ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
"Απίθανες" επιδόσεις από τους υποτελείς της "νέας τάξης"

Ο Μάικο άλλαξε τα σύνορα (!), ο Σημίτης αυτοαναγορευόταν σε "επιστάτη" (!) του βαλκανικού ευρωατλαντισμού και οι δύο μαζί έκαναν... χιούμορ

ΤΙΡΑΝΑ (του απεσταλμένου μας Νίκου ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ).-

Τα όσα συνέβησαν χτες στην Αλβανία, αν δεν αποτελούσαν και κατά συνέπεια δεν εξηγούνταν από το γεγονός ότι συνιστούν πιστή ακτινογραφία της "νέας τάξης", μόνο ως... απίθανα (!) θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν:

Ο ένας, ο Ελληνας πρωθυπουργός - ο Κ. Σημίτης - να συμπεριφέρεται και να ομιλεί δημοσίως ως κατ' εξοχήν μικροϊμπεριαλιστής - πλασιέ του ευρωατλαντισμού και του "Συμφώνου Σταθερότητας" στα Βαλκάνια!

Ο άλλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός - ο Π. Μάικο - να ισχυρίζεται με στόμφο ότι επειδή ακριβώς υπάρχει το "Σύμφωνο Σταθερότητας", το θέμα της διατήρησης των υφιστάμενων συνόρων στην περιοχή δεν έχει καμιά σημασία!

Και οι δύο πρωθυπουργοί να παραθέτουν συνέντευξη Τύπου και να επιδίδονται σε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά τρίτου κράτους - της Γιουγκοσλαβίας - ασκώντας κριτική όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση αυτού του τρίτου κράτους!

Πρόκειται για περίγραμμα και μόνο των όσων διαμείφθησαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Κ. Σημίτης στα Τίρανα, η οποία επιβεβαίωσε ότι η "νέα τάξη" της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια βρίσκεται απλώς στην αρχή.

Ζήτω ο ευρωατλαντισμός!

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αλβανίας, ο κ. Σημίτης ξεκίνησε με τις σχέσεις μεταξύ των κρατών της περιοχής που δεν είναι παρά το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Δίνοντας δε το στίγμα του "Συμφώνου", αλλά και ερμηνεύοντας τις προθέσεις της ελληνικής πλουτοκρατίας να χριστεί "χωροφύλακας" στην περιοχή, δήλωσε: "Η διαδικασία ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές θα στερεώσει τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών κρατών και θα στερεώσει τη σύνδεσή τους με την ΕΕ".Αυτό πρέπει να είναι ο "κοινός μας στόχος" συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι βαλκανικές χώρες πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης... πρέπει να υπάρχει συνολική ευρωατλαντική γραμμή για τα Βαλκάνια, υπάρχει μια βάση, είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπάρχει και μια κατεύθυνση, είναι η ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές!".

"Νέα πραγματικότητα", όπως λένε "νέα σύνορα"

Το τι εννοούν με το "Σύμφωνο" τόσο οι μαριονέτες των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, όσο και τα αφεντικά τους, φάνηκε αμέσως μετά, όταν ο Αλβανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την αρχή της διατήρησης των συνόρων στην περιοχή.

Ο ευρισκόμενος σε κατάσταση... κεκτημένης υποτέλειας, Π. Μάικο, απάντησε: "Ασφαλώς ο κάθε πρωθυπουργός του κόσμου θα σας έλεγε ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά ο κάθε πρωθυπουργός θα σας έλεγε επίσης ότι σέβεται τις νέες πραγματικότητες (!). Το "Σύμφωνο Σταθερότητας" συνέχισε, περιγράφει αυτές τις νέες πραγματικότητες... το σύμφωνο σταθερότητας οδηγεί στην Ενωμένη Ευρώπη. Αλλά στην Ενωμένη Ευρώπη - κατέληξε - στα ερωτήματα περί των συνόρων θα απαντάμε σηκώνοντας απλώς τις πλάτες!!!".

Ας σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων της ευθείας αμφισβήτησης του "στάτους κβο" των Βαλκανίων, περιορίστηκε να σχολιάσει ότι κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των συνόρων θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών...

Αμέσως όμως μετά, ο Κ. Σημίτης έδωσε τη δική του ερμηνεία για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Ευθεία παρέμβαση στη Γιουγκοσλαβία

Οπως είπε, αυτή θα εξασφαλιστεί μέσω της ένταξης όλων των Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ είχε... τη μεγαλοθυμία να δηλώσει πως θεωρεί εντάξιμη σε αυτές τις δομές και τη Σερβία. Σε αυτή την εκτίμηση αντέδρασε ο Π. Μάικο, ο οποίος έσπευσε να εκφωνήσει ένα κατηγορητήριο όχι μόνο εναντίον του Μιλόσεβιτς, αλλά και κατά της σερβικής αντιπολίτευσης... "Το πρόβλημα στη Σερβία είναι η αντιπολίτευση", είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, προφανώς δυσαρεστημένος επειδή δεν έχει "ρίξει" την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας.

Φυσικά, τις στιγμές αυτές της απροκάλυπτης επέμβασης στα εσωτερικά ενός ξένου κράτους, ο Κ. Σημίτης, όταν δε συνηγορούσε, απλώς σιωπούσε... Προφανώς, στο πλαίσιο της αποδοχής της "νέας τάξης", δε θα είχε αντίρρηση σε κάποια κοινή συνέντευξη Τύπου άλλων πρωθυπουργών, π. χ. της Τουρκίας και της Ιταλίας, να ακούγονταν δημόσιες επικρίσεις κατά της εσωτερικής πολιτικής ζωής της Ελλάδας!

Ας σημειωθεί ότι ο Κ. Σημίτης έμεινε εξίσου σιωπηλός όταν ο Μάικο είπε πως και οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου, εκτός από τους Κοσσοβάρους, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο την ανατροπή της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Μικροϊμπεριαλιστική ελληνική διείσδυση

Σε ό,τι αφορά στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, η κυβερνητική αποστολή έδειχνε μετά τις χτεσινές συναντήσεις να αισθάνεται ότι έχει κερδίσει "πόντους" στη διαμάχη της με την Ιταλία για το ποιος θα χριστεί "πρώτος τη τάξει" επικυρίαρχος - ιμπεριαλιστής στην Αλβανία, η ελληνική ή η ιταλική ολιγαρχία. Ετσι ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι "θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τώρα" τα ποσά της ελληνικής "βοήθειας" ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και 500.000 δολαρίων, καθώς και ότι "άρχισε η εκταμίευση" του δανείου των 20 δισ. δραχμών προς την Αλβανία.

Για το θέμα των οικονομικών μεταναστών, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι η παραμονή τους στην Ελλάδα θα "ανταποκρίνεται στις νόμιμες προϋποθέσεις" και πως "θα νομιμοποιηθούν όσοι έχουν δουλιά ή είναι σε διαδικασία ανεύρεσης δουλιάς". "Μελλοντικά, συνέχισε, θα έρχονται μόνο όσοι έχουν δουλιά".

Για την ελληνική μειονότητα είπαν ότι μέρος των ελληνικών δανείων θα δαπανηθεί για την ενίσχυση της ελληνικής μειονότητας και τόνισαν ότι το θέμα υπήρξε αντικείμενο των συνομιλιών τους.

Είχαν και... "χιούμορ"

Από τη συνέντευξη των δύο πρωθυπουργών δεν έλειψαν και οι στιγμές επίδειξης... "χιούμορ". Ως τέτοιο εκλήφθηκε η αποστροφή του Μάικο όταν - αφού ρωτήθηκε για παλαιότερες δηλώσεις που του αποδόθηκαν ότι δε θα έστελνε τη γυναίκα και το παιδί του στην Ελλάδα επειδή είναι επικίνδυνα - εκείνος απάντησε πως απέναντι σε μερικούς ειρωνικούς Ελληνες είναι πράγματι "επικίνδυνος" και ως απόδειξη, μέχρι να εκταμιευτεί το ελληνικό δάνειο, θα κρατούσε τον Σημίτη όμηρο στα Τίρανα... Αλλο δείγμα αυτού του "χιούμορ" ήταν αναφορές του Κ. Σημίτη στο νεαρό της ηλικίας του ομολόγου του.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, εκτός του Μάικο, είχε συναντήσεις με τον Αλβανό Πρόεδρο Ρ. Μεϊντάνι, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (σ. σ. ο Μπερίσα έθεσε θέμα "περιουσίας των Τσάμηδων" στην Ελλάδα), με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ενώ, επίσης, επισκέφθηκε την ΕΛΔΑΛ.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δήλωνε "ικανοποίηση" για τις συναντήσεις, αφού "παρά τις απόψεις των Αλβανών για τα σύνορα" (!) όπως έλεγαν, ο Π. Μάικο ήταν στις κατ' ιδία συζητήσεις "διαλλακτικός" σε όλα τα θέματα και "κυρίως των μεταναστών". Ηταν τέτοια η χαρά της ελληνικής αποστολής που μέλη της δεν απέκλειαν την επιχορήγηση ελληνικών μουσικών συγκροτημάτων για να δώσουν συναυλία στα Τίρανα... παράλληλα με τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του εθνικού θεάτρου της πόλης.

Αρση του "βέτο" για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις

Η κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή της στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 4 Σεπτέμβρη

To ενδεχόμενο άρσης, εκ μέρους της κυβέρνησης, του "βέτο" για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας πυροδότησε χτες τη συζήτηση στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση "θα πρωτοστατήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας", εξαιτίας των καταστροφών που υπέστη από το σεισμό. Ενώ όμως, όπως τόνισε, η κυβέρνηση δε συσχετίζει το θέμα με το "βέτο" για τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, άφησε ανοιχτό το θέμα της άρσης του "βέτο", αν το θέμα τεθεί από άλλα κράτη.

Η χτεσινή τοποθέτηση του εκτελούντος χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, που συνιστά επανάληψη των προχτεσινών δηλώσεων του υπουργού Τύπου Δημ. Ρέππα, επιβεβαιώνει ουσιαστικά την απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τις περιστάσεις και το κλίμα, που έχει δημιουργηθεί μετά το σεισμό, για να προχωρήσει το ταχύτερο στην άρση του "βέτο". Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειώσουμε ότι η κυβερνητική απόφαση, η οποία επιχειρείται να παρουσιαστεί σαν "επιθετική πρωτοβουλία", είναι απόρροια των πιέσεων που ασκήθηκαν τους τελευταίους μήνες (και πάντως πολύ πριν το σεισμό) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση για άρση των αντιρρήσεων σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι πολύ πιθανόν η άρση του "βέτο" να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Ενώ η άρση των αντιρρήσεων για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Την άρση του "βέτο" για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας υποστήριξε με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και συνέστησε στην κυβέρνηση "να προχωρήσει σε μονομερή γενναία ενέργεια, η οποία θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στη βελτίωση της ατμόσφαιρας των σχέσεων των δυο χωρών". Σε άλλο μήκος κύματος ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι προϋπόθεση για την άρση του "βέτο" είναι η πραγματοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας κάποιων βημάτων για την εξομάλυνση των σχέσεων. Διαφορετικά, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης "αυτή είναι πολιτική υποχωρήσεων, οι οποίες βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα". Στη "μέση" περίπου βρίσκεται ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θεωρεί σωστή τη θέση της κυβέρνησης, αλλά χαρακτήρισε "θεσμικώς ανορθόδοξη" την οδό των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Την άρση του "βέτο", με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, υποστήριξε και η Μαρία Δαμανάκη.

"Ο ανθρωπισμός αποτελεί διαχρονικά άξονα του ελληνικού πολιτισμού και ένα χαρακτηριστικό του ελληνικού λαού, όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με την εξωτερική πολιτική της χώρας", τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδηλώσεις ενάντια στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ

Αρχίζουν σήμερα με την αντιπολεμική συναυλία στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου, που διοργανώνει η Επιτροπή κατά του Πολέμου

Οι αγωνιστικές, αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει στη Λάρισα, η Επιτροπή κατά του Πολέμου,αρχίζουν με τη σημερινή αντιπολεμική συναυλία στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου,με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών μουσικών συγκροτημάτων της πόλης.

Η Επιτροπή κατά του Πολέμου, την οποία συγκροτούν δεκάδες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις και φορείς του νομού, θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση των δύο νέων ΝΑΤΟικών στρατηγείων στην περιοχή, με όλες τις μορφές - μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, περιοδείες, συναντήσεις κι επαφές με δημάρχους του νομού και εκπροσώπους μαζικών φορέων και με άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις. Η Επιτροπή καλεί το λαό της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας, να συμμετάσχει στην πάλη αυτή, απαιτώντας να μην εγκατασταθούν και να μη λειτουργήσουν τα επιτελεία - ορμητήρια θανάτου των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται επίσης οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

  • Την Παρασκευή, 27 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου,θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης,με θέμα "ο ρόλος των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, στην κοινωνική και πολιτική ζωή της περιοχής και στο φυσικό περιβάλλον" και με τη συμμετοχή της δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλλη και των καθηγητών πανεπιστημίου Ζήση Παπαδημητρίου και Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.
  • Την Τρίτη, 31 Αυγούστου,θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία του Τυρνάβου και στη συνέχεια πορεία προς τις εγκαταστάσεις του χερσαίου στρατηγείου του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο στρατόπεδο "Σχοινά".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ