ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Δεν τα κάνει αόρατα...

Εφυγα διακοπές (όχι απ' αυτή τη στήλη εδώ και πέντε χρόνια) σύντροφοι, με το αίσθημα του αναγκαίου «προνομίου». Είναι εξαγριωτικό, μέσα στην ευφορία της ποδοσφαιρικής συγκυρίας να αισθάνεσαι το δικαίωμα στην ξεκούραση σαν προνόμιο αφού τόσοι και τόσοι δεν μπορούν καν να διανοηθούν ότι θα ξοδέψουν χρήματα για να πάρουν την απαραίτητη βαθιά ανάσα για κάθε εργαζόμενο.

Ομως στο κλασικό βορειοελλαδίτικο αποκούμπι μου βρήκα τα πράγματα πολύ χειρότερα από πέρσι. Μισοί οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και κυρίως «μαθητευόμενοι», φθηνά εργατικά χέρια χωρίς εργοδοτικές υποχρεώσεις. Τα μαγαζιά άδεια. Οι παραλίες μισοέρημες. Ο χειμώνας συσσώρευσε τόσα βάσανα που το χαμόγελο δεν περισσεύει παρά μονάχα σε προσωπικό επίπεδο.

Κι εκεί που ξεφαντώνω κι εγώ με τους άλλους και γελάμε κι αγκαλιαζόμαστε για το γκολ του Δέλλα, σκέφτομαι το ζοφερό φθινόπωρο και το σκληρό χειμώνα αλλά δε μιλάω. Πήγα κάτι να πω την επομένη και όλοι με κοίταγαν σα γιατρό που ετοιμάζεται να κάνει μια φριχτή ένεση ρεαλισμού κατ' ευθείαν στα σωθικά των χαρούμενων ασθενών που έχουν, έχουμε όλοι μας σχεδόν, ρουφήξει μια γερή δόση ναρκομεγαλείου...

Επεσα να κοιμηθώ την πρώτη νύχτα αποκαμωμένη. Κι έβλεπα σα σε θρίλερ, εφιάλτη, εκείνα τα 17 δευτερόλεπτα που χρειάζεται η... κάμερα ασφαλείας του μεγάλου αδελφού για να συλλάβει την εικόνα οποιουδήποτε μέσα στο πλήθος και να σου δώσει πληροφορίες για το τι βρακί φοράει, με ποιον μιλάει στο κινητό και τι λέει με τον συγκεκριμένο συνομιλητή του που είχε την ατυχία να «συλληφθεί» ωσαύτως ώστε να αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς και προστατευμένοι!

Τη δεύτερη νύχτα ακούγοντας τη λέξη γκόοοολ με βασάνισε το κολοσσιαίο δίλημμα των ημερών. Τι είναι τελικώς αυτός ο υπέροχος κι αξιαγάπητος κύριος Ρεχάγκελ; Είναι Γερμανός με ελληνικό ταμπεραμέντο; Είναι Ελληνας με γερμανική λογική και σύστημα; Κι ορθώθηκε μπροστά μου εφιαλτικό το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας που είδα στην τηλεόραση να επιτάσσει, παίρνοντας την μπάλα και μετατρέποντάς τη σε γενική ιδεολογία και πολιτική συνταγή «Ρεχάγκελ παντού». Χριστέ μου, αναφώνησα. Οχι κι έτσι. Αμα φτάσουμε να ψωνιστεί κάθε αφεντικό, από τον υπουργό, ως τον εργοδότη κι από το ΔΝΤ ως το δάσκαλο και να πειστεί ότι η ζωή είναι ματς κι ο ίδιος Ρεχάγκελ, τη βάψαμε. Οχι επειδή είναι κακό πράγμα η πειθαρχία κι η πίστη στο ομαδικό πνεύμα, η αυτοπεποίθηση, η μαχητικότητα κι ο οραματισμός της νίκης. Κάθε άλλο. Αλλά επειδή ακόμα και με τον καλύτερο προπονητή αγώνες δε γίνονται χωρίς αντίπαλο. Και στον προκείμενο εφιάλτη με Ρεχάγκελ το αφεντικό, έχεις αναγκαστικά αντίπαλο το διπλανό. Κι η δουλιά από δικαίωμα γίνεται επιλογή στην ενδεκάδα και πανάκριβο το εισιτήριο για το θρίαμβο της ανεργίας.

Σηκώθηκα με το μυαλό στο σημερινό τελικό. Θέλω την κούπα, θέλω το ευρωπαϊκό. Θέλω κι εγώ αυτό το κώνειο το ποδοσφαιρικό. Για ένα βράδυ. Για μια μπάλα. Οχι για μια ζωή. Αυτή δε θα τη σηκώσει κανείς στους ώμους του για λογαριασμό αλλουνού. Θέλω μαζική χαρά κι ευφορία.

Από Δευτέρα, άντε από Τρίτη, θα σκεφτώ πόσοι Ελληνες κι Ελληνίδες θα υποδέχονται στο άμεσο μέλλον, τα φέρετρα που ίσως έρθουν κάποτε από το «εξωτικό» Αφγανιστάν και το «απελευθερωμένο» Ιράκ, όταν η μπάλα θα έχει ξεσκίσει τα δίχτυα της ζωής της αφημένης στον έλεγχο των αντιπάλων. Μυστικές για την ώρα σκέψεις. Ωραίο πράγμα η μπάλα σύντροφοι. Αλλά δεν τα κάνει όλα αόρατα παρά για δυο δευτερόλεπτα ανέμελων σπασμών χαράς χωρίς δόλο.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Συμβιβασμός αντιτιθέμενων συμφερόντων

Στην αποκατάσταση και στην ενίσχυση των «ευρωατλαντικών» σχέσεων, που είχαν διαταραχτεί κατά τη διάρκεια της αμερικανοβρετανικής επιδρομής στο Ιράκ, συμβάλλει η επιλογή του Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά στο πρόσωπό του εκφράστηκε ο συμβιβασμός των ενδοενωσιακών ανταγωνισμών, ενόψει μάλιστα της εφαρμογής του «ευρωσυντάγματος», το οποίο προβλέπει πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βεβαίως, σε όλα τα τηλεγραφήματα και τα δημοσιεύματα σχετικά με την επιλογή Μπαρόζο υπήρχε η αναφορά στη «συνάντηση των Αζορών», το Μάρτη του 2003, όπου ως οικοδεσπότης υποδέχτηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ισπανίας, Τόνι Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αντίστοιχα. Στο διεθνή Τύπο γινόταν λόγος τότε για τη «συμμορία των τεσσάρων», αφού οι τέσσερις ηγέτες κατέληξαν στην από κοινού υποστήριξη και διεξαγωγή της επιδρομής στο Ιράκ.

Οι άλλοι τρεις της συμμορίας προχώρησαν στην επιδρομή μετά από λίγες μέρες, όμως ο Μπαρόζο υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί υπό την πίεση του αντιπολεμικού κινήματος στην Πορτογαλία και να ανακοινώσει ότι υποστηρίζει μεν την «εκστρατεία για την απελευθέρωση του Ιράκ», αλλά δε θα στείλει πορτογαλικά στρατεύματα. Ωστόσο, αυτό δεν τον βοήθησε να αποβάλει το «στίγμα» του πολεμοκάπηλου.

Ομως, όσο πιστός φίλος των ΗΠΑ στάθηκε ο Μπαρόζο, άλλο τόσο πιστός ήταν και στην εφαρμογή της πολιτικής του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πορτογαλία. Σκληρή λιτότητα, ανεργία, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, υπονόμευση των συστημάτων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανατροπή και των τελευταίων υπολειμμάτων της αγροτικής μεταρρύθμισης από την «Επανάσταση των Γαριφάλων» του 1974, συμπληρώνουν το «βιογραφικό» του Πορτογάλου πρωθυπουργού.

Στα σχετικά πρόσφατα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπαρόζο συγκαταλέγονται: Το σχέδιο για «πάγωμα» των μισθών για τους μισούς από τους συνολικά 700.000 δημόσιους υπαλλήλους και αυξήσεις 2% (!) για τους υπόλοιπους, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα. Η «μεταρρύθμιση» των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο με στόχο την απόλυση ενός σημαντικού μέρους των υπαλλήλων και την καθιέρωση ιδιωτικών συμβολαίων και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είπαν καταλυτικά τη γνώμη τους για τον Μπαρόζο, τους συμμάχους του και την πολιτική του στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 13ης του Ιούνη, όταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πορτογάλου πρωθυπουργού και ακροδεξιοί σύμμαχοί του υπέστησαν δεινή ήττα, συγκεντρώνοντας το 32,26% των ψήφων, έναντι του 40,15% στις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη του 2002.

Συνεπής από παλιά στην αποστολή του

Πιστός στον αντικομμουνισμό από το 1974, όταν ως στέλεχος αριστερίστικων οργανώσεων συμμετείχε σε επιθέσεις κατά των γραφείων του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Μπαρόζο πριν από λίγες μέρες (με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας) επιτέθηκε κατά του ΠΚΚ, δηλώνοντας ότι «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν να προκαλέσουν αστάθεια στις δυνάμεις ασφάλειας αυτή τη στιγμή», ενώ συνέχισε: «Καθιστώ ευθέως υπεύθυνο το Κομμουνιστικό Κόμμα για ορισμένα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν».

Η λαϊκή αποδοκιμασία, η οποία εκφράστηκε και με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής από τις εκλογές (59,71%), δεν εμπόδισε τους «είκοσι πέντε» να επιλέξουν τον Μπαρόζο ως διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος εγκαταλείπει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Νοέμβρη του 2004.

Η επιλογή Μπαρόζο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας παρασκηνιακής συναλλαγής για το μοίρασμα όχι μόνο αξιωμάτων, αλλά και των μεριδίων ισχύος, μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών κέντρων εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η θέση του προέδρου της Επιτροπής αναμένεται να αποδυναμωθεί σημαντικά μετά την επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» και τη θέσπιση της θέσης του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο γαλλογερμανικός άξονας, ο οποίος είχε υποστηρίξει αρχικά την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, υποστήριξε τελικά την υποψηφιότητα του Πορτογάλου πρωθυπουργού, προσδοκώντας ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι «δικός τους».

Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ δεν πρόκειται να σταματήσουν. Οι συμβιβασμοί γίνονται πάντα στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, που είναι η ανάγκη αντιμετώπισης της δυσαρέσκειας, της αντίστασης, της αμφισβήτησης και της ανατροπής της πολιτικής τους από τον «εσωτερικό εχθρό».

Η επιλογή Μπαρόζο σημαίνει, μετά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, εντονότερη ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους σχεδιασμούς και στις επεμβάσεις της «νέας τάξης» υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, εντατικοποίηση της στρατιωτικοποίησης και της πολιτικής της καταστολής.

Σημαίνει ακόμη αυστηρότερη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ για τις «μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις, το συνταξιοδοτικό σύστημα, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, την «απελευθέρωση» της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ταχύτερη προώθηση των «αποφάσεων της Λισαβόνας» για την «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου. Οι δηλώσεις του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ανακοίνωση της επιλογής του, δεν αφήνουν περιθώρια άλλων εκτιμήσεων. Ο ευρωατλαντισμός και τα συμφέροντα των μονοπωλίων έχουν τον πρόεδρό τους...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ