ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ - ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Κλειδί» η σταθερότητα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η «σταθερότητα» την οποία εγγυάται η κυβέρνηση και δεν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να συνεχίσει ο λαός να ματώνει για τα κέρδη της πλουτοκρατίας
Η «σταθερότητα» την οποία εγγυάται η κυβέρνηση και δεν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να συνεχίσει ο λαός να ματώνει για τα κέρδη της πλουτοκρατίας
Με στόχο την κυβερνητική σταθερότητα ώστε να εφαρμόζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου και ΕΕ, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Συζήτησαν για τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και σχεδίασαν τις επόμενες κινήσεις τους ώστε να μην αμφισβητηθεί η ικανότητα του κυβερνητικού σχήματος να φέρει σε πέρας τα μέτρα που απαιτούνται προς διασφάλιση νέων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Εστίασαν εξάλλου στα χαμηλά ποσοστά κομμάτων (ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ) από τα οποία μπορούν να αντλήσουν τώρα στήριξη ή και στελέχη, ακόμα και συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Επίσης, συζήτησαν και για το επικείμενο ανασχηματισμό ο οποίος φαίνεται να μετατίθεται χρονικά, για μετά τα μέσα Ιούνη. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ - «Ελιά» παζαρεύει περισσότερες και καλύτερες θέσεις (π.χ. με τοποθέτηση Λοβέρδου σε παραγωγικό υπουργείο) θεωρώντας ότι μετά το «συνδυαστικό αποτέλεσμα» ευρωεκλογών και τοπικοδιοικητικών εκλογών αυξήθηκε το «ειδικό βάρος» της παράταξης.

Παραπέρα, η κυβέρνηση δρομολογεί κι άλλα μέτρα ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων, όπως νέες μειώσεις στη φορολόγησή τους και στο ενεργειακό κόστος για τους μεγαλοβιομήχανους, τάζοντας παράλληλα αποκατάσταση κάποιων «αδικιών», αναφερόμενοι ουσιαστικά στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Διαφορετική προσέγγιση καταγράφεται μεταξύ Σαμαρά - Βενιζέλου γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου και το πώς αυτός μπορεί να διευκολύνει τη συγκρότηση σταθερών αστικών κυβερνήσεων: Η ΝΔ φέρεται να απορρίπτει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δε θα συνέβαλε στο στόχο για εξασφάλιση σταθερών κυβερνήσεων. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πέρα από την πολιτική πίεση προς το ΣΥΡΙΖΑ (που παλαιότερα, ως ελάσσονα αντιπολίτευση, ξιφουλκούσε υπέρ της απλής αναλογικής, και τώρα εν αναμονή εξουσίας την παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες), τάσσεται με την άποψη ότι μια τέτοια αλλαγή θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση στις κυβερνητικές συνεργασίες.

Διαφωνία φαίνεται να υπάρχει και σε σχέση με το ζήτημα του χρόνου προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης: Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τη θέληση του πρωθυπουργού να κινήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει τώρα η αναγκαία συναίνεση από το ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν εξασφαλίζεται ότι θα προχωρήσουν απρόσκοπτα οι ρυθμίσεις που χρειάζεται πραγματικά η αστική τάξη για να κατοχυρώσει την εξουσία της στις σύγχρονες συνθήκες.

Βγαίνοντας ο Ευ. Βενιζέλος από τη σύσκεψη με τον Αντ. Σαμαρά είπε πως είχαν μια πρώτη συστηματική συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών και τα μηνύματα που έστειλαν οι Ελληνες πολίτες, σημειώνοντας ότι «υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων και να δώσουμε λύσεις σε αυτά που όλοι ξέρουμε ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα».

Εσπευσε βέβαια να συμπληρώσει ότι «το πρώτο ζήτημα είναι με ασφάλεια και σταθερότητα να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση», «το έθνος να ενωθεί και πάλι γιατί είναι διχασμένο σε λάθος βάση, όλοι μαζί», «όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να συστρατευτούμε». Οπερ σημαίνει να υποταχθεί ο λαός στα κελεύσματα των μονοπωλίων, να δεχτεί νέα αντιλαϊκά μέτρα, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αναγκαίες.

Παραπέρα προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει μια σειρά «μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τον ανασχηματισμό. Μεταθέτοντάς τον, βέβαια, για αργότερα είπε ότι «χρειάζεται μια προετοιμασία», ότι «θα γίνει με όρους πολιτικούς, τη στιγμή που πρέπει» και ότι θα ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα σαν προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, άτυπες συνόδους υπουργών που γίνονται τον Ιούνη.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η συζήτηση με τον Αντ. Σαμαρά έγινε για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ του Ιούνη 2012, άρα και για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο (το σημείο 35 της εν λόγω συμφωνίας).

Συνάντηση Σαμαρά - Παπούλια

Νωρίτερα, το μεσημέρι, επισκεπτόμενος ο Σαμαράς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια έκανε για άλλη μια φορά σαφές το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής υποστηρίζοντας: «Το κλειδί είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτό το δρόμο της πολιτικής σταθερότητας είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους».

Οπως είπε, στόχος του «είναι η ανάπτυξη γιατί μέσα από αυτή θα διορθώσουμε και τις πολλές αδικίες που έχουν γίνει», όταν στην πραγματικότητα η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη όχι μόνο δε θα «διορθώσει αδικίες», αλλά θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

ΔΗΜΑΡ
Σκέψεις για «νέο μπλοκ εξουσίας» με «κεντροαριστερά» και ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ μπροστά στη σημερινή κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και τη συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο που θα αποδεχτεί ή θα απορρίψει την παραίτηση του Φ. Κουβέλη.

Ορισμένα στελέχη της μειοψηφίας, που δεν εκφράζεται ενιαία πλέον, εμφανίζονται έτοιμα έως και να αποχωρήσουν, εάν η παραίτηση φανεί ότι δεν ήταν παρά ένας ελιγμός από μεριάς της πλειοψηφίας. Για υποκρισία τα κατηγορεί η άλλη πλευρά, υποστηρίζοντας ότι ψάχνουν για προσχήματα μιας και έχουν ήδη εξασφαλίσει αλλού πολιτική στέγη. Η «ανθρωποφαγία δεν μας ταιριάζει, υπάρχουν και όρια», τους διαμηνύει ο Σπ. Λυκούδης.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές κινήσεις του κόμματος, όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί με προσεκτικές κινήσεις άνοιγμα στις άλλες δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς, με προοπτική τη συνεργασία με την «αριστερά». Υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής τοποθετήθηκε ο Θ. Μαργαρίτης, στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη, σκιαγραφώντας «στροφή» της πλειοψηφίας σε επιλογές που ως χτες απέρριπτε. Για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς που θα διαπραγματευτεί μετά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε και ο Σπ. Λυκούδης.

«Τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για την παραίτηση», δήλωσε χτες ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real», προσθέτοντας ότι «τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα». Μάλιστα, έκανε λόγο για «διάφορα εξωγενή κέντρα» που υποβάλλουν σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ αντιδράσεις τέτοιας έντασης.

Ο Φ. Κουβέλης άφησε ανοιχτό το αν η παραίτησή του θα γίνει δεκτή, λέγοντας «εάν τα όργανα του κόμματος θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου». Πάντως, έσπευσε να προσθέσει πως τα όσα «έπραξε η Δημοκρατική Αριστερά (...) δεν ήταν μία απόφαση την οποίαν έλαβε κάποιος ή κάποιοι λίγοι, ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του συνεδρίου μας».

Εν είδει αυτοκριτικής δήλωσε πως έγιναν λάθη όχι όμως ουσίας όπως ότι δεν προσδιορίστηκαν με σαφήνεια οι λόγοι αποχώρησης απ' την κυβέρνηση, αλλά και τι επεδίωκε η ΔΗΜΑΡ απ' τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, η καταγραφή της «υπεύθυνης πολιτικής συμπεριφοράς ως έλλειψη σαφούς πολιτικού στίγματος».

Ο Φ. Κουβέλης διέψευσε τα σενάρια που τον φέρουν να προαλείφεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Το άκουγα κάθε εβδομάδα να γράφεται και να λέγεται για να με προτρέψουν να επιλέξω συμπεριφορά υποψηφίου -ακούστε!- Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχω επιλέξει ποτέ τέτοιες διαδρομές».

Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική πορεία του κόμματος έκλεισε το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν οριοθετήσει με σαφήνεια την πολιτική του τότε «μπορείς άλλες αξιολογήσεις, άλλες εκτιμήσεις, άλλες προσεγγίσεις να κάνεις» και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο - χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς - σήμερα λέω ως άποψη είναι ότι χρειάζεται ένα καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας στον τόπο».

Ο Γ. Πανούσης, σχολιάζοντας χτες την παραίτηση Κουβέλη, απέρριψε το ενδεχόμενο να υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα και προέβλεψε ότι ένας κύκλος κλείνει, αλλά ένας άλλος μεγαλύτερος ανοίγει όπως του προέδρου μιας μεγάλης κεντροαριστεράς ή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναφέροντας το σχετικό σενάριο.

Ο Σπ. Λυκούδης διέψευσε σενάρια που τον έφεραν να διεκδικεί την προεδρία της ΔΗΜΑΡ. «Δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση και στόχευση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και προέτρεψε τον Φ. Κουβέλη να παραμείνει στην προεδρία αλλά υπηρετώντας άλλο πολιτικό σχέδιο. Το σχέδιο της ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς, σε «μια ενιαία δημοκρατική παράταξη, όχι ένα κόμμα, και να εξελιχθεί σε παράγοντα σταθεροποίησης. Μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά μπορεί να παίξει ρόλο. Αυτή πρέπει να κάνει στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, οτιδήποτε άλλο θα διαλυθεί μέσα σε έξι μήνες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εγγυώνται τη σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η σταθερότητα, την οποία εγγυάται ο πρωθυπουργός, είναι η συνέχιση και διεύρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου και ΕΕ και στις συνθήκες της όποιας ανάκαμψης. Αυτήν τη σταθερότητα δεν αμφισβητεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται στον ΣΕΒ διασφάλιση των συμφερόντων των βιομηχάνων και καλεί το λαό σε "νέα κοινωνική συμφωνία", δηλαδή σε ταξική συνεργασία και υποταγή στο κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ