ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης συντονισμός με τους Αμερικάνους

Η απόλυτη προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στη «γραμμή» που επιβάλλουν τα αμερικανικά συμφέροντα, διαπιστώθηκε σε μια ακόμη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ.

Η εικόνα των δυο υπουργών Εξωτερικών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, που γίνονται δεκτοί και «συνομιλούν» με την Αμερικανίδα συνάδελφό τους Μ. Ολμπράιτ μόνο για είκοσι λεπτά της ώρας «λέει», ασφαλώς, πολύ περισσότερα πράγματα από τις όποιες δηλώσεις και, επίσημες ή ανεπίσημες, ανακοινώσεις, που έγιναν. Η εικόνα αυτή περιγράφει και υπογραμμίζει την «υψηλή» αμερικανική εποπτεία και τον επιδιαιτητικό ρόλο της Ουάσιγκτον στα Ελληνοτουρκικά.

Η Ουάσιγκτον έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τον Γ. Παπανδρέου και την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, την περασμένη βδομάδα, επιβεβαιώθηκε ο πλήρης συντονισμός της πολιτικής της χώρας με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Γιουγκοσλαβικό.

Τα Ελληνοτουρκικά

Με τη δίωρη και χωρίς την παρουσία κανενός από τους συνεργάτες τους συζήτηση, που είχαν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αποφασίστηκε η «εμβάθυνση» του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε ζητήματα υψηλής πολιτικής. Ηδη, τα υπουργεία Αμυνας των δυο χωρών έχουν υποβάλει καταλόγους με προτάσεις για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό μια διμερή και εφ' όλης της ύλης συζήτηση. Με άλλα λόγια, η Αθήνα αναθεωρεί στην πράξη την πάγια θέση της, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει άλλη ελληνοτουρκική διαφορά που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διμερούς διαλόγου, πέρα από τη συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, η συζήτηση για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο προσφέρει τη δυνατότητα κατάρτισης μιας πλούσιας ατζέντας, η οποία θα περιέχει θέματα, όπως αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

Ολη αυτή η διαδικασία, βέβαια, προβλέπεται να είναι μακράς χρονικής διάρκειας και οι ρυθμίσεις που θα επιβάλει θα παγιωθούν με τα χρόνια στην πράξη και ενταγμένες στο «μοντέλο», που με σαφήνεια περιγράφει η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ για τη Νοτιοανατολική του Πτέρυγα. Ολα αυτά, ήδη, προχωρούν και το «έργο» που έχει ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών είναι, απλώς, να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν τη «νέα ατμόσφαιρα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έτσι ώστε να «βιωθεί» ανώδυνα η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στην περιοχή.

Το Κυπριακό

Το Κυπριακό, ως συνήθως, συνεχίζει να «αξιοποιείται» για την εκπλήρωση άλλων στόχων. Στην προκειμένη περίπτωση, για την υφαρπαγή των ψήφων της ελληνικής ομογένειας ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Γ. Παπανδρέου, πρόθυμα, έσπευσε να συμμετέχει στο παιχνίδι που λέγεται «το Κυπριακό "επιλύεται" πάντα πριν τις αμερικανικές εκλογές», βοηθώντας στην καλλιέργεια προσδοκιών και εντυπώσεων. Ετσι, λοιπόν, στις συναντήσεις του την περασμένη βδομάδα στην Αμερική, «έφερε» το Κυπριακό στο επίκεντρο των όποιων συζητήσεων είχε με τους Αμερικανούς, αφού αυτό «βόλευε» πάνω απ' όλα τους συνομιλητές του.

Από την άλλη πλευρά, η Αγκυρα, συμμετέχοντας και αυτή στο ίδιο παιχνίδι, απλώς «σιωπά», έχοντας, βέβαια, ξεκαθαρίσει και υπογραμμίσει πως για την Τουρκία το Κυπριακό έχει επιλυθεί από το 1974. Ανάλογα ξεκάθαρα «διευκρινιστικός» ήταν την περασμένη βδομάδα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την τουρκική θέση για τα Ελληνοτουρκικά, με τη «σημείωση» πως οι δυο χώρες έχουν πολλά να πουν πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Τα Βαλκάνια

Μετά τις εκλογές της 9ης Απρίλη, η ελληνική κυβέρνηση αισθάνθηκε ότι ήρθε η ώρα να «αποκαλύψει» την πρακτική της στο Γιουγκοσλαβικό. Και το έκανε, «υιοθετώντας» πολιτικά και οικονομικά το συνονθύλευμα που «απαρτίζει» τη γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση.

Ετσι, λοιπόν, η Αθήνα, όχι απλώς συμφωνεί, αλλά έχει αναλάβει και ενεργό συμμετοχή στην αμερικανική προσπάθεια για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Μάλιστα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει ότι έχει ιδέες, για το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η αμερικανική επιδίωξη. Κάποιες από τις «ιδέες» αυτές ο Γ. Παπανδρέου τις υπέβαλε στις συζητήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, όπως επίσης και στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χτες στις Αζόρες.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ