Eurokinissi |
Ενας 51χρονος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση του νερού, την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στο μαντρί όπου είχε τα πρόβατα. Ενας δεύτερος άνθρωπος που αγνοούνταν στον Βόλο, στο ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, πιθανολογείται ότι είναι νεκρός, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλους δύο αγνοούμενους.
Η πόλη του Βόλου «πνίγηκε», αφού οι δρόμοι του μετατράπηκαν σε ποτάμια, άνθρωποι ανέβαιναν σε ταράτσες για να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά, πυροσβέστες κλήθηκαν με σωστικές λέμβους να απεγκλωβίσουν τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, δημόσιες υπηρεσίες έμειναν κλειστές, εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στους χώρους εργασίας τους, χωρίς να μπορούνε να πάνε σπίτια τους, πλημμύρισαν ακόμα και το Γενικό Νοσοκομείο και τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κατέρρευσε πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου, ενώ στη συνέχεια, ώρες αργότερα, έγινε εκκένωση όλης της δομής και μεταφορά των 20 γερόντων σε άλλο σημείο.
Eurokinissi |
Λόγω της υπερχείλισης χειμάρρων διακόπηκαν από χτες το πρωί και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Βόλου και Λάρισας, ενώ περιορισμένα ήταν και τα δρομολόγια λεωφορείων και εκτελούνταν μόνο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακινητοποιημένα παρέμειναν και τα λεωφορεία των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου και δεν εκτελούν δρομολόγια τόσο στο κέντρο, όσο και στα προάστια.
Ο κίνδυνος και η ανυπαρξία σχεδίου οδήγησαν, νωρίς το μεσημέρι, στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, μετά από απόφαση της αστυνομίας. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή στις αρχές Σεπτέμβρη προϊδεάζει για το τι θα συμβεί τον χειμώνα, συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν τον Ιούλη στη Μαγνησία.
Παρόμοια προβλήματα σημειώθηκαν σε όλο τον νομό Μαγνησίας: Στο Πήλιο, όπου πλημμύρισαν τα παραλιακά χωριά και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, στις Σποράδες και αλλού. Μάλιστα, για ώρες, περίπου 110 άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στον Αγιο Ιωάννη Πηλίου. Στην Αργαλαστή υπάρχουν πληροφορίες για κατάρρευση ενός σπιτιού από την ορμή του χειμάρρου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, και στην Αγριά Βόλου έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα.
Η χτεσινή καταστροφή ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο την έλλειψη αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, οι οποίες κινήθηκαν για μια ακόμη φορά στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων» και της «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας στο τεχνικό πρόγραμμα 2024 δίνει 55 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους (20 εκατ. από τον «αναπτυξιακό» νόμο και 35 εκατ. από το ΕΣΠΑ) και προϋπολογίζει ψίχουλα για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση. Επίσης, το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 είχε προϋπολογισμό πάνω από 2,17 δισ. ευρώ. Τα 550 εκατ. ευρώ (24,3%) προϋπολογίζονταν για τεχνικά έργα και έργα υποδομών, αλλά τη μικρότερη χρηματοδότηση ανάμεσα στους θεματικούς στόχους είχε ο στόχος «κλιματική αλλαγή - πρόληψη», που παίρνει μόλις 13,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 0,58% της χρηματοδότησης!
Στο κακοπαιγμένο αυτό έργο πρωτοστατούσαν από χτες το πρωί ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, και άλλα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι όπως και στις φωτιές του Ιούλη, έδιναν «σόου» μπροστά στις κάμερες, τσαλαβουτούσαν στα νερά και κατηγορούσαν τον κόσμο για το γεγονός ότι πήγαινε στις δουλειές του και δεν είχε μείνει σπίτι.
Κι όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που η πόλη του Βόλου και ο νομός πλημμυρίζουν μετά από μια δυνατή βροχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από έναν χρόνο περίπου, στις 14 Αυγούστου 2022, είχαν σημειωθεί παρόμοιες καταστροφές, με την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ να επισημαίνει τότε σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κάθε φορά που έχει έντονη βροχόπτωση παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Βόλος έχει ένα δίκτυο όμβριων υδάτων κατασκευασμένο από τη δεκαετία του 1950, με προδιαγραφές εκείνης της εποχής. Σήμερα αδυνατεί να καλύψει την απορροή των όμβριων, ενός διπλάσιου σε έκταση πολεοδομικού συγκροτήματος από εκείνη την εποχή, αφού μπορεί να "σηκώσει" λίγα χιλιοστά βροχής.
Το επικίνδυνο σκηνικό για την προστασία των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται να συμπληρώσουν τα βουλωμένα φρεάτια, η κακή συντήρηση του δικτύου, τα ακαθάριστα ρέματα, οι κακοτεχνίες και η σημαντική απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στερούν από την Τοπική Διοίκηση τους ανάλογους πόρους, προωθώντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών».
Και πρόσθετε: «Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι προφανώς τεράστιες. Η προσήλωσή τους στρέφεται σε έργα της λεγόμενης "Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης - Ανάπλασης", δηλαδή στον εξωραϊσμό μόνο του κέντρου της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Τα έργα της πολιτικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν είναι άμεσα ανταποδοτικά για τους ιδιώτες».
Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν χθες και στον νομό Λάρισας. Συγκεκριμένα: Στα παράλια του νομού, στον δήμο Αγιάς, ρέματα μετατράπηκαν σε χειμάρρους που στο πέρασμά τους μετέφεραν φερτές ύλες, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα. Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες πλημμύρισαν, χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα για ώρες.
Ο δήμος προχώρησε στην προληπτική εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης της Αγίας Παρασκευής Στομίου, ενώ απομακρύνθηκαν και οι κατασκηνωτές του δημοτικού κάμπινγκ Στομίου. Ηδη ο δήμος Αγιάς με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Προβλήματα σημειώθηκαν ακόμα σε δρόμους των Τρικάλων, της Λάρισας και της Καρδίτσας. Μάλιστα, στην Καρδίτσα σημειώθηκε για τρίτη φορά εισροή υδάτων στα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου. Μεγάλα προβλήματα υπήρξαν επίσης στη Σκιάθο και σε άλλα νησιά των Σποράδων.