Eurokinissi |
Χαρακτηριστικά ήταν όσα ειπώθηκαν σε άλλη μια φιέστα που έστησε χθες το Μαξίμου, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μάη.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημερώθηκε για άλλο ένα «επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, απόκτηση πρόσθετου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και δράσεων πρόληψης που υλοποιούνται, με δεδομένες και τις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή», όπως διαχέουν. Σημειωτέον, τα ίδια έλεγαν και πέρυσι τέτοιον καιρό, και στον απολογισμό της αντιπυρικής του 2024 μετρήσαμε συνολικά περίπου 500.000 στρέμματα καμένες εκτάσεις, πυρκαγιά να ξεκινά από τον Βαρνάβα και να κατακαίει μέχρι και στον αστικό ιστό του Χαλανδρίου, 4 πυροσβέστες νεκρούς εν ώρα υπηρεσίας, 3 πολίτες νεκρούς σε Αττική και Κορινθία, λαϊκές περιουσίες κατεστραμμένες κ.λπ.
Και επειδή στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και των προτεραιοτήτων του ο κίνδυνος για μεγάλες καταστροφές είναι δεδομένος, διόλου τυχαία ο ίδιος ο Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του χθες πιπιλώντας την καραμέλα της κλιματικής κρίσης: «Τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια», είπε, ευχόμενος μάλιστα ...«καλή δύναμη στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, στους εθελοντές μας, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλους όσοι θα δώσουν και αυτό το καλοκαίρι αυτόν τον δύσκολο και μερικές φορές και άνισο αγώνα απέναντι στις πυρκαγιές».
Με θράσος ισχυρίστηκε δε ότι «έχουμε για το 2025 τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και ανδρών στο Πυροσβεστικό Σώμα» (από το υπουργείο δίνουν νούμερα για 18.000 μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες, 3.700 οχήματα και 20 μονάδες δασοκομάντος με 1.500 μέλη), ενώ ταυτόχρονα παρέπεμψε για λύσεις στους εθελοντές «που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές τους κοινωνίες, μέσα από εθελοντικές δράσεις». Ολα αυτά ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία υπολείπονται σε χιλιάδες οργανικές θέσεις και ειδικά το ΠΣ αφήνεται έρμαιο στις δυνητικές φυσικές καταστροφές, χωρίς ομογενοποίηση του προσωπικού και ενδυνάμωσή του, με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων.
Ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου συζήτησαν την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Αιγίς» και παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για την εκτενέστερη χρήση drones στην Αττική και σε ευάλωτες περιοχές ανά την επικράτεια, για τον άμεσο εντοπισμό και την ταχεία πρώτη προσβολή εστιών φωτιάς. Αποσιωπούν ότι το «Αιγίς» είναι προσανατολισμένο στην υλοποίηση της στρατηγικής της λεγόμενης Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τις Ενοπλες Δυνάμεις ως εργαλείο υλοποίησης της σύνδεσης με την Πολιτική Προστασία. Στοχεύει στην κοινή στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την περιλάλητη «ανθεκτικότητα», για να αντιμετωπίσουν «κοινές απειλές» από τον εντεινόμενο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, και όχι για να προστατεύονται η ζωή του λαού και οι κόποι του.
Από κοντά και η «ατομική ευθύνη», καθώς στη σύσκεψη και στην «επισκόπηση των πολύπλευρων προετοιμασιών που έχουν γίνει για την αποτροπή εκδήλωσης ή εξάπλωσης πυρκαγιών», όπως βαρύγδουπα λένε, συμπεριέλαβαν και τους καθαρισμούς οικοπέδων, του προγράμματος «AntiNero» (λόγω των βροχοπτώσεων παρατάθηκε η προθεσμία για τη δήλωση του καθαρισμού έως τις 15 Ιούνη). Ουσιαστικά πρόκειται για άλλο ένα χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στον λαό, την ώρα που ακριβώς στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ΑntiΝero» δαπανά χρήματα με το σταγονόμετρο για καθαρισμούς, αποψιλώσεις, δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες κ.λπ., κι αυτά αποσπασματικά, χωρίς να εντάσσονται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι όποιος δεν μπορέσει για τους όποιους λόγους να κάνει την αγγαρεία, θα αντιμετωπίσει «ζήτημα επιβολής προστίμων ή κατασταλτικών μέτρων». Κάτι με το οποίο απείλησε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γ. Κεφαλογιάννης, λέγοντας ότι «όπου χρειαστεί θα επιβληθούν και τα κατάλληλα πρόστιμα». Δεν περνά απαρατήρητο ότι και ο Κεφαλογιάννης τόνισε πως «τα κακά σενάρια είναι μπροστά μας», ακόμα κι αν «οι κλιματολογικές συνθήκες φέτος φαίνονται λίγο πιο ήπιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», όπως παρατήρησε, σε άλλη μια απόδειξη ότι είναι η πολιτική τους εμπρηστική και δασοκτόνα, εφόσον στην λογική του «κόστους - οφέλους» αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα.
Την ίδια ώρα ετοιμάζουν φαγοπότι πάνω στην «πίτα» των εξοπλισμών για τις ανάγκες των ΝΑΤΟ και ΕΕ, στις κόντρες τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικων πηγών και διαύλων. Κόντρες στις οποίες μπλέκεται μέχρι τα μπούνια η ντόπια αστική τάξη, διεκδικώντας κάποιο κομμάτι από την καπιταλιστική «λεία» της ευρύτερης περιοχής.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της στροφής της ΕΕ στην πολεμική οικονομία, με 800 δισ. στις πολεμικές βιομηχανίες μέσω του προγράμματος «ReArm Europe» και δαπάνες ύψους 25-28 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό σε βάθος 20ετίας (12+8 χρόνων όπως λέει η κυβέρνηση), ο Μητσοτάκης είχε χθες, αμέσως μετά, συνάντηση στο Μαξίμου με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής «αμυντικής» βιομηχανίας και τεχνολογίας. Συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης, οι συναρμόδιοι υπουργοί Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θ. Ντόκος.
Συζητήθηκαν «οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα», με ζητούμενα όπως η συμμετοχή στις συμπαραγωγές νέων πλοίων και στις αναβαθμίσεις υπαρχόντων, η ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και λογισμικών, συντηρήσεις, η ανάπτυξη συστημάτων «διττής χρήσης» (όπως είναι άλλωστε και η κεντρική κατεύθυνση από ΕΕ και ΝΑΤΟ) κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ερώτησή του το ΚΚΕ ρωτά την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για:
- Να γίνει ριζική αλλαγή του αντιπυρικού σχεδιασμού.
- Την έγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, της διαχείρισης και προστασίας των δασών και όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας αντιπυρικής περιόδου.
- Την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό.
- Να αποσύρει τον νόμο 5106/2024, με τον οποίο εκχωρεί τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, οδηγώντας σε υποβάθμιση και καταστροφή τους.
- Τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών. Να καταργήσει η κυβέρνηση με νόμο την εποχικότητα, ώστε από εδώ και πέρα να γίνονται προσλήψεις μόνο σε μόνιμες θέσεις με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
- Την κατάργηση της αδιανόητης υπερεργασίας των πυροσβεστών με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών» και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους.
- Ενα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Επίσης, για πενθήμερη εβδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
- Τη χορήγηση όλων των συσσωρευμένων οφειλόμενων ρεπό στους πυροσβέστες, με τη δυνατότητα εφάπαξ αποζημίωσης για όσους το επιθυμούν.
- Την ενίσχυση από την κυβέρνηση των επίγειων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και την εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης του ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής και ενιαίας διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών.
Γενικότερα τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να σταματήσουν να διώκονται οι πυροσβέστες που καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για προβλήματα και ελλείψεις στην υπηρεσία τους.
- Για να γίνει πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, αποχαρακτηρισμός του από Σώμα Ασφάλειας και για τη μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής του, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων και την πρόληψη και πυροπροστασία.