ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
Σειρήνες της μοιρολατρίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η κυβέρνηση να μη σήμανε συναγερμό για την αντιμετώπιση των «ακραίων» φαινομένων (πως γίνεται να υπάρχουν ακραία φαινόμενα (χιονοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κ.ο.κ.) τόσο συχνά κανείς δε μας το εξηγεί), αλλά σήμαναν συναγερμό οι σειρήνες της μοιρολατρίας και της υποταγής στο σύστημα. Το κράτος έκανε ό,τι μπορούσε, το πρόβλημα είναι η μη συμμόρφωση, η ανυπακοή, η αντικοινωνική συμπεριφορά των οδηγών! Το πρόβλημα είστε εσείς! Μην κινείστε, μην ομιλείτε, μην αναπνέετε! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν προκειμένου να βγάλουν λάδι ολόκληρο το σάπιο σύστημα. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από δύο κύρια άρθρα χτεσινών φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Πρώτα η «Ελευθεροτυπία»: «Το κράτος όμως δεν μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα από όσα, έστω και λίγα, έκανε. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από το κράτος να είναι πάντα έτοιμο για να αντιμετωπίσει ακραίες χιονοπτώσεις που θα συμβαίνουν μια φορά σε πολλές δεκαετίες». Και η «Ημερησία» κάτω από τον εύληπτο τίτλο «Τι έκανες εσύ για τα προβλήματα;» σημειώνει: «Αν αντιμετωπίζαμε με την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της ΕΜΥ και πολλές συνέπειες της βαρυχειμωνιάς θα είχαμε αποφύγει και υπαίτιοι δε θα είχαμε γίνει προβλημάτων που θα επιδείνωναν την κατάσταση»(!). Το ερώτημα βέβαια της εφημερίδας υφίσταται, αλλά από την ανάποδη: Τι έκανες εσύ για να πάψει να μας καταδυναστεύουν οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους;

Τα «τρίγωνα»...

Τον τίτλο «Τρίγωνο των Βερμούδων στην Υγεία» είχε το ολοσέλιδο ρεπορτάζ του Γ. Παπαχρήστου στα «Νέα» στις 5-6 Γενάρη 2002 που αναφερόταν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο (που έγινε στις 4.1.2002).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Αλ. Παπαδόπουλος «θα κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην κόντρα με τους πανεπιστημιακούς. Και αυτό θα είναι η άμεση λειτουργία των νοσοκομείων στο Χαϊδάρι και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη με τη μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών». Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Αλ. Παπαδόπουλος δηλώνει ότι «πρέπει η κοινωνία να καταλάβει ότι όσα συμβαίνουν σήμερα έχουν να κάνουν με την απαίτηση ορισμένων κύκλων να συνεχιστεί το αμαρτωλό καθεστώς του τριγώνου των Βερμούδων στην Υγεία». Και τρίγωνο των Βερμούδων ο υπουργός εννοεί «τα ιδιωτικά ιατρεία των μεγαλογιατρών που περικλείονται ένθεν και ένθεν της Βασ. Σοφίας και του Κολωνακίου».

... και η πραγματικότητα

Εκείνο που δεν πληροφορήθηκε η κοινωνία, όμως, τόσο από τις δηλώσεις του υπουργού όσο και από το ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι ότι μέχρι να γίνει η μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών στο Χαϊδάρι και στο «Παπαγεωργίου» οι πανεπιστημιακοί καθηγητές μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους και να κρατούν ένα ακόμα 5% από όσα απέδιδαν στο δημόσιο για έξοδα συντήρησης.

Μέχρι λοιπόν τη μεταφορά «πολλοί καιροί διαβαίνουνε». Κι έτσι μέχρι τότε και το τρίγωνο θα διατηρηθεί και οι περισσότεροι καθηγητές -συνταξιούχοι πια- θα μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα -χωρίς κανένα πρόβλημα- ο οποίος θα συνεχίζει να διεμβολίζει ποικιλοτρόπως το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας.

Κατόπιν εορτών...

Ηθελαν, φαίνεται, να τους τα δώσουν σε ευρώ... Για τους κυβερνώντες μιλάμε, οι οποίοι άφησαν τους πληγέντες, εξαιτίας της υπερχείλισης του Διακονιάρη στην Πάτρα, να περάσουν μαύρες γιορτές, για να τους χορηγήσουν μετά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Δε μιλάμε για κανένα σπουδαίο ποσό, βέβαια, 200.000 δραχμές σε μέσο όρο. Ισα ίσα για να κλείσει καμιά τρύπα...

Τόσο δύσκολο ήταν να χορηγηθούν αμέσως και, πάντως, πριν τα χριστούγεννα;


Πώς θάφτηκε...

Για μάχη

ήταν έτοιμη

με το χιονιά

μεγάλη,

μα όταν εξεστράτευσε,

πριν φτάσει

στην Εκάλη,

γλιστράει

η κυβέρνηση

και σπάει το κεφάλι.

***

Κουτσά, στραβά

σηκώνεται,

το τραύμα της

μπαντάρει

και προχωράει

ακάθεκτη

τώρα προς Σχηματάρι,

όπου τουμπάρει

και εκεί

και σπάει το ποδάρι.

***

Σε μαύρο χάλι

η θλιβερή

δυνάμεις συγκεντρώνει,

για Μαλακάσα

ξεκινά,

μα το κακό τριτώνει,

γλιστράει ξανά

και θάβεται

τώρα βαθιά

στο χιόνι!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εύκολο θύμα»

Η σφοδρή κακοκαιρία που ενέσκηψε ανέδειξε την έλλειψη βασικών υποδομών στη χώρα μας. Το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε - παρά τις φιλότιμες, πολύωρες και επίπονες προσπάθειες των εργαζομένων - να κρατήσει ανοιχτή τη μόνη κεντρική Εθνική Οδό, ούτε να διασφαλίσει την αεροπορική και σιδηροδρομική συγκοινωνία, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δε διαθέτει τα απαραίτητα έργα υποδομής, τα μέσα και εφόδια για την αντιμετώπιση έκτακτων και δύσκολων καταστάσεων. Και γι' αυτές τις ελλείψεις φταίνε οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν επενδύουν σε έργα υποδομής, αλλά ξοδεύουν τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και τα διάφορα κονδύλια σε αντιπαραγωγικά για το λαό έργα, τα προσφέρουν, σαν «επενδυτικά κίνητρα», στους μεγαλοβιομήχανους, τα σκορπούν, σαν «ψηφοθηρικά γραμμάτια», σε «αετονύχηδες» και «κομπιναδόρους».

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Ελλάδα αποτελεί «εύκολο θύμα» του καιρού. Και δε γίνεται λόγος μόνο για την πρόσφατη κακοκαιρία, η οποία, πράγματι, μπορεί να χαρακτηριστεί σπάνια και, ως εκ τούτου, δυσκόλως αντιμετωπίσιμη. Κάθε καιρική μεταβολή προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα, καθώς με το χιόνι δρόμοι κλείνουν, χωριά αποκλείονται, πόλεις «παγώνουν», με τη βροχή κτίρια πλημμυρίζουν, καλλιέργειες «βουλιάζουν», άνθρωποι πνίγονται, με τον αέρα δάση καίγονται, με τον καύσωνα πάρα πολλοί υποφέρουν. Δεν μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία. Ούτε «στέκεται» ο συνήθης ισχυρισμός των κυβερνώντων πως τα προβλήματα οφείλονται, αποκλειστικώς, στα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Αν δεχτούμε αυτόν τον ισχυρισμό, θα πρέπει να δεχτούμε ότι η φύση «εχθρεύεται» την... ηλιόλουστη Ελλάδα και πως το κράτος δικαιολογείται να δηλώνει «απών» στα δύσκολα.

Ουδείς εκ των κυβερνώντων μπορεί ν' αμφισβητήσει πως οι πολύχρονες καθυστερήσεις ή οι «προχειροδουλιές» στα έργα εκσυγχρονισμού του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, ευθύνονται για τη διακοπή των συγκοινωνιών με το που πέφτει το πρώτο χιόνι. Ουδείς μπορεί ν' αρνηθεί ότι η Ελλάδα είναι αθωράκιστη στις πλημμύρες, λόγω παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Ουδείς μπορεί να φέρει αντίρρηση ότι τα δάση μας είναι απροστάτευτα, έναντι του καιρού και των κερδοσκόπων. Οπως ουδείς μπορεί να μην παραδεχτεί πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μέσα. Φάνηκαν αυτές οι ελλείψεις στην πρόσφατη κακοκαιρία, όταν δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες, ΔΕΗ κι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων και μηχανημάτων, ώστε ν' αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα.

Ας όψεται γι' αυτό η πολιτική του «λιγότερου κράτους», που πρόβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ και υλοποιεί, με «υπερβάλλοντα ζήλο», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτή η πολιτική που, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, των διαλύσεων και των καταργήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, «αδυνάτισε» τόσο πολύ το κράτος, ώστε να μην μπορεί ν' ανταποκρίνεται στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού. Είναι αυτή η πολιτική που, με τη δημιουργία των «καποδιστριακών» δήμων, έκανε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα ακόμη άχρηστο γρανάζι του κρατικού μηχανισμού και μάλιστα χωρίς πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες, καθιστώντας την αδύναμη ή και απρόθυμη να παρέμβει και να βοηθήσει. Είναι αυτή η πολιτική που «στήνει» ένα κράτος πανίσχυρο για την αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων και, ταυτόχρονα, το καθιστά ανίσχυρο να συνδράμει τους απλούς ανθρώπους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ