ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα της ΔΕΗ

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Εργων της Επιχείρησης

Η έντονη ανησυχία των εργαζομένων στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Εργων για την πορεία της ΔΕΗ και το έντονο ενδιαφέρον τους για τις θέσεις του Κόμματος γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν την Επιχείρηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους της παραπάνω Διεύθυνσης, σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ΕΣΚ - ΔΕΗ, αλλά και να επισκεφτεί τους χώρους εργασίας των εργαζομένων, καθώς και να ενημερωθεί από τη διοίκηση της Διεύθυνσης, με την οποία είχε ξεχωριστή συνάντηση.

Αν και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη δρομολογούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη συζήτηση που αναπτύχθηκε απασχόλησαν και γενικότερα θέματα, αφού οι εργαζόμενοι με ερωτήσεις τους κάλεσαν την Αλ. Παπαρήγα να τους ενημερώσει τόσο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όσο και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

"Ζούμε σε μια περίοδο που υπάρχει πολύ παρασκήνιο και, θα έλεγα, θα συμβούν πολλά πράγματα στην ελληνική οικονομία, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στις δημόσιες επιχειρήσεις", τόνισε μεταξύ άλλων η Αλ. Παπαρήγα και οι εργαζόμενοι έδειξαν να καταλαβαίνουν πολύ καλά, αφού ήδη έρχονται σε επαφή με τα αποτελέσματα του παρασκηνίου. Καθημερινά, όπως προέκυψε από ερωτήσεις των εργαζομένων, αλλά και παρεμβάσεις, βλέπουν το παρασκήνιο της υπονόμευσης, με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης από το "παράθυρο". Βλέπουν έργα, που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι υπηρεσίες της Επιχείρησης, συμβάσεις και προγραμματικές συμφωνίες να δίνονται στους εργολάβους στη βάση των διαπλεκόμενων συμφερόντων - που οι ίδιοι κατά καιρούς καταγγέλλουν - όπως και ότι το 40% των εργασιών στην Αθήνα, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, έχει περάσει στους εργολάβους και άλλα πολλά.

Μέσα σε όλα αυτά, αναμένουν με αγωνία τώρα την επικείμενη μετατροπή της Επιχείρησης σε ΑΕ, που η κυβέρνηση αποφάσισε κατ' εντολή των Βρυξελλών, κατανοώντας, τουλάχιστον, ότι βάζει σε ανατροπή τις εργασιακές τους σχέσεις, τις κατακτήσεις ακόμα και αυτού του καχεκτικού ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και δημιουργώντας τους εύλογα ερωτηματικά για το τι θα αλλάξει, ποιους θα εξυπηρετήσει. "Οι επιλογές αυτές προβλέπουν σαφή ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αλλά μπορούν να ανατραπούν εάν υπάρξει αντίδραση",θα απαντήσει η Αλ. Παπαρήγα, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνες και υπογραμμίζοντας ότι με το λαό παθητικό δε γίνεται τίποτα. "Θέλουν και θα επιδιώξουν τρεις αγορές εργασίας, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Μία κατηγορία με μόνιμους εργαζόμενους, μία με εργαζόμενους που θα έχουν μια σχετική μονιμότητα και μία που θα προσφέρει ευκαιριακή εργασία. Ηδη με το νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί, πάνε να γκρεμίσουν ακόμη και κατακτήσεις από το 1914!. Αν περάσει αυτός ο προϋπολογισμός, σημαίνει αφαίρεση σημαντικών κατακτήσεων των εργαζομένων".Υπάρχει μία τάση για γενίκευση της υποαπασχόλησης - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - άποψη που ενισχύθηκε στη συνέχεια, όταν παρεμβαίνοντας εργαζόμενος αναφέρθηκε σε 150 εργαζόμενους στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, που από το 1992 δεν πήραν δραχμή αύξηση, αλλά και στους 5.000 εργαζόμενους της Επιχείρησης που η μία κυβέρνηση προσέλαβε και η άλλη απέλυσε και με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται η επαναπρόσληψή τους. Αυτή η τελευταία περίπτωση έδωσε την ευκαιρία στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αναφερθεί και στις πελατειακές σχέσεις που λειτούργησαν τουλάχιστον υπονομευτικά στον δημόσιο τομέα και που - όπως είπε χαρακτηριστικά - "για να εξαλειφθούν, πρέπει να παλέψουμε την πηγή τους, που είναι η λιτότητα".

Τέλος η Αλ. Παπαρήγα ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την οικονομική πολιτική, που θα πρέπει να ακολουθηθεί προς όφελος του λαού και όχι των πολυεθνικών, και για τα εθνικά θέματα.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει πολλές συμφορές

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την περιοδεία της στη ΔΕΗ

Μετά την περιοδεία της η Αλ. Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Ηρθα για να ενημερωθώ πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά για τα ζητήματα της ΔΕΗ. Βεβαίως παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη ΔΕΗ - και σαν επιχείρηση, και τα προβλήματα των εργαζομένων - αλλά ζούμε και σε μια περίοδο που υπάρχει πολύ παρασκήνιο και, θα έλεγα, θα συμβούν πολλά πράγματα στην ελληνική οικονομία, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Τη ΔΕΗ την απειλούν νέοι κίνδυνοι, έστω και αν αυτοί δε φαίνονται. Το θέμα είναι να προλαβαίνει κανείς να βλέπει τι θα γίνει αύριο και μεθαύριο και όχι να τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Οπως ξέρετε, υπάρχει η γνωστή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Σε κάθε επιχείρηση περνάει με ξεχωριστό τρόπο. Ιδιωτικοποίηση δε σημαίνει μόνο πουλάω μια επιχείρηση στον ιδιώτη, αλλά και δίνω καίριους τομείς της επιχείρησης αυτής στους ιδιώτες.

Το θεσμικό πλαίσιο, για την εκχώρηση των σημαντικών τομέων της ΔΕΗ στους ιδιώτες, υπάρχει. Είτε με τη μορφή δυνατότητας να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από ιδιώτες και να αγοράζει η ΔΕΗ, είτε με τον τρόπο που λύθηκε -υποτίθεται - το θέμα του φυσικού αερίου, που το πήραν οι ιδιώτες. Υπάρχει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, που επιτρέπει στη ΔΕΗ να υποβαθμίζεται. Δεν είναι εύκολο στον τομέα της ενέργειας να τρέχουν τα πράγματα, όπως γίνεται στον τομέα του ΟΤΕ ή σε άλλους τομείς, όπως στον τομέα των καυσίμων.

Σχέδιο για τα Βαλκάνια

Μας ενδιαφέρει ένα άλλο ζήτημα, που στη Διεύθυνση το θέσαμε. Εχουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη ενός καινούριου αμερικανο-ευρωπαϊκού σχεδίου για τα Βαλκάνια, που περιλαμβάνει και πολιτικές, και οικονομικές, και στρατιωτικές πλευρές. Η πρώτη φάση είναι ένα νέο σχέδιο, υποτίθεται, που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Μέσα σε αυτό το σχέδιο προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα παίξει έναν ιδιαίτερα στρατηγικό ρόλο στα θέματα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Αυτό ακούγεται καλά. Σας λέω ότι αυτό που ακούγεται καλά, θα φέρει πολλές συμφορές και στα Βαλκάνια και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην Ελλάδα, αν αρχίσει η διαδικασία της ταχύτερης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Διότι το στρατηγικό ρόλο στα Βαλκάνια δεν τον αναλαμβάνει ο ελληνικός λαός ή η ελληνική οικονομία, γενικά η Ελλάδα ως χώρα. Το στρατηγικό ρόλο θα τον αναλάβουν οι ιδιώτες, οι επενδυτές, οι πολυεθνικές, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν αφετηρία.

Ενας μεσάζοντας

Η Ελλάδα είναι ένας μεσάζοντας, ένα μεσιτικό γραφείο. Η Ελλάδα μπορεί να είναι το εφαλτήριο των πρωτοβουλιών, αλλά δεν πρόκειται αυτές τις πρωτοβουλίες να τις καρπωθεί ούτε η οικονομία της χώρας, ούτε ο ελληνικός λαός. Επειδή η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα με σταθερότητα στα Βαλκάνια, θα είναι το εφαλτήριο αυτών των πρωτοβουλιών. Θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή της Ελλάδας, οι δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά τα κέρδη θα τα αποκομίσουν είτε αμερικανικές είτε γερμανικές εταιρίες. Θα φύγουν κεφάλαια από την Ελλάδα, θα γίνουν επενδύσεις στα Βαλκάνια, αλλά θα κλείσουν μεγάλες επιχειρήσεις και στην ουσία η αναβάθμιση αυτή των πολυεθνικών θα σημάνει υποβάθμιση συνολικά της Ελλάδας και ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η γνώμη μας, αλλά υπάρχουν και στοιχεία. Φαίνεται πιο καθαρά στον ΟΤΕ, αλλά και στον τομέα της ΔΕΗ. Αυτή είναι η κατάσταση. Ο Ελληνας φορολογούμενος θα πληρώνει τις υποδομές και τις υποδομές θα τις εκμεταλλεύονται οι ξένοι, οι πολυεθνικές. Δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΔΕΗ.

Για μας δρομολογούνται διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Μπορεί να είναι με συγκαλυμμένο τρόπο, μπορεί κάποια πράγματα να λύνονται με προεδρικά διατάγματα. Δεν έχει σχέση με το ποσοστό των μετοχών που θα πάρουν οι ιδιώτες. Με 10 και 15% μπορούν να την έχουν στο χέρι και ας υποτίθεται ότι η πλειοψηφία ανήκει στον έλεγχο του Δημοσίου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ