ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
«Κλαίγονται» για τους επιχειρηματίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πάντες γνωρίζουν στη χώρα μας ποιοι είναι οι βαστάζοι των συνεχώς αυξανόμενων φορολογικών εσόδων του κράτους. Τα τελευταία προέρχονται, στο συντριπτικά μεγάλο τους μέρος, από τους μισθωτούς, τους μεροκαματιάρηδες και τους συνταξιούχους, ενώ η πλουτοκρατία πληρώνει λιγοστά και κάθε χρόνο και λιγότερα. Μάλιστα, οι πρώτοι δεν αποτελούν μόνο τα μόνιμα θύματα της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής, αλλά και προκαταβάλλουν το σύνολο των φόρων τους, αφού οι τελευταίοι παρακρατούνται από τις μηνιάτικες αποδοχές τους.

Και όμως, η πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση, περί αύξησης της προκαταβολής φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών, ξεσήκωσε σάλο διαμαρτυριών από τους επιχειρηματίες. Μόνο και μόνον, επειδή θα προκαταβάλουν ένα μέρος των, έτσι κι αλλιώς, λιγοστών φόρων, που πληρώνουν. Και δεν ξεσηκώθηκαν μόνον οι επιχειρηματίες. Από κοντά, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να μιλήσει για έμμεση ομολογία αποτυχίας του προϋπολογισμού, ενώ το χτεσινό «Βήμα» έκανε το ζήτημα πρωτοσέλιδο θέμα, με τίτλο «Μέτρο απελπισίας η προείσπραξη για την κυβέρνηση». Τέτοιος καημός για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με μάσκα τη δήθεν κριτική στην κυβέρνηση και παρότι γνωρίζουν ότι το κυβερνητικό μέτρο δεν επιφέρει την παραμικρή ουσιαστική αλλαγή στο βαριά αντιλαϊκό και άδικο φορολογικό σύστημα...

Η ... λύση

«Οπου υπάρχει έλλειψη, με την προσφορά και τη ζήτηση ανεβαίνει η τιμή». Το παραπάνω ...αποστομωτικό είπε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης δίνοντας την άποψη της κυβέρνησης για τους μεγαλέμπορους και μεγαλομεσάζοντες, κερδοσκόπους της αγοράς οπωροκηπευτικών, που τρίβουν τα χέρια τους αυτές τις μέρες. Στη συνέχεια και αφού παραδέχτηκε ανέξοδα ότι η πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζεται στο όνομα της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών βάσει του νόμου «της προσφοράς και της ζήτησης» είναι αυτή που γεννά την κερδοσκοπία, ο Γ. Παπαθανασίου «σέρβιρε» και τη «λύση» στους εργαζόμενους: «Ο καλύτερος τρόπος αυτές τις μέρες είναι να μη φάω μαρούλι», παρότρυνε! Είναι ακριβά τα τρόφιμα; Μη φας! Με αυτόν τον τρόπο προτείνει ο υφυπουργός στους καταναλωτές να «τιμωρήσουν» τους κερδοσκόπους! Αυτό είναι, κατά την κυβέρνηση, το χρέος των καταναλωτών. Δικό της χρέος είναι να υποκλίνεται στο ...νόμο της «προσφοράς και ζήτησης», που γεννά την κερδοσκοπία...

Δεν αμφιβάλλαμε...

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, επιχείρησε να δώσει συγχωροχάρτι στους κερδοσκόπους παρουσιάζοντας ως απολύτως δικαιολογημένη τη δράση τους σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας σαν κι αυτή που διανύουμε. «Οταν υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με ορισμένα προϊόντα, σε όλο τον κόσμο είναι φυσικό οι τιμές να παρουσιάζουν διακυμάνσεις για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εμποδίσει τα ποικιλόμορφα παιχνίδια με τις τιμές και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό. Πρώτον, γιατί όταν ο κ. Αντώναρος αναφέρεται σε «όλο τον κόσμο» εννοεί τον καπιταλιστικό κόσμο. Και, δεύτερον, γιατί όλες οι κυβερνήσεις αυτού του κόσμου κάνουν ακριβώς τα ίδια...

Η «αποκατάσταση της δημοκρατίας»

Οπως όλοι θυμούνται, η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ υποτίθεται πως έγινε επειδή το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν κάτοχος όπλων μαζικής καταστροφής. Οταν το επιχείρημα αυτό κατέρρευσε από τα πράγματα και ακόμη και ο Τζ. Μπους παραδέχτηκε ότι είχαν δοθεί στο Λευκό Οίκο «εσφαλμένες πληροφορίες», προβλήθηκε το επιχείρημα της «αποκατάστασης της δημοκρατίας». Τρία περίπου χρόνια μετά, λοιπόν, το Ιράκ βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς στρατιωτικής κατοχής από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και των «πρόθυμων συμμάχων» τους. Οι μάχες και τα σαμποτάζ είναι καθημερινό φαινόμενο. Η ανεργία και η φτώχεια έχουν «χτυπήσει» κόκκινο, ενώ οι πολυεθνικές καταληστεύουν το πετρέλαιο και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Κι όποιος δεν πιστεύει εμάς, ας ρίξει μια ματιά σε ορισμένες εκθέσεις, που είδαν τις μέρες αυτές τη δημοσιότητα. Η πρώτη είναι έκθεση του ΟΗΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σημειώνει ότι ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε σημαντικά μετά την αμερικανική εισβολή. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ιρακινών ζουν με λιγότερα από ένα δολάριο τη μέρα σήμερα. Ταυτόχρονα, σε έκθεση οικονομικών ελεγκτών διορισμένων από την αμερικανική κυβέρνηση αποκαλύπτεται ότι ένα μεγάλο μέρος των δισ. δολαρίων, που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, διατέθηκε χωρίς έλεγχο, χωρίς αποδείξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις Αμερικανοί υπάλληλοι ξόδεψαν σε τυχερά παιχνίδια ποσά της τάξης των 60 χιλιάδων δολαρίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπό διωγμό η... ζάχαρη

Τιμές εξαφάνισης της τευτλοκαλλιέργειας, αποφάσισε να δώσει η διοίκηση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» (ΕΒΖ), εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον ολέθριο κανονισμό της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει και εξαφάνιση των εργοστασίων της ΕΒΖ. Οι τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης της ΕΒΖ, να μειωθεί η τιμή στα τεύτλα κατά 36,5% φέτος και να επιβληθεί εκ των προτέρων μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 12,2% σε σύγκριση με τα καλλιεργηθέντα στρέμματα πέρυσι και μείωση κατά 38,5% με βάση τις αιτήσεις καλλιέργειας που έγιναν μέχρι 15/1/06, είναι οι πλέον οδυνηρές που μπορούσαν να ληφθούν. Πρόκειται για ένα γεγονός ακόμα χειρότερο κι από την αρχική ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΒΖ στις 12/1/06 για κλείσιμο του ζαχαρουργείου της Ξάνθης, την οποία υποτίθεται ότι η κυβέρνηση την ίδια μέρα ανακάλεσε...

Με την εξευτελιστική ελάχιστη τιμή που επιβάλει η ΕΕ και εφαρμόζει η διοίκηση της ΕΒΖ στα τεύτλα, συν τη σχετική ψευτο-αντιστάθμιση (που μπορεί να αναφέρεται ότι είναι 40,4 ευρώ το στρέμμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει οριστεί ακόμα επακριβώς το ύψος και θα προκύψει προφανώς ακόμα μικρότερη) δε βγαίνει κανείς τευτλοπαραγωγός να καλλιεργήσει. Στην πράξη οι αποφάσεις της ΕΒΖ και της ΕΕ επιφέρουν μια μείωση του τζίρου ανά στρέμμα τεύτλων 70 με 80 ευρώ περίπου. Και κατά συνέπεια οδηγούνται σε κλείσιμο και τα εργοστάσια ζάχαρης.

Ολα δείχνουν πως και από τούτη την κυβέρνηση εφαρμόζονται κατά γράμμα οι ολέθριες αποφάσεις της ΕΕ, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είτε πρόκειται για τη ζάχαρη, είτε για τ' άλλα αγροτικά προϊόντα. Κι αυτό που γίνεται, είναι να δημιουργείται κλίμα αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού. Γιατί η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ σημαίνει ότι 20.000 τευτλοπαραγωγοί διώκονται από αυτή την καλλιέργεια και 1.500 μόνιμοι εργαζόμενοι και μερικές χιλιάδες εποχικοί χάνουν τη δουλιά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες που εξαρτούσαν την επιβίωσή τους από τον τομέα αυτό. Βέβαια, η ΕΒΖ ως εταιρία της ΑΤΕ και του Χρηματιστηρίου μπορεί να μην πάει χαμένη, γιατί ήδη έχει αγοράσει δύο ζαχαρουργεία στη Σερβία, ενώ οι όποιες ελλείψεις σε ζάχαρη θα καλύπτονται με εισαγωγές. Οσα επίσης λέγονται περί βιοκαυσίμων και δραστηριοποίηση των εργοστασίων της ΕΒΖ σ' αυτόν τον τομέα αποτελούν πάλι μέγιστη κοροϊδία. Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση αγωνιστική αντίδραση και ο αγωνιστικός συντονισμός των αγροτών, των εργατών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ζάχαρης, αλλά και γενικότερα στον αγροτικό τομέα, που δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται καίρια χτυπήματα από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Αγωνιστικός συντονισμός που θα κατευθύνεται ενάντια σ΄αυτή την πολιτική. Αλλά ταυτόχρονα απαιτεί να αποδυναμώσουν πολιτικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, δημιουργώντας της προϋποθέσεις οικοδόμησης του μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία προκειμένου να απαλλαγούν οριστικά απο τα προβληματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ