ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέσεις σε όλα τα μέτωπα

Η Ουάσιγκτον απαιτεί "ευελιξία" από την Αθήνα για να προωθηθούν οι διαδικασίες προσέγγισης με την Αγκυρα

Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, κλιμακώνει τις πιέσεις της, προκειμένου να οργανώσει μια "παραγωγική" ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής. Για το σκοπό αυτό, η αμερικανική διπλωματία (ξανά) θυμήθηκε τα θέματα τρομοκρατίας, που υποτίθεται ότι υποθάλπονται από την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με χτεσινή του ανακοίνωση απέδωσε τα "τρομοσενάρια" στην Αγκυρα και υπογράμμισε πως από "τις αυθαιρεσίες που τα συγκροτούν τίποτε δεν είναι νέο. Μερικές από τις ανακρίβειες έχουν ήδη εμφανιστεί από το 1991 και κατά καιρούς προωθούνται από κύκλους που επιθυμούν να αυξήσουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως το δημοσίευμα του "Ομπσέρβερ" συνέπεσε με την επίσκεψη του Μ. Γκρόσμαν, βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα. Αποστολή του Μ. Γκρόσμαν, όπως είναι πια γνωστό, ήταν να διασφαλίσει πως θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο παραγωγικό η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη τον Νοέμβρη. Προκειμένου, μάλιστα, να στεφτεί με επιτυχία αυτή η συνάντηση, η Ουάσιγκτον ζητά από την Αθήνα να άρει το βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα και να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ επίθεση κατά του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεσγκίν, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας στη Σόφια.

"Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Πάγκαλος δεν ταιριάζουν στη διπλωματική ορολογία" είπε ο Ι. Σεσγκίν, προσθέτοντας την πεποίθησή του ότι "αυτά που λέει ο κ. Πάγκαλος δεν τα συμμερίζεται ο ελληνικός λαός".

Εξέφρασε παράλληλα, τη λύπη του για τους "προσβλητικούς χαρακτηρισμούς", όπως είπε, πουχρησιμοποίησε ο Θ. Πάγκαλος για τον Τούρκο ομόλογό του, όπως και την ελπίδα πως "είναι δυνατόν να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών".

Ο Μ. Εβερτ

Τη θέση ότι ουσιαστικά είναι αδύνατο να γίνει διάλογος με την Τουρκία αν δεν αλλάξει η στρατηγική της, εξέφρασε ο Μ. Εβερτ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του. Παράλληλα, προεξόφλησε ότι η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη δε θα βγάλει τίποτα θετικό, ενώ υποστήριξε ότι στρατηγική νίκη της Τουρκίας θα είναι να παρασύρουν την Ελλάδα σε ένα εφ' όλης της ύλης διάλογο. Το πρώτο βήμα διαλόγου που μπορεί να γίνει, συμπλήρωσε, πρέπει να αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας.

Ενώ κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι ανέλαβε δεσμεύσεις απέναντι στις ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, από την άλλη χαρακτήρισε απαραίτητη και επιθυμητή τη βοήθεια των ΗΠΑ στον ελληνοτουρκικό διάλογο, γιατί "οι ΗΠΑ ασφαλώς επιδιώκουν την ειρήνη στην περιοχή" (! ). Σε σχέση με το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της ΝΑΤΟποίησης του προβλήματος, ισχυριζόμενος ότι με αυτό τον τρόπο "θα πείσουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν κινδυνεύουν και θα φύγει ο στρατός κατοχής".

Αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ στο δημοσίευμα του "Ομπσέρβερ", δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ επιδιώκουν να φύγει από την Αθήνα το πολιτικό σκέλος του PKK".

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Δημοκρατικές... υποκρισίες

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα

Σε παρέμβασή του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τη "συνεργασία για την ενίσχυση των δημοκρατικών συστημάτων στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας αποκάλυψε τον υποκριτικό χαρακτήρα της δήθεν ενίσχυσης της δημοκρατίας και έδωσε την πραγματική εικόνα για την τρομοκρατία. Είπε χαρακτηριστικά:

"Γίνεται σχεδόν πάντα αναφορά σε συστήματα χωρών "προς εκδημοκρατισμό", εννοώντας κυρίως τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά σπάνια κοιτάμε το δικό μας σπίτι, παρά το ότι υπάρχουν πάντα αντιδημοκρατικοί κανόνες, νόμοι και πρακτικές στις ίδιες τις χώρες μας.

Χτες αναφέρθηκα στη συνέχιση του "Berufsverboten", δηλαδή στην απαγόρευση πρόσληψης κομμουνιστών στο δημόσιο τομέα στη Γερμανία, μιας χώρας που ωστόσο ισχυρίζεται ότι είναι δημοκρατική.

Θα αναφέρω επίσης τα εκλογικά συστήματα των χωρών μας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας στην οποία βρισκόμαστε, της Ελλάδας, της Γερμανίας και ακόμα περισσότερο της Τουρκίας. Εχει το ίδιο βάρος σε αυτά τα εκλογικά συστήματα η ψήφος των πολιτών; Στην Ελλάδα για παράδειγμα γνωρίσαμε εκλογικά συστήματα σύμφωνα με τα οποία χρειάζονταν 100.000 ψήφοι για να εκλεγεί ένας κομμουνιστής βουλευτής και 12.000 για να εκλεγεί ένας βουλευτής της Δεξιάς. Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά παραδείγματα αντιδημοκρατικών πρακτικών στις χώρες μας.

Σχετικά με την τρομοκρατία θα ήθελα να επιμείνω - αφού η άλλη πλευρά της τρομοκρατίας αναφέρθηκε αρκετά στην κρατική τρομοκρατία που εκδηλώνεται τόσο στο εσωτερικό, όσο και έξω από τα σύνορα μιας χώρας. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό θέλω να αναφερθώ στη δράση των ειδικών δυνάμεων καταστολής που διαθέτουμε στις χώρες μας για τη διάλυση των διαδηλώσεων της εργατικής τάξης, του λαϊκού κινήματος γενικότερα. Μπορώ να σας φέρω την προσωπική μου μαρτύρια από τη χώρα μου για του λόγου το ασφαλές. Φθάνει να σας πω, και δε νομίζω ότι είμαστε η μόνη χώρα, ότι η αυλή του Ελληνικού Κοινοβουλίου μετατρέπεται συχνά σε χώρο στάθμευσης των ειδικών δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών που έρχονται στη Βουλή για να μας γνωρίσουν τα προβλήματά τους. Παραβρεθήκαμε σε περιπτώσεις βίαιων επιθέσεων εναντίον γερόντων συνταξιούχων που ήρθαν μπροστά στη Βουλή και την Πρωθυπουργική Εδρα για να μας πουν ότι δεν τους φτάνει η σύνταξη για να ζήσουν. Δεν έχουμε εδώ μιας μορφή τρομοκρατίας;

Πρέπει επίσης να μιλήσουμε και για την κρατική τρομοκρατία, που εξάγεται στο εξωτερικό ή εκδηλώνεται στο εσωτερικό των ίδιων των χωρών με στρατιωτικά μέσα. Εννοώ φυσικά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την επιβολή συγκεκριμένων πολιτικών και συμφερόντων, εννοώ επίσης την Τουρκία και άλλες χώρες που διεξάγουν μάχες εναντίον λαών, εθνοτήτων που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δικαιώματα που εμείς εδώ υποτίθεται ότι υπερασπιζόμαστε".

Η CIA ο μεγαλύτερος τρομοκράτης

Ο μεγαλύτερος οργανισμός διεθνούς τρομοκρατίας, είπε ο Στρ. Κόρακας, είναι η CIA, και συνέχισε: "Πρώην πράκτορές της μας διηγούνται για παράδειγμα πόσες φορές αυτός ο οργανισμός αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο, τον Καντάφι. Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να μην συμφωνεί με τους ηγέτες, αλλά δεν μπορεί να μην καταδικάσει τέτοιες πράξεις. Να θυμίσουμε ότι οι Αμερικάνοι τρομοκράτες βομβάρδισαν το ίδιο το σπίτι του Καντάφι. Και όμως η CIA, που μας μιλά καθημερινά για αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θεωρεί τη δική της τρομοκρατία "αντιτρομοκρατική δράση". Θα αναφέρουμε επίσης τρομοκρατικές πράξεις εναντίον επαναστατικών ή απλώς δημοκρατικών οργανώσεων. Πράγματι, πόσοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο εσωτερικό και το εξωτερικό στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και πόσοι Κούρδοι, είτε προέρχονται από την Τουρκία, το Ιράν ή το Ιράκ; Πόσοι άλλοι δημοκράτες και πατριώτες διαφόρων χωρών, χαρακτηριζόμενοι τρομοκράτες δολοφονήθηκαν στη χώρα τους ή το εξωτερικό; μιλάμε όμως σπάνια για αυτές τις πράξεις τρομοκρατίας.

Αντίθετα γίνεται συχνά λόγος για πράξεις τρομοκρατίας ατόμων ή οργανώσεων. Αφού σημειώσω, την αντίθεσή μας σε τέτοιες πράξεις τρομοκρατίας θέλω να σημειώσω ότι κατά τη γνώμη μας συχνά είναι πράξεις απελπισίας που βλάπτουν τις ιδέες στο όνομα των οποίων αυτές διαπράττονται. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένες οργανώσεις δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν εάν δεν είχαν δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας στην οποία δρουν ή άλλων χωρών, καθώς επίσης και με οικονομικά συμφέροντα. Σχετικά με αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ πάλι στο παράδειγμα της Ελλάδας όπου δρα μια τρομοκρατική οργάνωση με τίτλο "17 Νοέμβρη" που χτυπά, σκοτώνει από το 1974, δηλαδή εδώ και 23 χρόνια. Ούτε ένα μέλος της οργάνωσης αυτής δεν έχει ακόμα συλληφθεί, εκτός από δύο Αμερικανούς "διπλωμάτες" που συνελήφθησαν με όπλα και άλλα εργαλεία παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί αυτή η οργάνωση. Την ίδια μέρα φυγαδεύτηκαν στις ΗΠΑ...

Τέλος, ας αναφερθούμε επίσης, στην περίπτωση της Τουρκίας και να θυμίσουμε το ατύχημα που προκλήθηκε στο Σουρσιλούκ. Ενας διευθυντής της αστυνομίας, ένας αρχηγός της τούρκικης μαφίας και ένας βουλευτής της κυρίας Τσιλέρ σκοτώθηκαν στο ίδιο ατύχημα μαζί. Τι γύρευαν μαζί; Δώστε μου μια απάντηση".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λγ9

Αύριο Κυριακή 5 Οκτώβρη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Λυκούδι Ελασσόνας, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή, στελέχους του ΚΚΕ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΑΡΑ

Η οικογένειά του

  • Οι συνάδελφοι και σύντροφοί του από την ΕΑΒ τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουν 200.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", μέσω της ΚΟΒ ΕΑΒ.
Αναγκαία επανόρθωση

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Στο άρθρο μου, για τον λαϊκό αγωνιστή και ηγέτη της αγροτιάς, Κώστα Γαβριηλίδη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη, υπήρχε μια ανακρίβεια, που πρέπει να διορθωθεί και αφορά τη στάση των εξορίστων της Μακρονήσου στις εκλογές του 1951. Το σωστό είναι πως στις εκλογές αυτές, από το "σύρμα" δόθηκε και εφαρμόστηκε η εξής κατεύθυνση: Ψηφίζεται η Δημοκρατική Παράταξη (Δ.Π.), όπου αυτή είχε συνδυασμούς. Σε όσους νομούς δεν είχε ψηφοδέλτια η Δ.Π., ψηφίζονταν τα ψηφοδέλτια του Πλαστήρα και σταυρώνονταν οι πιο προοδευτικοί, εκ των συμμετεχόντων υποψηφίων σ' αυτά.

Κώστας ΝΑΣΗΣ

Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Κόμματος (ΑΚΕ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ