ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
Σελ. /48
Εχασε το μέτρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Το απόλυτο τίποτα, διανθισμένο με μπόλικες «ευαίσθητες» εκφράσεις, «πρόσφερε» ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος που εγκαινίασε χτες στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), μια ψηφιακή βιβλιοθήκη και εργαστήριο επίδειξης τεχνικών βοηθημάτων για άτομα με προβλήματα όρασης. Ο υπουργός χαρακτήρισε τα εγκαίνια «πολύ σημαντικό βήμα» και επαίνεσε την κυβέρνηση με εκφράσεις του τύπου: «Προσφέρουμε πολύτιμες ανάσες γνώσης στα παιδιά που ζουν μέσα στο σκοτάδι», «Εγγυόμαστε στην πράξη την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη», «Θέλουμε γνώση για όλους».

Βέβαια, αυτά ο υπουργός τα είπε στο ΚΕΑΤ, όπου συμβαίνει ό,τι πανελλαδικά στο χώρο της ειδικής αγωγής και της πρόνοιας. Εξακολουθεί η ίδια πολιτική της υποχρηματοδότησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της δημιουργίας Αστικών Εταιριών, της συνεχούς μείωσης του προσωπικού, των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας, της υποβάθμισης της εκπαίδευσης. Οταν 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι εκτός εκπαίδευσης, η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους φτάνει το 85%, όταν το 77,5% των αναπήρων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή της απόλυτης φτώχειας.

Και σε τέτοιες περιπτώσεις η πολιτικάντικη «φλυαρία» με φόντο τα άτομα με αναπηρίες καταντάει πραγματική... απανθρωπία!

Οι αμείλικτοι...

Τα παχιά λόγια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περί...«αμείλικτης στάσης» απέναντι στους κερδοσκόπους, διαψεύστηκαν περίτρανα για άλλη μια φορά. Μετά από επώνυμη καταγγελία καταναλωτή προς τη Γενική Γραμματεία για διάθεση ελαττωματικού αυτοκινήτου από τη FORD, η Γραμματεία επέβαλε στην αντιπροσωπεία της γνωστής πολυεθνικής το... εξοντωτικό (!) πρόστιμο της τάξης των 15.000 ευρώ!

Με το ποσό αυτό φαίνεται ότι οι...«αμείλικτοι» προϊστάμενοι της Γενικής Γραμματείας αντιστάθμισαν το γεγονός ότι, όπως σημειωνόταν στην έκθεση του εμπειρογνώμονα, υπήρξε πιθανή «εγκληματική αμέλεια του συναρμολογητή ο οποίος απέκρυψε το συμβάν».

Οσο για τον πελάτη της εταιρίας - εδώ βρίσκεται το ζουμί της ιστορίας - εξακολουθεί να ταλαιπωρείται με ένα άχρηστο, καθότι επικίνδυνο, αλλά ακριβοπληρωμένο αυτοκίνητο, και τρέχει στα δικαστήρια μπας και καταφέρει να κερδίσει την αντικατάστασή του. «Αμείλικτη» κοροϊδία...

Στην ουρά...

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων Παίδων διαθέτουν 80% του χρόνου τους παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε σε δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωσε χτες η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία ενόψει του 44ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που θα γίνει στις 9-12 Ιούνη 2006.

Δε φτάνει δηλαδή που η έλλειψη ΠΦΥ οδηγεί τα άρρωστα παιδιά μαζί με τους γονείς τους στην ταλαιπωρία με τις ουρές στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά αναγκάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες σε ανάλωση «αλλότριων» δραστηριοτήτων. Δηλαδή να προσφέρουν αυτά που θα έπρεπε να παρέχονται στις γειτονιές απ' τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Αλλά τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου - μαζί με τους οικογενειακούς γιατρούς - έμειναν όνειρο απατηλό ή κάποια από αυτά μετρημένα στα δάχτυλα εντάσσονται στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και πάνε από χρόνο σε χρόνο και το πολύ εγκαινιάζονται χωρίς προσωπικό... Ομως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επενδύει για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Και εκεί δίνει μπόλικο χρήμα για επενδύσεις, καταρτίσεις κι ό,τι αποφέρει κέρδη...

... ή χαράτσι

Ιδού και μια άλλη διάσταση της έλλειψης της ΠΦΥ στη χώρα μας, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας: «Εννέα στις δέκα μητέρες χορηγούν ένα ή περισσότερα φάρμακα στα παιδιά τους, χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό! Τα φάρμακα που δίδονται συχνότερα στα παιδιά είναι τα αντιπυρετικά, τα παυσίπονα, τα αντιβηχικά, τα βρογχοδιασταλτικά και τα αντιδιαρροϊκά. Αντιβιοτικά χορηγούν, χωρίς συνταγή γιατρού, 2 στους δέκα γονείς. Κατ' αυτόν τον τρόπο χορηγούνται ακόμη και κορτικοειδή σε ποσοστό 15%».

Οι γονείς θα αυτοδιορίζονταν ποτέ γιατροί αν είχαν δίπλα τους και δωρεάν τον γιατρό-σύμβουλο; Ασφαλώς όχι γιατί δε θα ήθελαν ποτέ τα παιδιά τους ως πειραματόζωα. Ενώ τώρα για να χρησιμοποιήσουν τη συμβουλή του γιατρού ή θα πάνε στο νοσοκομείο ή θα πληρώσουν στους ιδιώτες. Κι όπως έδειξε πρόσφατα η έρευνα των ΕΣΥΕ, κάθε μήνα το λαϊκό νοικοκυριό πληρώνει 128,17 ευρώ το μήνα για δαπάνες Υγείας ή πληρώνει απ' την τσέπη του το 47% των συνολικών δαπανών Υγείας. Κι είναι βαρύ ένα τέτοιο χαράτσι, που θα έπρεπε να αποτελεί δωρεάν υποχρέωση του κράτους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολες οι δυνάμεις σ' αυτή τη μάχη!

Η αγανάκτηση που φουντώνει μέρα με τη μέρα στα πανεπιστήμια δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εχει «ουρά» πίσω της, την ίδια την κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που ενώ αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αυτή αναπτύσσεται - εμπλουτίζεται πάνω στη βασική γραμμή χάραξης, αυτήν που προκύπτει από τη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανταγωνιστικότητα, τις κατευθύνσεις της Μπολόνια για την εκπαίδευση. Στρατηγική και κατευθύνσεις που συνοδεύονται με φαρδιές-πλατιές τις υπογραφές όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες δεν έχουν πάψει να έχουν ευαγγέλιό τους ό,τι έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ.

Η έγκαιρη αποκάλυψη των βασικών κατευθύνσεων αυτής της πολιτικής, από το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του στις σχολές, έχει συμβάλει τα μέγιστα στη σημερινή ένταση των διεργασιών που γίνονται ανάμεσα στους φοιτητές και τους σπουδαστές, έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα στο ίδιο το γεγονός ότι μαζικοποιούνται οι συνελεύσεις στις σχολές, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις με πλαίσια μάλιστα από σχολή σε σχολή που όλο και περισσότερο υιοθετούν βασικά σημεία του πλαισίου που εδώ και καιρό προβάλλουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.

Δεν υπάρχει ερώτημα ως προς το τι ξεσηκώνει τους φοιτητές: Είναι ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια τον οποίο η κυβέρνηση επιμένει να προωθήσει για να φτιάξει ένα «καλούπι» ανώτατης εκπαίδευσης που θα δουλεύει με τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις. Είναι εκείνο το «πακέτο» των ρυθμίσεων που επί της ουσίας δε δυσκολεύει απλά, αλλά ευθέως τσεκουρώνει την ίδια τη δυνατότητα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών να μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να παρακολουθούν τις σπουδές και να βγαίνουν με ένα πτυχίο στο χέρι που θα έχει αντίκρισμα στην εργασία και τη ζωή τους.

Η αντίδραση στο νόμο -πλαίσιο δε σημαίνει αποδοχή της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Ομως, αυτό που φέρνει η κυβέρνηση είναι χειρότερο. Γι' αυτό και η απαίτηση είναι μία: Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος -πλαίσιο! Κι αυτή η απαίτηση αγκαλιάζει τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κουραστεί να δηλώνει ότι είναι σύμφωνος με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στις ίδιες τις σχολές, οι φοιτητές που έχουν επιλέξει την ΠΑΣΠ ως συλλογική έκφραση, κάτω και από την επίδραση που ασκεί η κουβέντα φοιτητή τον φοιτητή, τελικά απορρίπτουν το νέο νόμο - πλαίσιο. Είναι ένα ζήτημα και το ποια πολιτικά συμπεράσματα θα βγάλουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τους καλούν να βγάλουν συμπεράσματα, να δουν ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε άλλαξε, ούτε αλλάζει.

Οι δυνάμεις της ΠΚΣ δίνουν τη μάχη μέσα και έξω από τις σχολές, κάθε μέρα όλο και πιο αποφασιστικά. Επιμένουν να ξεσηκωθούν ακόμα περισσότεροι. Επιμένουν να συμπορεύονται με τους εργαζόμενους, τους γονείς τους. Και πρέπει να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά αυτός ο αγώνας. Δεν αρκούν τα «χτυπήματα στην πλάτη» προς τη νεολαία. Η κατάσταση απαιτεί τους πάντες στο δρόμο. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η ΠΚΣ καλεί και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν 24ωρη απεργία. «Ολα τα σφυριά» να συντονιστούν σ' αυτή την κατεύθυνση: Να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ