ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ολοκληρώθηκε άλλη μια αμερικανική απόβαση

Αλλη μια απόβαση αμερικανικών δυνάμεων ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και κατόπιν προώθησή τους στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού για περικύκλωση της Ρωσίας, βάζοντας την περιοχή στο στόχαστρο της Μόσχας, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας.

Συγκεκριμένα, το τμήμα του Αποσπάσματος Ανατολικής Μεσογείου του 839 Τάγματος Μεταφορών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα επέβλεψε το ξεφόρτωμα πολεμικού υλικού των Αμερικανών που έφτασαν στον ακριτικό λιμένα το Σάββατο με το θηριώδες φορτηγό πλοίο «Liberty Promise». Στη διεκπεραίωση πήραν φυσικά μέρος οι Αμερικανοί, που έτσι κι αλλιώς έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, στα στρατόπεδα Κανδηλάπτη (μια ανάσα από τον κόμβο της Εγνατίας - οι Αμερικανοί του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A»), και Γιαννούλη (του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex Β»), συνέπεια της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις. Πλάτη έβαλαν και οι τοπικές αρχές, η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, η 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, η Αστυνομία, το Λιμενικό κ.ά.

Σημειωτέον, η διεκπεραίωση αφορούσε στοιχεία της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των ΗΠΑ (1 AD CAB), που μπαίνει σε ό,τι οι ίδιοι Αμερικανοί ονομάζουν «Ευρωπαϊκό Θέατρο Επιχειρήσεων», στο πλαίσιο εναλλαγής δυνάμεών τους στην περιοχή, με «καπέλο» την επιχείρηση «Atlantic Resolve», που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία εισάγει «φρέσκες» αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο και τα όσα εκτυλίχθηκαν από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα, με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία. Σημειωτέον, επίσης, ότι στοιχεία της 1 AD CAB μπήκαν στην Ευρώπη και από το λιμάνι Esbjerg της Δανίας.

Συνολικά η CAB αναπτύσσει στην Ευρώπη 2.300 άτομα προσωπικό, 10 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 25 AH-64 Apache, 30 UH-60 Black Hawk και 15 HH-60 Black Hawk. Τμήμα της θα μετασταθμεύσει για χειμερινή εκπαίδευση και στο Στεφανοβίκειο (στρατόπεδο Περισσάκη), βάση της Αεροπορίας Στρατού, στην οποία οι Αμερικανοί σκοπεύουν να επεκτείνουν υποδομές και εγκαταστάσεις για χρήση των δυνάμεών τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη» στις 8 Σεπτέμβρη ετοιμάζουν (συγκεκριμένα το Σώμα Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ - U.S. Army Corps of Engineers, USACE) ένα «τουρ» σε ενδιαφερόμενους εργολάβους, καθώς θέλουν να δώσουν συμβόλαιο για τη μελέτη και κατασκευή ενός νέου δικτύου επικοινωνιών οπτικών ινών μεταξύ του κτιρίου της διοίκησης, του Υπόστεγου υπ' αριθμ. 1, του Υπόστεγου 2, της Ζώνης SSA (Supply Support Activity Lot - SSA) και μιας μελλοντικής Ζώνης Συντήρησης (Large Area Maintenance Shelter - LAMS).

Ερωτήματα για κινητικότητα με τα BMP-1

Οι υπηρεσίες, βέβαια, απλώνονται σε όλα τα πεδία και σε όλη τη χώρα, βαθαίνοντας την εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες άλλο ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF, τύπου RC-135W, και με κωδικό HOMER 11 σηκώθηκε από τη Σούδα και πέταξε μέχρι πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας εικόνα για τις κινήσεις των Ρώσων στην περιοχή.

Τέλος, ερωτήματα και ανησυχία προκαλούν πληροφορίες ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλη την απόσυρση από μονάδες στη Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, την αποστρατιωτικοποίηση των οποίων ζητά επιτακτικά η Αγκυρα), των σοβιετικού σχεδιασμού τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1. Θυμίζουμε, η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού έχει τάξει να τα στείλει στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Υποτίθεται ότι, όπως διέχεαν αρχές καλοκαιριού αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση θα απέσυρε και θα έστελνε στο Κίεβο καταρχάς 30 τέτοια οχήματα από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά - αναγνωρίζοντας και η ίδια ότι απομάκρυνσή τους από τις μονάδες αυτήν τη στιγμή θα έχει συνέπειες και στην άμυνά τους, ειδικά σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη, ενθαρρυμένη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, βάζει όλο και πιο προκλητικά τις απαιτήσεις της.

Επίσης, έλεγαν ότι τα BMP-1 δεν θα έφευγαν αν πρώτα δεν έφτανε εδώ αντίστοιχος αριθμός από οχήματα Marder 1A3, που υποτίθεται θα στείλει η γερμανική κυβέρνηση σε αντιστάθμιση του κενού στο ελληνικό οπλοστάσιο. Για την παράδοση των Marder, ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα.

Στο ίδιο πλαίσιο ερωτήματα προκαλούν πληροφορίες ότι προς «αντικατάσταση» των BMP-1 πήγαν στα νησιά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μ113Α1, τα οποία ωστόσο δεν είναι Μάχης αλλά Μεταφοράς Προσωπικού.

Ισχυρίζονται επίσης ότι τα Μ113Α1 προέρχονται από μονάδες της ενδοχώρας που χαρακτηρίζονται εφεδρείες και ότι θα επανέλθουν εκεί Μ113Α1, από αυτά που θα πλεονάζουν από τους Σχηματισμούς του Δ' Σώματος Στρατού, όταν και εάν αυτοί ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν τα Marder 1A3 από τους Γερμανούς. Τα οποία Marder, βέβαια, τον Ιούνη διέχεαν ότι θα τα πάνε στα νησιά, επιμένοντας ότι είναι καλύτερα από τα BMP1 και ότι έτσι θα αναβάθμιζαν την άμυνά τους έναντι της τουρκικής απειλής...

Στην πράξη, όμως, φαίνεται πως στον σχεδιασμό τους βγάζουν Οχήματα Μάχης από τα νησιά, όπου το αρματικό δυναμικό μεταπίπτει σε Μεταφοράς Προσωπικού, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στη θωράκισή τους, και με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη σε Ζελένσκι και ΝΑΤΟ

Μήνυμα στη Διαδικτυακή Σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τη Διεθνή Πλατφόρμα της Κριμαίας έστειλε ο Κυρ. Μητοστάκης, κατηγορώντας τη Ρωσία για παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου και της Σεβαστούπολης, όπως και για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Το απαραβίαστο των συνόρων αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η Ευρώπη μετά την Τελική Πράξη του Ελσίνκι», επέμεινε, αποσιωπώντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ πρωταγωνίστησαν σε σειρά τέτοιες περιπτώσεις, όπως και το γεγονός ότι «νίπτουν τα χείρας τους» μπροστά στην τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου.

Οπως και να 'χει, σε άλλη μια επίδειξη ΝΑΤΟφροσύνης ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η κυβέρνηση «στάθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή» και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», ενώ αναζητώντας μερίδιο από τις μπίζνες για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους προεξόφλησε ότι «η Ελλάδα θα είναι εκεί, όταν τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, για να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».


ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Δίκαιη κατανομή εσόδων» ζητά η Τουρκία

Νέα ώθηση στα παζάρια με την Τουρκία δίνουν οι ανακοινώσεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντόπισε η κοινοπραξία «Eni» - «Total» στην κυπριακή ΑΟΖ, σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τα σχέδια για «ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία» αλλά και τις σχετικές «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που δρομολογούνται με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ.

Την προθυμία της τουρκικής αστικής τάξης για κλιμάκωση των παζαριών εξέφρασε και ο ΥΠΕΞ της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ερωτηθείς για το νέο κοίτασμα στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασε ότι «η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος: Η δίκαιη κατανομή των εσόδων». Παράλληλα επανέφερε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη «μαύρη προπαγάνδα» της Ελλάδας, κάνοντας εκ νέου λόγο για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» οι οποίοι «καταδιώκονται και τα δικαιώματά τους παραβιάζονται», αλλά και ότι η Αθήνα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Κατέληξε δε ότι «όσο η Ελλάδα ασκεί αυτήν την πολιτική, δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε απέναντί τους (...) Δεν υπάρχει κανένα όφελος στον διάλογο όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια». Αναφερόμενος ειδικά στην περιοχή όπου «Eni» - «Total» λένε ότι εντόπισαν το νέο κοίτασμα (στο «6» της κυπριακής ΑΟΖ, του οποίου τμήματα διεκδικεί και η Τουρκία ως δικά της), ο Τσαβούσογλου προτίμησε να κρατήσει ήπιους τόνους και ανέφερε ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό όπου γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας».

Από την άλλη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έσπευσε να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι η συμβολή της στην ισχυροποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, αλλά η αναβάθμιση του τουρκικού κεφαλαίου.«Ουδείς κατακρίνει το γεγονός ότι υπάρχουν 10 - 15 αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας: «Αλλά όταν ακούγεται το παραμικρό, λένε ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα. Οχι! Οταν κάποιος μας κοιτάζει λοξά, συγγνώμη, κι εμείς δεν θα τον κοιτάμε ευθεία». Κατά τ' άλλα, προσπάθησε ξανά να εμφανίσει την κυβέρνησή του ως «υπέρμαχο των προσφύγων», μιλώντας για «εξαιρετικές προσπάθειες της ακτοφυλακής μας» που απέτρεψαν «θανάτους στο Αιγαίο» ενώ «η Ελλάδα τους άφησε να πεθάνουν».

Ακόμα, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των προσπαθειών για αναδιαπραγμάτευση συνεργασιών με δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «βάση του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού» στην οποία αυτές προχωρούν.

Προκρίνονται οι εξαγωγές

Μιλώντας σε ΜΜΕ για το νέο κοίτασμα αερίου που εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν μελέτες ώστε να αξιολογηθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης συνολικά των ποσοτήτων αερίου που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της χώρας.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υποβληθεί ένα πλάνο αξιοποίησης από την εταιρεία, το οποίο θα εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, και εκεί θα φανούν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «βάσει των ποσοτήτων που έχουν εξευρεθεί σήμερα, άποψή μου είναι ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο».

Χτεσινά κυπριακά δημοσιεύματα υπενθύμιζαν ότι η συνολική δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 11,7 - 14,7 tcf (4,2 από το κοίτασμα «Αφροδίτη», 5-8 από τον «Γλαύκο» και 2,5 από τον «Κρόνο»). Από αυτά - πρόσθεταν οι ίδιες πηγές - μόνο τα 4,2 tcf του «Αφροδίτη» είναι μερικώς επιβεβαιωμένα, ενώ εκκρεμεί η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Επιστήμονες υπολογίζουν ότι θεωρητικά η ποσότητα αερίου που εκτιμάται πως βρίσκεται στα βάθη του «Κρόνου» αρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου σε καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής για 60-70 χρόνια, ενώ για σχεδόν διπλάσια περίοδο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας το «Αφροδίτη». Ωστόσο, συνέχιζαν τα σχετικά δημοσιεύματα, εκτιμάται (από τις εταιρείες αλλά και τους ιθύνοντες) ότι «είναι οικονομικά ασύμφορη η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου αποκλειστικά στη στεριά για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην ίδια τη χώρα, χωρίς να προηγηθεί η άντληση αποθεμάτων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού εκμετάλλευσης, με πώληση των περισσότερων ποσοτήτων σε άλλους αγοραστές».

  • Στο μεταξύ σε 78 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, δυο εκ των οποίων υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, Διβούνια και Καμηλονήσι βορειοδυτικά της Κάσου, ενώ έγιναν και 8 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ