία και τη φωνή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2017 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων Κύπρου, την οποία αποτελούσαν η πρόεδρος Μαρία Καλμπουρτζή, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κόγιας και η γενική γραμματέας Χαρά Τοπαλίδη.

Η αντιπροσωπεία είχε ενημερώσει εκτενώς για το ιστορικό και την εξέλιξη του σοβαρού αυτού θέματος, τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει προς κάθε κατεύθυνση για την εξακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου και τη στήριξη των οικογενειών τους.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε εκφράσει τη συμπαράσταση και υποστήριξη του Κόμματος στην προσπάθεια της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό, ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα, και ότι το ελληνικό κράτος έχει ευθύνη να συνδράμει με κάθε απαραίτητη ενέργεια προς όλες τις κατευθύνσεις. Είχε δε επισημάνει τις σοβαρές ευθύνες και των ελληνικών κυβερνήσεων για την πορεία και τις καθυστερήσεις στις έρευνες, τονίζοντας πως δεν είναι αποδεκτό να απουσιάζουν ελληνικές πρωτοβουλίες και διαβήματα σε διακρατικό και διεθνές επίπεδο για τη διερεύνηση και διαλεύκανση της τύχης Ελλήνων πολιτών και στρατιωτών, παράλληλα με τη δουλειά που κάνουν η Διεθνής Επιτροπή Αγνοουμένων και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αρωγός στην ανάδειξη του θέματος των Ελλήνων αγνοουμένων της Κύπρου στάθηκε διαχρονικά και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Πιο πρόσφατα, τον Φλεβάρη του 2020, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του Κόμματος στην προσπάθεια και στους αγώνες που αναπτύσσει, καταδικάζοντας τη διαχρονική απουσία πρωτοβουλιών από πλευράς των ελληνικών κυβερνήσεων για τη διαλεύκανση της τύχης Ελλήνων πολιτών και στρατιωτών. Δεσμεύτηκε να συνδράμει πολύμορφα την Επιτροπή στην περαιτέρω ανάδειξη του θέματος των Ελλήνων αγνοουμένων της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Επιτροπής για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ