ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Επικύρωση πίσω από τις πλάτες του λαού
  • Κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής ο σχετικός νόμος
  • Αρχίζει η προπαγανδιστική εκστρατεία παραπληροφόρησης των εργαζομένων
  • Τι περιλαμβάνει η Συνθήκη

Χωρίς τη λαϊκή συγκατάθεση η κυβέρνηση φέρνει για κύρωση στη Βουλή τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Μια Συνθήκη που συμπληρώνει την προηγούμενη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την επιδίωξη να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στην "Ευρώπη των πολυεθνικών". Μέσα στις γιορτές κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής το σχέδιο νόμου για την "Κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ", το οποίο, σύμφωνα με τις ενδείξεις, θα συζητηθεί το Φλεβάρη. Η κυβέρνηση επιμένει στην επικύρωση μέσω της Βουλής και απορρίπτει την πρόταση του ΚΚΕ για τη διενέργεια εθνικού δημοψηφίσματος, με το οποίο ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί για τις δύο θεμελιώδεις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Η πρόταση του ΚΚΕ αποκτά ξεχωριστή σημασία υπό το φως των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, στις οποίες οι Ελληνες πολίτες εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει στη διαδικασία επικύρωσης μέσω της Βουλής, υπολογίζοντας στη συμπαράσταση της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που συμμερίζονται στον ένα ή άλλο βαθμό την άποψη του "μονόδρομου".

Παράλληλα η κυβέρνηση θα εξαπολύσει μια πολυδάπανη εκστρατεία παραπληροφόρησης για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Το κόστος αυτής της εκστρατείας υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο ΕΥΡΩ, ένα μέρος του οποίου θα πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω του προϋπολογισμού.

Η Συνθήκη του Αμστερνταμ, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες των αρχιτεκτόνων της, σκοπεύει στην πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπληρώνοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία και οδήγησε στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ενσωματώνει τη Συμφωνία Σένγκεν, περιλαμβάνει το δρακόντειο "Σύμφωνο Σταθερότητας", προδιαγράφει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθιερώνει ένα νέο σύστημα λήψης αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα με πλειοψηφία και κατηγοριοποιεί τα κράτη - μέλη ανάλογα με την οικονομική ισχύ τους, παρέχοντας πρόσθετα δικαιώματα στους πλούσιους με ανάλογη αύξηση των υποχρεώσεων των φτωχών. Φυσικά το όλο σχέδιο έχει τη σφραγίδα των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που θέλουν όχι μόνο τη διασφάλιση και την αύξηση των κερδών τους, αλλά και αναζητούν τη διεύρυνση των αγορών, ενώ τώρα επιδιώκουν να θωρακίσουν παραπέρα και πολιτικά την κυριαρχία τους.

Απ' την άλλη όψη αυτού του νομίσματος, αυτή που η κυβέρνηση επιμένει να κρατά στο σκοτάδι, υπάρχουν οι σκληρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, για τους λαούς των κρατών - μελών. Ηδη οι Ελληνες εργαζόμενοι, αλλά και άλλα λαϊκά στρώματα, έχουν γνωρίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η σκληρή, πολύχρονη λιτότητα, η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η συστηματική καταστροφή της παραγωγικής βάσης, ο μαζικός διωγμός των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, ο στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα των προγραμμάτων "σύγκλισης". Τώρα, λοιπόν, με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ όλα αυτά μονιμοποιούνται και προστίθενται η διευρωπαϊκή αστυνομοκρατία της Συμφωνίας Σένγκεν, η "δικτατορία των τραπεζιτών" με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ακρωτηριασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Μέχρι τώρα τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα, που έχουν ταχθεί υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ και αυτής του Αμστερνταμ, δήλωναν ότι δε χρειάζεται να ρωτήσουν τον ελληνικό λαό, αφού με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές τους έδωσε ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο οι ίδιοι ερμηνεύουν ότι είναι και ποσοστό υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόσφατη, όμως, δημοσκόπηση που έγινε σε όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη της ΕΕ απέδειξε το τελείως αντίθετο: Οι Ελληνες στην πλειοψηφία τους (51%) είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και το χειρότερο για τον κ. Σημίτη και τους θιασώτες του Μάαστριχτ είναι ότι το ποσοστό των υποστηρικτών της ΕΕ είναι μόλις 34%, ενώ το 1993 ήταν περίπου 73%!

Η είσοδος στην ΟΝΕ θα νεκρώσει την ελληνική οικονομία

Δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κατσαρού

"Δε βλέπω να αυξάνονται οι προϋποθέσεις πραγματικής σύγκλισης. Η σύγκλιση είναι πλασματική. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την είσοδο στην ΟΝΕ, νεκρώνοντας την ελληνική οικονομία. Αυτό όμως δε θα σημάνει για την Ελλάδα και καλύτερες ημέρες. Θα μας βρει να συνεχίζουμε τις θυσίες που είναι ήδη δυσβάσταχτες για τον ελληνικό λαό".

Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε σε χτεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα"Θεσσαλονίκη" ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νίκος Κατσαρός, για να συνεχίσει: "Πρέπει να ζήσει η ελληνική οικονομία, που είναι πεθαμένη. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς με την είσοδό μας στην ΟΝΕ θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικές καταστάσεις, τη στιγμή που η ανεργία είναι στο 14%".

Το μεγάλο ερώτημα που εύλογα γεννάται σε κάθε λογικό άνθρωπο διαβάζοντας τις σαρωτικές αυτές δηλώσεις του Ν. Κατσαρού είναι: Πώς γίνεται για τα σοβαρά αυτά θέματα, που καθορίζουν την πορεία της χώρας, το κόμμα του Ν. Κατσαρού να έχει βασικά την ίδια στάση και φιλοσοφία απέναντι στην ΟΝΕ με την κυβέρνηση, να ψηφίζει τις Συμφωνίες του Μάαστριχτ και Αμστερνταμ και από την άλλη στελέχη του να... κόπτονται ότι με την είσοδο στην ΟΝΕ η"κατάσταση θα είναι περισσότερο τραγική;".

Την απάντηση στο βασικό αυτό ερώτημα τη δίνει έμμεσα ο ίδιος ο Ν. Κατσαρός, όταν απαντώντας στην ερώτηση αν βλέπει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, δηλώνει: "...Ούτε το φθινόπωρο βλέπω εκλογές γιατί δε θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τότε η πλασματική ευφορία με την είσοδο στην ΟΝΕ...".

Η απάντηση αυτή αποκαλύπτει βέβαια τον ευσεβή πόθο του κυβερνώντος κόμματος, ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ προσδοκά να πετύχει την επανεκλογή του πάνω στη βάση μιας "πλασματικής ευφορίας", εκμεταλλευόμενο την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και παρουσιάζοντάς τη ως μεγάλη επιτυχία!

Ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτει και το μύχιο πόθο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα επιθυμούσε ασφαλώς να είναι αυτή στη θέση να χρησιμοποιήσει την ένταξη για να πετύχει εκλογή. Αφού έτσι κι αλλιώς και οι δύο πόλοι του δικομματισμού είναι ένθερμοι θιασώτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Επομένως όλες οι προσπάθειες στελεχών της ΝΔ, με δηλώσεις στον Τύπο κλπ., αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδιαφέρεται δήθεν για τις "δυσβάσταχτες θυσίες" του λαού, ενώ η πραγματική επιδίωξη είναι να θολώνουν τα νερά, να δημιουργούν σύγχυση για να μην αποκαλύπτεται στο λαό η μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν σοβαρές ευθύνες για τα δεινά που έχει επιφέρει η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και τα ακόμα μεγαλύτερα δεινά που ακολουθούν με την ΟΝΕ.

ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Δύσκολα θα μπορέσετε να βρείτε έναν από τους υποστηρικτές του ΕΥΡΩ να σας πει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας. Ακόμη και στα ίδια τα επίσημα ντοκουμέντα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Βιέννης δε γίνονται παρά κάποιες δειλές αναφορές, όμως ούτε σ' αυτές υπάρχει η οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το οποίο κατά τα άλλα θεωρείται από τους "δεκαπέντε" το κορυφαίο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατανοητή η σιωπή. Οι εργαζόμενοι γνώρισαν ήδη ότι η πορεία τα προηγούμενα χρόνια προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση και το ΕΥΡΩ είχε αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της ανεργίας, αφού οι άνεργοι υπολογίζονται σε πάνω από 20 εκατομμύρια με ανοδικές τάσεις. Γνώρισαν, επίσης, ότι η ανεργία και οι άνεργοι είναι το απαραίτητο τίμημα που πρέπει να πληρώσουν αυτοί για την επιτυχία των προγραμμάτων "σύγκλισης". Και τώρα προκύπτει το ερώτημα:

Θα μειωθεί η ανεργία με την καθιέρωση του ΕΥΡΩ;

Μια αλλαγή των νομισμάτων δεν είναι δυνατόν από μόνη της να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου αυτή η αλλαγή θα έχει συνέπεια την απώλεια θέσεων. Αυτό, παραδείγματος χάριν, θα συμβεί στο τραπεζικό σύστημα, αφού υπολογίζεται ότι με τις αναπροσαρμογές, τις συγχωνεύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών θα χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας. Το ίδιο θα συμβεί και με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλά και με την τάση συγχώνευσης άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, αυτή η δραματική εξέλιξη θα συμβεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2000.

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να κρύψουν την αλήθεια απ' τους εργαζόμενους, προσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα. Ετσι, αντί να μιλούν για ανεργία και τους ανέργους, οι οποίοι πρέπει να ενισχυθούν, κάνουν λόγο για "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης". Πίσω απ' αυτό κρύβονται όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθούνται για την κατάργηση του οκταώρου, άλλων θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, την αφαίρεση του δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι, υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες θα μειώσουν το λεγόμενο "κόστος εργασίας" θα αυξήσουν τα κέρδη τους και εν τέλει θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Για την ακρίβεια πρόκειται για το σχέδιο μοιράσματος της ανεργίας σε περισσότερα και μικρότερα "κομμάτια" και όχι βεβαίως για μείωση της ανεργίας.

Από το 1991, όταν υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οικονομικές και πολιτικές, υπόσχονταν ότι η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας θα είναι η "ανάπτυξη", δηλαδή η αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην αύξηση των επενδύσεων και επομένως των θέσεων εργασίας. Τα χρόνια πέρασαν, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατακόρυφα ως αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, τα κέρδη έφτασαν σε ύψη ρεκόρ, αλλά αντί να μειωθεί η ανεργία, αυξήθηκε. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνει η Γερμανία, όπου το 1997 σημειώθηκε νέο ρεκόρ εξαγωγών, ενώ το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας για ολόκληρο το 1997 υπολογίζεται σε 128 δισ. μάρκα (από 98 δισ. το 1996), ρεκόρ σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Στο ίδιο διάστημα, όμως, το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχτηκε στο 12% και οι άνεργοι υπολογίζονται πάνω από 5 εκατομμύρια.

Οσο για το πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι πολυεθνικές το θέμα, σας θυμίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρίας "Νεστλέ", Χέλμουτ Μάουχερ, χαρακτήρισε τους ανέργους και τους ανίκανους προς εργασία "σκουπίδια της ευημερίας"...

Δ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ