ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Σαφές» το ευρωατλαντικό πλαίσιο, λέει η κυβέρνηση, «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς», λέει η Τουρκία

Με το βλέμμα στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή συνεχίζεται ο «διάλογος» Ελλάδας - Τουρκίας

Turkish Foreign Ministry

Με το βλέμμα στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή συνεχίζεται ο «διάλογος» Ελλάδας - Τουρκίας
«Το 2020 η προτεραιότητά μας ήταν η διπλωματία, αλλά όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο, κατεβήκαμε στο πεδίο, ανοίξαμε ξανά τον δρόμο μπροστά από το διάλογο και τη διπλωματία», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, δίνοντας έτσι και στοιχεία από τη «μεγάλη εικόνα» που δίνει τον τόνο για τις διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενος ειδικά στη «γειτονιά» μας είπε ότι «δείξαμε σε όλους πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα δίχως την Τουρκία. Φίλοι και εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε (...) στην Ανατολική Μεσόγειο, υψώσαμε τη σημαία μας με το "Oruc Reis", το "Barbaros" και το "Yavuz" και δείξαμε πως δίχως εμάς δεν μπορεί να συμβεί κάτι στην περιοχή. Το δείξαμε αυτό όχι μόνο στις παράκτιες χώρες αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο». Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «θέλουμε λύση», συμπληρώνοντας όμως χωρίς αοριστίες «λύση με δύο κυρίαρχα κράτη», ενώ για τα Ελληνοτουρκικά σημείωσε: «Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εναντιωθεί στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, παραβιάζοντας τα συμφέροντα μιας χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο».

Στόχος οι πιο «υγιείς» σχέσεις» με ΗΠΑ και ΕΕ

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη των σχέσεών μας με την ΕΕ σε ένα πιο θετικό περιβάλλον τον επόμενο χρόνο. Περιμένουμε να είναι έτοιμη και η ΕΕ». Είπε ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπήρξαν σημεία «που δεν μας ικανοποίησαν, όμως φαίνεται πως επικράτησε κοινή λογική. Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης κι ας μην είμαστε μέλος της ΕΕ». Μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τις πρώτες κιόλας βδομάδες θα γίνουν επίσημες ευρωτουρκικές συναντήσεις, υπογραμμίζοντας ότι στα μέσα Γενάρη θα επισκεφτούν την Τουρκία ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Μιλώντας για τη Γαλλία, είπε ότι δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή η Τουρκία σε δηλώσεις και πράξεις εναντίον της, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι πρέσβεις των δύο χωρών εργάζονται για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Ακόμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε την ετοιμότητα της χώρας του να κάνει βήματα για βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την προσδοκία το ίδιο να πράξει και η κυβέρνηση Μπάιντεν. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που προετοιμάζεται να λειτουργήσει για να συζητηθούν η τουρκική αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων «S-400» και οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν. Οι επαφές έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, είπε, τονίζοντας ότι «εμείς στηρίζουμε τον διάλογο» και γι' αυτό «είπαμε "ναι" στην πρόταση των ΗΠΑ...». Ενώ σημείωσε πως «Το 2020, οι δεσμοί μας με τις ΗΠΑ επισκιάστηκαν από υπαρκτά προβλήματα (...) το 2021 εμείς είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση με έναν πιο υγιή τρόπο» και «να κάνουμε βήματα που θα ξεπεράσουν τα υπαρκτά προβλήματα».

Να σημειωθεί πως αργότερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτώμενος σχετικά με την ομάδα εργασίας είπε πως δεν έχει συσταθεί αλλά «υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία», ενώ πρόσθεσε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων» που ανακοινώθηκαν στα μέσα Δεκέμβρη.

Την εμπλοκή ως «λύση» παρουσιάζει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που βάζουν ευθέως θέμα αναθεώρησης, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, της Συνθήκης της Λοζάνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε χτες στην ΕΡΤ ότι τέτοιες δηλώσεις «δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά για θέματα τα οποία δεν υπάρχουν στην ατζέντα, παρά μόνον τα φαντασιώνονται κάποιοι», επιμένοντας ότι «στην ατζέντα υπάρχει μόνο ένα θέμα και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών», ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αν και όπως δείχνουν και οι πρόσφατες τοποθετήσεις, όπως αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων, η ατζέντα του επικίνδυνου παζαριού που στήνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «ανοίγει και πάει».

Ταυτόχρονα, στο φόντο του επικίνδυνου εφησυχασμού εκ μέρους της κυβέρνησης περί τάχα εξασφάλισης που παρέχουν για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα οι «μεγάλοι σύμμαχοι», ο Στ. Πέτσας είπε ότι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα «δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ευρω-τουρκικό ζήτημα, καθώς έχει συμπεριληφθεί και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και έχει επαναληφθεί. Επομένως, έχουμε ένα πολύ σαφές πλαίσιο», αποσιωπώντας ότι η ένταξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου στο ευρω-τουρκικό παζάρι αποτελεί παράγοντα αμφισβήτησης και όχι υπεράσπισής τους, αφού μπαίνουν στο ζύγι των «ανταλλαγμάτων» προς τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αλλεπάλληλες επικοινωνίες με ομολόγους του από χώρες της ευρύτερης περιοχής, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει ευρωατλαντικής κοπής «άξονες», έχει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος δίνοντας χτες το «στίγμα» των προσπαθειών της κυβέρνησης και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που φεύγει είπε πως «συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών που συντελούνται για να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας», το στόχο της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης.

Νωρίτερα χτες ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι. Επισήμως, συζήτησαν «τις διαρκώς ενισχυόμενες διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο». Είχε προηγηθεί, αργά προχτές το βράδυ, επικοινωνία του Ν. Δένδια με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Α. Μπ. Ζαγιέντ. Επισήμως συζήτησαν «την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΑΕ καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Θυμίζουμε ότι οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, που εντείνει τη διμερή στρατιωτική συνεργασία σε μια σειρά από πεδία, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή.

  • Στο μεταξύ, επιστολή στον Κυρ. Μητσοτάκη έστειλε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, για το νέο έτος, όπου επισημαίνει ότι οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις βασίζονται στις μακραίωνες παραδόσεις της φιλίας, της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας και εκφράζει την ελπίδα ότι το επόμενο έτος οι δύο χώρες θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την εποικοδομητική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων προς όφελος των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας καθώς και όλης της Ευρώπης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ
Μια «πολιτεία» για το κεφάλαιο στην παλιά ΧΡΩ.ΠΕΙ.

Ανακοίνωση της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ

Τις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩ.ΠΕΙ., στο Ν. Φάληρο, όπου σχεδιάζουν να στήσουν την πρώτη «Πολιτεία Καινοτομίας» στην Ελλάδα, ως χώρο έρευνας για τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, επισκέφτηκαν χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, και αρμόδιοι υπουργοί.

Κατά την κυβέρνηση, η «πολιτεία» αυτή «υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για (...) τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο», όπως βαφτίζουν το άνοιγμα νέων πεδίων «ψηφιακής κερδοφορίας», που θα πληρώσει πολλαπλά ο λαός, ενώ «συμβάλλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης (...) ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, έσπευσε να ευχαριστήσει τον πρέσβη για την παρουσία του στη φιέστα, διαβεβαιώνοντάς τον, παράλληλα, για το «πόσο ενδιαφέρον προκαλεί ο χώρος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», με βάση φυσικά και το «κόκκινο χαλί» που τους στρώνει η κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο, όπως δείχνουν και οι περιπτώσεις των πρόσφατων συμφωνιών με τη «Microsoft» αλλά και εταιρείες όπως η τέως «start up» της CIA «Palantir», για την οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος.

Ο δε Πάιατ είπε ότι «κατά τη διάρκεια του 2020 ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς την ανάπτυξη στον τομέα των ελληνικών startup και το ενδιαφέρον που έχει κεντρίσει στις ΗΠΑ. Με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η προοπτική να οικοδομήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ γύρω από αυτό το κέντρο. Εμείς έχουμε εμπειρία, έχοντας κάνει το ίδιο στο Σικάγο, στο Λος Αντζελες, κατά μήκος των ΗΠΑ. Αυτή, λοιπόν, είναι μια εκπληκτική βάση, ενώ έχουμε και πραγματική δυναμική πλέον», κατέληξε.

Στο μεταξύ, χτες υπογράφτηκαν και επισήμως οι συμφωνίες των «Cosmote», «Vodafone» και «Wind» με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τη χρήση του τμήματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στα δίκτυα 5G που κατοχύρωσαν στον πρόσφατο διαγωνισμό που έκανε η κυβέρνηση, αφού πρώτα έδωσε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι δεν θα εμπλακούν κινεζικοί όμιλοι.

Ο λαός του Πειραιά έχει πλέον σημαντική πείρα από τις επιπτώσεις των καπιταλιστικών επενδύσεων στη ζωή του

Σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΧΡΩ.ΠΕΙ. η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, παρέα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, σχετικά με τη ΧΡΩ.ΠΕΙ. στα Καμίνια, προσφέρεται απλόχερα στους επιχειρηματικούς ομίλους μια ακόμα έκταση, που πρέπει να αξιοποιηθεί για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες σε αναψυχή, αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα. Και αυτό την ώρα που στα Καμίνια, στην Π. Κοκκινιά, στα Μανιάτικα και σε άλλες γειτονιές του Πειραιά υπάρχει παντελής έλλειψη κτιριακών υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες και ελευθέρων χώρων - χώρων πρασίνου, πρόβλημα που ο εγκλεισμός ανέδειξε σ' όλη του την έκταση.

Η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις την "ανάπτυξη" που θα έρθει από αυτή την εξέλιξη, όμως ο λαός του Πειραιά έχει πλέον σημαντική πείρα από τις επιπτώσεις των καπιταλιστικών επενδύσεων στη ζωή του. Με τη δημιουργία της λεγόμενης "Πολιτείας καινοτομίας", οι επιχειρήσεις θα αξιοποιούν προς όφελός τους την έρευνα και την τεχνολογική αιχμή για να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Την ίδια ώρα οι νέοι επιστήμονες, οι ερευνητές, οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με εντατικοποίηση, με χτυπημένα εργασιακά δικαιώματα.

Ενώ, η παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην επίσκεψη προμηνύει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των αμερικανικών συμφερόντων στις εξελίξεις στην περιοχή του Πειραιά, σε ανταγωνισμό με επιχειρηματικά συμφέροντα άλλων καπιταλιστικών κρατών που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά, γεγονός που σηματοδοτεί μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό και τη νεολαία.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία του Πειραιά να εναντιωθεί στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το οικόπεδο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. και να δυναμώσει τις πρωτοβουλίες διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες του, για τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων για αναψυχή και πολιτιστική δραστηριότητα, για αξιοποίηση των 17.893 τ.μ. του οικοπέδου της ΧΡΩ.ΠΕΙ. με τη μετατροπή σε χώρο πρασίνου, αναψυχής, αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας με σεβασμό και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς του χώρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ